понеделник, 5 ноември 2012 г.

Фритата с тиква и праз


     Днес съм решила да попълня малко поизоставената  поредица "рецепти с тиква", с една чудесна "Фритата с тиква и праз".
     Както и очаквах, списването на тази поредица се оказа много трудно, поради протеста на домочадието. 
     Има пълен бойкот от страна на децата, ако видят тиквата, така че всички предложения при които тя не е дълбоко скрита в настърган или пасиран вид са низвергнати.  Съпругът ми също хапва с видимо неудоволствие, когато тиквата е извън сладкиши и печива. Той така и не можа да я възприеме в солената кухня, въпреки иначе авантюристичния си кулинарен дух и склонността да еспериментира с храните. 
     Така че, от ястието, което предлагам сега, останах доволна само аз :))
     Вие, ако нямате нищо против тиквата в ястия, може да опитате тази рецепта, само изберете за нея от не твърде сладките сортове тиква.
     Да ви е сладко!



Фритата с тиква и праз

за около 4-5 порции

Продукти:

200 гр тиква, почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета,
2 стръка праз (само бялата и много светлозелената част),
2 скилидки чесън,
8 яйца,
120 ml течна, неподсладена готварска сметана,
3 с.л. прясно настърган пармезан (или друго твърдо сирене или кашкавал),
100-150 гр. козе сирене (или друг любим вид - синьо сирене, фета и т.н.),
2 с.л. ситно нарязан магданоз + още 1 с.л. за поръсване на фритатата отгоре,
1 стръкче прясна мащерка,
2 с.л. зехтин,
сол и черен пипер на вкус



Начин на приготвяне:

  • Пригответе си тиган или друг съд, който може да се използва както на котлона, така и във фурната.
  • Нарежете праза на колелца с дебелина около 1 см., нарежете чесъна на ситно.
  • Загрейте на котлона зехтина и сотирайте праза и тиквата на силен огън за 2 минути, като постоянно разбърквате. После намалете малко огъня и оставете още 7-8 минути, като отвреме навреме разбърквате. Минута преди края на готвенето добавете чесъна. После отстранете зеленчуците от котлона.
  • В купа, разбийте с вилица яйцата, прибавете сметаната, пармезана, натрошеното сирене, 2 с.л. нарязан магданоз и нарязаната мащерка. подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
  • Излейте яйчната смес върху зеленчуците и върнете тигана на котлона, на среден огън, за 3-4 минути или докато сместа започне да стяга.
  • Загрейте фурната на функция грил на висока температура, пъхнете фритатата и запечете за няколко минути, докато стане златистокафява
        Поръсете с нарязан магданоз и сервирайте ястието топло, със салата според сезона.
        Студено, ястието е също много вкусно. Освен това, може да се сервира в по-малко количество и като предястие.


 Тиква и тиквички по тоскански - този линк освен към рецептата, ще ви отведе и до редица по-стари рецепти с тиква, които съм качвала в блога








21 коментара:

  1. Мм, страхотно изглежда! Лети, поздравления за рецептата и хубавите снимки! Усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Усмихнати дни от седмицата и за теб!

      Изтриване
  2. Лети,достатъчно е и един доволен:))На мен ми звучи много добре комбинирането на тиква/праз,така че със сигурност ще я пробвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина и един е достатъчен, аз хич и не протестирам, защото много обичам тиква :)
      Надявам се фритата да тиш допадне, ще се радвам да споделиш.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Предубеждението е голяма работа, не ти дава да се насладиш! Сигурна съм, че фритата ти е станала много вкусна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, напълно вярно!
      Благодаря ти!
      Сърдечен поздрав и хубава седмица!

      Изтриване
  4. Брависимо!!!
    Великолепно изглежда! Дори и да не е гладен човек, ще му се прихапне от това нещо!

    С пожелание за усмихната седмица, Лети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти!
      Прегръдка и пожелание за чудесни есенни дни!

      Изтриване
  5. Ох, какви цветове само!Изглежда страшно апетитно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав и чудесна седмица!

      Изтриване
  6. Лети, за мен е толкова апетитно :)
    Съжалявам, че не съм наблизо да си спретваме солени угощения с тиква!
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина е за съжаление,че си далеч! Какви тиквени пиршества можеше да си направим само, пък останалите нека не ядат :)
      Прегръдка и чудесни есенни дни!

      Изтриване
  7. Чудесно и оригинално предложение, Лети! Особено за един тикволюбител като мен! Благодаря за резцптата! Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет, благодаря ти! Трябва да си оформим клубче на тикволюбителите :)
      Сърдечен поздрав и пожелание за цветна есенна седмица!

      Изтриване
  8. Чудесно е :) и е толкова пъстро :)


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! За любител на тиквата, като мен, тази рецепта се оказа много приятно разнообразие :)
      Поздрав и хубава вечер!

      Изтриване
  9. Май ми се е изгубил коментарът...
    Ами, какво да кажа - страхотна фиеста, наистина, толкова богата на цветове, идеи и вкусове! Ей, на такива събития много обичам да присъствам, та малко ти завиждам, но пък и ти благодаря все пак, че ни показа! Снимките са доказателство че непременно трябва да се посети.
    А аз преди малко нарязах едно тиквено руло, Лети и даже в момента ми ври крем супа от тиква :)) Така че вписвай и мен в клуба на тиквените фенове ;)
    Усмихнат вторник!

    ОтговорИзтриване
  10. Изглежда великолепно фритата, Лети! Другият път свиркай когато правиш пак от нея, веднага долитам да ти правя компания ;) Като гледам с'бираме се чудна дружинка и ще ни е много весело. От мен ще е бутилката бяло! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ааааа Ирме нищо не се е изгубило и двата коментара са си тук, и двата са чудесни, за което много ти благодаря!
      Другия път наистина ще трябва да викам помощ за изяждането, че вкъщи никой не ще да ми прави компания за повече от половината тиквени предложения, а ако знаеш колко идеи още имам :)) Каква тиквена фиеста можем да си спретнем само!
      Поздрави и пожелание за една чудесна вусна тиквена вечер, с прекрасната крем супичка и тиквеното руло, ммммм как и на мен ми се прияде :)

      Изтриване
  11. Пробвах рецептата,уникална е,страхотна комбинация от аромати,замених синьото сирене с топено и стана много добре.Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е харесала! Благодаря за доверието и хубавите думи!

      Изтриване