събота, 15 септември 2012 г.

Супа "Поррусалда" и лято в бутилка :)



Лятото вече е към своя край - вечерите захладняват, птиците се събраха на ята и повечето се отправиха на път, на пазара за плодове и зеленчуци плахо започна да се появява и есенна стока.
Иска ми се да затворя лятото в бутилка, която от време на време да си отварям, за да си спомням аромата на море, на летни цветя, зеленото на тревата, детските личица изцапани със сладолед, крачета тичащи по зелена поляна, моите изгорели от слънцето рамене и вълните в краката ми, сладкия сок на динята и прасковите полепнал по пръстите, летните аромати от кухнята... Мигове, хубави, отминали, отминаващи и вече дъх на есен навън.
В бутилката на спомените пъхвам няколко летни снимки, които можете да видите и вие.
А рецептата, която ще ви покажа за рубриката "Когато готвят мъжете", съчетава лято и есен и е много подходяща за сбогуване с единия и посрещане на другия сезон.
Вие може да се възползвате от първия за есента праз и да си приготвите една чудесна и вкусна супичка - "Поррусалда" (Porrusalda). Моята половинка e готвачът днес, а аз с огромно удоволствие се насладих на резултата :)
Porrusalda е супа, характерна за Баската провинция на Кралство Испания, но отдавна е излязла извън нейните предели. Баската кухня се слави сред ценителите на добрата храна и има защо, тази супа не прави изключение :)
В превод от баскски името на ястието означава бульон от праз. Спори се, дали истинската супа трябва да съдържа риба или да е изцяло зеленчукова - срещат се както чисто зеленчукови варианти, така и такива, които включват риба. Моят съпруг я приготви с риба и постави точка на спора, като според мен изборът му е повече от чудесен :)
Източник на рецептата е този сайт



Супа "Поррусалда" (Porrusalda)

Продукти:

300 гр. прясно филе от треска,
3 скилиди чесън, счукани
2 стръка праз (само бялата част,нарязани на кръгчета,
1 глава лук, нарязана на дребно,
2 големи картофа, нарязани на кубчета,
2 моркова, нарязани на кръгчета,
зехтин,
червен пипер,
сол



Поставете филето от треска в тенджера и залейте със студена вода за да приготвите бульон.
След като водата заври, отстранете тенджерата от огъня, извадете рибата и я оставете да се отцеди. Оставете бульона временно настрана.
В друга тенджера загрейте на средно силен огън 2-3 с.л. зехтин и поставете нарязаната бяла част на праза, заедно с лука вътре. Гответе, разбърквайки постоянно, около 5 минути.
Добавете морковите, картофите и рибения бульон.
След като заври оставете супата да къкри, докато картофите омекнат. Тогава добавете рибата, накъсана на парчета и гответе още десетина минути.
Добавете счукания чесън, сол на вкус, 1 с.л. червен пипер и дръжте на огъня още 5-10 минути.



Ето и късче от лятото, такова каквото го видях през обектива, което си затварям в бутилката на спомените :)













23 коментара:

  1. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ayrıca muhteşem resimler..

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  2. Не мога да ям рибени супи, Лети, макар да обичам много риба. Не знам, може би някой ден и това ще се промени, както и проядох зелен фасул :) Твоята изглежда много апетитно, ако не знаех, че е с риба :) Явно за мен юе е зеленчуковият й вариант.
    Невероятни късчета от лятото си имащ! Бих си краднала няколко, но без спомените, юе са само красиви картини. А колкото и да е богата и пищна есента, винаги ми е било много тъжно да се разделям с лятото.
    Хубава, топла, много цветна и вълнуваюа есен ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Sorry за правописните грешки, но днес съм мобилна и тук клавишите се оказаха не на мястото си ;)

      Изтриване
    2. Ирма, дано някой ден ти се усладят и рибените супички. Ние вкъщи много обичаме, но вкусовете на хората са различни.
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав и чудесна неделя!

      Изтриване
  3. Лети, невероятно красиви мигове си уловила :)
    А попадението на половинката е направо в десятката!
    Обичам праз и чакам с нетърпение да се появи!
    Сърдечна прегръдка и галещ, слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани, за жалост лятото си отива. Не, че имам нещо против есента, но след нея идва зима, а този сезон наистина не го долюбвам много :)
      Супичката е по-различна отколкото сме си свикнали с нашенските, но пък е чудесно разнообразие. Баската кухня много ми харесва.
      Прегръдка и слънчева неделя!

      Изтриване
  4. Lety, уханна "зимнина" си си сложила :))И супичката изглежда повече от добра - поздрави за готвача! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То е за да ме сгрява, когато навън завее онзи зимен вятър, дето хич не го харесвам :)
      Благодаря ти сърдечно, предавам поздравите на готвача :)
      Чудесна неделя!

      Изтриване
  5. Хубаво късче лято си затворила, Лети :) Ще те сгрява през зимата. Когато отваряш, пращай по малко и насам :)
    А супата е много апетитна, щом е и рибна - двойно повече ми харесва :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще пращам, ще пращам, че ей сега зимата ще почука на вратата!
      И аз, и половинката ти благодарим, Пепинко!
      Поздрави и чудесна неделя!

      Изтриване
  6. Красиви летни спомени! Супичката е страхотна! Поздравления за фотографа и кулинара! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, веднага предавам на кулинара! :)
      Сърдечен поздрав и пожелание за прекрасна неделя!

      Изтриване
  7. Много апетитна рибена супичка, чудесно поднесена! Поздрави на майстора!
    Фантастични летни снимки!
    Приятна съботна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавия коментар! Предавам похвалите за готвача и си прибирам тези за снимките :)
      Сърдечен поздрав и слънчева неделя!

      Изтриване
  8. Лети, много интересна супа! Чудесни летни снимки и аз бях днес в Балчик и се насладих на един от последните летни дни!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, благодаря! Баската кухня ми е много интересна. Съпругът ми откри тази супичка и ни допадна вкуса.
      Как веднага позна мястото! :)) Наистина е много благодатно за снимки!
      Сърдечен поздрав и прекрасна неделя!

      Изтриване
  9. СТрахотни снимки! Жалко, че лятото вече ни напуска, но пък и есента има своя чар. Ето например тази супичка е идеално връзваща се, според мен, за прохладните, влажни есенни дни, гореща, разбира се :))

    Хубава неделна утрин от мен, Лети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти!
      И ние с половинката мислим, че се вързва идеално с хладните есенни дни :)
      Чудесна неделя от мен!

      Изтриване
  10. Великолепни снимки, великолепни! Хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти! Радвам се, да те "видя"!
      Чудесна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  11. Невероятно интересна и любопитна статия,благодаря, че я сподели с нас.Лятото наистина е към своя край, скоро ще настъпи астрономическата есен и тази рецепта е много подходяща.Само как звучи...Супа "Поррусалда" (Porrusalda), много изискано и изтънчено.Продуктите са лесно достъпни.Цветът на супата веднага ме грабна и със сигурност ще се опитам да я направя.Направила си и великолепна фотосесия. Чудесни птици и този слънчоглед като слънце грее.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавия коментар!
      Щастлива съм, когато някой изпробва рецепта, а още по-щастлива, когато му допадне, дано да се получи така и с тази рецепта :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване