сряда, 7 ноември 2012 г.

Тиквено тирамису / Pumpkin Tiramisu


      Най-после успях да изкуша семейството с тиква, тази година :))  Получи се много сочен, вкусен, ароматен десерт, който се изяде бързо до троха. 
    Колкото и да не съм любител на сладкото, ще призная, че това е едно великолепно сладко превъплъщение на тиквата и определено ще го правя отново. Приготвя се много бързо, но трябва да отлежи преди консумацията в хладилник поне 6-8 часа. Единствения недостатък, който му открих е че трудно са снима, много нефотогеничен се оказа, поне за моите възможности и доста ме поизпоти с фотоапарата :))
     Представям ви една необичайна, но интересна и вкусна вариация на класическия италиански десерт. С удоволствие включвам в поредицата "рецепти с тиква"  - "Тиквено тирамису". 
     Опитайте, няма да съжалявате!

Тиквено тирамису

за около 5-6 порции

Продукти:

14-16 бр. бишкоти савоярди
За тиквения крем-пълнеж:
400 гр. почистена отсемките, обелена и нарязана на кубчета тиква,
120 мл. течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус,
1 ч.л. канела,
1/2 ч.л. джинджифил
За напояване на бишкотите:
2 с.л. мед,
2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или пък сок от компот с дюли или пък круши)
1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор, който ще подхожда на останалите аромати и т.н.)
За топинга отгоре:
250 гр. маскарпоне,
около 120 ml течна неподсладена готварска сметана,
пудра захар на вкус


       
       
          Начин на приготвяне:
  • Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12см. ( 9х5-inch )Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им. 
  • Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре.
  • Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем.
  • Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес. 
  • Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят. 
  • В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 броя). С помоща на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране.
  • Намажете бишкотите с половината от тиквения крем.
  • Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.
  • Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, догато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа.  Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно.
  • Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателно, без да натискате подравнете и загладете.
  • Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ.
  • Поръсете го с неподсладено какао.
  • Внимателно, като хванете хартията за печене отстрани, извадете сладкиша от тавичката и го сложете върху плитка десертна чиния.Започнете леко да издърпвате към вас хартията за печене изпод тирамисуто, като в същото време с помоща на дълъг нож или дълга шпатула леко подпирате сладкиша, да не излезе от чинията.
              Рецептата е адаптирана от тук


 Тиква и тиквички по тоскански - този линк освен към рецептата, ще ви отведе и до редица други по-стари рецепти с тиква, които съм качвала в блога







20 коментара:

  1. Лети, страхотно тирамису, много изкушаващо и сочно изглежда! Благодаря за рецептата! Хубав следобед! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, заслужава си да се приготви! Вкусно е :)
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Поздрав!

      Изтриване
  2. Лети, напълно ме плени с този вариант на тирамису :)
    Благодаря за идеята!
    А за снимките не се притеснявай!
    Повечето вкусотии са нефотогенични !!!!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина си заслужава! Ще се радвам да кажеш как ти се е сторил на теб, ако решиш да го приготвиш :)
      А наистина някои много вкусни неща хич не са фотогенични :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Не знам какъв проблем си имала със снимането, обаче тези снимки са изключително изкушаващи! Това тирамису няма начин да не е вкусно, изглежда великолепно просто!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, радвам се, че мислиш така, поне не съм се мъчила напразно с фотоапарата. Благодаря ти!
      Поздрав и пожелание за чудесен уикенд!

      Изтриване
  4. Знам за какво говориш-страхотно е! Аз затова моето го приготвих в чашки;)))
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, пропуснала съм твоето, но сега наваксах :) Много слънчеви снимки си му направила, изглежда прекрасно! Рецептите малко се различават и с удоволствие ще пробвам твоя вариант следващия път.
      Поздрав и хубави почивни дни!

      Изтриване
  5. Лесен, вкусен и сочен сладкиш! И цветово ми допада - бяло, жълто и кафяво!
    Лети, чудесно и подробно си обяснила всяка стъпка при приготвянето на сладкиша, така че никой не би са затруднил да го направи!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много! Наистина се оказа лесен и много вкусен сладкиш, заслужава си да се опита :)
      Сърдечен поздрав и пожелание за слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  6. Изключително съм любопитна какъв ще да е вкуса на това тиквено тирамису, изглежда великолепно! А незнам защо казваш, че е не фотогеничен, снимките ти са разкошни ... е от опит знам, че заснемането на храна, често е по трудната и сложна задача от приготвянето и, но твоите снимки винаги са супер!
    Прегръдки Лети и много хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Евка, много си мила!
      Много вкусно се оказа и не е само мое мнение, а и на необичащите тиква вкъщи. Това обаче го ядоха :) И аз бях много любопитна за вкуса, но определено си заслужава да се опита.
      А за снимките, в този случай се наложи да направя над 100, за да избера накрая три. Не знам защо не ми се получаваше.
      Сърдечен поздрав и много усмихнати лица у вас да има тези почивни дни :)

      Изтриване
  7. Фантастично тирамису,скъпа!И така добре си описала направата,най-подробно!Снимките не личи да са те морили,разкошни са!
    Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, благодаря, мила!
      Щом не си личи, че са ме мъчили снимките, значи все пак не е толкова зле, но доста пощраках с фотоапарата. Тирамисуто обаче си заслужава, много вкусно беше.
      Прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Задължително ще се пробвам с тази рецепта,изглежда чудесно. Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце!
      Ще се радвам да споделите как се е получило.
      Поздрав!

      Изтриване
  9. Лети, изглежда божествено! Оставам без думи. Убедена съм, че тиквата (която иначе натюр не ям...) е придала от своя аромат на тирамисуто и се е получил много апетитен десерт - освен че изглежда изумително! С удоволствие бих пробвала рецептата. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Вили, много се радвам да те "видя"!
    Благодаря ти за чудесните думи!
    И моя съпруг натюр не я яде, даже не само натюр, ами и се мръщи и в множество от тиквените превъплащения, но тирамисуто определено му допадна :) Ще се радвам да изпробваш и да споделиш впечатления.
    Сърдечен поздрав и прекрасни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. еха, как си падам по сочните сладкиши! Прекрасно изглежда, Лети!
    А този крем с маскарпонето отгоре е мммм..... разкош!
    Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепинко!
      Става вкусен и наистина е сочен, пробвай го :)
      Прегръдка и хубава нова седмица!

      Изтриване