четвъртък, 11 ноември 2010 г.
Крем супа от тиква със синьо сирене
Някак си, още не мога да изляза от тиквената тема. Ред, за да появят в блога чакат други рецепти, в които и помен няма от тиква, но кой знае защо най-фотогенична и примамлива за мен се оказва все рецепта с тиквено съдържимо :)) Ха-ха, ама на моя мъж хич не му е весело, защото една тиква пак чака кротко на балкона, за да се превъплъти в нещо. Тиквен ми е този сезон и това е! :) Но ще взема да си пощадя мъжа (пък и вас) и ще я оставя да отлежава, те тиквите и без това са издържливи и траят :))
Продукти:
около 700 гр. тиква (почистена и обелена),
1 морков,
1 голям картоф,
1 глава лук,
1 с.л. брашно,
около 100-150 гр. сирене gorgonzola (или синьо сирене по ваш избор),
около 30-40 гр. печени, белени тиквени семки,
3 с.л. зехтин,
розов пипер,
сол на вкус
Сложете в тенджера на котлона около 1 - 1,2 л. вода да заври.
Сложете почистената, обелена и нарязана на парчета тиква, обеления и нарязан на парчета картоф и почистените и нарязани морков и лук във врящата вода.
След 10-тина минути прибавете зехтина и сол на вкус. Внимавайте с количеството на солта, защото накрая ще се прибави и синьото сирене, а то е солено.
След като тиквата и картофа са се сварили, сложете брашното в купичка и внимателно започнете да сипвате от водата, в която са врели зеленчуците, като бъркате непрекъснато, докато се образува рядка кашичка.
Изсипете съдържанието на купичката обратно в тенджерата при останалия буьон със зеленчуци, като бъркате непрекъснато. Оставете да поври 2-3 минути.
С пасатор, пасирайте бульона и зеленчуците докато се получи консистенция на крем супа. Ако консистецията е рядка за вашия вкус, сгъстете с още малко брашно, а ако е прекалено гъста, може да разредите с още малко вода. В тези случаи върнете на котлона, за да поври още 3-4 минути.
Супата се сервира топла (почти гореща), гарнирана непосредствено преди сервиране с парченца синьо сирене, печени белени тиквени семки и едро счукани зърна розов пипер.
* Идеята за тази рецепта е взета от сп. "Cucina Moderna", октомври 2010г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, много ми хареса :)
ОтговорИзтриванеНали съм любител на синьото сирене!
И аз правих супа, но само с пикантни тиквени семки отгоре и така добре хрупкаха :)
Прегръдки и хубав ден!
Защо ли ми е познато всичко това? И аз съм на тази въкна и у нас ме гледат изумено, когато ме видят да нося поредната тиква :) Но те не разбират даже, че слагам тиква в храната. А иначе за себе си приготвям разни тиквени глезотийки. Тази супа ми допада и може скоро и нея си я приготвя :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с надежда за скорошна среща :)
Лети, чудесни тиквени предложения.
ОтговорИзтриванеХареса ми кейкът, очарована съм и от супата -
много цвят, вкус и аромат.
Поздрав и хубав ден, Диана
Развеселих се с написаното за тиквата и мъжът ти. Звучи познато. У дома много се радват, че е отминал сезонът на лятната тиквичка :). Опитвах се да разреждам ястията. Да не си личи, че мине не се мине, и хайде тиквички, но пусто забелязват :). Още не съм открила сезона на есенната тиква :). Поздрави и хубави есенни дни!
ОтговорИзтриванеЛети, много ми харесва тази супа - обичам комбинацията на тиква със сирене :)
ОтговорИзтриванеДани, благодаря!
ОтговорИзтриванеАз си падам по сирената изобщо, а със синьото сме си много близки - направо се обичаме :)
Наистина тиквените семки се оказаха хубаво допълнение, но истинската наслада лично за мен беше смесването на вкуса на крем супата със синьото сиренце.
Спорен петък и страхотен уикенд!
Тони,
явно сме на една вълна :))
Ти май по-добре я скриваш тиквата, при нас децата и мъжът ми я усещат веднага, единствено в крем супата им убягва, но не и когато е като тази, в нея я подушиха веднага :))
Хубав петък и приятни почивни дни! И аз се надявам на скорошна среща :)
Диди,
благодаря ти от сърце за хубавите думи!
А аз скоро те навестих и се възхитих на едни прелестни соленки. Много хубава рецепта, ще я направя, когато ми се отвори възможност, децата ще са възхитени.
Хубави да са за теб тези топли есенни дни!
Мира,
наистина е направо комично положението с тиквата, антипатията на домочадието към нея и моята упоритост за честите й кулинарни превъплъщения :) При вас са се вихрили подобни емоции :)
Хубав петък и приятни емоции през неочаквано топлите почивни дни!
Пепи,
комбинацията и на мен много ми хареса.Много обичам сирена и съм ги комбинирала досега с всевъзможни плодове или зеленчуци, но за първи път пробвам с тиква и много ми допадна.
Хубави есенни дни за теб и твоето семейство!
Лелеее какви вкусотии съм изтървала! Чудесна супичка, имам всички продукти и ще я спретна набързо. Аз също съм на тиквена вълна, само дето у нас и двама с мъжа ми харесахме всичко, което експериментирах с нея. Скоро ще ги постна. А твоята супа много ще си ходи и с малко манатарки. ;) Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеМария,
ОтговорИзтриванемного ще се радвам и тази рецепта да ви хареса :)
С нетърпение чакам твоите тиквени предложения!
Поздрави!
Лети, тъкмо ще пробвам супата. Чудех се обаче дали ще върви малко мляко да се добави при пасирането? Мисля да дам и на едногодишния ми син от нея и затова много точно трябва да прецизирам солта - хем да е добре за него, хем да не е твърде солено като добавим сиренето за нас.
ОтговорИзтриванеАнонимен, здравей!
ОтговорИзтриванеЗа съжаление едва сега влизам в блога и виждам поста ти, така че супата сигурно вече е готова и изядена :)
Мисля, че няма пречка за добавката на малко мляко, също добър вариант ще е и неподсладена готварска сметана ("Президент" имат съвсем малки разфасовки от по 200 мл., при това сметаната им е млечна, а не растителна, което за малко дете е по-добре). Дано да се е получила добре и да ви е харесала. Другата тиквена крем супа, която съм поместила в блога е много хубава, ако желаеш да пробваш и този вариант.
Да е жив, здрав и щастлив малкия ти син!
Сърдечен поздрав!