понеделник, 26 ноември 2012 г.

Червена салата с херинга / Red Herring Salad и още рецепти за Никулден





    Днес рецептата идва от Германия. Моят съпруг ми донесе, като подарък една прекрасна книга за немска кухня "Grandma's German Cookbook". Обаче, не се стърпя, запретна ръкави и сам приготви тази салата по книгата :) Така че, включвам рецептата към поредицата "Когато готвят мъжете".
     Аз имах някои опасения, но салатата се оказа великолепна - много балансирана като вкусове и дресинг. За да постигнете оригиналния вкус е важно да спазвате вида и пропорциите на продуктите точно, както и задължително да консумирате салатата поне 8 часа след приготвянето й. Причината е, че вкуса е коренно различен след престоя й в хладилника.  Ето защо, по-удобно е да си я приготвите от вечерта на предния ден и да я консумирате на следващия или да я направите сутринта, а да я хапвате на вечеря. 
  Снимките леко подвеждат за цветовете, в действителност салатата изглежда по-розова, заради цвеклото, което съдържа.
     Тъй като салатата е рибна е много подходяща за идващия Никулден. По тази причина, след като дам рецептата за нея, ще дам и линкове към всички рецепти от блога, които са подходящи за идващия празник. Има и по-традиционни, но има и по-различни - ако ви харесат и желаете да разнообразите трапезата, възползвайте се :) 
     Да ви е сладко!
                             

Червена салата с херинга / Red  Herring Salad

     Продукти:

    за 4-6 порции

    250 гр. мариновани филета херинга,
   2 глави червено цвекло, с големина на детски юмрук (може да използвате и готово сварено от консерва или буркан),
    1 червен лук,
    2 големи яйца,
    2 картофа (общо около 230 гр.),
    1 кисела ябълка (например "Грени Смит),
    3-4 стерилизирани краставички,
    4 с.л. майонеза,
    100 ml течност от буркана на стерилизираните краставички,
    1 равна ч.л. захар,
    1 ч.л. сол



          Начин на приготвяне:
  • С домакинска четка, изчеткайте добре под течаща вода главите червено цвекло. Поставете ги, без да ги белите, в тенджера.  Налейте вода, така че да ги покрива и ги сварете. Готови са, когато са поомекнали и зъбците на вилица влизат лесно в цвеклото, когато го набодете. Полейте свареното цвекло със студена вода и го обелете. Нарежете го на кубчета. Ако искате да спестите тази стъпка от рецептата, може да използвате готово сварено цвекло от консерва или буркан.
  • Сварете яйцата за 8-10 минути, до твърдо сварени. Полейте ги със судена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
  • Сварете картофите заедно с корите, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
  • Обелете  ябълката, отстранете семенната част и я нарежете на кубчета.
  • Отцедете и нарежете маринованата херинга на парчета с размер еднакъв на останалите нарязани продукти.
  • Отцедете и нарежете стерилизираните краставички.
  • В купа смесете нарязаните продукти - цвеклото, яйцата, картофите, ябълката, рибата и краставичките.
  • В купичка сложете майонезата, течността от буркана стерилизирани краставички, захарта и солта и бъркайте, докато се получи еднородна смес и захарта се разтопи.
  • Залейте салатата с така приготвения дресинг и разбъркайте внимателно, но много добре.
  •  Фолирайте отгоре купата с фолио за свежо съхранение и приберете салатата в хладилника за поне 8 часа. Веднага след приготвяне тя няма толкова хубав вкус, колкото след като престои, ето защо задължително я оставете в хладилника. По-удобно е да си я приготвите от вечерта на предния ден и да я консумирате на следващия или да я направите сутринта, а да я хапвате на вечеря. 
  • Преди сервиране още веднъж разбъркайте салатата.
         Източник на рецептата : книгата "Grandma's German Cookbook", с автори Birgit Hamm, Linn Schmidt



    Ето и линкове към други рецепти с риба и морски дарове, които може да използвате за Никулден:

1. Първо, давам линк към рецепта за обичайния за празника Никулденски пълнен шаран


2. Следва  много интересното и вкусно "Морско ризото с розов грейпфрут"


3. Винаги много обичаната вкъщи "Рибена чорба"


4. По-необичайната за нашенската кухня, но доста вкусна баска рибена супа "Поррусалда"


5. Прекрасното предястие "Рибни рулца с прошуто в лимонов сос"


6.  Елегантно предложение за по-специални случаи е  "Гриловани парченца сьомга и рулца пъстърва със сос "Перно"


7. Чудесно предложение за салата е "Медена салата със сьомга и скариди"


8. Една италианска рецепта от венецианската кухня - "Биголи в сос"


9. Вариант за предястие - "Пълнено авокадо"


10.  Линк към много лесна и хубава италианска салата от област "Лацио" - "Салата с риба тон и боб"


 11.  Много вкусно предястие са - "Палачинкови рулца със сьомга"


12. Отново италианска кухня с рецепта за "Фетучини с миди и скариди"


 13. За по-смелите и експериментиращи в кухнята - "Пълнени камби с паста и миди"






26 коментара:

  1. Лети,много ми допадна съставът на салатата и определено тя ще присъства на нашата никулденска трапеза!Благодаря ти много за рецептата и браво на съпруга ти за прекрасния подарък!Прегръдки:)))за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Милена, ще се радвам, ако ви хареса!
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  2. Всички предложения са чудесни, Лети!
    Най-много ми хареса Медена салата със сьомга и скариди :) за Никулден няма да е, но ще я пробвам в скоро време.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепинко, изборът ти е чудесен, Медената салатае много вкусна, ама да знаеш, че и тази немската не лъже, питай Юлка, тя каза, че и е от любимите :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Красота ,апетитно и страхотно поднесено Лети!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Много си мила!
      Хубава да е тази седмица за теб, Зиче!

      Изтриване
  4. Лети, салатата е чудесно!
    Импровизирано, без книга съм правила
    нещо подобно и много се хареса!
    Ще я опитам на всяка цена!
    От другите рецепти съм правила с риба тон
    и червен боб от консерва, която също стана прекрасна!
    Ако ти допада, опитам!
    Прегръдка и хубаво настроение през седмицата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще се радвам, ако този вариант ти хареса!
      А дза салатата с риба тон и боб, ще пробвам и с червен.
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  5. Чудесно съчетание на продуктите в салатата! Не съм знаела че трябва да престои, за да е по-вкусна.
    Лети, благодаря ти и за линковете към тези интересни рибни вкусотии!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина, когато престои вкусът е съвсем различен, знам, защото пробвах и прясно направена и варианта с престоя. В рецептата изрично инструктираха да пресои и наистина има защо.
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Хубави дни през тази седмица!

      Изтриване
  6. Леле, Лети, обра ми точките с тези рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Luchiya, благодаря ти! Дано са от полза.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  7. Лети, чудесна салатка и много вкусни предложения! Извор на хубави идеи си, благодаря! Успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Ще се радвам, ако някой си използва рецепта или идея за празника.
      Сърдечен поздрав и чудесна седмица и на теб!

      Изтриване
  8. Лети, чудна салатка и страхотно изпълнение от съпруга ти! Останалите предложения също ми харесват, аз обичам такива различни и нестандартни рецепти, изглеждат много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! И аз обичам разнообразието :) Не, че старите, познати рецепти са лоши, напротив, готвя си ги и тях, но ми харесват новите и нестандартни за българската кухня неща или с други думи приключенията в кухнята :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Лети, много, много ми допада салатката, мила! Чудесна е и като визия и като вкус!
    Поздравления за съпруга и честито ти за подаръка! Много ценя подобни жестове.
    Прегръдки за тебе!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Радвам се, че ти харесва!
      А за подаръка, наистина е страхотен :) Какво да прави човека, като ми знае любимите занимания и пристрастия, че и той се зарази и ето го на резултата в чинийките :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  10. Нетипична за нашите ширини салата, но пък толкова красиво аранжирана и снимана, че ми се прииска да я опитам, Вили! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ева!
      Струва ми се, че няма да сбъркаш, ако опиташ салатата :) Наистина се оказа много, много вкусна, въпреки че и аз отначало бях подозрителна. Вече се приготвя няколко пъти вкъщи и изобщо не ни омръзва :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  11. Много красива, фина и интересна салата, Лети!
    Чудесна е идеята ти с рибни рецепти за предстоящия празник -
    страхотни неща предлагаш.
    Поздравления, усмивки и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Диди!
      Аз пък с нетърпение чакам още твои прекрастни предложения съобразени с постите. Винаги имаш прекрасни идеи - красиви и вкусни!
      Прегръдки и дни изпълнени с приятни емоции!

      Изтриване
  12. Лети,много красиви снимки,омагьоса ме с тях!Харесах си и други твои предложения,благодаря!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Ще се радвам да пробваш нещичко от морските рецепти и да споделиш :)
      Прегръдка!

      Изтриване
  13. Наистина много изкусително изглежда тази салата! Браво на готвача и на неговото най-голямо (виолетово:)) Вдъхновение :* :)
    Съчетанието на продуктите ми звучи много по мой вкус, много подходящо за сезона и с удоволствие бих я пробвала. Свежо и приятно предложение! Поздравии

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Вили!
      Ще се радвам салатата да ти хареса!
      Сърдечен поздрав и да знаеш, че винаги ми е приятно да те видя, че си се отбила тук или пък да видя публикация на страничките на твоя блог.

      Изтриване