вторник, 1 февруари 2011 г.

Салата с риба тон и боб



Insalata Di Fagioli e Tonno или Салата с боб и риба тон е рецепта от италианската област Lazio (Лацио).
Много е семпла и лесна, също може да е и бърза за приготвяне при условие, че сварите боба от предния ден или пък ползвате сварен боб от консерва.
Ще напиша ориентировъчно количество продукти. Всичко зависи от това, колко салата искате да приготвите и от вашия вкус.

Необходими са ви:

около 500 гр. сварен и добре отцеден боб,
около 250 гр. консерва риба тон в олио,
1 глава червен лук,
няколко стръкчета магданоз,
зехтин,
прясно изцеден лимонов сок,
сол и черен пипер на вкус

Готвенето, както си личи, изобщо няма да е сложно :)
Сложете добре сварения и хубаво отцеден от водата боб в купа. Прибавете рибата тон, фино нарязания червен лук и ситно нарязания магданоз.
Подправете със сол и черен пипер на вкус. Добавете зехтин и лимонов сок на вкус. Разбъркайте добре.
Може да поднесете салатата така, както си е. Аз реших да внеса разнообразие, като я гарнирах върху шайби лимон и в издълбани по-малки домати.

13 коментара:

  1. За ранобудниците -Добро утро

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, и двата варианта - с доматче и с лимонче като основа ми харесват. Купих си от боба без люспи, който уж се вари бързи, ще видим, ето с какво ще го изпробвам.
    Много апетитно изглежда салатката, Лети!

    Хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. pipi,
    Добро утро и на теб :)
    Благодаря, че ме навестяваш и то толкова рано

    ОтговорИзтриване
  4. Ле-лее, че лесно и вкусно изглежда!!! Аз :) не съм фен на рибата, но детенце обожва и тази прекрасна салата със сигурност ще му я приготвя!!!
    Благодаря за споделената рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Инче,
    Благодаря ти!
    Много се надявам да ти допадне.
    Не съм чувала за боб без люспи, откъде може да се намери?
    Поздрав най-сърдечен! :)

    Мина,
    Благодаря ти!
    Дано му се услади на детето :)
    Хубави и усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Рецептата е много интересна. Ще я пробвам, още утре:)) Благодаря за рецептата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Катя,
    Благодаря ти!
    Дано да ви хареса, ще се радвам :)
    Прегръдка, успешен край на седмицата и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Пробвах рецептата веднага щом я прочетох!Стана много вкусно и много ефектно - направих салатата с червен боб от консерва и добавих малко горчица за по-пикантен вкус.Благодаря за интересните рецепти в блога!продължавай да ни изненадваш!Успех!
    Соня

    ОтговорИзтриване
  9. Соня,
    Благодаря, че си се доверила на рецепта от блога!
    Много ме радва, обратната връзка с хората, които четат.
    Каква по-хубава награда за един кулинарен блогър от тази, да му кажат, че рецептата е била вкусна и е донесла разнообразие и радост на трапезата!
    Благодаря за вниманието и хубавите думи!
    Сърдечен поздрав и пожелание за много усмивки в ежедневието!

    ОтговорИзтриване
  10. ммм, изкушение! ще взема да си спретна една такава салатка...

    ОтговорИзтриване
  11. Марта,
    Радвам се, че ти допада! Дано ти хареса и на вкус. Благодаря за хубавите думи и доверието.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  12. Интересна идея ми даваш, Лети да я сервирам в "био" купички, само дето на нас и на гостите ни (като ги знам какви са), ще ни са много мънички ако са от лимон или домат, направо кратунки трябва да ползвам :)) Имаше едно мнооого зелено зеле, с крехки и държащи формата си листа, та него успешно претворявах в паница за салата, но не го намирам вече няколко месеца.
    Много ми допада и твоята салатка! С бял боб не съм комбинирала рибата до сега, защото явно подсъзнателно съм търсила и игра с цветовете, освен богат вкус, но обезателно ще я сервирам и в тоз вариант.
    Хубава вечер, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Идеята за зелева купичка си я бива! Пробвай и със салата айсберг, аз съм го оттренирала този вариант, става много добре.
      Ще се радвам да ти допадне и варианта с бял боб :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване