сряда, 23 март 2011 г.

Телешко в гювеч



Вече съм споделяла, че вкъщи много обичаме телешко, също и за това, че трудно се намира крехко телешко месо на нашия пазар. Тази рецепта обаче, винаги става добре, дори и телешкото да е не е толкова крехко.
Реших да побързам с качването на рецептата, защото иначе ще и мине сезона :) Тя предполага студено време и се консумира в компанията на хубаво червено вино.
Получава се много ароматно ястие със сос.
Изключително лесно е за приготвяне, но времето за печене е дълго, така че по-подходящо е за почивните дни :)

Продукти:

800 гр. телешко месо,
5-6 големи глави лук,
около 1 1/2 глави чесън,
100-150гр. масло,
1/2 ч.ч. вино (бяло или червено),
5-6 зърна черен пипер,
2-3 зърна бахар,
1/2 дафинов лист,
сол

Начин на приготвяне:
Месото се почиства от ципите (ако има такива), нарязва се на парчета. Слагат се в гювеч, върху месото се наръсва солта, счуканите зрънца бахар и черен пипер и дафиновият лист. Върху месото се слагат обелените глави лук, нарязани на четвъртинки и обелените скилидки чесън. Прибавя се чистото масло. Всичко се залива с виното и мъничко вода. Захлупва се и се пече около 30 минутки на 220 градуса и после около 2 часа на 190 градуса.
Проверете готовността на месото и ако трябва печете още. В края на печенето, може да отхлупите гювеча и да печете 15-20 минутки, за да се запече приятно отгоре.

18 коментара:

  1. Чудесно е! Изглежда много, много сочно и вкусно, Лeти :)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, много е апетитно твоето телешко!
    Аз все не се престрашавам да опитам. Записвам си рецептата и не надявам да ми се получи толкова добре, колкото и на теб.
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, и у нас телешкото е на почит :)
    А рецептата и снимките ти са толкова примамливи :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Често готвя телешко и говеждо, много обичаме у дома. Ще опитаме предложението ти, Лети :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Ина,
    Ели,
    Дани,
    Зори,
    Благодаря ви! Надявам се да ви допадне, ако решите да го приготвите.
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубави дни с много настроение!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда наистина сочно и несъмнено вкусно, Вили, а с добавката на подправки само мога да предполагам колко ароматно е ястието! :)
    Сърдечни поздрави на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  7. Ева, благодаря ти!
    Поздрави и пожелания прекрасно настроение и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Привет , Лети!
    Чудесно телешко!

    Весели почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Привет, Вили!
    Благодаря ти от сърце, радвам се, че рецептата ти допада!

    Поздрав и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети приготвих го за вечеря и стана страхотно! Много благодаря за вкусната и лесна рецепта! Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи,
    много, много се радвам, че ви е харесало :)
    Благодаря ти за коментара и че се довери на рецептата!
    Сърдечен поздрав и пожелание за прекрасни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Mnogo dobre,no moje se slojat I malko zelenchuci:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност може, но тогава вкусът определено ще се промени и ястието ще си заприлича на класически гювеч, а идеята тук е малко по-различна :)
      Предлагам Ви да го опитате така, уверявам Ви че е чудесно - поне колкото хора са го опитали приготвено от мен или са го приготвяли сами, остават доволни. Придружено от чашка червено вино и салата по ваш вкус е чудесно ястие за обяд или вечеря.
      А после, ако решите да го промените, го пригответе както Ви харесва и с каквито зеленчуци Ви допада.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  13. Дали ще стане, ако го направя в тава покрита с фолио? Иначе поздравления, моя приятелка го сготви и стана страхотно! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи! Много се радвам, че се е харесал! :)
      Мисля, че вкусът няма да бъде съвсем същия, ако се използва тава, вместо гювеч. В пръстените съдове храната се сготвя по различен начин,в сравнение с тавичката. Не мога да гарантирам същия резултат, като в гювеча.

      Изтриване
  14. Lety, на вид сте го докарала! На вкус ...?
    Поканете ме за дегустация - ще Ви споделя на място. Гъмзата от мен. :)
    (чичо Доко)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, радвам се че рецептата ви допада. За вида не знам, но за вкуса, може да съдите по някои от коментарите по-горе.
      Поздрави!

      Изтриване
  15. Божок:
    Лети,рецептата ти ми хареса и сигурно ще я направя.
    Докато я четях срещнах израза "Прибавя се чистото масло". Това е стар варненски израз (може би и ти си от Варна). Това ми напомни студентските години в София, когато за първи път влязох в магазина и поисках пакетче ЧИСТО МАСЛО. Продавачките започнаха да се кикотят и не ме обслужиха. Попитах какво смешно има, а те със смях ми отговориха, че "чистото" свършило и имали само "мръсно". Но аз и досега си употребявам този израз. Харесва ми.

    ОтговорИзтриване