Продължавам с поредицата "10 любими есенни салати", останаха само две, за да приключа. Ще побързам, че ако се забавя още то зима ще дойде :)
Под № 9 е една великолепна салата с цвекло, моркови и репички, чийто източник е Марта Стюарт (Martha Stewart). Аз малко я промених, като включих чесън и оцет в дресинга, промених пропорциите на продуктите и замених кресона в нейната рецепта със смес от зелена салата и рукола. Вие ако желаете придържайте се плътно към оригинала или направете варианта, който ви представям, но не пропускайте тази салата, защото е много вкусна, особено за любителите на червеното цвекло.
Обещавам ви, че това няма да е последната рецепта с червено цвекло, която ще показвам, защото много, много го обичам :))
Салата с цвекло по Марта Стюарт / Beet, Carrot, and Watercress Salad by Martha Stewart
Продукти:
3 малки глави (колкото детско юмруче) червено цвекло,
4 моркова,
5-6 репички,
малка бучка масло (или 1-2 с.л. олио),
1-2 шепи измита и отцедена рукола,
1 малка зелена салата,
1 равна с.л. захар,
1 с.л. оцет балсамико,
за дресинга:
1 скилидка чесън,
щипка прясно смлян черен пипер,
2 с.л. зехтин,
2 с.л. оцет
Начин на приготвяне :
- С домакинска четка, изчеткайте добре под течаща вода главите червено цвекло. Поставете ги, без да ги белите, в тенджера. Налейте вода, така че да ги покрива и ги сварете. Готови са, когато са поомекнали и зъбците на вилица влизат лесно в цвеклото, когато го набодете. Полейте свареното цвекло със студена вода и го обелете. Нарежете го по дължина на резенчета.
- Обелете морковите, нарежете ги на колелца.
- Загрейте в тиган маслото (или 1-2 с.л. олио), пуснете морковите и гответе на среден огън 1-2 минути, после добавете захарта и балсамовия оцет и разбъркайте добре. Гответе докато течността се редуцира, морковите останат само на мазнина и малко са поомекнали, но все още са леко хрупкави.
- Оставете морковите и цвеклото добре да се охладят.
- Почистете и измийте репичките. Нарежете ги на тънко.
- В купа сложете измитите и подсушени зелени салати. Аз използвах комбинация от рукола и обикновена зелена салата, Марта Стюарт използва кресон, а вие можете да изберете по ваш вкус.
- Прибавете цвеклото, морковите и нарязаните репички.
- Пригответе дресинга като накълцате на ситно (или пресовате) чесъна, смесите го със зехтина, щипка прясно смлян черен пипер и оцета в бурканче, затворите капачката и разклатите енергично, докато съставките се смесят. Можете да го нагодите към своя вкус, като прибавите още оцет или чесън. Марта Стюарт не използва чесън и оцет за дресинга, но на мен салатата ми допада много повече с тях.
- Подправете салатата с дресинга и сервирайте.
Ето и линкове към другите салати от рубриката "10 любими есенни салати" :
№ 8 - Богата зелева салата
№ 7 - Салата с грилована круша, спанак и карамелизирани орехи
№ 6 - Салата с цвекло, сирене и чеснов дресинг
№ 5 - Салата с грозде, синьо сирене и орехи
№ 4 - Салата със смокини и козе сирене
№ 3 - Салата с тиква
№ 2 - Подлучена салата с карфиол
№ 1 - Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг
Лети,
ОтговорИзтриванеМного апетитна салатка!
...и страхотни снимки, както винаги!
Хубава нова седмица!
Чудна-чудничка и най-вече колоритна! Това цвекло все повече ме впечатлява! А есенните ти предложения още повече, все по-изненадващи!
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванепоредната прекрасна есенна салата! Ще я опитам с удоволствие!
Лети, много красива и здравословна салатка!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря, мили дами!
ОтговорИзтриванеБети,
Бонбонче,
Мъхче,
Luchiya,
Пожелавам ви прекрасни последни есенни дни, защото зимата чука на вратата и скоро ще стане съвсем коледно :)