петък, 19 октомври 2012 г.

Подлучена салата с карфиол



 
      Ето още една салатка, с която обогатявам с рецепта още една нова рубрика "10 любими есенни салати".  Явно ще движа този проект, паралелно с проекта "10 рецепти с тиква" :)
     В нашия дом сме горещи почитатели на карфиола, това е едно от любимите превъплъщения, заедно с панирания карфиол, който вече ви показах. Този зеленчук крие още доста възможности, но си ги оставям за после, тъй като сега сме на тема салати :)
    Салатката съм опитвала още в детските си години, защото баба много я обичаше и често правеше. Като дете се чудех как някой може да яде нещо такова, защото на мен хич не ми харесваше. В доста по-късна възраст я преоткрих (и дори леко промених рецептата), а сега е направо обичана. Как се променя с времето  човек, нали?

Подлучена салата с карфиол

Продукти:

1/2 глава карфиол,
2-3 скилидки чесън,
1 малка глава червен лук,
2-3 стръка пресен лук,
черни и зелени маслини без костилка,
няколко стръка магданоз,
няколко стръка копър,
сол на вкус,
щипка бял пипер,
зехтин,
оцет

   Измийте карфиола, накъсайте го на розички и го бланширайте във вряща подсолена вода за около 4-5 минути. 
   Извадете от водата, отцедете добре и поставете в купа.
   Накълцайте чесъна много наситно, нарежете на ситно двата вида лук, копъра и магданоза и ги добавете при карфиола. Нарежете маслините на колелца и ги прибавете към зеленчуците.
   Подправете със сол, щипка бял пипер, зехтин и оцет на вкус и разбъркайте добре.
   Салатата се сервира охладена.

Ето линкове към салатите от рубриката  "10 любими есенни салати" :

Салата №1 - Зелева салата с пуешко филе и сметанов дресинг



19 коментара:

  1. И тази салатка е чудесна! Благодаря за предложенията! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Ще се радвам да споделиш, дали ти допада, ако решиш да изпробваш някоя.
      Сърдечен поздрав и спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Мммм че вкусно!Все любими продукти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавите думи!
      Радвам се, че рецептата ти допада!
      Сърдечен поздрав и хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Прекрасна салата ,Лети...Карфиолът е любим зеленчук и за всички у дома:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце!
      При нас децата го хапват само в туршийка, обаче ние с мъжа ми го обичаме много и паниран, и на салатка, и изобщо всякак.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  4. Супер идейно за петъчната вечер с чашка ракиика :) Ще се пробва ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти!
      Ще се радвам да споделиш, дали ти е харесала. А че с ракийка върви е съвсем сигурно :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  5. Защо така не съм на "ти" с карфиола? :)
    Но покрай теб ще започна да опитвам, защото звучи и изглежда
    много апетитно!
    Прегръдка, Лети и много слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, аз пък направо го обожавам и половинката също много го обича :)
      Надявам се да го преоткриеш, Дани. Може би още не си намерила точната рецепта.
      Прегръдка и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  6. Много добра рубрика си започнала! С нетърпение очаквам и останалите салата, че вече доматите хич не стават за салата.

    Салата ми хареса доста и мисля непременно да я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Luchiya!
      Надявам се да ти допадне, ще се радвам да споделиш.
      А нови салатки съвсем скоро ще пусна, 2 вече чакат да ми остане малко време за да обработя снимките и да кача рецептите :)
      Поздрав!

      Изтриване
  7. Лети, поздравления за поредната апетитна салатка! Тъкмо сега е подходаща при наличието на карфиол и ще пробвам и нея!
    Чудесно си я поднесла!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Дано да ти хареса, много ще се радвам!
      Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!

      Изтриване
  8. Ама, наистина е вкусен карфиолът, Лети! И салатката ти си я бива! Браво!
    А относно промените на вкусът ни, имам теория: това, което в детските и младежките години сме отбягвали, а после и като порасли напълно изключвали, с времето започва да ни навява далечни, сладки спомени, които пък са причината да го преоткриваме. Иначе казано - връщане към корените. :)
    При мен това се случи със спанака и зеленият фасул, които мама готвеше с месо и много мазни, та чак отвръщах глава, ама ела да видиш сега колко са ми вкусни и как си ги хапвам сладко ;))
    Хубави почивни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно си права, Ирма! Но освен спомените, заслуга навярно имат и "помъдрелите" вкусови рецептори :) От позицията на известна зрелост ни е ясно, че понякога недотам красивото нещо е по-вкусно от хубавото само на външен вид :)
      Благодаря ти!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  9. Интересна салатка, ако се приготви с кромид лук дали ще се получи сполучлива?

    Поздрави, Маги

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти допадне, Маги!
      Не виждам защо да не може червения и зеления лук да се заместят с кромид, но не пропускай чесъна, много е вкусно с него.
      Ще се радвам да пишеш как е станала.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
    2. Благодаря за съветите, ще докладвам задължително :)

      Изтриване