сряда, 14 април 2010 г.

Сливенски милинки



Много обичам милинки - от онези, като малки мекички хапки с вкус от моето детство. Но, както вече споменах, до преди година с месенето бяхме на вие, така че никога не бях правила. Скоро разглеждах една стааааара бабина готварска книга и там между пожълтелите страници, намерих весникарска изрезка с рецепта на сливенски милинки. Реших, че е време да опитам. Речено, сторено.
Рецептата е тази:

Мая за хляб, колкото половин кибритена кутийка се разтваря в 100 мл. хладка вода, щипка захар и 1с.л.брашно. Ха сега де! След вимателно взиране в кибритена кутийка и пакетче прясна мая за хляб, реших че половин пакетче от 42-грамовите, ще е достатъчно. :)
След като шупне, се добавят още 200 мл. хладка вода (аз сложих с телесна температура), 1 с.л. олио и две щипки сол. Замесва се тесто с около 500 гр. пресято брашно и се оставя да втаса.
Тавичка се намазва с масло или олио. В купичка се смесват 1 с.л. олио и 1с.л. свинска мас (аз обаче, използвах чисто масло вместо мас), пръстите се намазняват и от втасалото тесто се откъсват малки парчета, които се оформят като кръгли хапки и се нареждат в тавата. Оставят се около 30 минути да втасат отново.
През това време се приготвя крем от: 2 пълни с.л. брашно, 2/3 пакетче размекнато чисто масло (от 125 грамовите пакетчета), 1 с.л. мас (но нея аз я пропуснах), 1 с.л. вода, 1 яйце и щипка сол. Разбиват се добре и с получения крем се заливат втасалите милинки.
Около 15 минути след заливането се пекат в предварително загрятата фурна.
В рецептата пише силна фурна, без уточнение на градусите. Аз пекох на 200 градуса, не посмях на повече, но се получиха добре.
Излапаха се доста бързо и трябваше да направя още една доза.
След консумацията се оттеглих, за да си измисля подходящо диетично наказание за тестяното изкушение :)

След няколко дни, всички вкъщи поискаха отново милинки. Е, направих, но не устисках и по препоръка и рецепта на свекърва ми, експериментирах със заливката. Втория вариант се получи много добре и ни допадна повече, така че давам и него:
2-ри вариант на заливка:
125-грамово пакетче чисто масло се стопява в микровълновата фурна, прибавя се чаена лъжичка сол, 3-4 с.л. галета. Бърка се до еднородна кашичка. С нея се поливат милинките и после се пекат като в първия вариант на рецептата.
Да ви е сладко!

64 коментара:

  1. Lety,
    много обичам милинки и аз не съм все още много добре с месенето.
    Рецептата много ми хареса, а и апетитно изглежда:)

    Ще трябва да опитам!
    Усмихат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, изглежда превъзходно това чудо, което виждам :)
    То и аз не съм много по месенето, но се уча лека-полека :)))
    Много, много ми харесват тези милинки.
    Слънчеви и усмихнат ден:)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са, не се и съмнявам колко вкусни са били! Много се изкушавам и аз да ги направя, ама не смея, защото едва ли ще издаржа да не ги опитам.

    ОтговорИзтриване
  4. Ех.. разкошни са!

    В момента се чудя и терзая, да запрятам ли ръкави или не? Иска ми се, но.. няма да си остана с малко при такова изкушение..

    Лети, поздравявам те за споделената рецепта!
    Благодаря!

    Свеж, ароматен и много, много усмихнат ден ти желая :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам дали са сливенски, пещерски или харманлийски, но милинките са изкушение, на което трудно се устоява!
    Сега остава само да измисля кой ще ми ги направи, моите ръце или нечии други ще взема на заем /докато аз майсторя поредното нещо:)))/
    Поздрави, Лети!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,
    милинките са неустоимо предложение -
    изглеждат много пухкави и нежни.
    Поздрав и леко "кулинарно" наказание, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Dani,
    fedora,
    Tanita,
    Дими,
    DSdiva,
    Di_ani,
    Благодаря ви от сърце! Не знам дали заради пожеланията ви, но денят ми днес наистина беше усмихнат, въпреки дъждеца навън :)

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, милинките ви изглеждат много добре. Точно както ги помня от моето детство.

    И на мен една съседка от родния ми град ми даде рецепта и дори ги направих преди време успешно. Ще сравня и пробвам и с вашата рецепта. Мерси, че ми напомнихте за тази хубава закуска (макар и не много подходяща за фигурата ни, но то нали така било с хубавите неща :).

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Еййй страхотни са, Лети!
    Изглеждат много апетитно, пухкави и запечени.
    С удоволствие ще пробвам, при такава добра презентация :)

    Хубава неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте Станимира! Блогът ви е много интересен, с голямо удоволствие се зачетох. Благодаря за хубавите думи! Поздрви и успешна седмица!

    Пепи, благодаря ти! Аз пък редовно се заплесвам по нещата в твоя блог :)
    Ведра, усмихната и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Милинките станаха страхотни на вид ,а ан вкус да не говорим кюфтетата останаха............
    Браво за рецептата благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен,
    Аз благодаря, че си се доверил(а) на моя рецепта!
    Много се радвам, че милинките са се получили добре и са се харесали!
    Поздрав! :)

    ОтговорИзтриване
  13. ЩЕ ПРОБВАМ И ЩЕ ПИША!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Нинето,
    Ще се радвам ако се доверите на моя рецепта!
    Дано да ви хареса, ще чакам отзиви :)
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  15. Lety, на мен не ми се получе много добре, сториха ми се доста безсолни,а и брашното може би трябва да е около 600, но ги хапнаха. втората намазка ми се стори по- добра, пробвах и двете. Можеби аз съм допуснала някаква грешка, ще упорствам пак.
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Радост,
    Благодаря ти за коментара и за това, че си пробвала рецептата.
    Рецептата я побликувах така, както беше дадена в старата изрезка от вестника, дословно я изпълних първия път, когато правих милинките и откогато е снимката. Там са с първия вариант на заливката.
    Относно брашното - в рецептата се споменаваше около 500 гр. Това означава, че може да отиде и повече от 500 гр. При месенето за хляб и погачи също е така - винаги брашното в рецептата е ориентировъчно количество (някъде дори можеш да срешнеш не количество, а само израза "брашно за меко тесто" например), важно е консистенцията на тестото да е добра. Напълно е възможно при замесването при теб да е било необходимо още 100-тина грама. Не се притеснявай да добавяш допълнително щом ти се струва необходимо, въпроса е само да не слагаш прекалено и тестото да се получи твърдо, защото милинките трябва да са мекички и пухкави.
    Относно солта - точно толкова пишеше в рецептата. Може би зависи от това колко големи са щипките, които се слагат :) и от това колко соленичко обичате вкъщи. Щом ти се струват безсолни добави още малко сол, когато замесваш тестото.
    В интерес на истината, 2-рия вариант на заливка допада повече и на моите гладници вкъщи. Втория път и всеки следващ, когато ги правя използвам нея.
    От собствен опит трябва да кажа, че при работа с тестото наистина трябва упорство докато му свикнеш и започнеш да го "усещаш".
    Благодаря ти още венднъж от сърце за коментара, за това че си пробвала рецепта от блога!
    Пожелавам ти втория път милинките да се получат повече от отлично!
    А ако имаш въпроси, не се притеснявай, с удоволствие ще отговоря.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Най-после истинската рецепта за милинки, каквито обичаме всички вкъщи! Това са пухкавки, мекички и "дебелеещи" лакомства, от които просто няма как да се откажеш:) Лети, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Ваня,
    Сърдечно ти благодаря и за хубавите думи и за доверието!
    Да ви е сладко :)
    Сърдечен поздрав от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Станаха страхотни /с малко инпровизация/! Замених цялото количество вода с прясно мляко + 1 яйце, а мазните съставки :) - с масло. И направих втория вариянт на заливката. Сърдечни благодарности от мен и цялата чревоугодническа банда в къщи!
    Цвети

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Цвети!
    Благодаря ти, че си се доверила на рецептата. Радвам се, че милинките са ви харесали :)
    Рецептата, като съставки, съм публикувала, така както беше дадена в оригинала, но както съм отбелязала по-горе, аз също заменям свинската мас с масло, по-здравословно ми се струва :) Не съм пробвала обаче с мляко вместо с вода, чудесна идея и ще опитам.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  21. още миналата седмица правих милинки,но...не намерих този вкус от детството си ,днес или най късно утре ще направя твоите ,а килцата..... :icon_question:,blagodarja



    http://mazesinyemekleri.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  22. Mazes,
    Добре дошла!
    Дано милинките ти допаднат, ще се радвам да споделиш дали рецептата е тази от детските спомени. Ако още не си започнала с правенето, опитай втория вариант на поливка, на мен лично така ми дападат повече и са по-близки до милинките от моето детство :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  23. Рецептата е страхотна, станаха много пухкави и вкусни. Промених само това, че добавих в заливката натрошено сирене. Месих ги в хлебопекарна - на който му се рискува нека да пробва - идеални станаха. Месих ги на програмата за месене и махнах тестото след първото 30 минутно втасване.
    Благодаря за вкусната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  24. Елка, много се радвам, че ви е харесала!
    Благодаря за доверието!
    Не съм пробвала в машината за хляб да меся тестото, винаги на ръка го правя,не ми се рискуваше да не стане, но сега ще пробвам, щом успешно си го направила :)
    Да ви е сладко!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  25. Много благодаря за страхотната рецепта,запрятам ръкави и ще пробвам да зарадвам Сливенският ми съпруг!!!После ще пиша за резултата !!!

    ОтговорИзтриване
  26. Mimito,
    здравей и добре дошла!
    Благодаря ти за доверието и се надявам твоя съпруг да хареса милинките. Щом е от Сливен оценката му ще е точна.
    Поздрав и ще чакам отзиви :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. milinkite stanaha bojestveni :-) blagodarq za receptata Lety :)

      Изтриване
    2. Много се радвам, че са се харесали! :)
      Благодаря за доверието и за този коментар - много ми е приятно, когато ястията качени в блога се услаждат и разнообразяват трапезата в домовете на повече хора.
      Да ви е сладко!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  27. От сума ти търсене за онези милинки, които се продаваха по 0.10лв едната, от сума ти ровене,точно от твота рецепта,Лети, станаха вълшебни:)И , щото съм идиот, после се сетих да си видя блогрола и воала! -при теб били тез вкуснотийки:)
    пп -И да, втората заливка си е класиката. Благодаря за рецептата. Букмарк-нато, запазено и записано)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еййй кой ми е дошъл на гости, собственичката на един от любимите ми блогове! Ако знаеш колко пъти съм се кикотила до припадък, четейки Режицата :))
      Радвам се, че милинките са ти харесали, докато не ги изрових и аз търсех вкуса на едновремешните от 0.10 ст.
      Да ти е сладко, Иди!

      Изтриване
  28. Втора поредица тави започвам след малко, да знаеш:) Как след такива хубави думи човек да не напише нещо,че в тез студени дни малко майтап не е излишен:) Отново ти благодаря, Лети и да знаеш,че смятам да се заседя тук:):))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Удоволствие е за мен, винаги си добре дошла! А малко майтап никога май не е излишен :))
      Благодаря ти!

      Изтриване
  29. Страхотни станаха.... благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са се харесали!
      Поздрав и усмихнати дни!

      Изтриване
  30. Баба ми направи много са вкусни :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са се харесали милинките! :)
      Да сте живи и здрави - и този дето с любов ги е приготвил и този който с удоволствие ги е хапнал!

      Изтриване
  31. ako se pribavi okolo 200gr.sirene i oste 2 qisa v zalivkata,milinkite stavat oste po vkusni-opitaite:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. myuji, благодаря за предложението!
      Ние толкова ги обичаме в класическия вариант, че не е останало ред да ги изпробвам с прибавка сирене :)
      Имам обаче друга рецепта за милинки, не точно сливенските, при които слагам сирене, ще трябва да кача и тях някой ден в блога.
      Сърдечен поздрав и благодаря!

      Изтриване
  32. Lety,сетих се за Сливенските милинки и ги потърсих в Google, и попаднах на твоята рецепта. Аз като ученик в Сливенската гимназия, живеех близо до Аджемовата фурна и там всяка сутрин ставаше опашка за милинки и банички. Много обичах милинките, но така и не можах да науча рецептата. Аз живея в София и колкото пъти отивахме в Сливен, аз черпех семейството си с милинки и изпитвах гордост, че и Сливен е дал нещо на България. Сега, след като научих рецептата ще помоля съпругата ми да я изпълни-
    да захраним внучката и внука със Сливенски милинки. Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, много ме зарадвахте с този коментар! Благодаря ви!
      Много се надявам милинките да се получат и вкуса да отговаря на този от вашите спомени. Рецептата намерих в една много, много стара изрезка от вестник и я даваше една жена от Сливен, която работела в известна фурна в този град.
      Аз харесвам тази рецепта, защото милинките стават така, както си ги спомням от детските си години. Втората заливка, на нашето семейство допада повече, но помолете съпругата си да опита и двата варианта, за да намерите своя, според личните предпочитания. Като съдя по моите дечица (на 6 и на 4 годинки), внука и внучката ще ги харесат.
      Ще се радвам да пишете как са се получили.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. Anonimen shte se radvam da spodelish stanaha li sashtite zashtoto i az tarsq sashtiq vkus kato v Sliven no tam sa sas mas i pudra zahar

      Изтриване
    3. Пудра захар се ръси най накрая, когато са вече готови, изпечени и не много горещи. Ако искате поръсете си ги. Помня, че в баничарниците където се продаваха имаха бурканчета и всеки можеше да си ги поръси, ако желае (това във Варна, във Сливен не знам как е било), защото не всички ги обичат сладки. Колкото до свинската мас - акож прочетете внимателно по-горе, ще видите че също се използва, но смесено с масло. Разбира се, Вие можете да използвате само мас, но според мен, така стават прекалено мазни. Освен това, никога не мога да съм сигурна в качеството и произхода на маста по магазините, а домашна няма откъде да си взема, пък и не е здравословна, така че аз лично замествам с масло. Вие може да пробвате, ако имате хубава домашна мас.
      Поздрави!

      Изтриване
  33. Здравейте, непременно ще опитам да спретна любимите ми милинки по вашата рецепта. Никога не пропускам да си взема милинките и от моето детство, когато се завръщам в родният ми Сливен. За съжаление никъде другате няма нашите милинки ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Благодаря ви, че ще се доверите на рецептата. Надявам се наистина да се получат и да ви харесат.
      За съжаление не съм опитвала милинки в самия Сливен, в детските години съм яла в моя роден град Варна такива, които наричаха сливенски. Дали наистина отговарят на автентичния вкус, не знам. В днешно време, никъде няма хубави милинки и затова приготвям винаги вкъщи по тази рецепта, стават много вкусни. Рецептата намерих в една много, много стара изрезка от вестник и я даваше една жена от Сливен, която работела в известна фурна в този град. Дано да е оригиналната рецепта :)
      Ще се радвам, ако споделите дали са се получили добре.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. Slivenskite milinki sa sas mas i pudra zahar

      Изтриване
    3. Пудра захар се ръси най накрая, когато са вече готови, изпечени и не много горещи. Ако искате поръсете си ги. Помня, че в баничарниците където се продаваха имаха бурканчета и всеки можеше да си ги поръси, ако желае (това във Варна, във Сливен не знам как е било), защото не всички ги обичат сладки. Колкото до свинската мас - ако прочетете внимателно по-горе, ще видите че също се използва, но смесено с масло. Разбира се, Вие можете да използвате само мас, но според мен, така стават прекалено мазни. Освен това, никога не мога да съм сигурна в качеството и произхода на маста по магазините, а домашна няма откъде да си взема, пък и не е здравословна, така че аз лично замествам с масло. Вие може да пробвате, ако имате хубава домашна мас.
      Поздрави!

      Изтриване
  34. здравей днес опитах милинките и много ми харесаха полу4иха се хрупкави както ги оби4ам благодаря за рецептата ще опитам и други

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че милинките са се харесали :) При мен хрупкави стават само отгоре, а овътре са мекички и пухкави.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  35. Lety,в Сливен в заливката,вероятно, имаше и захар/може би пудра/,защото сладняха."Класически" милинки със сирене в Сливен ПРЕДИ не се предлагаха.

    ОтговорИзтриване
  36. Ами, чувала съм, че във Сливен, като изпекат милинките, накрая преди консумация си ги ръсят с пудра захар. На мен обаче така не са ми по вкуса:)
    А относно сиренето, то и аз не ги правя със сирене. Пробвала съм друг вид милинки (не сливенските) със сирене, но там технологията на приготвяне е по-друга. Но някой, ако иска, може да си прибави. Не виждам нищо лошо, ще се отклони малко от оригиналния вкус, но какво пък, важното е да му е вкусно :)
    Рецептата която съм споделила най-много ми харесва. Дали е за класически сливенски милинки, трябва да кажат жителите на Сливен :) Във вестникарската изрезка, от която взех рецептата, се казваше, че жената, която я дава е от Сливен и работи във една от фурните в града.

    ОтговорИзтриване
  37. Благодаря за рецептата!Милинките станаха страхотни!!!Направих заливката от вариант 2,защото прецених, че без яйце ще се хареса повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са се получили и са ви харесали!
      Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  38. Благодаря за рецептата! Ще я опитам. И аз отдавна търся оригиналната рецепта за сливенските милинки, които обичам и помня от времето, когато бях ученичка там. Наистина нямаха сирене, бяха дребни, продаваха се на бройка и в заливката имаше пудра захар. Дано да са тези!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да са се получили и да са Ви харесали!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  39. Здравей Лети .Отдавна ми се искаше да направя милинки и реших да пробвам твоята рецепта ,станаха много хубави .Аз сложих още малко водичка и брашанце.Брашното стана може би 0.800 гр., ама ние сме повечко за това ги проавих за по-голяма тава .Аз използвах първата заливка но добавих още
    1 яйце,малко галета и 1 пак. /0,125гр./масло,Абе импровизирах малко ,но се получиха .БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата се е харесала! Благодаря за доверието!
      Сърдечен поздрав и да ви е сладко! :-)

      Изтриване
  40. И аз благодаря за рецептата! Станаха страхотни! Наистина една идея по-безсолни са, но аз без това се опитвам да намаля солта в ежедневието ни. Не си спомням кога за последно децата ми са хапвали нещо с такъв апетит! Благодаря много! Желая ти здраве и още много кулинарно вдъхновение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за доверието и хубавите думи! Много се радвам, че милинките са се получили и така са ви харесали! И моите дечица обичат да им ги приготвям :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  41. zdr,milinkite sa unikalni.iskam samo da pitam kak moga da suhranqwam testoto v hladilnika?primerno ot dnes za ytre sytrin

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      много се радвам, че милинките са се получили и са Ви харесали! Благодаря за доверието!
      Относно съхраняването на тестото - при мен не даде добър резултат, след престой в хладилник след замесване. Мисля, че точно това тесто не е подходящо за съхранение и трябва да се употребява непосредствено. Това наистина е ограничение откъм време, но пък резултата си заслужава :-) Аз ги приготвям само, когато имам достатъчно време и за замесване и за втасване и печене.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  42. Рецептата ми хареса и ще я опитам. Тъй като нямам прясна мая колко суха мая да използвам? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Когато нямам прясна мая и аз използвам суха. Предпочитам на "Д-р Йоткер" - 1 пакетче (7 гр.) суха мая отговаря на половин кубче прясна мая. Така че за една доза от указаните в рецептата продукти ще ви трябва едно пакетче суха мая от 7 гр.
      Успех в приготвянето и се надявам да ви харесат!
      Поздрави!

      Изтриване