петък, 19 ноември 2010 г.

Пълнени камби с паста и миди



Да ви кажа, че повече ме изтощава аранжирането и снимането на ястията, отколкото тяхното приготвяне. Не че не ми харесва да снимам, точно обратното - много ми харесва, ама докато достигна нивото на Лулу или Ина например, много хляб още ще трябва да изям. Сега обаче, като си купих огледално рефлексен фотоапарат, нямам оправдания, но още я разучавам тази машинка и хич не е лесна работа :)) Пустата светлина все не е на правилното място или в достатъчно количество :))
След фотографските неволи, да си дойдем на думата за камбите:



Продукти:

Около 12 камби,
300 гр. миди (почистени, без черупките, а ако искате може да използвате и замразени),
2/3 ч.ч. (от 250 мл.) дребна паста (аз използвах кус кус),
4-5 тънки резена прошуто или др. подобен колбас,
4 средни домата,
1 глава лук,
3 скилидки чесън,
3 с.л. зехтин,
1 яйце,
3 с.л. настърган пармезан,
100 гр. моцарела + още за запичането отгоре ,
босилек,
черен пипер и сол на вкус,
магданоз




Сварете пастата ал денте и я отцедете от водата, в която е вряла, сложете я в тенджера и прибавете, докато е още гореща 1 с.л. зехтин (или малка бучка масло) и разбъркайте
Подгответе камбите за пълнене, като ги измиете, отрежете "капачета" и почистите семките. Бланширайте ги във вряща подсолена вода за 2-3 минути.
Нарежете лука и чесъна на ситно, а колбаса на лентички. Загрейте в тиган 2 с.л.зехтин и ги сотирайте 2-3 минути, прибавете мидите и гответе още 2-3 минути.
Настържете доматите и ги прибавете. Дръжте на тих огън, докато леко се сгъсти. Прибавете босилека, черния пипер, пармезана и сол на вкус (солта слагайте след пармезана и след опитване, за да не се пресоли) и гответе още около 2-3 минути.
Дръпнете от огъня и когато сместа поизстине (не е гореща, но е топла), прибавете разбитото с вилица яйце, 100-тина грама моцарела нарязана на малки парчета, ситно нарязания магданоз и разбъркайте.
Изсипете соса при пастата и разбъркайте.
Напълнете камбите със сместа. Наредете в тавичка и сипете мъничко вода на дъното на тавичката.
Сложете ги в предварително загрята до около 200-220 градуса фурна (или на функцията грил на фурната) и запечете около 20-тина минути или докато камбите видимо са се запекли добре.
Сложете тънко резенче моцарела върху всяка камба и върнете във фурната, докато моцарелата се разтопи и запече до златисто жълт цвят.

На мен ми остана от сместа, явно камбите дойдоха по-малки, сложих я в тавичка с диаметър 20 сантиметра, заедно с една бланширана, нарязана на ситни кубчета камба и запекох във фурната. Сложих моцарела отгоре и запекох за кратко отново. И този вариант става вкусен.

7 коментара:

  1. Лети, не е честно с тази рецепта :пия сутрешното си кафе и....миди :)
    Честита придобивка, а снимките ти са прекрасни!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Оооо, много средиземноморско ми звучи с тези миди, обожавам морски дарове!
    Честит да ти е новия фотоапарат, очаквам с нетърпение следващите фото-кулинарни изяви!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни снимки и рецепта, Лети!
    Честита придобивка и много вдъхновение за използване. Поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Супер са ти снимките, Лети! Честито за машината :). Аз не готвя миди по принцип, но ако реша, ще имам предвид тази рецепта, тъй като обичам камбите и моцарелата :). Звучат много вкусни. Поздрави и хубава почивка!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани,
    а питаш ли ме мен, като гледам твоя кекс с извара и то сутрин, когато пия кафето :))
    Благодаря ти!
    Хубави почивни дни от мен!

    Иве,
    наистина е средиземноморски и вкуса :))
    И аз си падам много по морските дарове.
    А за снимките ще се старая, макар, че трудна се оказа тая работа :))
    Весел и отморяващ уикенд!

    Диди,
    Благодаря! Благодаря за пожеланието - вдъхновение определено ще ми трябва. Като имам предвид, ти какви хубави снимки правиш и то с обикновен апарат, не мога да ги стигна, дори и с огледално рефлексен, но ще се старая :)
    Хубави почивни дни!

    Мира,
    радвам се, че ти харесват снимките :)
    А колкото до мидите, ако искаш може да ги заместиш с хапки пилешко месо, пак ще стане вкусно.
    Сърдечен поздрав и пожелания за отморяващ и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  6. Снимките са прекрасни! Миди не обичам и въобще морски "дреболии" :)), но признавам, че изглежда много апетитно!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение и страхотни снимки....какъв е тоз специален апарат не знам, ама много добре си се справила!
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване