понеделник, 25 октомври 2010 г.
Шарлота от тиква за тиквения медал
Настоящата рецепта издирих и направих, специално, за да заслужа един тиквен медал, с който ме наградиха Катя ( Кокошарник) и Русанка (Домашно приготвена храна) .
Кате, Роси, много ви благодаря!
Дали ще заслужа, обаче медала е спорно :), защото рецептата раздели семейството на два лагера - аз много я харесах, моят съпруг пък заяви, че не му допада чак толкова.
Спорна или не, тиквената шарлота е направена и вече изядена :) Сега ще я кача и тук пък каквото ще да става. Освен това съвсем нямам намерение да престана с рецептите съдържащи тиква и определено ще има още. Така де, много полезна е и тъкмо й започва сезона :)
Името на това тиквено произведение, явно идва от факта, че е приготвено във форма, която придава на ястието вид подобен на прекрасния десерт - Шарлота, само подобен обаче, защото изобщо не е десерт :))
Ама не си мислете, че съм си го измислила аз, така си беше назовано в източника на рецептата, а именно, списанието "Sale & Pepe", брой от декември 2009 г.
Продукти:
300 гр. почистена,обелена тиква (аз използвах от тиквите "цигулка"),
100 гр. обелени картофи,
2 с.л. олио (или зехтин)
25 гр. брашно,
250 мл. прясно мляко,
25 гр. масло,
3 яйца,
50 гр. сирене grana padano (за жалост аз нямах и заместих с кашкавал),
щипка индийско орехче,
сол и черен пипер на вкус
За гарниране отгоре:
2 глави лук, 1 пиперка, 2-3 моркова (или други зеленчуци по избор),
бучица масло,
1 чаена лъжичка захар,
сол и черен пипер на вкус
Почистената, обелена тиква и обелените картофи се нарязват на парчета (големина като за готвене на яхния), слагат се в тенджера с олиото (зехтина) и вода и се сваряват за около 15-тина минути.След това се отцеждат от водата и пасират на пюре.
От брашното, маслото, млякото се приготвя сос бешамел, който се подправя със сол, пипер и индийско орехче на вкус. След като соса изстине едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко се разбърква много добре, докато бешамеловия сос го поеме напълно, преди да се прибави следващото.
После прибавете и пасираните тиква и картофи, както и сиренето grana padano, което аз заместих с кашкавал. Разбъркайте добре.
Изсипете сместа във формата. Най-добре да е силиконова, но за да спазя типичната форма, поради липса на силиконова от точно такъв вид, аз пекох във форма от огнеупорно стъкло, която намазах добре с олио.
Пече се на водна баня в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 50 минути.
В това време, нарежете лука на полумесеци, а морковите и пиперката на жулиени.
Загрейте бучицата масло в тиган (или тенджера) на котлона, прибавете зеленчуците, 1 ч.л. захар, сол и пипер на вкус и сотирайте за 3-4 минути. Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави.
След като тиквената шарлота се изпече, извадете от фурната, оставете да поизстине във формата. После обърнете върху плоска чиния. Ако формата, в която сте пекли не е силиконова, може да трябва да си помогнете с остър нож, като много внимателно отделите ръбчетата на ястието от формата и след това обърнете върху чиния.
Гарнирайте шарлотата отгоре със сотираните зеленчуци.
Това може да представлява предястие, леко основно ястие или пък гарнитура.
Струва ми се, че по-успешно ще се пече във индивидуални формички, за мъфини например, но тогава времето за печене ще трябва да се съкрати. Следващия път ще пробвам и така.
* Рецептата е адаптирана от сп. "Sale & Pepe", от декември 2009 г.
Сега, за да изпълня условието на наградата, ще отговоря на няколко въпроса:
Любим автор?
Ами толкова са много, аз съм типичен случай на книжен плъх още от дете. Сега покрай гледането на две малки дечица, не ми остава толкова време за четене, колкото ми се иска.
Какво ме вълнува?
Най-различни неща неща - от усмивките на децата до някое красиво листо, на което ми е попаднал погледа. Също ме вълнуват пътуванията, музиката, нещо прочетено,постигането на нещо дълго чакано и желано.
Мразя?
Чак омраза не бих казала, доста силно чувство е. По-скоро изпитвам силно негативно отношение към безхаберието, некадърността, подмяната на ценности с псевдо такива, грубостта. А, сетих се и нещо, което наистина мразя - насилието във всичките му проявни форми.
Сега предавам тази награда:
на приятелите от блоговете:
Малки неща,
Самодивска омая,
Цветно...с Пепеляшка,
В кухнята на моето семейство,
Храна за мойте канибали,
My cooking book,
С мен в кухнята
Ще чакам с нетърпение техните тиквени произведения, които тиквения медал ги задължава да приготвят :)
Етикети:
гарнитури,
италианска кухня,
ястия без месо,
Awards
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ооо, много благодаря за тиквения медал, Лети, аз се постарах да получа един с предложение в солен вариант, защо да не пробвам и в сладък :)))
ОтговорИзтриванеЧудничка, Шарлота, прегръдки!
Аааа Иве, защо така тази разкошна супичка ми се е поизгубила нещо от полезрението?
ОтговорИзтриванеВярно, че си се отсрамила повече от достойно за тиквения медал.
Само дето ако река да я пробвам няма да стане същата без тази гъба, а пусто няма отде да я взема...
Поздрави и пожелания за хубава седмица!
Лети,
ОтговорИзтриванешарлотата изглежда чудесно, а и идеята е много любопитна!
Благодаря за медала, но ще се включа доста по-късно, тъй като ще отсъствам известно време. Но...тикви има до Нова година, дори си купих една която ще ползвам, но...здраве да има, ще участвам....
Поздрави и усмивки!
Мария
Интересна идея, Лети :)
ОтговорИзтриванеЛети, известни са ми тези настроения от типа, "Аз тази рецепта ще я публикувам, а всеки да си преценя":). Тиквата е нещо, особено в някои форми, към което човек не може да бъде безучастен - или я обичат и само за Душко Добродушко приказват (като мен:) или я мразят, а има и залитания от време на време между двете крайности.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за тиквения медал. Закупила съм тиквата, но милата, не й е дошъл редът. Като поизядем крушите, може би ще можем да шмугнем и една тиква. Поздрави и хубави дни ти желая!
Мария, благодаря!
ОтговорИзтриванеА за медала и тиквената рецепта време има, нали сезона на тиквите сега почва.
Ще чакам с нетърпение да се върнеш, знам, че ще приготвиш нещо примамливо и вкусно!
Спорни дни ти пожелавам - успехи в подетите начинания и пълноценен релакс в моментите за почивка!
Зори,
наистина ми се стори интересна рецептата, затова я избрах, но както се оказа предизвика противоречиви оценки вкъщи :))
Мира,
с нетърпение ще чакам да видя твоите тиквени изкушения :)
А за двоуменията относно някои рецепти си напълно права :) Но пък експериментирането с вкусове е много забавно.
Сърдечен поздрав!
Отдавна се замислям да смеся тиквата с някакво сирене, идеята ти е чудесна и мисля да се възползвам. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванемного апетитно и интересно звучи, на мен би ми допаднало такова съчетание.
Поздрав за чудесното представяне, Диана
Благодаря, Лети, днес поработих за "тиквения медал" и ще се отчета утре :)
ОтговорИзтриванеДо скоро приемах тиквата само като "сладка", но от известно време пробваме и солена и ни харесва.
А твоето предложение отново е интересно и ..... абе дълго е, но щом има млечни продукти в него - ще го пробвам, при първа възожност. А при мама и тати колко тикви има :)))
Хубава нова седмица!
Хей Лети, привет!!!
ОтговорИзтриванеПърво благодаря за споделеното от теб!
После благодаря за тази много интересна за мен рецепта!
И още едно благодаря за това, че споделяш наградата си с мен!
Аз доста неща направих вече с тиква, но се услушвам (прехвърлянето на блога ми се бави заради това че пиша на кирилица - и трябва да се въведат някакви кодове - не им разбирам много), а ми се ще да покажа моите тиквени истории на новото място :)
Ха де, да видим кога ще да е?!
Хубава вечер от мен и много усмихната!
Лети, мерси за Тиквения медал. Скоро ще приготвя нещо с тиква, отдавна се каня, но все не остава време
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица!