неделя, 20 ноември 2011 г.
Печени ябълки - вкус на зима :)
Едно от най-приятните неща през зимата е аромата на канела, вкуса и мириса на печени ябълки, които човек да си хапне на топличко вкъщи. Това не е просто десерт, то си е цяло зимно преживяване, както също и тиквеника, зелевите сърми, печената тиква, горещите супички и още други зимни кулинарни изкушения :))
За първи път за сезона, реших да приготвя това сладичко удоволствие, което е едновременно вкусно и здравословно. Но на мен само печени ябълки ми се стори доста семпло, ядеше ми се нещо по-различно, без да се губи здравословния вариант. Така че, ябълчиците се трансформираха от само "печени", в "печени с плодове и ядки".
Трябва да отбележа, чи ги харесвам по-мекички, така че ги пекох по-дълго, вие обаче може да печете, толкова, колкото ви е угодно и както ви допада на вкус :)
Ето и как да си ги приготвите:
Продукти:
7-8 ябълки (сладки, средна големина),
100 гр. тиква, почистена, обелена и нарязана на малки кубчета,
1/2 дюля (около 100 гр.), почистена, обелена и нарязана на малки кубчета,
шепа едро нарязани (начупени) ядки - орехи, бадеми, лешници,
шепа нарязани сушени плодове - аз използвах сушени боровинки, сушени смокини, сушени сини сливи, стафиди,
3-4 с.л. кафява захар (мусковадо или демерара),
4 с.л. мед,
канела,
ванилия,
30-40 гр. масло
В тиган с незалепващо покритие, маслото се загрява на котлона, изсипват се нарязаните тиква и дюля и се държат на среден огън при непрекъснато бъркане за около 5 минути или докато тиквата лекичко поомекне.
Тигана се оттегля от котлона, прибавят се сушените плодове, орехите, канелата, ванилията и захарта. Връща се на котлона и се оставя за 3-4 минути при непрекъснато бъркане, докато захарта почне да се стопява и не стои вече на кристалчета. Оттегля се от котлона. Накрая се прибавя и меда.
Ябълките се измиват, отрязват се "капачета" в горната част, които се запазват. Внимателно се издълбава сърцевината със семките, ябълките се пълнят със сместа и похлупват с "капачетата".
Нареждат се в тавичка постлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята до 190 градуса фурна. Аз ги обичам по-мекички, но вие може да ги държите докато не станат подходящи за вашия вкус.
Да ви е сладко в студените дни и вечери!
Ако не ви се дълбаят ябълки, чудесно може да си приготвите и само тиквата, сушените плодове и ядките, рецептата вече съм качвала - ето линк, а ето и как изглежда тази версия:
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ябълки и канела - с цвят и дъх на зимни вечери, прекарани у дома на топло...
ОтговорИзтриванеОтварям компютъра и се носи ухание на печени ябълки,зима и уют:)))
ОтговорИзтриванеОбожавам ги Лети,а когато реша да ги приготвям за гостиги поднасям с ванилов пудинг!
Прегръдки:)
Зимата винаги я свързвам с аромата на печени ябълки и канела, тоа ми създава усещането за топлина и уют и не мисля за студа, който неминуемо съпътства това време на годината.:-))) Чудесно е това предложение, защото веднага го асоциирам с трапезата у дома, събирането на цялото семейство, моменти незаменими и незабравими.
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение, Лети, както и варианта му без ябълки, който също много ми допадна.:-)))
Прегръдки от мен и пожелания за уютна и усмихната неделя!:-))
Чудесни са станали, Лети! И аз ги пълня с плодове, стават много ароматни!
ОтговорИзтриванеМного ароматно!
ОтговорИзтриванеПриятна почивка!
Страхотни ябълки! Невероятно апетитно изглеждат!
ОтговорИзтриванеЛети, как ми се приядоха сега тези твои ябълки, сега да ходя май да купувам каквото трябва и ще пека няма начин! Поздрави и хубав слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЛети, страшно ме изкушават тези ябълки!
ОтговорИзтриванеНаскоро и аз правих, но обикновени, без пълнеж. Със сигурност твоят вариант е по-вкусен.
Поздрави и хубава почивка :)
Тук ще се наредя няколко пъти, защото обожавам печени ябълки, а пълнени още повече!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Лети!
Невероятно изкушение, Лети!
ОтговорИзтриванеМного красиви и апетитни снимки, сякаш усещам аромата на печените ябълки.
Благодаря за тази идея,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
Love baked apples.So soothing and comforting.Great clip too;)
ОтговорИзтриванеМного зимно и каминесто тук:-)
ОтговорИзтриванеМда, тези ябълчици ще си ги хапна с най-голям кеф, но след около месец:-)
Но огромно благодаря за идеята да ги понапълня;-)
Хубава нова седмица, Лети!
Лети,и двете версии са изключително по мой вкус и много ароматни!
ОтговорИзтриванеИ аз бих пекла ябълките повечко,хубаво да омекнат!
С тези добавки на тиква и дюля си сътворила перфектния здравословен десерт!
Сърдечен поздрав и хубав понеделник!
Лети, страхотно предложение с дъх на зима и Коледа! Тиква с плодове съм приготвяла, но ябълка с тиква - не, благодаря за идеята, скоро ще я изпълня!
ОтговорИзтриванеМного очарователни снимки, браво!
Спорна и усмихната седмица ти желая!
Чудесна рецепта и любим зимен десерт :)!А аромата който се носи когато се пекат ябълки е несравним :)!Благодаря и за музиката -така нежна и ефирна ! Хубава седмица и un abbraccio :)!
ОтговорИзтриванеИзглеждат фантастично, Вили! Вкусна е твоята зима. Успешна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеАуу Лети, това изглежда зашеметяващо красиво и вкусно! Поздравления, много красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една чудна нова седмица ти пожелавам:)
Вкусно, ароматни и много уютно е при теб!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Ухае несравнимо:)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение, Лети!
it looks very delisious. ı don't know your language but ı use google translate so ı understand what you write:))) very nice blog!
ОтговорИзтриванеhttp://sonsuzdekorasyon.blogspot.com/
Лети,ще дълбая ябълки и още как.Може ли да устои човек на тази снимка.После ред на дюлите, тиквите , крушки разни....и тя зимата минала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за приятните мигове !
Поздрави !
Дени,
ОтговорИзтриваненаистина са неустоими аромати и придават толкова уют в студените зимни вечери :)
Поздрав!
Кате,
не съм пробвала с ванилов пудинг, но ето ти на повод да опитам и този вариант. Благодаря ти за чудесната идея!
Сърдечен поздрав!
Мони,
благодаря ти! Наистина тези аромати напомнят за семейни уютни вечери. Спомням си, че мама ги печеше някак си, така че се карамелизираха, трябва да я попитам за точния начин.
Прегръдка!
Траянка,
благодаря ти! Наистина е вкусен варианта с плодовете, поне на мен ми допада повече от само печените.
Поздрав!
Нели,
Благодаря ти!
Хубави дни през новата седмица!
Йоли,
благодаря за хубавите думи!
Сърдечен поздрав!
Павлинка,
ОтговорИзтриванемного мил коментар! Надявам се да кажеш дали са ти харесали :)
Сърдечен поздрав!
Ели,
благодаря ти! И обикновените са много хубави, макар и аз наистина да предпочитам варианта с пълненето, защото да си призная много обичам ядки и сушени плодове :)
Сърдечен поздрав!
Инче,
благодаря! При нас ядем само аз и мъжа ми децата не щат и да ги помиришат, да им се чуди човек на малчовците :)
Прегръдка!
Диди,
благодаря ти! Ще се радвам да ти харесат. Наистина, ако маслото се смени с маргарин ще станат подходяща рецепта и за постите.
Прегръдка от мен и пожелание за чудесна седмица!
Thank you Dzoli!
ОтговорИзтриванеI glad that you like.
Greeting!
Мъхче,
да ти е сладко, когато и да решиш да ги приготвиш :)
Благодаря ти!
Поздрав най-сърдечен!
Росинка,
благодаря ти много! Ти винаги си толкова мила!
Голяма прегръдка от мен!
Мариета,
много ще се радвам да ти допадне този вариант!
Благодаря ти!
Поздрав и пожелание за хубави и ведри дни!
Ciao Ивана!
Добре дошла! Прекрасен блог имаш и освен вкусни неща открих и страхотна италианска музика :) Аз съм почитател и на кухнята, и на музиката и на ред други неща в страната, в която живееш.
Благодаря ти за хубавите думи!
Сърдечен поздрав!
Ева (Тонева),
ОтговорИзтриванеблагодаря ти много!
Сърдечен поздрав и пожелание за чудесни и вкусни дни!
Ева,
много си мила! Благодаря ти хубавия коментар!
Прегръдка!
Леви,
благодаря ти! Аз пък скоро наминах при теб заварих много хубаво предколедно настроение :)
Поздрав най-сърдечен!
Марта,
радвам се, че ти харесва!
Поздрав и пожелание за хубаво настроение през тези дни!
Sonsuz dekorasyon,
thanks for the nice words. You are very kind.
Greeting!
Вили,
благодаря ти!
Вярно, че с такива приятни занимания и около такива зимни кухненски ухания, докато се усетим студа ще изчезне и ще дойде черешово време (да си призная последното го чакам с нетърпение още отсега) :)
Сърдечен поздрав!
Много вкусни печени ябълки:) И на мен са ми любими с пълнеж, било то с ядки и мед, било то със сладко.
ОтговорИзтриванеЧудесни са твоите:)