Вече съм споделяла, че вкъщи много обичаме телешко, също и за това, че трудно се намира крехко телешко месо на нашия пазар. Тази рецепта обаче, винаги става добре, дори и телешкото да е не е толкова крехко.
Реших да побързам с качването на рецептата, защото иначе ще и мине сезона :) Тя предполага студено време и се консумира в компанията на хубаво червено вино.
Получава се много ароматно ястие със сос.
Изключително лесно е за приготвяне, но времето за печене е дълго, така че по-подходящо е за почивните дни :)
Телешко в гювеч
Продукти:
800 гр. телешко месо,
5-6 големи глави лук,
около 1 1/2 глави чесън,
100-150 гр. масло,
1/2 ч.ч. вино (бяло или червено),
5-6 зърна черен пипер,
2-3 зърна бахар,
1/2 дафинов лист,
сол
Начин на приготвяне:
Месото се почиства от ципите (ако има такива), нарязва се на парчета. Слагат се в гювеч, върху месото се наръсва солта, счуканите зрънца бахар и черен пипер и дафиновият лист.
Върху месото се слагат обелените глави лук, нарязани на четвъртинки и обелените скилидки чесън. Прибавя се маслото. Всичко се залива с виното и малко вода (около 50-60 ml ).
Съдът се похлупва и се пече около 30 минути на 220 градуса и после около 2 часа на 190 градуса. Проверете готовността на месото и ако трябва печете още. В края на печенето, може да отхлупите гювеча и да печете 15-20 минутки, за да се запече приятно отгоре.
Чудесно е! Изглежда много, много сочно и вкусно, Лeти :)
ОтговорИзтриванеЛети, много е апетитно твоето телешко!
ОтговорИзтриванеАз все не се престрашавам да опитам. Записвам си рецептата и не надявам да ми се получи толкова добре, колкото и на теб.
Поздрави и хубав ден :)
Лети, и у нас телешкото е на почит :)
ОтговорИзтриванеА рецептата и снимките ти са толкова примамливи :)
Поздрави и хубава вечер!
Често готвя телешко и говеждо, много обичаме у дома. Ще опитаме предложението ти, Лети :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ина,
ОтговорИзтриванеЕли,
Дани,
Зори,
Благодаря ви! Надявам се да ви допадне, ако решите да го приготвите.
Сърдечен поздрав и пожелание за хубави дни с много настроение!
Изглежда наистина сочно и несъмнено вкусно, Вили, а с добавката на подправки само мога да предполагам колко ароматно е ястието! :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави на цялото семейство!
Ева, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания прекрасно настроение и хубав уикенд!
Привет , Лети!
ОтговорИзтриванеЧудесно телешко!
Весели почивни дни!
Привет, Вили!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, радвам се, че рецептата ти допада!
Поздрав и хубава неделя!
Лети приготвих го за вечеря и стана страхотно! Много благодаря за вкусната и лесна рецепта! Хубава неделна вечер!
ОтговорИзтриванеГаби,
ОтговорИзтриванемного, много се радвам, че ви е харесало :)
Благодаря ти за коментара и че се довери на рецептата!
Сърдечен поздрав и пожелание за прекрасни летни дни!
Mnogo dobre,no moje se slojat I malko zelenchuci:)))
ОтговорИзтриванеСъс сигурност може, но тогава вкусът определено ще се промени и ястието ще си заприлича на класически гювеч, а идеята тук е малко по-различна :)
ИзтриванеПредлагам Ви да го опитате така, уверявам Ви че е чудесно - поне колкото хора са го опитали приготвено от мен или са го приготвяли сами, остават доволни. Придружено от чашка червено вино и салата по ваш вкус е чудесно ястие за обяд или вечеря.
А после, ако решите да го промените, го пригответе както Ви харесва и с каквито зеленчуци Ви допада.
Сърдечен поздрав!
Дали ще стане, ако го направя в тава покрита с фолио? Иначе поздравления, моя приятелка го сготви и стана страхотно! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи! Много се радвам, че се е харесал! :)
ИзтриванеМисля, че вкусът няма да бъде съвсем същия, ако се използва тава, вместо гювеч. В пръстените съдове храната се сготвя по различен начин,в сравнение с тавичката. Не мога да гарантирам същия резултат, като в гювеча.
Lety, на вид сте го докарала! На вкус ...?
ОтговорИзтриванеПоканете ме за дегустация - ще Ви споделя на място. Гъмзата от мен. :)
(чичо Доко)
Здравейте, радвам се че рецептата ви допада. За вида не знам, но за вкуса, може да съдите по някои от коментарите по-горе.
ИзтриванеПоздрави!
Божок:
ОтговорИзтриванеЛети,рецептата ти ми хареса и сигурно ще я направя.
Докато я четях срещнах израза "Прибавя се чистото масло". Това е стар варненски израз (може би и ти си от Варна). Това ми напомни студентските години в София, когато за първи път влязох в магазина и поисках пакетче ЧИСТО МАСЛО. Продавачките започнаха да се кикотят и не ме обслужиха. Попитах какво смешно има, а те със смях ми отговориха, че "чистото" свършило и имали само "мръсно". Но аз и досега си употребявам този израз. Харесва ми.
Пропуснала съм твоя коментар, извинявай!
ИзтриванеВарненка съм - да. Наистина никога не съм се замисляла, че в други краища на страната този израз може да е странен, така съм свикнала с него :-) Обаче, за да е честно и ние се кикотим на изрази и начин на произношение от други региони :-)
Сготвих го в Йенско стъкло, поради липсата на гювеч. Стана невероятно вкусно :) Поздрави
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата се е харесала :-)
ИзтриванеАз не съм пробвала досега в йена, полезно е да се знае, че се получава и при печене по този начин. Благодаря за споделеното!
Сърдечни поздрави!
Страхотна рецепта, Лети! Многа вкусно и лесно! Благодаря! Именно това приготвям за новогодишната вечеря и знам, че всички ще са доволни,както обикновено :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата се харесва! Надявам се да ви е било вкусно на новогодишната трапеза! Пожелавам много здраве, успехи и много вкусни моменти през новата 2017 година!
ИзтриванеПоздравления за рецептата, вече няколко пъти я готвя и така и със зеленчуци и по двата начина се харесва и от семейството и от гости :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Искрено се радвам, че ви харесва! Да ви е вкусно! :-)
Изтриване