петък, 7 март 2014 г.

Питки Паркър / Parker House Rolls


   Ако не сте опитвали тези малки, пухкави и вкусни хлебчета, значи е крайно време да поправите този пропуск! Невероятни са! Заслужават си всяка минута прекарана в кухнята :-)
   Тази чудна рецепта е създадена някъде около 1870 г. в известния бостънски хотел Parker House Hotel и именно затова малките хлебчета носят името "Паркър". Можете да срещнете рецептата и под името "Бостънски кифлички". Имат много интересна форма, която се получава като от тестото се изрязват кръгове, които се прегъват на две и така оформени се пекат.
  Прекрасни са, когато ги срежете по средата почти до края и си ги гарнирате със сирене, кашкавал и/или колбас. Чудесни са и намазани с конфитюр или сладко. Но можете да си ги хапвате и просто така, без прибавки и още топлички. Освен това остават много вкусни и на следващия ден след приготвянето, ако изобщо оцелеят дотогава, защото уверявам ви, че щом членовете на семейството ви ги опитат, хлебчетата ще започнат да изчезват със светкавична бързина :-)


Питки Паркър / Parker House Rolls

Продукти:

2 пакетчета (по 7 гр.) суха мая,
1ч.ч. топло прясно мляко (около 40`С),
1ч.ч. топла вода (около 40`С),
6 с.л. захар,
2 ч.л. сол,
2 яйца (среден размер),
3 с.л. растителна мазнина (зехтин или олио),
около 6 ч.ч. пресято брашно,
4 с.л. разтопено масло

   В купа с 1/2 ч.ч. топла вода се разтваря маята и 1 ч.л. захар. Оставя се да престои 5 минути. Прибавя се млякото, разбитите с вилица яйца, олиото, останалата захар, солта и останалата вода.
  Постепенно се добавят 2 ч.ч. брашно и се разбърква до хомогенна смес. Прибавя се постепенно и останалото брашно до получаване на меко тесто. Тестото се меси на набрашнена повърхност около 10 минути, докато стане гладко и еластично, ако за да се постигне това е необходимо още малко брашно, може да добавите. 
   Прехвърля се в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
   ** Тестото може да се замеси и в хлебопекарна. Слагат се в контейнера на хлебопекарната първо млякото и водата, после - олиото, разбитите с вилица яйца, захарта и солта. Отгоре се изсипва пресятото брашно. Последна се слага маята. Хлебопекарната се включва на програма "тесто за хляб". Трябва обаче да следите процеса, ако видите, че тестото при втасване е удвоило обема си, спрете хлебопекарната и го извадете, дори и цикъла на хлебопекарната все още да не е приключил съвсем.**
  След като втаса, тестото се разделя на две части. Всяка част се разточва на кръг с дебелина около 1 см. С чаша или формичка с диаметър около 6-7 см. се изрязват кръгчета. Ако желаете може да ги намажете с разтопено масло с помоща на говарска четка. Всяко кръгче се притиска в средата с тъпата част на нож за хранене, така че да стане гънка. После, кръгчето се сгъва на две по гънката и се притиска леко с пръсти.
  Оформените по този начин питки (хлебчета) се нареждат на разтояние около 5 см. една от друга в застлана с хартия за печене тава (ползвайте голямата плитка тава на фурната).  Питките се покриват и се оставят да втасат около 30 минути. Мажат се отгоре с разтопено масло и се пекат в предварително загрята до 190°С  фурна, около 15 минути или докато станат златисто кафяви. 
   След като станат готови се изваждат от фурната и се оставят да изстинат върху решетка.



Препоръчвам ви още:

Бърз хляб с маслини и джоджен - виж рецептата


Бита пита - виж рецептата


Хляб " Old America" виж рецептата


Малки хлебчета виж рецептата


16 коментара:

  1. О, Лети, първа съм за тези хлебчета! Усетих аз прекрасния им аромат само три минути след като си ги извадила от фурната :) И вече ги опитах! И пак ще си взема! :)
    Преди много време съм ги правила и наистина въобще нямат шанс да оцелеят до другия ден, даже и да изстинат не сколасват :) И такива снимки си им направила, че със сигурност ще има още опитващи!
    А сега (все пак са малките часове на нощта:)) ти желая хубави, топли, ароматни сънища! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенка! Пак заповядай! :-)
      Наистина са много вкусни, всеки който ги е правил, също като теб казва, че светкавично изчезват и не остават за утре :-)
      Поздрави и чудесни, зареждащи и усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  2. Лети, тези сладурчета са чудесни!
    Прегръдка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани!
      Прегръдки и пожелание за чудесни почивни дни!?

      Изтриване
  3. Оу, страхотни хлебчета ! У нас обичаме тесто- ще ги пробваме в най-скоро време :) Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! :-)
      Много ще се радвам да ви харесат вкъщи, при нас станаха абсолютен хит. Моето момченце ги нарича "онези много вкусни хлебчета" :-)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  4. Лети, ако случайно е забравена някоя питчица, направо си я взимам. :) Как хубаво са се получили, като едни вкусни и пухкави мидички. :) Ако не се лъжа, Роси също ги беше приготвяля веднъж...
    Поздрави сърдечни, Лети, и усмихната прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! За жалост нищо не остана, светкавично изчезнаха до една :-)
      Та Диди ги беше направила (Di_ani), после Роси също, но бях забравила за тези питчици, въпреки че тогава много ме изкушаваха, докато сега не ги видях в една готварска книга и не се зарових после в интернет да им търся вариациите и историята :-)
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Чудесни паркърки,Лети , и с много интересна форма,наистина идеална да си ги напълниш като джобчета!Поздрави и щастлив утрешен празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Чуждоезичните източници (дето ги четох) за историята на рецептата, казват, че това им е оригиналната форма, от кухнята на бостънския хотел "Паркър хаус". И на мен ми се стори много интересна.
      Поздрави и пожелания за чудесен осмомартенски ден!

      Изтриване
  6. Интересна форма имат и понеже често меся, ще пробвам!
    Хубав утрешен празник, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, наистина е интересна формата. Източниците, които четох за да разузная за рецептата, казват, че това била оригиналната форма, в която се правили във въпросния хотел "Паркър хаус". Надявам се да ти харесат, на нас много ни допаднаха. Отначало ме стресна голямото количество на маята, стори ми се много, обаче реших да карам така както е дадено по рецепта и се получиха много добре.
      Хубав осмомартенски ден, Тили!

      Изтриване
  7. Абе не съм дорасла за това, все още се изнервям от много брашно по масата;)
    Обаче твоите винаги бих опитала, особено след тези снимки!
    Хубав уикенд, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди 4 години и аз така бях, готвех всичко, но точно с месенето бяхме на "вие", ама "луд умора няма" и ей ме на след упорство да меся, сега се справям прилично. Е, далеч съм още от майсторите, ама има време :-)
      Хубави почивни дни, Мъхче!

      Изтриване
  8. Страхотни хлебчета, непременно ще ги направя! Това, което ме притеснява, обаче, е голямото количество захар, което е предвидено в рецептата. Когато меся, за да не е съвсем без захар, слагам малко заради маята, но това количество 6 с.л. наистина звучи страшничко в моите представи. Не се ли отразява на вкуса на хляба, в смисъл не сладни ли? И ако намаля захарта до 1 с.л. дали това няма да се отрази на крайния резултат, в смисъл на втасването и бухването. Но трябва да се експериментира и аз ще го направя непременно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не виждам защо да не стане и с по-малко захар, в крайна сметка всичко е въпрос на вкус - щом количеството захар ви притеснява може да го намалите и не вярвам, че питките ще станат по-малко вкусни от това. Ще има лека промяна безспорно, но мисля, че няма да е нещо чак толкова кардинално.
      Първоначално и на мен ми се струваше, че захарта е много, но реших да изпълня рецептата точно както е дадена. Честно да кажа, не съжалявам, наистина стават малко по-сладки от обичайното, но чудесно се комбинират както със сирена и колбаси, така и със сладка и конфитюри, а дори и натюр да се хапват са си великолепни. Аз и цялото семейство им станахме горещи почитатели :-)
      Ще се радвам да ви харесат, независимо дали по рецепта в оригинал или пък с намалена захар!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване