сряда, 24 октомври 2012 г.

Салата с грозде, синьо сирене и орехи




    Поредицата "10 любими есенни салати" продължава с една салата, която спори със смокиновата от предната публикация за първото място, според вкусовите ми рецептори :))
    Комбинацията е не по-малко вкусна, приготвянето е за около 15-тина минути, а удоволствието от консумацията е голямо.
     Все още има грозде на пазара, възползвайте се и да ви е сладко!



Салата с грозде, синьо сирене и орехи

Продукти:

1/2 голяма (или 1 по-малка) зелена салата,
2 малки кисели ябълки "Грени Смит" (или 1 голяма),
1 малка чепка бяло грозде, около 15-тина зърна (аз използвах стафидно без семки),
1 малка чепка червено грозде,
100 гр. синьо сирене,
шепа орехови ядки

За дресинга:
2 с.л. зехтин,
2 с.л. балсамов оцет,
сол на вкус

Измийте салатата, подсушете листата и ги накъсайте на едро в салатиера.
Обелете и нарежете ябълките на тънки резенчета с големина около 1 см.
Измийте гроздето и нарежете зърната на половинки (аз нарязах само червените, защото бялото стафидно грозде е с по-малки зърна и тях оставих цели).
Прибавете при зелената салата ябълката, гроздето и едро начупените орехови ядки.
Натрошете отгоре синьото сирене.
Подправете със зехтин, балсамов оцет и сол на вкус. Объркайте салатата и сервирайте веднага.
Ако няма да сервирате салатата веднага, подправете с дресинга непосредствено преди консумация, а дотогава дръжте неовкусената салата в хладилник.

Ето и линкове към другите салати от рубриката "10 любими есенни салати" :

№ 4 - Салата със смокини и козе сирене
№ 3 - Салата с тиква
№ 2 - Подлучена салата с карфиол
№ 1 -  Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг










вторник, 23 октомври 2012 г.

Салата със смокини и козе сирене



Тази салата е дело на моя съпруг. Освен, обаче, че ще влезе във вече познатата рубрика "Когато готвят мъжете", ще заеме почетно място под № 4 и в рубриката "10 любими есенни салати". Причината е, че аз направо обожавам тази салата, мога да я ям непрекъснато. Включва все любими съставки, приготвя се за не повече от 10-15 минутки и е невероятна на вкус.
Ако все още на пазара се намират смокини, опитайте и вие, макар че е по подходяща за ранна есен.

Салата със смокини и козе сирене

Продукти за 2 порции :

4 смокини,
2-3 връзки рукола,
100-120 гр. козе сирене (или заместете с краве сирене),
8-10 лешника, ситно натрошени,
3 с.л. зехтин,
1 с.л. оцет,
сол и черен пипер на вкус

Измийте смокините. Срежете ги на четири по дължина, но без да стигате до края, така че да се разтворят.
В салатни чинии разпределете измитата и подсушена рукола. 
Натрошете сирене върху всяка смокиня и поръсете със ситно натрошените лешници.
Смесете зехтина, оцета, солта и пипера. Полейте с така приготвения дресинг върху смокините и сервирайте.

Ето и линкове към другите салати от рубриката "10 любими есенни салати" :

№3 - Салата с тиква
№2 - Подлучена салата с карфиол
№1 -  Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг


понеделник, 22 октомври 2012 г.

Салата с тиква


     Днешното предложение влиза едновременно в две рубрики "10 любими есенни салати" и "рецепти с тиква".
     На някой комбинацията може да му се стори странна, но на мен тази салатка ми е много вкусна. Тиквата се получава с леко сладко-пикантен вкус, който прекрасно се комбинира със соления пармезан и вкуса на руколата.

Салата с тиква 

Продукти:

7-8 листа от зелена салата,
2 връзки рукола,
80 гр. прошуто,
300 гр. почистена, обелена и нарязана на кубчета тиква тип "Цигулка" (или както в англоезичния свят я наричат "Butternut squash"),
60-70 гр. пармезан (не използвайте гранулиран, а настържете от цяло парче)
бучка масло,
1 с.л. зехтин,
1-2 с.л. оцет балсамико,
бял пипер,
1 ч.л. (с връх) мед,
щипка "Peperoncino" (лют червен пипер на люспи или пък щипка чили),
сол на вкус

за дресинга:
1-2 с.л. зехтин,
1-2 с.л. оцет балсамико,
сол на вкус

     Измийте зелената салата и руколата. Отцедете добре и подсушете.
     Загрейте на котлона бучка масло, заедно с 1 с.л. зехтин. Сложете тиквата, оставете около 3-4 минути, като разборквате отвреме-навреме.
     Прибавете 1-2 с.л. оцет балсамико, 1 ч.л. (с връх) мед, бял пипер и сол на вкус. Прибавете щипка пеперончино и гответе докато тиквата поомекне.
      В салатиера сложете, накъсаните на едро, листа зелена салата, руколата, прошутото и кубчетата тиква.
     Отгоре настържете на едро, с помоща на белачката за картофи, ивици пармезан (не използвайте гранулиран, вкуса му е съвсем различен).
     В малко бурканче сложете съставките за дресинга, затворете капачката и разклатете енергично, за да се смесят.
     Залейте салатата и сервирайте веднага.
     Ако няма да сервирате веднага, дръжте дресинга и салатата отделно и залейте непосредствано преди консумация.

     *  Идеята за тази салата е от тук.


петък, 19 октомври 2012 г.

Подлучена салата с карфиол



 
      Ето още една салатка, с която обогатявам с рецепта още една нова рубрика "10 любими есенни салати".  Явно ще движа този проект, паралелно с проекта "10 рецепти с тиква" :)
     В нашия дом сме горещи почитатели на карфиола, това е едно от любимите превъплъщения, заедно с панирания карфиол, който вече ви показах. Този зеленчук крие още доста възможности, но си ги оставям за после, тъй като сега сме на тема салати :)
    Салатката съм опитвала още в детските си години, защото баба много я обичаше и често правеше. Като дете се чудех как някой може да яде нещо такова, защото на мен хич не ми харесваше. В доста по-късна възраст я преоткрих (и дори леко промених рецептата), а сега е направо обичана. Как се променя с времето  човек, нали?

Подлучена салата с карфиол

Продукти:

1/2 глава карфиол,
2-3 скилидки чесън,
1 малка глава червен лук,
2-3 стръка пресен лук,
черни и зелени маслини без костилка,
няколко стръка магданоз,
няколко стръка копър,
сол на вкус,
щипка бял пипер,
зехтин,
оцет

   Измийте карфиола, накъсайте го на розички и го бланширайте във вряща подсолена вода за около 4-5 минути. 
   Извадете от водата, отцедете добре и поставете в купа.
   Накълцайте чесъна много наситно, нарежете на ситно двата вида лук, копъра и магданоза и ги добавете при карфиола. Нарежете маслините на колелца и ги прибавете към зеленчуците.
   Подправете със сол, щипка бял пипер, зехтин и оцет на вкус и разбъркайте добре.
   Салатата се сервира охладена.

Ето линкове към салатите от рубриката  "10 любими есенни салати" :

Салата №1 - Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг



Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг





    Тази салата една от обичаните вкъщи, досега не съм я показвала в блога, макар че съм качвала рецептата в любим готварски форум. Снимката е правена доста отдавна, още със старото апаратче :)
    Салатката е много подходяща за есенния сезон. Прекрасен стартер е, но може също така, да се превърне и в чудесен лек обяд или вечеря.

Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг

Продукти:

½ малка зелка,
2 домата,
1 краставица,
около 150 гр. пуешко филе (шунка или пилешко пушено филе),
няколко ситно нарязани стъбла целина (без листата),
няколко стръка магданоз

за дресинга:
3 с.л. (с връх) заквасена сметана,
2-3 с.л. кисело мляко,
1 ч.л. горчица,
сол на вкус,
щипка черен пипер

   Нарежете зелето на тънки ивички. Сложете го в купа и прибавете нарязаните домати и краставица.
   Нарежете филето на кубчета или на тънки пръчици (жулиени), а целината и магданоза на ситно и ги добавете при зеленчуците.
   Смесете продуктите за дресинга в купичка и бъркайте, докато се получи гладка еднородна смес.
   Залейте салатата с дресинга и объркайте.
   По-вкусно се получава, ако салатата и дресинга се охладят добре предварително и малко преди сервиране се смесят.



сряда, 17 октомври 2012 г.

Шоколадово-ягодова торта / Chocolate-strawberry cake


      Тази шоколадово-ягодова торта, правих за рождения ден на моята майка. Тя имаше кръгла годишнина и исках тортата да бъде нещо по-специално. Само че, човек винаги когато крои планове и много премисля нещата, нещо се обърква. В крайна сметка, времето не ми стигна да осъществя първоначалния замисъл за външния вид на тортата. Иначе блатовете и пълнежа станаха по план :)
     Въпреки несгодите по украсата, за моя радост тортата се оказа много вкусна, зарадва мама и изчезна от чиниите до последната трошица.
     Честит юбилей, мамо! 
  Ти си най-добрия и раздаващ се за другите човек, който познавам! Пожелавам ти да ти се връща многократно цялата любов и грижа, които си подарила, да си жива и здрава и да се радваш на хилядите малки прекрасни неща в 
живота, защото именно те го правят цветен и хубав! 
Обичам те!



Блатовете на тортата са шоколадови, единия от кремовете (между долния и средния блат) е маскарпонен с парчета ягоди, втория крем (между горния и средния блат) е двуслоен - първия слой е сметанов, втория слой е крем "Фереро роше" по рецепта на Миленка (Sweet Kingdom). Благодаря ти, Миленка, твоята рецепта дообогати по прекрасен начин вкуса на тортата!
Що се отнася до визията - тортата трябваше да е с шоколадов борд и още шоколадово-ягодови украси, но не остана време да ги направя, та избрах по-опростен външен вид, който става бързо и лесно, като първоначалната идея отново видях при Миленка, но в крайна сметка  се поотдалечих от нея :))
Приготвянето на тортата на пръв поглед може да изглежда сложно, но в действителност не е. Само обясненията са дълги, а също и времето за направата. Затова може да разделите работата в различни дни - първия ден да изпечете блатовете, а втория ден да направите кремовете, сглобяването и украсата.
Тортата трябва да престои една нощ в хладилника преди консумация.
 Ако решите да я приготвите, ето и рецептата:

  Шоколадово-ягодова торта 

  Продукти:

  За шоколадовия блат:
 150 гр. брашно,
 2 с.л. (с връх) какао,
 1 бакпулвер,
 130 гр. кафява захар (демерара),
 1 ампула ванилова есенция,
 4 яйца,
 150 гр. масло

 Тази доза е за един блат (тортена форма от 26 см.), който след изпичането и изстиването се разрязва хоризонтално на две платки.

  За шоколадово-пандишпановия блат:
 2 яйца,
 1/2 ампула ванилова есенция,
 60 гр. кафява захар,
 50 гр. брашно,
 10 гр. какао,
 1/2 пакетче (от 10 грамовите) бакпулвер, т.е. необходими са ви 5 гр.

  За сиропиране на блатовете: около 100 мл. горещ шоколад

  За маскарпонен крем с ягоди:
 250 гр. маскарпоне,
 150 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
 пудра захар на вкус,
 около 300-400 гр. ягоди,нарязани на едри парчета,
 1/2 пакетче (5 гр.) желатин + 60 ml студена вода

  За крем "Ferrero rocher":
 7 бонбони "Ferrero rocher", натрошени
 100 г млечен шоколад,
 60 ml  течна сметана

  За сметановия слой:
  150 ml   течна неподсладена готварска сметана (животинска),
  пудра захар на вкус,
  1/2 ампула ванилова есенция,
  1/2 пакетче (5 гр.) желатин + 60 ml студена вода

  За обмазване на тортата отгоре и отстрани:
  250 гр. маскарпоне,
  100 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
  1/2 ампула ванилова есенция,
   2-3 с.л. пудра захар, която леко да подслади крема

  За украса: цели ягоди, около 70 гр. бял шоколад (едро настърган), около 70 гр. черен шоколад   (едро настърган), шоколадови фигурки по избор (домашно направени или купени)


Начин на приготвяне: 

      За да приготвите шоколадовия блат, първо подгответе тортената форма, като намажете с олио дъното и стените. После, изрежете от хартия за печене кръг и застелете дъното на формата.
 Загрейте фурната на 180 градуса.
 В купа, смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
 В друга купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
 Разтопете маслото (трябва да бъде течно, но не горещо), най-лесно е с микровълновата фурна.
 Съединете внимателно смесите в единна текстура. Действа се с дървена лъжица, а не с миксер, като към яйчената смес постепенно добавите брашняната и накрая маслената.
 Изсипете сместа във формата, загладете и печете на 180 градуса около 25-30 минути (за да е готово, дървено шишче боднато в блата, трябва да излезе сухо, без полепнало тесто).
 Сложете блата да изстине върху решетка.
 Когато изстине разрежете хоризонтално на две. Ще получите две тортени платки.
  За да приготвите шоколадово-пандишпановия блат, първо подгответе тортената форма, като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
 Загрейте фурната до 180 градуса.
 Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
 Смесете в купа пресятото брашно, бакпулвера и какаото.
 Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица. Изсипете сместа в тортената форма и заравнете добре.
 Печете в предварително загрятата фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блата се надига не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 15-тина минути.
 Оставете изпечения блат за 5 минути във формата. После го извадете от тортената форма, обърнете върху хартия за печене и го оставете да изстине.
  На този етап, започва подготовката за сглобяване на тортата. В тортена чиния сложете първата от платките, получени от разрязания шоколадов блат, стегнете го в тортен ринг, сиропирайте го леко с 6-7 с.л. от горещия шоколад.



   За да направите маскарпонения крем с ягоди, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
 В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем.
 Прибавете сметаната към маскарпонето, като добавяте лъжица по лъжица и след всяка, разбърквате сместа ръчно. Най накрая, разбийте с миксера за съвсем кратко.
 Приберете в хладилника.
 Залейте желатина със студената вода вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира). След като желатина се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа.
 Прибавете ягодите, нарязани на едро, отново разбъркайте внимателно и приберете в хладилника.
 Когато сместа започне да се желира и стяга, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху сиропирания блат, заравнете и поставете отгоре втората платка, получена при разрязването на шоколадовия блат. Приберете в хладилник до стягане на крема.
  Сиропирайте втория блат със горещ шоколад, като внимавате да не прекалите, защото блатовете попиват и от крема.
  За да приготвите крем "Ferrero rocher", разтопете шоколада, заедно със сметаната, на водна баня до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете натрошените бонбони и разбъркайте.
 Намажете равномерно крема върху 2-я блат на тортата.
  За да приготвите сметановия слой, разбийте с миксер сметаната, ванилията и захарта до пухкав крем. Залейте желатина със студената вода вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори. Оставете го леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при разбитата сметана. Разбъркайте добре и приберете в хладилника.
  Когато сместа започне да се желира и стяга, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху слоя с крем "Ferrero rocher", заравнете и поставете отгоре третия (пандишпаново-шоколадов) блат. Сиропирайте съвсем леко и него, но внимавайте, защото поема бързо и то много течност, а той не бива да става прекалено напоен, защото формата на тортата може да пострада.
  Приберете тортата в хладилник, докато стегнат кремовете.
  После с помоща на остър нож, който мокрите в студена вода, внимателно помогнете на тортата да се отдели от стените на тортения ринг, разкопчайте го и го отстранете.
  За да направите крема за обмазване на тортата, сложете маскарпонето, сметаната, ванилията и пудрата захар в купа и разбийте с миксер за кратко, докато се получи еднороден крем.
  Намажете тортата с крема отгоре и отстрани и загладете добре.
  Настържете белия и черния шоколад, смесете ги и облепете тортата отстрани с шоколадовите стърготини.
  Украсете отгоре по ваше желание.
  Тортата трябва да престои една нощ в хладилника преди консумация.

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Рецепти с тиква


   Днес ще ви покажа една рецепта за гриловани тиквички и тиква по тоскански - тя е много подходяща за началото на есента, защото все още има тиквички, а първите тикви вече се на пазара :-)
   В тази публикация събирам на едно място и всички рецепти с тиква, които съм публикувала в блога, за да улесня търсенето. Ако някоя рецепта ви хареса, само натиснете върху линка със заглавието ѝ. 

Гриловани тиква и тиквички по тоскански 

 Продукти:

 около 400 гр. почистена и обелена от кората тиква  (тип "цигулка" или както в англоезичния свят я наричат "butternut squash"),
 около 500 гр. тиквички,
 2 големи глави червен лук,
 4-5 скилидки ситно нарязан чесън,
 2-3 стръка пресен розмарин, нарязан (или 2 щипки сух),
 2-3 стръка пресен риган, нарязан (или 2 щипки сух),
1 1/2 лимони,
120 мл. зехтин,
1 щипка чили (от едрото на люспи),
 сол и черен пипер на вкус


      Начин на приготвяне:
  • Смесете зехтина, лимоновия сок, чесъна, ригана розмарина и чилито.
  • Нарежете тиквата на кубчета размери около 1 см. Измийте тиквичките, отстранете дръжката и както са с кората ги нарежете на кубчета, с размер еднакъв на кубчетата тиква.
  • Сложете тиквата и тиквичките в приготвената марината от зехтин, лимонов сок и подправки и оставете да престоят в нея поне 30 минути, като периодично разбърквате.
  • Обелете лука и го нарежете на половинки, а след това всяка половинка на дебели резенчета.
  • Застелете тава с хартия за печене. Извадете зеленчуците от маринатата и ги сложете в тавата. Прибавете лука. Поръсете със сол и черен пипер на вкус. Полейте с половината от маринатата.
  • Пуснете фурната на грил функция, на най-висока степен. Сложете тавата на решетката в долната половина на фурната и оставете да се пече до готовност, като разбърквате от време на време. Ако е необходимо в процеса на печене, може да добавяте от останалата марината.
                 * Рецептата е адаптирана от този сайт



Ето и линкове към останалите рецепти с тиква, които вече съм качвала в блога.

Невероятно вкусното Тиквено тирамису


Супа с тиква, карфиол и праз



  Крем супа от тиква със синьо сирене



Едно свежо предложение за Салата с тиква


Сладкиш с печена тиква, шоколад и амарети



Крем супа от тиква с "Порто" и кутони с козе сирене - тази супичка ми е много любима, защото става много вкусна, а крутоните я допълват прекрасно.



Кейк с тиква - вкусен, ароматен и сочен, идеален сладкиш за есента или зимата.



Солен кейк с тиква и сирене - децата го обичат и изобщо не разбират, че вътре съм скрила тиква, прекрасна и здравословна закуска е за тях :)



Тиква с орехи и сушени плодове - това е едно от любимите ми тиквени предложения, правя го редовно в сезона на тиквата.



Печени ябълки пълнени с тиква, ядки и плодове - горната рецепта в чашките, може да си я приготвите и в ябълки и да изпечете всичко в една неустоима и ароматна комбинация.


Фритата с тиква и праз



За по-авантюристично настроени любители на тиквата, една "Солена шарлота от тиква"



Есенно "Минестроне" за студените дни :)