В нашия дом почитаме деня на Св. Никола, както предполагам е и в почти всеки православен дом. Отраснала съм в семейство на любители рибари и родния ми град е на море, така че празникът е особено тачен.
Съобразно традицията приготвих рибно ястие за празничната трапеза, но не се изненадвайте - не е шаран, а ципура на фурна.
Това шаранче, което виждате е готвено преди няколко седмици. Знам, че традиционно на Никулден се приготвя шаран, но аз не обичам много тази риба. Може би, като морско чедо, съм си свикнала с морските рибоци (е, не че не обичам и пъстърва). Съпругът ми обаче, харесва шаран и заради него се прежалвам да приготвя :-)
За ципурата ще пиша някой друг път, а днес ще е рецептата за шарана. Снимките не са от най хубавите, но толкова мога на изкуствена светлина и в бързината преди да сервирам :-)
Пълнен шаран / Baked Stuffed Carp
Продукти:
1 шаран (почистен от вътрешностите и люспите),
30 гр. орехи,
1 голям морков,
1-2 с.л. галета,
2 глави лук,
4 скилидки чесън,
зехтин 2 с.л.,
доматен сок 3-4 с.л.,
магданоз 1/2 връзка,
копър 1/2 връзка,
девисил,
сол на вкус,
бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Натрийте шарана отвън и отвътре със сол и със смлян бял пипер. Сложете го в тавичка за печене.
- Загрейте в тиган зехтина. Нарежете ситно лука и чесъна и ги запържете за 2-3 минути, прибавете настъргания морков и доматения сок. Отстранете от огъня и прибавете ситно нарязаните магданоз и копър, дивисила, счуканите орехи и галетата. Разбъркайте добре. Прибавете сол на вкус.Трябва да се е получила гъста смес, като паста. Ако е прекалено гъста, може да добавите съвсем малко вода. С така приготвената паста се пълни рибата.
- Плънката, която ви е останала след пълненето, разпределете в тавичката около рибата. Сипете съвсем малко вода на дъното на тавата.
- Покрийте тавичката с фолио и я пъхнете във фурната.
- Печете под фолио 30-тина минути, после махнете фолиото, намалете фурната на 200 градуса и печете до готовност на рибата. Тя трябва приятно да се зачерви отгоре.
- Сервирайте, като с остър нож отрежете резени от шарана, които декорирате със стръкчета пресен магданоз.
и ние вчера бяхме на шаран:) Ядем такава риба веднъж в годината , но традиционно си го правя пълнен, по подобна на твоята рецепта и не искам да проявявам голямо творчество в това отношение:)
ОтговорИзтриванеНие също не обичаме шаран и вчера си хапнахме ципура :)
ОтговорИзтриванеСлънчев и усмихнат ден, Лети :)
Много ми харесва цял изпечен :) прекрасна коричка, Лети!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Лети,
ОтговорИзтриваневсе така да почитате празника на Св. Никола в здраве, щастие и благоденствие.
Е ципурата е друга риба, но и класиката е добра - Прекрасен е твоят "шаро" /в къщи така наричат шарана/.
Поздрав и усмивки, Диана
Чудесна рецепта, Лети!
ОтговорИзтриванеАроматна и вкусна!
Поздрави и хубава вечер!
Аз все идилично подхождам към шарана, че майка едно време го правеше много хубав с домати, освен орехите, но и аз тази година му изневерих със сьомга, след като миналата година 3 дена го ядох почти сама, тъй като на този му бил мазен, според друг имал дъх... и така тази година почивка. Догодина може би пак ще сме на шаран. Ще видим. Според настроението. Иначе, и аз много харесвам този празник, макар да нямаме Николай у дома. Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеЛулу,
ОтговорИзтриванеТрадиционните рецепти в случая май са за предпочитане :)
Тони,
Пред морското великолепие, как човек да заложи на шарана, нали? :)
Пепи,
Благодаря! Следващия път съм решила, когато половинката настоява за шаран, да изпробвам твоята рецепта.
Диди,
Благодаря ти от сърце, от твоята уста в Божиите уши! Щастие и благоденствие и на твоето семейство!
Роси,
Много си мила, благодаря ти!
Мира,
Сьомгата е страхотен избор, за предпочитане пред шарана. У нас май само мъжът ми го обича. Аз го ям, но не мога да кажа, че ми е от любимите риби, но може би не съм намерила точната рецепта :))