сряда, 5 януари 2011 г.
Крем супа от тиква с "Порто" и кротони с козе сирене
Ако си мислите, че след тиквените предложения в края на миналата година съм приключила с тиквата, лъжете се :))
След празничните дни, не е зле човек малко да поразтовари менюто си от тежки храни. Ето защо си избрах да приготвя днес една интересна супа. Времето е студено, така че топла супа в зимен ден е приятно кулинарно преживяване, нали така? :)
Има една хубава поредица книжки на "Бон Апети" - " 50 рецепти за...", В книжката "50 рецепти за супи" си харесах "Крем супа от тиква ароматизирана с Порто и кротони от козе сирене". Разбира се, рецептата претърпя леки промени :), но накрая се получи нещо вкусно и ароматно.
Ето, че крем супите с тиква станаха вече две в блога, но ще упорствам и може и трета да има, кой знае :)
Продукти:
350 гр. почистена обелена и нарязана на едри кубчета тиква,
1 голям картоф,
1/2 глава лук,
30 гр. краве масло,
1 с.л. олио,
800 мл. зеленчуков бульон,
50 мл. порто (или вермут),
50 мл. бяло вино,
80 мл. течна неподсладена готварска сметана,
сол на вкус,
черен и розов пипер на вкус
За кротоните: 2 филии хляб (тост), около 60 гр. меко козе сирене, няколко стръка магданоз.
Картофът се обелва, измива и нарязва на големи кубчета. Лукът се обелва измива и нарязва на едро.
Маслото и олиото се сгорещяват в тиган и тиквата, картофа и лука се сотират за 3-4 минути.
Гаси се с виното и се задушава още 2-3 минути, като се овкусява с щипка сол.
След това се налива бульона, оставя се да се редуцира до половина и се пасира.
Пасираната смес се връща отново на огъня, налива се сметаната и се оставя да кипне. Прибавя се портото и след минутка-две се отстранява от огъня. Ако нямате порто, може да използвате хубав вермут.
За да приготвите кротоните намачкайте козе сиренето с вилица, прибавете ситно нарязания магданоз и объркайте. Намажете хляба със сместа и го запечете във фурната за 3-4 минути. Нарежете на триъгълничета.
Преди да сервирате супата, гарнирайте с кротоните и поръсете със сол, счуканите розов и черен пипер на вкус.
Етикети:
рецепти на "Бон Апети",
рецепти с тиква,
супи
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, предлагаш една
ОтговорИзтриваненевероятно ароматна супа :)
У нас сме любители на крем супите,
така че и тази ше попадне в графата!
Прегръдки и топлина в душата!
Ммм, Лети, грабна ме моментално!
ОтговорИзтриванеСупичката звучи и изглежда чудесно! Козе сирене не съм яла още, защото съм предубедена - все си мисля, че мирише, но явно греша, след като има толкова много почитатели този деликатес. Ще взема да се престраша и да го опитам, при това с твоето предложение :)
Дани,
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам крем супички. Дано тази да ви хареса!
Поздрав и лека седмица!
Инче,
И аз така си мислех за козе сиренето преди време - че мирише. Ама се оказа, че само някои кози сирена имат този натрапчив аромат. Явно зависи от вида и от производителя, даже и от държавата, където се произвеждат.
Ама ако не ти харесва с козе сиренце, може да го заместиш със смес от нашенско краве и тип "Филаделфия". Аз така направих с част от котоните, защото и вкъщи има неядящи козе :)
Много ароматна и вкусна супичка ни предлагаш Лети .
ОтговорИзтриванеЩе се пробва :)
Сърдечни поздрави !
Лети, рецептата е супер! Сега наистина е сезона на кремсупите, а аз ги обожавам.
ОтговорИзтриванеКомбинацията тиква-козе сирене-порто звучи повече от добре (почти си представих аромата и нотката от виното) :) (А снимките ти са много елегантни. Влюбих се в тъмния фон: ))
Лети,
ОтговорИзтриваненевероятна комбинация на вкусове, аромати и представяне...
Поздрави, Диана
Лети, супата изглежда много вкусно, но най-ме впечатлиха крутоните с козе сирене :) нормално, като на голям любител на сирената :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав зимен ден ти пожелавам с много :)))
Сабина,
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще се радвам да ви хареса :)
Сърдечен поздрав!
Вили,
Много си мила!
Напоследък на черен фон ми се получават по-добре снимките :) Радвам се, че ти допадат.
Поздрав и пожелание за хубави зимни дни, макар и мразовити :)
Диди,
Благодаря ти!
Винаги ми доставя огромно удоволствие похвалата от теб.
Прегръдка!
Пепи,
И при нас вкъщи са на почит сирената. Интересното е, че за козето имаше разнобой в мненията 3-ма за и един против :)
На синчето ми не му допада, но пък две годишната ми дъщеря го харесва много. Аз и половинката, харесваме всякакви видове :)
Поздрав и пожелание за вкусни моменти!
Eхааа...!!
ОтговорИзтриванеПредполагам, досещаш се - обожавам тиква :-D
Лети, благодаря за рецептата! Вкусна супичка ще се получи :-P
Лети, много е апетитно новото ти предложение! И прекрасно поднесено!
ОтговорИзтриванеНе съм пробвала нещо подобно, но определено ми е любопитно.
Поздрави и приятни почивни дни!
Дими,
ОтговорИзтриванеИ аз също, за разлика от останалите вкъщи :))
Обаче този път и съпругът ми, който хич не обича тиква, много хареса супата.
Според мен определено си струва приготвянето.
Благодаря ти!
Ели,
Благодаря ти!
Аз обичам да експериментирам с различни вкусове и това предложение на "Бон Апети" много ми допадна :)
Хубава неделя ти пожелавам!