сряда, 5 януари 2011 г.

Крем супа от тиква с "Порто" и кротони с козе сирене



Ако си мислите, че след тиквените предложения в края на миналата година съм приключила с тиквата, лъжете се :))
След празничните дни, не е зле човек малко да поразтовари менюто си от тежки храни. Ето защо си избрах да приготвя днес една интересна супа. Времето е студено, така че топла супа в зимен ден е приятно кулинарно преживяване, нали така? :)
Има една хубава поредица книжки на "Бон Апети" - " 50 рецепти за...", В книжката "50 рецепти за супи" си харесах "Крем супа от тиква ароматизирана с Порто и кротони от козе сирене". Разбира се, рецептата претърпя леки промени :), но накрая се получи нещо вкусно и ароматно.
Ето, че крем супите с тиква станаха вече две в блога, но ще упорствам и може и трета да има, кой знае :)




Продукти:

350 гр. почистена обелена и нарязана на едри кубчета тиква,
1 голям картоф,
1/2 глава лук,
30 гр. краве масло,
1 с.л. олио,
800 мл. зеленчуков бульон,
50 мл. порто (или вермут),
50 мл. бяло вино,
80 мл. течна неподсладена готварска сметана,
сол на вкус,
черен и розов пипер на вкус

За кротоните: 2 филии хляб (тост), около 60 гр. меко козе сирене, няколко стръка магданоз.

Картофът се обелва, измива и нарязва на големи кубчета. Лукът се обелва измива и нарязва на едро.
Маслото и олиото се сгорещяват в тиган и тиквата, картофа и лука се сотират за 3-4 минути.
Гаси се с виното и се задушава още 2-3 минути, като се овкусява с щипка сол.
След това се налива бульона, оставя се да се редуцира до половина и се пасира.
Пасираната смес се връща отново на огъня, налива се сметаната и се оставя да кипне. Прибавя се портото и след минутка-две се отстранява от огъня. Ако нямате порто, може да използвате хубав вермут.
За да приготвите кротоните намачкайте козе сиренето с вилица, прибавете ситно нарязания магданоз и объркайте. Намажете хляба със сместа и го запечете във фурната за 3-4 минути. Нарежете на триъгълничета.
Преди да сервирате супата, гарнирайте с кротоните и поръсете със сол, счуканите розов и черен пипер на вкус.

11 коментара:

  1. Лети, предлагаш една
    невероятно ароматна супа :)
    У нас сме любители на крем супите,
    така че и тази ше попадне в графата!
    Прегръдки и топлина в душата!

    ОтговорИзтриване
  2. Ммм, Лети, грабна ме моментално!
    Супичката звучи и изглежда чудесно! Козе сирене не съм яла още, защото съм предубедена - все си мисля, че мирише, но явно греша, след като има толкова много почитатели този деликатес. Ще взема да се престраша и да го опитам, при това с твоето предложение :)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,
    И аз много обичам крем супички. Дано тази да ви хареса!
    Поздрав и лека седмица!

    Инче,
    И аз така си мислех за козе сиренето преди време - че мирише. Ама се оказа, че само някои кози сирена имат този натрапчив аромат. Явно зависи от вида и от производителя, даже и от държавата, където се произвеждат.
    Ама ако не ти харесва с козе сиренце, може да го заместиш със смес от нашенско краве и тип "Филаделфия". Аз така направих с част от котоните, защото и вкъщи има неядящи козе :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ароматна и вкусна супичка ни предлагаш Лети .
    Ще се пробва :)
    Сърдечни поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, рецептата е супер! Сега наистина е сезона на кремсупите, а аз ги обожавам.
    Комбинацията тиква-козе сирене-порто звучи повече от добре (почти си представих аромата и нотката от виното) :) (А снимките ти са много елегантни. Влюбих се в тъмния фон: ))

    ОтговорИзтриване
  6. Лети,
    невероятна комбинация на вкусове, аромати и представяне...
    Поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, супата изглежда много вкусно, но най-ме впечатлиха крутоните с козе сирене :) нормално, като на голям любител на сирената :))
    Поздрави и хубав зимен ден ти пожелавам с много :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Сабина,
    Благодаря! Ще се радвам да ви хареса :)
    Сърдечен поздрав!

    Вили,
    Много си мила!
    Напоследък на черен фон ми се получават по-добре снимките :) Радвам се, че ти допадат.
    Поздрав и пожелание за хубави зимни дни, макар и мразовити :)

    Диди,
    Благодаря ти!
    Винаги ми доставя огромно удоволствие похвалата от теб.
    Прегръдка!

    Пепи,
    И при нас вкъщи са на почит сирената. Интересното е, че за козето имаше разнобой в мненията 3-ма за и един против :)
    На синчето ми не му допада, но пък две годишната ми дъщеря го харесва много. Аз и половинката, харесваме всякакви видове :)
    Поздрав и пожелание за вкусни моменти!

    ОтговорИзтриване
  9. Eхааа...!!

    Предполагам, досещаш се - обожавам тиква :-D

    Лети, благодаря за рецептата! Вкусна супичка ще се получи :-P

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, много е апетитно новото ти предложение! И прекрасно поднесено!
    Не съм пробвала нещо подобно, но определено ми е любопитно.
    Поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Дими,
    И аз също, за разлика от останалите вкъщи :))
    Обаче този път и съпругът ми, който хич не обича тиква, много хареса супата.
    Според мен определено си струва приготвянето.
    Благодаря ти!

    Ели,
    Благодаря ти!
    Аз обичам да експериментирам с различни вкусове и това предложение на "Бон Апети" много ми допадна :)
    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване