понеделник, 22 октомври 2012 г.
Салата с тиква
Днешното предложение влиза едновременно в две рубрики "10 любими есенни салати" и "рецепти с тиква".
На някой комбинацията може да му се стори странна, но на мен тази салатка ми е много вкусна. Тиквата се получава с леко сладко-пикантен вкус, който прекрасно се комбинира със соления пармезан и вкуса на руколата.
Салата с тиква
Продукти:
7-8 листа от зелена салата,
2 връзки рукола,
80 гр. прошуто,
300 гр. почистена, обелена и нарязана на кубчета тиква тип "Цигулка" (или както в англоезичния свят я наричат "Butternut squash"),
60-70 гр. пармезан (не използвайте гранулиран, а настържете от цяло парче)
бучка масло,
1 с.л. зехтин,
1-2 с.л. оцет балсамико,
бял пипер,
1 ч.л. (с връх) мед,
щипка "Peperoncino" (лют червен пипер на люспи или пък щипка чили),
сол на вкус
за дресинга:
1-2 с.л. зехтин,
1-2 с.л. оцет балсамико,
сол на вкус
Измийте зелената салата и руколата. Отцедете добре и подсушете.
Загрейте на котлона бучка масло, заедно с 1 с.л. зехтин. Сложете тиквата, оставете около 3-4 минути, като разборквате отвреме-навреме.
Прибавете 1-2 с.л. оцет балсамико, 1 ч.л. (с връх) мед, бял пипер и сол на вкус. Прибавете щипка пеперончино и гответе докато тиквата поомекне.
В салатиера сложете, накъсаните на едро, листа зелена салата, руколата, прошутото и кубчетата тиква.
Отгоре настържете на едро, с помоща на белачката за картофи, ивици пармезан (не използвайте гранулиран, вкуса му е съвсем различен).
В малко бурканче сложете съставките за дресинга, затворете капачката и разклатете енергично, за да се смесят.
Залейте салатата и сервирайте веднага.
Ако няма да сервирате веднага, дръжте дресинга и салатата отделно и залейте непосредствано преди консумация.
* Идеята за тази салата е от тук.
Етикети:
10 любими есенни салати,
рецепти с тиква,
салати
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, интересно съчетание на вкусове. Трябва да опитам. Предложението ми харесва! Сърдечни поздрави и хубаво утре! :))
ОтговорИзтриванеДани, и мен това интересно съчетание ме привлече :) Докато не направих салатата не мирясах :)
ИзтриванеПоздрав и хубав утрешен ден!
Лети, рецептата е много интересна, а снимките - отново са изкушаващи. Всяка от съставките е обичана у дома. Явно сме на една вълна с теб тази седмица, но това е разбираемо - нали е сезонът на тиквата.
ОтговорИзтриванеУспех!
Вещичке, определено сме на една вълна. Бях подбрала рецептите за рубриката "10 рецепти" с тиква още преди 2 седмици, ама ще ги ревизирам, че да не се дублираме. Гледам по това, което си обявила, че и двете сме хвърлили око на някои.
ИзтриванеЯвно сродни вкусове имаме. Ти обаче, ще си по-бърза, че аз гледам все пак да не прекалявам с толкова честа поява на тиквата, иначе половинката ще протестира, нали не я долюбва много :))
Поздрав и хубаво утре!
Лети, привет! Всъщност някои от рецептите за оранжевата поредица чакаха своето представяне от миналата есен - сконите и мъфините с шоколад; бисквитите и мъфините със сирене вече съм публикувала и ще попълнят събото-неделните публикации; хлябът, кексът и тортата приготвих сега.
ИзтриванеТози път ежедневното предизвикателство се състои не в това да приготвям ден за ден рецептите, а по-скоро да представя в 7 дни 7 различни тематични рецепти и да попаднат под този етикет.
Прегръдки от кулата!
На една вълна сме явно;)))
ОтговорИзтриванеМного ти е пъстра салатката, точно като времето навън!
Хубава есен, Лети!
Ехееей, Мъхче, наистина какво съвпадение!
ИзтриванеС удоволствие ще пробвам и твоя вариант, много апетитно изглежда и прекрасни есенни снимки си направила!
Хубави есенни дни и на теб!
Лети, продължаваш с тези примамлива салатки! :)
ОтговорИзтриванеИнтересно съчетание, пъстра салатка, неустоими снимки!
Сърдечни поздрави!
Ами нали план трябва изпълнявам и до 10 трябва да ги докарам, та съм набрала скорост :)) Предстоят още :)
ИзтриванеПрегръдка и хубаво утре!
Тиквата се оказа много подходяща за салати,опитах наскоро.При теб се е получила съвършена композиция,Лети-вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че този вариант ти допада.
ИзтриванеПо мое мнение тиквата става за какво ли не - печива, десерти, ястия, предястия, салати, дори и за фенер става, че чак и семките й се ядат :) А колко е полезна само. Аз много я обичам, но многократно съм писала за мнението на другите от семейството. Само че аз не мирясвам и все гледам да направя нещо ново с нея :))
Прегръдки!