неделя, 10 юли 2011 г.

Телешки скалопини с лимонов сос



Скалопините са едно от най-често срещаните secondo в италианската кухня.
Те представляват много тънко нарязани парчета месо (най-често то е телешко, но може да се направят свински и дори пилешки скалопини), които се овалват в брашно и се сотират в силно сгорещена мазнина, като накрая се сервират със сос.
Ястието има най-различни вариации - с гъби, с "Марсала", с бяло вино, с лимон и т.н.
Приготвя се много бързо, вкусно е и може да изглежда доста елегантно. Става както за бърза вечеря вкъщи, така и за посрещане на гости. Обаче, уловката в цялата тази прелест е да намерите крехко телешко месо, което в България си е подвиг :)
Имах късмет днес да попадна на чудесно телешко. С половината от него съпругът ми направи чудесна супа гулаш, а аз се възползвах от останалата част, за да приготвя скалопини с лимонов сос :)

Продукти:

за 4 порции

около 600 гр. крехко телешко месо,
2 с.л. зехтин,
около 40 гр. масло,
няколко супени лъжици брашно (за овалване на месото),
черен пипер,
щипка сол

за лимоновия сос:
около 200 мл. бяло вино,
около 200 мл. пилешки или телешки бульон,
около 1 с.л. настъргана на едро лимонова кора,
около 50 гр. масло,
1 с.л. (с връх) брашно,
лимонов сок,
сол и черен пипер на вкус,
няколко стръка магданоз

Телешкото месо се нарязва на много тънки резени (дебелина около 4-5 мм.).
Няколко супени лъжици брашно се смесват в чиния с черен пипер и щипка сол. Не се изкушавайте да солите месото или да слагате повече от щипка в брашното, от солта телешкото месо се стяга и става жилаво. може да си направите лимоновия сос, с който ще залеете месото при сервиране достатъчно солен или пък да си посолите скалопините, след като минат термичната обработка.
Резените месо се овалват в брашното и се потупват лекичко, така че да падне излишното.
В дълбок тиган с незалепващо покритие се загряват зехтина и около 40 гр. масло. Месото се сотира на силен огън за около 3-5 минути от всяка страна. На мен ми бяха достатъчни 4 минути на страна. После се изважда и се оставя върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
В същия тиган, към останалата мазнина, прибавете бялото вино и оставете на тих огън около 5-8 минути, докато виното се редуцира повече от половината.
Сложете 1 с.л. брашно в купичка и постепенно сипвайте от бульона, като бъркате непрекъснато, докато се получи рядка кашичка. За това ще ви трябва около половината бульон. Сипете кашичката и бульона, който ви е останал в тигана при виното, прибавете лимоновата кора, сол, черен пипер на вкус и оставете за 3-4 минути на котлона, като разбърквате често, за да не се образуват бучки. Изгасете котлона и прибавете в горещия сос маслото, нарязано на малки парченца и лимонов сок на вкус(при мен около 3-4 с.л.). Маслото трябва да се разтопи, но соса не трябва да завира. Накрая прибавете и нарязания магданоз.
Сервирайте, като поставите 2-3 скалопини на порция, залеете със сос и оставите за 2 минути преди да поднесете.
Сервира се топло.

21 коментара:

  1. Я кой не спи по нощите, а пише :)
    На една вълна сме пак, Лети, този сос е близък до оня на пилето и непременно ще го пробвам.
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепеляшка10 юли 2011 г., 8:31

    Лети, честито ти ново лого на блога- много е идейно!
    А това месце е чудничко също, и понеже обичаме телешко, а трудно ми се отдава да го сготвя добре - ще пробвам при удобен случай.
    Прохладна неделя!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, невероятно уханни скалопини!
    Сосът е прекрасен!
    Благодаря за вкусното и ароматно предложение!
    Сърдечни прегръдки и прохладна неделя ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Лесно и вкусно - как да не заложиш на тази комбинация :Р още повече от любима италианска кухня :)
    Поздрави и хубава неделя, Лети!

    ОтговорИзтриване
  5. Много примамливо поднесено ястие! Телешко, така и не съм се престрашила да готвя, но соса ще го пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересна рецепта. От скоро се опитвам да готвя телешко месо и ако открия по-крехко определено ще опитам да го направя по този начин. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Хе,хе Пепинке и ти не спиш по нощите :)
    Да ти кажа, подобно лимоново сосче бях пробвала и с риба и много пасва. Определено ми хареса.
    Сърдечен поздрав и прохладна нова седмица :)

    Мария,
    Новата визия е благодарение на талантливия ми баща, мен хич ме няма по тая част :)
    А за телешкото - и ние много обичаме, обаче и аз имам трудности с готвенето, главно заради качеството на месото, което обичайно не е на висота. Така че, когато попадна на добро е радост и се възползвам максимално :)
    Поздрав и лека нова седмица!

    Дани,
    Аз ти благодаря за хубавия коментар!
    Прегръдка и пожелание за повече разхлаждащ морски бриз!

    Самодивке,
    Лесно, вкусно и италианско е равно на любимо, така си е :))
    Поздрави и успешна нова седмица, Иве!

    Ели,
    Благодаря ти!
    Вярно е, че с телешкото, човек трябва да случи на месо, иначе си има просто една жилава подметка. Спасението е да го "забравиш" за няколко часа във фурната гушнато в гювеч, обаче хич пък не е подходящ този вариант за летните горещини.
    Поздрав и хубава нова седмица!

    Габи,
    Радвам се, че ти харесва. Наистина става вкусно, а не е и тежко, става и за лятото! Успех с намирането на крехко телешко, при мен си е чиста случайност тази работа.
    Поздрав и хубава нова седмица, въпреки горещините!

    ОтговорИзтриване
  8. Летииии, изкуши ме с това телешко ще знаеш. Моят мъж не харесва телешко по принцип, но ако е приготвено така че да прилича на свинско, веднага би го хапнал. Благодаря ти за рецептата, ще я пробвам съвсем скоро :)

    ОтговорИзтриване
  9. Много апетитно предложение,Лети!Отдавна се каня и аз,но още не съм го опитала.
    И понеже вече разбрах,че сме от един град,което много ме радва,ще споделиш ли купено ли е телешкото,и ако да-от къде,защото и аз не съм попадала на такова-младо,свежо и крехко.
    Освен това ще се радвам да се запознаем някой ден!

    Поздрави и много усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, това звучи и изглежда превъзходно :) А италианската кухня ми е фаворит, тази рецепта непременно трябва да се тества!
    Поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, направо си записвам рецептата и скоро ще я направя. Много вкусни продукти и чудесен резултат:)Поздравления и за снимките.

    ОтговорИзтриване
  12. Дани,
    Радвам се, че ти харесва! Дано допадне и на половинката. Моят мъж пък е голям почитател на телешкото и все се оглеждам за нова рецепта :)
    Сърдечен поздрав!

    Еликсир,
    не знаех че сме от един и същи град, много приятно съм изненадана. Ще се радвам да се запознаем и реално, не само виртуално :)
    А за телешкото ще ти пиша на мейла, защото ще падне дълго обяснение, месарничката е малка и на много забутано местенце, макар че е в близост доста популярни улици.
    Сърдемен поздрав!

    Ева,
    Много ти благодаря! Ще се радвам да ти хареса рецептата, ако решиш да я приготвиш :)
    Явно и двете сме пристрастени към италианската кухня :)
    Поздрав и хубав утрешен ден!

    Ани,
    Сърдечно ти благодаря!
    Ще се радвам да ви хареса това ястие :)
    поздрав и хубава седчица!

    ОтговорИзтриване
  13. Великолепно предложение, Лети -
    любима италианска кухня и чудесна рецепта.
    Благодаря ти,
    поздрави и слънчево настроение, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасно изглеждат скалопините, Вили! Ароматни, вкусни и несъмнено вкусни... Ще ги направя, благодаря ти за споделената рецепта! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди,
    благодаря ти!
    Знам, че и на двете италианската кухня ни е любима :)
    Сърдечен поздрав и прекрасни летни дни!

    Ева,
    сърдечно благодаря!
    Радвам се, че рецептата ти харесва, дано ви допаднат като вкус :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли,
    много се радвам, че ти допада!
    Сърдечен поздрав и вълшебни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Фантастична рецепта, Лети!! И страхотно поднесена!!! А сосчето :) е точно мой тип - няма да мога да му устоя, дори и да се опитам...

    ОтговорИзтриване
  18. Мина,
    сърдечно благодаря!
    И аз много харесвам лимоновия сос, при това върви и с доста други работи, освен със скалопините :)
    Поздрав и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Размечтах се... Наистина изглежда много вкусно, особено с това сосче :)

    ОтговорИзтриване
  20. Инче, благодаря!
    Да си призная, наистина беше много вкусно, ама не се дължи на мен - телешкото и рецептата са главните виновници, много успешна комбинация се оказа :)
    Поздрав и чудесни летни дни!

    ОтговорИзтриване