Днес съм решила да попълня малко поизоставената поредица "рецепти с тиква", с една чудесна "Фритата с тиква и праз".
Както и очаквах, списването на тази поредица се оказа много трудно, поради протеста на домочадието.
Има пълен бойкот от страна на децата, ако видят тиквата, така че всички предложения при които тя не е дълбоко скрита в настърган или пасиран вид са низвергнати. Съпругът ми също хапва с видимо неудоволствие, когато тиквата е извън сладкиши и печива. Той така и не можа да я възприеме в солената кухня, въпреки иначе авантюристичния си кулинарен дух и склонността да еспериментира с храните.
Така че, от ястието, което предлагам сега, останах доволна само аз :))
Вие, ако нямате нищо против тиквата в ястия, може да опитате тази рецепта, само изберете за нея от не твърде сладките сортове тиква.
Да ви е сладко!
Фритата с тиква и праз
за около 4-5 порции
Продукти:
200 гр тиква, почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета,
2 стръка праз (само бялата и много светлозелената част),
2 скилидки чесън,
8 яйца,
120 ml течна, неподсладена готварска сметана,
3 с.л. прясно настърган пармезан (или друго твърдо сирене или кашкавал),
100-150 гр. козе сирене (или друг любим вид - синьо сирене, фета и т.н.),
2 с.л. ситно нарязан магданоз + още 1 с.л. за поръсване на фритатата отгоре,
1 стръкче прясна мащерка,
2 с.л. зехтин,
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Пригответе си тиган или друг съд, който може да се използва както на котлона, така и във фурната.
- Нарежете праза на колелца с дебелина около 1 см., нарежете чесъна на ситно.
- Загрейте на котлона зехтина и сотирайте праза и тиквата на силен огън за 2 минути, като постоянно разбърквате. После намалете малко огъня и оставете още 7-8 минути, като отвреме навреме разбърквате. Минута преди края на готвенето добавете чесъна. После отстранете зеленчуците от котлона.
- В купа, разбийте с вилица яйцата, прибавете сметаната, пармезана, натрошеното сирене, 2 с.л. нарязан магданоз и нарязаната мащерка. подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре.
- Излейте яйчната смес върху зеленчуците и върнете тигана на котлона, на среден огън, за 3-4 минути или докато сместа започне да стяга.
- Загрейте фурната на функция грил на висока температура, пъхнете фритатата и запечете за няколко минути, докато стане златистокафява
Студено, ястието е също много вкусно. Освен това, може да се сервира в по-малко количество и като предястие.
Тиква и тиквички по тоскански - този линк освен към рецептата, ще ви отведе и до редица по-стари рецепти с тиква, които съм качвала в блога
Мм, страхотно изглежда! Лети, поздравления за рецептата и хубавите снимки! Усмихнат ден! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани!
ИзтриванеУсмихнати дни от седмицата и за теб!
Лети,достатъчно е и един доволен:))На мен ми звучи много добре комбинирането на тиква/праз,така че със сигурност ще я пробвам:)
ОтговорИзтриванеНаистина и един е достатъчен, аз хич и не протестирам, защото много обичам тиква :)
ИзтриванеНадявам се фритата да тиш допадне, ще се радвам да споделиш.
Сърдечен поздрав!
Предубеждението е голяма работа, не ти дава да се насладиш! Сигурна съм, че фритата ти е станала много вкусна!
ОтговорИзтриванеТака е, напълно вярно!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечен поздрав и хубава седмица!
Брависимо!!!
ОтговорИзтриванеВеликолепно изглежда! Дори и да не е гладен човек, ще му се прихапне от това нещо!
С пожелание за усмихната седмица, Лети :)
Инче, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка и пожелание за чудесни есенни дни!
Ох, какви цветове само!Изглежда страшно апетитно:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
ИзтриванеСърдечен поздрав и чудесна седмица!
Лети, за мен е толкова апетитно :)
ОтговорИзтриванеСъжалявам, че не съм наблизо да си спретваме солени угощения с тиква!
Прегръдка и хубава седмица!
Дани, наистина е за съжаление,че си далеч! Какви тиквени пиршества можеше да си направим само, пък останалите нека не ядат :)
ИзтриванеПрегръдка и чудесни есенни дни!
Чудесно и оригинално предложение, Лети! Особено за един тикволюбител като мен! Благодаря за резцптата! Успешен ден!
ОтговорИзтриванеГуинет, благодаря ти! Трябва да си оформим клубче на тикволюбителите :)
ИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за цветна есенна седмица!
Чудесно е :) и е толкова пъстро :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Благодаря! За любител на тиквата, като мен, тази рецепта се оказа много приятно разнообразие :)
ИзтриванеПоздрав и хубава вечер!
Май ми се е изгубил коментарът...
ОтговорИзтриванеАми, какво да кажа - страхотна фиеста, наистина, толкова богата на цветове, идеи и вкусове! Ей, на такива събития много обичам да присъствам, та малко ти завиждам, но пък и ти благодаря все пак, че ни показа! Снимките са доказателство че непременно трябва да се посети.
А аз преди малко нарязах едно тиквено руло, Лети и даже в момента ми ври крем супа от тиква :)) Така че вписвай и мен в клуба на тиквените фенове ;)
Усмихнат вторник!
Изглежда великолепно фритата, Лети! Другият път свиркай когато правиш пак от нея, веднага долитам да ти правя компания ;) Като гледам с'бираме се чудна дружинка и ще ни е много весело. От мен ще е бутилката бяло! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ааааа Ирме нищо не се е изгубило и двата коментара са си тук, и двата са чудесни, за което много ти благодаря!
ИзтриванеДругия път наистина ще трябва да викам помощ за изяждането, че вкъщи никой не ще да ми прави компания за повече от половината тиквени предложения, а ако знаеш колко идеи още имам :)) Каква тиквена фиеста можем да си спретнем само!
Поздрави и пожелание за една чудесна вусна тиквена вечер, с прекрасната крем супичка и тиквеното руло, ммммм как и на мен ми се прияде :)
Пробвах рецептата,уникална е,страхотна комбинация от аромати,замених синьото сирене с топено и стана много добре.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата Ви е харесала! Благодаря за доверието и хубавите думи!
Изтриване