сряда, 5 октомври 2011 г.

Солен кейк с тиква и сирене



Ето, че сезонът на тиквата дойде. И друг път съм споменавала, колко много аз я обичам и колко малко я харесват другите в семейството. Ето защо, винаги се налага да я "маскирам". Когато не знаят, че приготвената храна съдържа тиква, те я ядат. Маскировката се налага и поради факта, че малката ми дъщеричка е изключително злоядо дете, не консумира никакви зеленчуци (и като казвам никакви имам предвид точно нито един, дори краставичка), а от плодовете яде само ягоди, малини и банан. Сами разбирате, че въпроса с приема на витамини с храната е изключително сложен.
Вече се специализирах в стържене и скриване на зеленчуците във всевъзможни други храни - например, кюфтета с настърган морков и тиквичка вътре, кейкове с тиква или моркови, хляб с тиквички и най-важното крем супичките с кротонки (там, след като не се вижда нищо, човек може да сложи всичко).
Днешното предложение, за солен кейк със сирене и тиква, се роди точно поради изброените по-горе причини :) Стана бързо и лесно, получи се много хубав и свърши за няколко часа :)
Може да се изпече в кейкова форма или пък под форма на солени мъфини.
Ако ви се вижда вкусно, моля, заповядайте рецептата и да ви е сладко!



Продукти:

320 гр. брашно,
1/2 ч.л. сол,
1 бакпулвер,
щипка индийско орехче и щипка шафран (вие може да си ги замените с подправки по избор),
3 яйца,
1 к.ч.(от 70 ml) олио или разтопено масло,
1 ч.ч. (от 200 ml) кисело мляко,
1ч.ч. натрошено сирене ( а може и смесено - сирене и настърган кашкавал),
около 100 гр. настъргана на ситно ренде тиква (тип "цигулка")



Загрейте фурната до 180 градуса.
Намаслете добре правоъгълна кейкова форма и застелете дъното и дългите стени с хартия за печене. Ако ще печете не цял кейк, а мъфини, сложете хартиени капсулки във формите.
Смесете в купа пресятото брашно, солта, бакпулвера и подправките.
В друга купа смесете разбитите с вилица яйца, киселото мляко и олиото (маслото).
Прибавете течните съставки към брашняната смес, бъркайки с дървена лъжица.
Прибавете настърганата тиква и натрошеното сирене и отново леко разбъркайте.
Получава се кейково тесто с консистенция малко по-гъста от обичайната.
Сипете тестото във формата за печене и печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна докато дървено шишче забодено в кейка излиза без полепнали трохи.
Имайте предвид, че ако печете под формата на мъфини, времето е по кратко.

Ето линкове за още предложения с тиква от блога:
тиква с орехи и сушени плодове,
крем супа от тиква с кротони с козе сирене,
супа от тиква със синьо сирене,
кейк с тиква,
шарлота от тиква

20 коментара:

  1. Много ми харесва предложението ти,Лети!И в двете форми-суууупер е!И на вид,и на цвят,обзалагам се и на вкус!Ще опитам непременно!
    И аз с крем-супите замаскирвам наличните в тях продукти,които иначе не биха яли.Ама на супичка сърбат,и за още питат :).
    Имаш наградка при мен.

    Прегръдки за теб и дечицата!

    ОтговорИзтриване
  2. Много различно предложение.
    На снимките изглежда много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, че вкусотийки от тиква! Браво на теб! Моите прасенца я ядат и без прикритие:)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, много интересни мъфини!
    Със сигурност ще пробвам, не ме притеснява тиквата :) при толкова сиренце :)

    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересно и предполагам много вкусно, съдейки по снимките, които са чудесни :)
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех, че апетитно, особено онова разполовеното мини кейкче!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря за рецептата, Лети! Утре ще беля и аз тиквата и започвам с импровизациите :) У дома също се яде само когато не се знае, че я има :)))
    Хубава и много усмихната вечер! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лети,прекрасно е днешното ти предложение!
    Изглежда рехаво и пухкаво и като чета съставките,предполагам колко е вкусно:)
    Снимките са страхотни!
    Удоволствие беше за мен да ти гостувам!
    Пожелавам ти прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, интересен кейк :) ще го пробвам :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, обичам тиква, но приготвена по-нестандартно :)
    Така че можеш да ме викаш, когато приготвяш!
    Чудесно предложение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети,
    много свежа идея!
    Ще се пробва тази есен, няма начин:-)
    ЧУдесна вечер и успешен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда превъзходно, Лети! В нета преобладават само сладки рецепти с тиква, а твоята ми се понрави заради комбинацията със сиренето. Мъфините изглежат страшно пухкави :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Много идейна маскировка, Вили! Неустоимо вкусно, красиво и вкусно предложение! Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Идва вече времето на тиквите.
    Лети, много интересна рецепта и чудесни снимки!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Лети искрено ме развесели с уменията ти за маскиране! Опасявам се, че като малка и аз съм поставяла майка ми пред същите изпитания, но там изискването беше да е маскирано като шоколад :) И сега сама ще скрия от себе си тиква, защото до сега не съм опитвала да я приготвям по начин различен от обичайното изпичане. Хубав ден мила!

    ОтговорИзтриване
  16. Чудесно предложение!
    Много,много ми допадна! По време на почивката ми успях да се снабдя с много и качествени подправки.Една от тях е шафран и ще се възползвам от твоята рецепта!

    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. Лети, колко ми е познато това с маскирането на някои неща....... Рецептата за този кейк звучи много интересно, допада ми избора на подправки. Снимките са доста подканящи.:-))) Записвам си рецептата и ще я направя, като се "въоръжа" с тиква.:-))
    Прегръдка и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Искам сърдечно да ви благодаря на всички за хубавите думи, поощряващи този кейков есперимент :)))
    Радвам се, че идеята ви допада. Отбелязвам я като успешна, защото малката злояда госпожица си хапна порядъчно, което ме прави щастлива :)
    А вие, момичета, ме карате да се усмихна с благодарност за всеки един коментар.
    Еликсир,
    Нели,
    Траяна,
    Пепи,
    Инче,
    Таня,
    Тони,
    Кате,
    Зори,
    Дани,
    Мъх,
    Миленка,
    Ева,
    Ели,
    Габи,
    Леви,
    Мони
    благодаря ви от сърце!
    Пожелавам ви на всички прекрасни, цветни, весели есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Много ми харесва това предложение, Вили -
    звучи и изглежда страхотно, чудесна рецепта и снимки.
    Радвам се, че припомни и другите ти тиквени идеи, обожавам тиква и тепърва ще се възползвам.
    Поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Диди,
    много се радвам, че идеята ти допада, още повече ще се радвам, ако ви хареса вкъщи :)
    Благодаря ти!
    Прегръдка и прекрасен есенен уикенд!

    ОтговорИзтриване