сряда, 17 октомври 2012 г.

Шоколадово-ягодова торта / Chocolate-strawberry cake


      Тази шоколадово-ягодова торта, правих за рождения ден на моята майка. Тя имаше кръгла годишнина и исках тортата да бъде нещо по-специално. Само че, човек винаги когато крои планове и много премисля нещата, нещо се обърква. В крайна сметка, времето не ми стигна да осъществя първоначалния замисъл за външния вид на тортата. Иначе блатовете и пълнежа станаха по план :)
     Въпреки несгодите по украсата, за моя радост тортата се оказа много вкусна, зарадва мама и изчезна от чиниите до последната трошица.
     Честит юбилей, мамо! 
  Ти си най-добрия и раздаващ се за другите човек, който познавам! Пожелавам ти да ти се връща многократно цялата любов и грижа, които си подарила, да си жива и здрава и да се радваш на хилядите малки прекрасни неща в 
живота, защото именно те го правят цветен и хубав! 
Обичам те!



Блатовете на тортата са шоколадови, единия от кремовете (между долния и средния блат) е маскарпонен с парчета ягоди, втория крем (между горния и средния блат) е двуслоен - първия слой е сметанов, втория слой е крем "Фереро роше" по рецепта на Миленка (Sweet Kingdom). Благодаря ти, Миленка, твоята рецепта дообогати по прекрасен начин вкуса на тортата!
Що се отнася до визията - тортата трябваше да е с шоколадов борд и още шоколадово-ягодови украси, но не остана време да ги направя, та избрах по-опростен външен вид, който става бързо и лесно, като първоначалната идея отново видях при Миленка, но в крайна сметка  се поотдалечих от нея :))
Приготвянето на тортата на пръв поглед може да изглежда сложно, но в действителност не е. Само обясненията са дълги, а също и времето за направата. Затова може да разделите работата в различни дни - първия ден да изпечете блатовете, а втория ден да направите кремовете, сглобяването и украсата.
Тортата трябва да престои една нощ в хладилника преди консумация.
 Ако решите да я приготвите, ето и рецептата:

  Шоколадово-ягодова торта 

  Продукти:

  За шоколадовия блат:
 150 гр. брашно,
 2 с.л. (с връх) какао,
 1 бакпулвер,
 130 гр. кафява захар (демерара),
 1 ампула ванилова есенция,
 4 яйца,
 150 гр. масло

 Тази доза е за един блат (тортена форма от 26 см.), който след изпичането и изстиването се разрязва хоризонтално на две платки.

  За шоколадово-пандишпановия блат:
 2 яйца,
 1/2 ампула ванилова есенция,
 60 гр. кафява захар,
 50 гр. брашно,
 10 гр. какао,
 1/2 пакетче (от 10 грамовите) бакпулвер, т.е. необходими са ви 5 гр.

  За сиропиране на блатовете: около 100 мл. горещ шоколад

  За маскарпонен крем с ягоди:
 250 гр. маскарпоне,
 150 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
 пудра захар на вкус,
 около 300-400 гр. ягоди,нарязани на едри парчета,
 1/2 пакетче (5 гр.) желатин + 60 ml студена вода

  За крем "Ferrero rocher":
 7 бонбони "Ferrero rocher", натрошени
 100 г млечен шоколад,
 60 ml  течна сметана

  За сметановия слой:
  150 ml   течна неподсладена готварска сметана (животинска),
  пудра захар на вкус,
  1/2 ампула ванилова есенция,
  1/2 пакетче (5 гр.) желатин + 60 ml студена вода

  За обмазване на тортата отгоре и отстрани:
  250 гр. маскарпоне,
  100 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
  1/2 ампула ванилова есенция,
   2-3 с.л. пудра захар, която леко да подслади крема

  За украса: цели ягоди, около 70 гр. бял шоколад (едро настърган), около 70 гр. черен шоколад   (едро настърган), шоколадови фигурки по избор (домашно направени или купени)


Начин на приготвяне: 

      За да приготвите шоколадовия блат, първо подгответе тортената форма, като намажете с олио дъното и стените. После, изрежете от хартия за печене кръг и застелете дъното на формата.
 Загрейте фурната на 180 градуса.
 В купа, смесете пресятото брашно, какаото и бакпулвера.
 В друга купа разбийте яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем.
 Разтопете маслото (трябва да бъде течно, но не горещо), най-лесно е с микровълновата фурна.
 Съединете внимателно смесите в единна текстура. Действа се с дървена лъжица, а не с миксер, като към яйчената смес постепенно добавите брашняната и накрая маслената.
 Изсипете сместа във формата, загладете и печете на 180 градуса около 25-30 минути (за да е готово, дървено шишче боднато в блата, трябва да излезе сухо, без полепнало тесто).
 Сложете блата да изстине върху решетка.
 Когато изстине разрежете хоризонтално на две. Ще получите две тортени платки.
  За да приготвите шоколадово-пандишпановия блат, първо подгответе тортената форма, като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
 Загрейте фурната до 180 градуса.
 Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем.
 Смесете в купа пресятото брашно, бакпулвера и какаото.
 Смесете двете смеси, като постепенно прибавяте брашняната към яйчната и внимателно бъркате с дървена лъжица. Изсипете сместа в тортената форма и заравнете добре.
 Печете в предварително загрятата фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре и дървен шиш забоден в средата излиза без полепнали трохи. През първата половина на печенето, докато блата се надига не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 15-тина минути.
 Оставете изпечения блат за 5 минути във формата. После го извадете от тортената форма, обърнете върху хартия за печене и го оставете да изстине.
  На този етап, започва подготовката за сглобяване на тортата. В тортена чиния сложете първата от платките, получени от разрязания шоколадов блат, стегнете го в тортен ринг, сиропирайте го леко с 6-7 с.л. от горещия шоколад.



   За да направите маскарпонения крем с ягоди, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
 В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем.
 Прибавете сметаната към маскарпонето, като добавяте лъжица по лъжица и след всяка, разбърквате сместа ръчно. Най накрая, разбийте с миксера за съвсем кратко.
 Приберете в хладилника.
 Залейте желатина със студената вода вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира). След като желатина се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа.
 Прибавете ягодите, нарязани на едро, отново разбъркайте внимателно и приберете в хладилника.
 Когато сместа започне да се желира и стяга, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху сиропирания блат, заравнете и поставете отгоре втората платка, получена при разрязването на шоколадовия блат. Приберете в хладилник до стягане на крема.
  Сиропирайте втория блат със горещ шоколад, като внимавате да не прекалите, защото блатовете попиват и от крема.
  За да приготвите крем "Ferrero rocher", разтопете шоколада, заедно със сметаната, на водна баня до получаването на гладка и лъскава смес. Добавете натрошените бонбони и разбъркайте.
 Намажете равномерно крема върху 2-я блат на тортата.
  За да приготвите сметановия слой, разбийте с миксер сметаната, ванилията и захарта до пухкав крем. Залейте желатина със студената вода вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори. Оставете го леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при разбитата сметана. Разбъркайте добре и приберете в хладилника.
  Когато сместа започне да се желира и стяга, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху слоя с крем "Ferrero rocher", заравнете и поставете отгоре третия (пандишпаново-шоколадов) блат. Сиропирайте съвсем леко и него, но внимавайте, защото поема бързо и то много течност, а той не бива да става прекалено напоен, защото формата на тортата може да пострада.
  Приберете тортата в хладилник, докато стегнат кремовете.
  После с помоща на остър нож, който мокрите в студена вода, внимателно помогнете на тортата да се отдели от стените на тортения ринг, разкопчайте го и го отстранете.
  За да направите крема за обмазване на тортата, сложете маскарпонето, сметаната, ванилията и пудрата захар в купа и разбийте с миксер за кратко, докато се получи еднороден крем.
  Намажете тортата с крема отгоре и отстрани и загладете добре.
  Настържете белия и черния шоколад, смесете ги и облепете тортата отстрани с шоколадовите стърготини.
  Украсете отгоре по ваше желание.
  Тортата трябва да престои една нощ в хладилника преди консумация.

23 коментара:

  1. Първо: Честит юбилей на мамчето, Лети! Нека всичките ти хубави пожелания към нея се сбъднат и още, и още само хубави неща да я съпътстват и занапред!
    А тортата е прекрасна! С богат и същевременно с много нежен вкус! Изобщо не се и съмнявам, че не е останала и трохичка от това съвършенство! Ах, как ми се иска и на мен някой да ми подари такава торта..
    Хубав, слънчев и много усмихнат октомврийски ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Hayırlı sabahlar, ellerinize, emeğinize sağlık. Çok iştah kabartıcı bir görüntüsü var.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, здраве и дълъг живот за майка ти!
    Да се радвате заедно на живота и да се наслаждавате на всички хубави мигове!
    Тортата ти е прекрасна!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна торта :)и повода е много хубав:)Какво по - скъпо от майчината обич.


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много здраве и щастие пожелавам на майка ти,Лети!
    Тортата е уникална и украсата е страхотна и много свежа!Чудесно си вписала чипса с ягодките и се е получило много красиво цвете,а панделката допълва перфектно картината.
    За пълнежа думи нямам-богата работа!
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятна торта! Честито на рожденичката и пожелавам на двете ви дълголетие, здраве и щастие! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Лети,
    Да ти е жива и здрава мама и още много години да се радвате взаимно на обичта си!
    А раздаването е взаимно, нали знаеш :))
    Чудесна торта си и направила, нищо, че украсата не е била по план.
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Тортата е истинска фантазия, Лети! Не знам какъв е бил първоначалният ти замисъл, но този резултат е отличен! Да бъде жива, здрава и много щастлива майчицата ти! :)

    ОтговорИзтриване
  9. С най-добри пожеления към майка ти и към всички членове на твоето семейство, Лети!
    Тортата е страхотна - много стилна и несъмнено много вкусна! Поздравления за майсторството :)

    ОтговорИзтриване
  10. На това му викам торта фантазия! Да е жива и здрава майка ти и още много прекрасни торти да направиш за нея :)

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е живо и здраво майчето, да я слушаш много! Направила си и великолепна торта, всичко и е хубаво, направо усещам вкуса, страхотно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Лети, честит празник на майка ти! Да е здрава и щастлива и още много години да й правиш такива хубави торти.
    Тортата е направо невероятна!
    Поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Ех,че е прекрасна!Точно като за една любима майка!Да ти е жива и здрава!Трябва много да се гордее с теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, да ти е жива и здрава майчицата!
    Спретнала си ѝ чудесна торта, богата на аромати, изключително красива и вкусна!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Приятели, много ви благодаря за прекрасните думи и пожелания! Чудесни сте!
    Пожелавам ви, тези добри чувства и думи, които отправихте към нас, да присъстват всеки ден и във вашето ежедневие! Положителните емоции са прекрасен заряд :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, да ти е жива и здрава! Прекрасна торта си направила - с много любов! Пожелавам и на двете ви да има те много усмихнати, слънчеви и щастливи празници още дълги, дълги години!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи, за милите думи!
      Прегръдка!

      Изтриване
  17. Фантастична торта, Лети! Честит юбилей на майка ти, Лети! Бъдете здрави и двете и се радвайте на много красиви и незабравими моменти заедно! Прегръдки хх

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Миленка, за хубавите думи и пожелания!
      Благодаря ти от сърце за вдъхновението и за рецептата за крем "Фереро роше"! Твоите торти са невероятни и е удоволствие, човек само да ги гледа, а представям си каква наслада ще е да ги опита.
      Прегръдки и още веднъж ти благодаря!

      Изтриване
  18. Тази торта толкова пъти съм я гледала и преди... Знам, че е от доста време, но как да не изразя възхита. Браво, Лети, очите са ми в нея. Личи си с колко обич е правена.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Гергана! Вярно, че с обич я правих, много исках да зарадвам майка си. Тя пък (тортата) взе, че стана наистина хубава. Малко време имах и все нещо се забавяше и объркваше, затова чак се изненадах, че накрая се получи така добре. Явно така е трябвало да стане :)

      Изтриване
  19. Мила Лети, искам да приготвя тази торта. Моля те, помогни ми да разбера как да приготвя за сиропиране горещият шоколад. Не ми е ясно, включен ли е като количество в нужните продукти . Благодаря

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей!
    Дано не се включвам късно с отговора. Горе при изброяване на продуктите съм посочила като количество 100 мл. горещ шоколад. Имам предвид вече приготвен.
    Може би те обърква думата "сиропиране", която съм използвала, става въпрос за леко напояване на блата с горещия шоколад. Можеш да си го приготвиш съвсем спокойно от пакетче инстантен горещ шоколад (такъв на прах) и гореща вода, като спазиш указанието на опаковката за количеството на водата. Тъй като ще стане повече от 100 мл., отлей си необходимото количество и така както е горещ го използвай за сиропиране. С помоща на чаена лъжичка поливай от течността сравнително равномерно по повърхността на блата. При мен 100 мл. беше достатъчно, преценени при теб как ще е и ако трябва добави още, но не трябва да го напояваш прекалено много.
    Успех в тортоправенето и стискам палци тортата да се получи както трябва и много вкусна!

    ОтговорИзтриване