неделя, 19 декември 2010 г.

Време за парти - Палачинкови рулца със сьомга



Това предложение за парти хапки давам във връзка с празниците, които идват - Коледа и после Нова година.
Приготвят се лесно, вкусни са и могат да са прекрасно предястие. Разбира се, не са подходящи за постната трапеза на Бъдни вечер, но за Коледната ще са една интересна възможност.
Единствения им недостатък е, че се оказаха много нефотогенични, поне за моите възможности и наличната светлина :)



Продукти:

За палачинките:
3 ч.ч. (от 150 мл.) брашно,
3-4 яйца,
1 ч.ч. прясно мляко,
1/3 ч.л. сол
вода

За плънката:
150 гр. студено пушена сьомга,
140 гр. царевица от консерва (грамажа е в отцедено от водата тегло),
2 с.л. много ситно нарязан лук,
6-7 стерилизирани краставички, нарязани на малки кубчета,
250 гр. крема сирене,
2 с.л.(с връх) майонеза,
ситно нарязан копър (около 1 с.л.),
сол и смлян бял пипер на вкус

За аранжиране: още стерилизирани краставички или маслини без костилки

Сместа за палачинките се приготвя, като брашното се пресява в купа, слага се и солта. Прави се кладенче, в което се чукват яйцата, прибавя се малко от млякото и с телена бъркалка непрекъснато се бърка, с постепенно добавяне на останалото мляко и вода, докато се поеме цялото брашно и се получи смес с гъстотата на боза. Внимавайте да не се образуват бучки.
Не уточнявам количеството на водата, винаги я добавям на око, до постигане на необходимата гъстота. Ако предпочитате, може да не добавяте вода, а да продължите с прясно мляко. Аз лично предпочитам смесването на вода и мляко, така на вкус палачинките стават по-леки.
Изпържват се палачинки.Преди изпържването на всяка палачинка тигана се маже с олио.

Плънката се приготвя, като в купа се слага царевицата, краставичките нарязани на съвсем малки кубченца, много ситно нарязания лук, копъра и ситно нарязаната сьомга. Всичко се обърква, за да се смеси добре.
В друга купичка се слага крема сиренето, майонезата, сол и смлян бял пипер на вкус и се обърква до еднородна консистенция. Прибавя се при другите съставки и се обърква много добре. Плънката трябва да се получи гъста.
Всяка палачинка се намазва с плънка и завива на стегнато руло.
Рулата се слагат в хладилник, за да се охладят добре и плънката да стегне.
Всяко руло се реже с остър нож на колелца, като дебелината е около сантиметър.
Колелцата се набучват на коктейлни пръчици (или клечки за зъби) и се гарнират с резенче стерилизирана краставичка или маслинка без костилка.

6 коментара:

  1. Лети, пак съвпадение - при мен сьомга и при теб сьомга :)
    Ама много често мислим еднакво :)
    Предложението за предястие от палачинки със сьомга е чудесно, много ми хареса!
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Отлично изглеждат, Лети! Представям си колко са вкусни, ммм
    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно предложение, Лети!
    Чудесна вкусова комбинация и ефектен вид,
    много ми допада.
    Благодаря и хубава предколедна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, страхотна идея ми даваш. Скоро имам рожден ден и ще ги направя за офиса :)
    Поздрави и хубава празнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, много вкусно предложение! Много обичам солени палачинки и ще имам предвид рецептата ти. Поздрави и приятна предколедна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи,
    така е и аз се изненадвам от толкова съвпадения :)
    Хубава предпразнична седмица!

    Ина,
    Заменям палачинки за парченце от триъгълната торта:)
    Хубава нова седмица!

    Диди,
    Благодаря ти! А мен много ме зарадваха твоите колачета :)
    Хубава предпразнична седмица!

    Зори,
    Радвам се, че идеята ти харесва, дано да допаднат на теб и твоите колеги :)
    Дано да имаш прекрасен празник и да се радваш на много любов и топлина!

    Мира,
    Имаме общ вкус за палачинки - най-много харесвам солените варианти, от сладките, харесвам само с мед :)
    Хубава предколедна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване