Днес рецептата идва от Германия. Моят съпруг ми донесе, като подарък една прекрасна книга за немска кухня "Grandma's German Cookbook". Обаче, не се стърпя, запретна ръкави и сам приготви тази салата по книгата :) Така че, включвам рецептата към поредицата "Когато готвят мъжете".
Аз имах някои опасения, но салатата се оказа великолепна - много балансирана като вкусове и дресинг. За да постигнете оригиналния вкус е важно да спазвате вида и пропорциите на продуктите точно, както и задължително да консумирате салатата поне 8 часа след приготвянето й. Причината е, че вкуса е коренно различен след престоя й в хладилника. Ето защо, по-удобно е да си я приготвите от вечерта на предния ден и да я консумирате на следващия или да я направите сутринта, а да я хапвате на вечеря.
Снимките леко подвеждат за цветовете, в действителност салатата изглежда по-розова, заради цвеклото, което съдържа.
Тъй като салатата е рибна е много подходяща за идващия Никулден. По тази причина, след като дам рецептата за нея, ще дам и линкове към всички рецепти от блога, които са подходящи за идващия празник. Има и по-традиционни, но има и по-различни - ако ви харесат и желаете да разнообразите трапезата, възползвайте се :)
Да ви е сладко!
Червена салата с херинга / Red Herring Salad
Продукти:
за 4-6 порции
250 гр. мариновани филета херинга,
2 глави червено цвекло, с големина на детски юмрук (може да използвате и готово сварено от консерва или буркан),
1 червен лук,
2 големи яйца,
2 картофа (общо около 230 гр.),
1 кисела ябълка (например "Грени Смит),
3-4 стерилизирани краставички,
4 с.л. майонеза,
100 ml течност от буркана на стерилизираните краставички,
1 равна ч.л. захар,
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- С домакинска четка, изчеткайте добре под течаща вода главите червено цвекло. Поставете ги, без да ги белите, в тенджера. Налейте вода, така че да ги покрива и ги сварете. Готови са, когато са поомекнали и зъбците на вилица влизат лесно в цвеклото, когато го набодете. Полейте свареното цвекло със студена вода и го обелете. Нарежете го на кубчета. Ако искате да спестите тази стъпка от рецептата, може да използвате готово сварено цвекло от консерва или буркан.
- Сварете яйцата за 8-10 минути, до твърдо сварени. Полейте ги със судена вода, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
- Сварете картофите заедно с корите, обелете ги и ги нарежете на кубчета.
- Обелете ябълката, отстранете семенната част и я нарежете на кубчета.
- Отцедете и нарежете маринованата херинга на парчета с размер еднакъв на останалите нарязани продукти.
- Отцедете и нарежете стерилизираните краставички.
- В купа смесете нарязаните продукти - цвеклото, яйцата, картофите, ябълката, рибата и краставичките.
- В купичка сложете майонезата, течността от буркана стерилизирани краставички, захарта и солта и бъркайте, докато се получи еднородна смес и захарта се разтопи.
- Залейте салатата с така приготвения дресинг и разбъркайте внимателно, но много добре.
- Фолирайте отгоре купата с фолио за свежо съхранение и приберете салатата в хладилника за поне 8 часа. Веднага след приготвяне тя няма толкова хубав вкус, колкото след като престои, ето защо задължително я оставете в хладилника. По-удобно е да си я приготвите от вечерта на предния ден и да я консумирате на следващия или да я направите сутринта, а да я хапвате на вечеря.
- Преди сервиране още веднъж разбъркайте салатата.
Източник на рецептата : книгата "Grandma's German Cookbook", с автори Birgit Hamm, Linn Schmidt
Ето и линкове към други рецепти с риба и морски дарове, които може да използвате за Никулден:
1. Първо, давам линк към рецепта за обичайния за празника Никулденски пълнен шаран
2. Следва много интересното и вкусно "Морско ризото с розов грейпфрут"
3. Винаги много обичаната вкъщи "Рибена чорба"
4. По-необичайната за нашенската кухня, но доста вкусна баска рибена супа "Поррусалда"
5. Прекрасното предястие "Рибни рулца с прошуто в лимонов сос"
6. Елегантно предложение за по-специални случаи е "Гриловани парченца сьомга и рулца пъстърва със сос "Перно"
7. Чудесно предложение за салата е "Медена салата със сьомга и скариди"
8. Една италианска рецепта от венецианската кухня - "Биголи в сос"
9. Вариант за предястие - "Пълнено авокадо"
10. Линк към много лесна и хубава италианска салата от област "Лацио" - "Салата с риба тон и боб"
11. Много вкусно предястие са - "Палачинкови рулца със сьомга"
12. Отново италианска кухня с рецепта за "Фетучини с миди и скариди"
13. За по-смелите и експериментиращи в кухнята - "Пълнени камби с паста и миди"
Лети,много ми допадна съставът на салатата и определено тя ще присъства на нашата никулденска трапеза!Благодаря ти много за рецептата и браво на съпруга ти за прекрасния подарък!Прегръдки:)))за теб!
ОтговорИзтриванеМилена, ще се радвам, ако ви хареса!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Прегръдки! :)
Всички предложения са чудесни, Лети!
ОтговорИзтриванеНай-много ми хареса Медена салата със сьомга и скариди :) за Никулден няма да е, но ще я пробвам в скоро време.
Поздрави и хубава нова седмица!
Пепинко, изборът ти е чудесен, Медената салатае много вкусна, ама да знаеш, че и тази немската не лъже, питай Юлка, тя каза, че и е от любимите :)
ИзтриванеПрегръдки!
Красота ,апетитно и страхотно поднесено Лети!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря ти! Много си мила!
ИзтриванеХубава да е тази седмица за теб, Зиче!
Лети, салатата е чудесно!
ОтговорИзтриванеИмпровизирано, без книга съм правила
нещо подобно и много се хареса!
Ще я опитам на всяка цена!
От другите рецепти съм правила с риба тон
и червен боб от консерва, която също стана прекрасна!
Ако ти допада, опитам!
Прегръдка и хубаво настроение през седмицата!
Дани, ще се радвам, ако този вариант ти хареса!
ИзтриванеА дза салатата с риба тон и боб, ще пробвам и с червен.
Благодаря ти!
Прегръдка!
Чудесно съчетание на продуктите в салатата! Не съм знаела че трябва да престои, за да е по-вкусна.
ОтговорИзтриванеЛети, благодаря ти и за линковете към тези интересни рибни вкусотии!
Приятна вечер!
Наистина, когато престои вкусът е съвсем различен, знам, защото пробвах и прясно направена и варианта с престоя. В рецептата изрично инструктираха да пресои и наистина има защо.
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Хубави дни през тази седмица!
Леле, Лети, обра ми точките с тези рецепти!
ОтговорИзтриванеLuchiya, благодаря ти! Дано са от полза.
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Лети, чудесна салатка и много вкусни предложения! Извор на хубави идеи си, благодаря! Успешна седмица! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Ще се радвам, ако някой си използва рецепта или идея за празника.
ИзтриванеСърдечен поздрав и чудесна седмица и на теб!
Лети, чудна салатка и страхотно изпълнение от съпруга ти! Останалите предложения също ми харесват, аз обичам такива различни и нестандартни рецепти, изглеждат много вкусно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! И аз обичам разнообразието :) Не, че старите, познати рецепти са лоши, напротив, готвя си ги и тях, но ми харесват новите и нестандартни за българската кухня неща или с други думи приключенията в кухнята :)
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Лети, много, много ми допада салатката, мила! Чудесна е и като визия и като вкус!
ОтговорИзтриванеПоздравления за съпруга и честито ти за подаръка! Много ценя подобни жестове.
Прегръдки за тебе!
Благодаря, Ирма! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеА за подаръка, наистина е страхотен :) Какво да прави човека, като ми знае любимите занимания и пристрастия, че и той се зарази и ето го на резултата в чинийките :)
Прегръдки!
Нетипична за нашите ширини салата, но пък толкова красиво аранжирана и снимана, че ми се прииска да я опитам, Вили! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ева!
ИзтриванеСтрува ми се, че няма да сбъркаш, ако опиташ салатата :) Наистина се оказа много, много вкусна, въпреки че и аз отначало бях подозрителна. Вече се приготвя няколко пъти вкъщи и изобщо не ни омръзва :)
Прегръдка!
Много красива, фина и интересна салата, Лети!
ОтговорИзтриванеЧудесна е идеята ти с рибни рецепти за предстоящия празник -
страхотни неща предлагаш.
Поздравления, усмивки и хубави празнични дни, Диана
Много ти благодаря, Диди!
ИзтриванеАз пък с нетърпение чакам още твои прекрастни предложения съобразени с постите. Винаги имаш прекрасни идеи - красиви и вкусни!
Прегръдки и дни изпълнени с приятни емоции!
Лети,много красиви снимки,омагьоса ме с тях!Харесах си и други твои предложения,благодаря!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Ще се радвам да пробваш нещичко от морските рецепти и да споделиш :)
ИзтриванеПрегръдка!
Наистина много изкусително изглежда тази салата! Браво на готвача и на неговото най-голямо (виолетово:)) Вдъхновение :* :)
ОтговорИзтриванеСъчетанието на продуктите ми звучи много по мой вкус, много подходящо за сезона и с удоволствие бих я пробвала. Свежо и приятно предложение! Поздравии
Много си мила, Вили!
ИзтриванеЩе се радвам салатата да ти хареса!
Сърдечен поздрав и да знаеш, че винаги ми е приятно да те видя, че си се отбила тук или пък да видя публикация на страничките на твоя блог.