понеделник, 19 ноември 2012 г.

Салата с цвекло по Марта Стюарт / Beet, Carrot, and Radish Salad by Martha Stewart

   
      Продължавам с поредицата "10 любими есенни салати", останаха само две, за да приключа. Ще побързам, че ако се забавя още то зима ще дойде :)
      Под № 9 е една великолепна салата с цвекло, моркови и репички, чийто източник е Марта Стюарт (Martha Stewart). Аз малко я промених, като включих чесън и оцет в дресинга, промених пропорциите на продуктите и замених кресона в нейната рецепта със смес от зелена салата и рукола. Вие ако желаете придържайте се плътно към оригинала или направете варианта, който ви представям, но не пропускайте тази салата, защото е много вкусна, особено за любителите на червеното цвекло.
     Обещавам ви, че това няма да е последната рецепта с червено цвекло, която ще показвам, защото много, много го обичам :))

     

Салата с цвекло по Марта Стюарт / Beet, Carrot, and Watercress Salad by Martha Stewart

     Продукти:

     3 малки глави (колкото детско юмруче) червено цвекло,
     4 моркова,
     5-6 репички,
     малка бучка масло (или 1-2 с.л. олио),
     1-2 шепи измита и отцедена рукола,
     1 малка зелена салата,
     1 равна с.л. захар,
     1 с.л. оцет балсамико,
     
     за дресинга: 
    1 скилидка чесън,
    щипка прясно смлян черен пипер,
    2 с.л. зехтин,
    2 с.л. оцет
     

   
             Начин на приготвяне :

  • С домакинска четка, изчеткайте добре под течаща вода главите червено цвекло. Поставете ги, без да ги белите, в тенджера.  Налейте вода, така че да ги покрива и ги сварете. Готови са, когато са поомекнали и зъбците на вилица влизат лесно в цвеклото, когато го набодете. Полейте свареното цвекло със студена вода и го обелете. Нарежете го по дължина на резенчета.
  • Обелете морковите, нарежете ги на колелца.
  • Загрейте в тиган маслото (или 1-2 с.л. олио), пуснете морковите и гответе на среден огън 1-2 минути, после добавете захарта и балсамовия оцет и разбъркайте добре. Гответе докато течността се редуцира, морковите останат само на мазнина и малко са поомекнали, но все още са леко хрупкави. 
  • Оставете морковите и цвеклото добре да се охладят.
  • Почистете и измийте репичките. Нарежете ги на тънко.
  • В купа сложете измитите и подсушени зелени салати. Аз използвах комбинация от рукола и обикновена зелена салата, Марта Стюарт използва кресон, а вие можете да изберете по ваш вкус.
  • Прибавете цвеклото, морковите и нарязаните репички.
  • Пригответе дресинга като накълцате на ситно (или пресовате) чесъна, смесите го със зехтина, щипка прясно смлян черен пипер и оцета в бурканче, затворите капачката и разклатите енергично, докато съставките се смесят. Можете да го нагодите към своя вкус, като прибавите още оцет или чесън. Марта Стюарт не използва чесън и оцет за дресинга, но на мен салатата ми допада много повече с тях.
  • Подправете салатата с дресинга и сервирайте.



   

5 коментара:

  1. Лети,
    Много апетитна салатка!
    ...и страхотни снимки, както винаги!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна-чудничка и най-вече колоритна! Това цвекло все повече ме впечатлява! А есенните ти предложения още повече, все по-изненадващи!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    поредната прекрасна есенна салата! Ще я опитам с удоволствие!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, много красива и здравословна салатка!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ви благодаря, мили дами!
    Бети,
    Бонбонче,
    Мъхче,
    Luchiya,
    Пожелавам ви прекрасни последни есенни дни, защото зимата чука на вратата и скоро ще стане съвсем коледно :)

    ОтговорИзтриване