Най-после успях да изкуша семейството с тиква, тази година :)) Получи се много сочен, вкусен, ароматен десерт, който се изяде бързо до троха.
Колкото и да не съм любител на сладкото, ще призная, че това е едно великолепно сладко превъплъщение на тиквата и определено ще го правя отново. Приготвя се много бързо, но трябва да отлежи преди консумацията в хладилник поне 6-8 часа. Единствения недостатък, който му открих е че трудно са снима, много нефотогеничен се оказа, поне за моите възможности и доста ме поизпоти с фотоапарата :))
Представям ви една необичайна, но интересна и вкусна вариация на класическия италиански десерт. С удоволствие включвам в поредицата "рецепти с тиква" - "Тиквено тирамису".
Опитайте, няма да съжалявате!
Тиквено тирамису
за около 5-6 порции
Продукти:
14-16 бр. бишкоти савоярди
За тиквения крем-пълнеж:
400 гр. почистена отсемките, обелена и нарязана на кубчета тиква,
120 мл. течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус,
1 ч.л. канела,
1/2 ч.л. джинджифил
За напояване на бишкотите:
2 с.л. мед,
2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или пък сок от компот с дюли или пък круши)
1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор, който ще подхожда на останалите аромати и т.н.)
За топинга отгоре:
250 гр. маскарпоне,
около 120 ml течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
- Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12см. ( 9х5-inch )Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им.
- Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре.
- Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем.
- Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес.
- Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят.
- В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 броя). С помоща на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране.
- Намажете бишкотите с половината от тиквения крем.
- Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.
- Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, догато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа. Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно.
- Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателно, без да натискате подравнете и загладете.
- Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.
- Поръсете го с неподсладено какао.
- Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния.Започнете леко да издърпвате към вас хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помоща на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.
Рецептата е адаптирана от тук
Тиква и тиквички по тоскански - този линк освен към рецептата, ще ви отведе и до редица други по-стари рецепти с тиква, които съм качвала в блога
Лети, страхотно тирамису, много изкушаващо и сочно изглежда! Благодаря за рецептата! Хубав следобед! :))
ОтговорИзтриванеДани, заслужава си да се приготви! Вкусно е :)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Поздрав!
Лети, напълно ме плени с този вариант на тирамису :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята!
А за снимките не се притеснявай!
Повечето вкусотии са нефотогенични !!!!
Прегръдка!
Дани, наистина си заслужава! Ще се радвам да кажеш как ти се е сторил на теб, ако решиш да го приготвиш :)
ИзтриванеА наистина някои много вкусни неща хич не са фотогенични :)
Прегръдки!
Не знам какъв проблем си имала със снимането, обаче тези снимки са изключително изкушаващи! Това тирамису няма начин да не е вкусно, изглежда великолепно просто!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че мислиш така, поне не съм се мъчила напразно с фотоапарата. Благодаря ти!
ИзтриванеПоздрав и пожелание за чудесен уикенд!
Знам за какво говориш-страхотно е! Аз затова моето го приготвих в чашки;)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мъхче, пропуснала съм твоето, но сега наваксах :) Много слънчеви снимки си му направила, изглежда прекрасно! Рецептите малко се различават и с удоволствие ще пробвам твоя вариант следващия път.
ИзтриванеПоздрав и хубави почивни дни!
Лесен, вкусен и сочен сладкиш! И цветово ми допада - бяло, жълто и кафяво!
ОтговорИзтриванеЛети, чудесно и подробно си обяснила всяка стъпка при приготвянето на сладкиша, така че никой не би са затруднил да го направи!
Поздравления!
Благодаря ти много! Наистина се оказа лесен и много вкусен сладкиш, заслужава си да се опита :)
ИзтриванеСърдечен поздрав и пожелание за слънчеви почивни дни!
Изключително съм любопитна какъв ще да е вкуса на това тиквено тирамису, изглежда великолепно! А незнам защо казваш, че е не фотогеничен, снимките ти са разкошни ... е от опит знам, че заснемането на храна, често е по трудната и сложна задача от приготвянето и, но твоите снимки винаги са супер!
ОтговорИзтриванеПрегръдки Лети и много хубав и усмихнат ден!
Евка, много си мила!
ИзтриванеМного вкусно се оказа и не е само мое мнение, а и на необичащите тиква вкъщи. Това обаче го ядоха :) И аз бях много любопитна за вкуса, но определено си заслужава да се опита.
А за снимките, в този случай се наложи да направя над 100, за да избера накрая три. Не знам защо не ми се получаваше.
Сърдечен поздрав и много усмихнати лица у вас да има тези почивни дни :)
Фантастично тирамису,скъпа!И така добре си описала направата,най-подробно!Снимките не личи да са те морили,разкошни са!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка от мен!
Росинка, благодаря, мила!
ИзтриванеЩом не си личи, че са ме мъчили снимките, значи все пак не е толкова зле, но доста пощраках с фотоапарата. Тирамисуто обаче си заслужава, много вкусно беше.
Прегръдка и хубави почивни дни!
Задължително ще се пробвам с тази рецепта,изглежда чудесно. Поздравления :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце!
ИзтриванеЩе се радвам да споделите как се е получило.
Поздрав!
Лети, изглежда божествено! Оставам без думи. Убедена съм, че тиквата (която иначе натюр не ям...) е придала от своя аромат на тирамисуто и се е получил много апетитен десерт - освен че изглежда изумително! С удоволствие бих пробвала рецептата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеВили, много се радвам да те "видя"!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесните думи!
И моя съпруг натюр не я яде, даже не само натюр, ами и се мръщи и в множество от тиквените превъплащения, но тирамисуто определено му допадна :) Ще се радвам да изпробваш и да споделиш впечатления.
Сърдечен поздрав и прекрасни есенни дни!
еха, как си падам по сочните сладкиши! Прекрасно изглежда, Лети!
ОтговорИзтриванеА този крем с маскарпонето отгоре е мммм..... разкош!
Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!
Благодаря, Пепинко!
ИзтриванеСтава вкусен и наистина е сочен, пробвай го :)
Прегръдка и хубава нова седмица!