вторник, 7 декември 2010 г.

Пълнен шаран / Baked Stuffed Carp



   В нашия дом почитаме деня на Св. Никола, както предполагам е и в почти всеки православен дом. Отраснала съм в семейство на любители рибари и родния ми град е на море, така че празникът е особено тачен.
   Съобразно традицията приготвих рибно ястие за празничната трапеза, но не се изненадвайте - не е шаран, а ципура на фурна.
  Това шаранче, което виждате е готвено преди няколко седмици. Знам, че традиционно на   Никулден се приготвя шаран, но аз не обичам много тази риба. Може би, като морско чедо, съм си свикнала с морските рибоци (е, не че не обичам и пъстърва). Съпругът ми обаче, харесва шаран и заради него се прежалвам да приготвя :-)
   За ципурата ще пиша някой друг път, а днес ще е рецептата за шарана. Снимките не са от най хубавите, но толкова мога на изкуствена светлина и в бързината преди да сервирам :-)



Пълнен шаран / Baked Stuffed Carp

Продукти:

1 шаран (почистен от вътрешностите и люспите),
30 гр. орехи,
1 голям морков,
1-2 с.л. галета,
2 глави лук,
4 скилидки чесън,
зехтин 2 с.л.,
доматен сок 3-4 с.л.,
магданоз 1/2 връзка,
копър 1/2 връзка,
девисил,
сол на вкус,
бял пипер на вкус


           Начин на приготвяне:
  • Загрейте фурната до 220 градуса.
  • Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене.
  • Загрейте в тиган зехтина. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, дивисила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус.Трябва да се е получила гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, може да добавите съвсем малко вода. С така приготвената паста се пълни рибата.
  • Плънката, която ви е останала след пълненето, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното на тавата.
  • Покрийте тавичката с фолио и я пъхнете във фурната.
  • Печете под фолио 30-тина минути, после махнете фолиото, намалете фурната на 200 градуса и печете до готовност на рибата. Тя трябва приятно да се зачерви отгоре.
  • Сервирайте, като с остър нож отрежете резени от шарана, които декорирате със стръкчета пресен магданоз.


7 коментара:

  1. и ние вчера бяхме на шаран:) Ядем такава риба веднъж в годината , но традиционно си го правя пълнен, по подобна на твоята рецепта и не искам да проявявам голямо творчество в това отношение:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ние също не обичаме шаран и вчера си хапнахме ципура :)
    Слънчев и усмихнат ден, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесва цял изпечен :) прекрасна коричка, Лети!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    все така да почитате празника на Св. Никола в здраве, щастие и благоденствие.
    Е ципурата е друга риба, но и класиката е добра - Прекрасен е твоят "шаро" /в къщи така наричат шарана/.
    Поздрав и усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна рецепта, Лети!
    Ароматна и вкусна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз все идилично подхождам към шарана, че майка едно време го правеше много хубав с домати, освен орехите, но и аз тази година му изневерих със сьомга, след като миналата година 3 дена го ядох почти сама, тъй като на този му бил мазен, според друг имал дъх... и така тази година почивка. Догодина може би пак ще сме на шаран. Ще видим. Според настроението. Иначе, и аз много харесвам този празник, макар да нямаме Николай у дома. Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Лулу,
    Традиционните рецепти в случая май са за предпочитане :)

    Тони,
    Пред морското великолепие, как човек да заложи на шарана, нали? :)

    Пепи,
    Благодаря! Следващия път съм решила, когато половинката настоява за шаран, да изпробвам твоята рецепта.

    Диди,
    Благодаря ти от сърце, от твоята уста в Божиите уши! Щастие и благоденствие и на твоето семейство!

    Роси,
    Много си мила, благодаря ти!

    Мира,
    Сьомгата е страхотен избор, за предпочитане пред шарана. У нас май само мъжът ми го обича. Аз го ям, но не мога да кажа, че ми е от любимите риби, но може би не съм намерила точната рецепта :))

    ОтговорИзтриване