Изтъркули се и четвъртата година, откакто започнах да споделям кулинарни приключения тук. Блогът все така ми носи удовлетворение, забавление, приятни емоции и се радвам на контакти с много хора, споделящи същата страст към хубавата храна и нейното приготвяне.
Благодаря на всички, които се отбиват тук и приключенстват с мен! Почерпете се и да си пожелаем да сме живи, здрави и щастливи! :-)
Руло Рафаело с ягоди / Strawberry Raffaello Roll
Продукти:
За пандишпановия блат:
120 гр. брашно,
120 гр. захар (аз използвах поравно смес от бяла захар и кафява демерара),
4 яйца (среден размер),
щипка сол,
1 ампула есенция ванилия,
1 ч.л. бакпулвер
За крема:
400 гр. подсладено кондензирано мляко,
250 гр. масло ,
50 гр. фини кокосови стърготини,
около 250 гр. нарязани на парченца пресни ягоди
За обмазване:
около 150 гр. животинска, течна неподсладена сметана,
пудра захар на вкус,
За поръсване и украса:
около 120-140 гр. фини кокосови стърготини,
няколко цели ягоди
За да направите блата, първо подгответе тавичка с размер 38х24х2,5 см. като я намаслите добре и покриете дъното с хартия за печене.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем. За да получите хубав пандишпан, трябва много добре да разбиете яйцата, захарта не трябва да скърца в сместа, а самата смес трябва да стане пухкава и кремообразна.
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте върху пухкавия яйчен крем, като внимателно бъркате с дървена лъжица - брашното трябва да се поеме, но въпреки това сместа да остане пухкава и въздушна.
Изсипете сместа в тавата и заравнете. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре, със златист цвят. През първата половина на печенето, докато тестото се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 10-15 минути. След като извадите блата от фурната, оставете го за 5 минути в тавата. После, обърнете върху нова хартия за печене, наръсена с пудра захар, отстранете старата и навийте блата (така както е с хартията) на хлабаво руло. Оставете върху решетка да истине.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разбийте с миксер яйцата със захарта и ваниловата есенция до гъст крем. За да получите хубав пандишпан, трябва много добре да разбиете яйцата, захарта не трябва да скърца в сместа, а самата смес трябва да стане пухкава и кремообразна.
Смесете брашното и бакпулвера и ги пресейте върху пухкавия яйчен крем, като внимателно бъркате с дървена лъжица - брашното трябва да се поеме, но въпреки това сместа да остане пухкава и въздушна.
Изсипете сместа в тавата и заравнете. Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, докато блата се надигне добре, видимо е добре запечен отгоре, със златист цвят. През първата половина на печенето, докато тестото се надига, не отваряйте вратичката на фурната. Приблизителното време на печене е около 10-15 минути. След като извадите блата от фурната, оставете го за 5 минути в тавата. После, обърнете върху нова хартия за печене, наръсена с пудра захар, отстранете старата и навийте блата (така както е с хартията) на хлабаво руло. Оставете върху решетка да истине.
За крема: с миксер разбийте кондензираното мляко с мекото масло, докато не се получи пухкав крем. После прибавете кокосовите стърготини. Сложете крема в хладилник, леко да стегне.
Сглобяване и украса: Развийте завития на руло блат. Отстранете хартията за печене. Намажете блата с 2/3 от крема, като оставяте от всички страни ненамазана ивица с ширина около 1 см. Поръсете отгоре с нарязаните ягоди. Внимателно завийте блата на руло, като "шева" трябва да остане отдолу. Намажете навитото руло отгоре и отстрани с останалата 1/3 от крема. Оставете в хладилника, да стегне.
Разбийте сметаната с пудра захар на вкус, докато се сгъсти. Намажете рулото отгоре и отстрани. Наръсете обилно с кокосови стърготини. Украсете с половинки или цели ягоди.
Лети, честит празник на блога ти!
ОтговорИзтриванеЗа мен е удоволствие да приключенствам с теб :)
Прекрасно руло и красиви снимки!
Сърдечна прегръдка и усмихнат уикенд!
Лети, честита четвърта гогинка! Пожелавам ти да напълниш блога с още много кулинарни приключения. Рулото изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Рулото е самото съвършенство................
ОтговорИзтриванеЧестити да са ти четирите годинки,Лети!
Това твое авантюристично островче ме зарежда със спокойствие и красота,затова пожелавам на себе си още дълго време да му се наслаждавам:))).
Прекрасен празник на теб и прегръдки!
Мила Лети, честити 4 годинки на прекрасното ти и авантюристично местенце (бих допълнила и аристократично). :) Да си здравичка, все така вдъхновена и позитивна, за да твориш още много и повече по 4. С удоволствие ще се почерпя за повода, а и това руло просто не може да остане незабелязано.
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Лети, и прекрасен ден от мен!
Мила Лети, честита ти годишнина! Желая ти много усмивки и приятни моменти, вкусни изживявания и много кулинарни приключения!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Честита годишнина Лети ! Още много такива да празнуваш ! Харесвам страстта ти към готвенето и особено сладките, развивай я - а тези като мен ще я подкрепят и ще и се радват :-)
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на блога ти, Лети,
ОтговорИзтриванепрекрасна "възраст" на един прекрасен блог и прекрасно предложение -
много красиво, стилно и ефектно - напълно в твой стил!
Сърдечни поздрави,
с пожелания за още много вдъхновение, лично удовлетворение и много нови рецепти!
Лети, честита ти блоггодинка. Пожелавам ти още много години нестихващо вдъхновение. Рулото е прекрасно, както всичко в твоя блог. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛети, Честита четвърта блогогодинка! Чудесен сладкиш си избрала за повода - красиво и ефирно на вид и несъмнено вкусно руло! Бъди удовлетворена от всяка публикация и пълна с още много, много идеи!
ОтговорИзтриванеСърдечни слънчеви поздравления!
Много,много, много години по четири да ни радваш с все така вкусни и красиви рецепти, Лети. Великолепно руло.
ОтговорИзтриванеЧестит Празник, Лети!!! С пожелание за много красиви моменти и несекващо вдъхновение!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина на теб и на блога! Страхотни кулинарни шедьоври и фотографии! Продължавай смело напред!
ОтговорИзтриванеМного благодаря приятели за чудесните пожелания и за това, че се отбивате тук!
ОтговорИзтриванеБъдете живи и здрави!
Прегръщам ви!
Лети, ти започна малко преди мен, РД на Вкуснотека е 02, май :))
ОтговорИзтриванеПожелавам ти винаги да си така креативна. Страничката ти да се радва винаги на такова голямо внимание и посещения, да ни радваш с вкусни рецепти и както винаги удивително красиви снимки! Рулото е божествено и красиво поднесено. Прегръдки
Вярно, че така беше Ани, наистина почнахме почти заедно :-)
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи и чудесните пожелания!
Прегръдки!
Страхотна почерпка за чудесен празник :)
ОтговорИзтриванеКато мартеничка е това руло ... пожелавам ти да си жива, здрава, щастлива и удовлетворена от това което правиш Лети! Блогът ти е чудесен! Нека се търкалят годинките му а на теб безброй кулинарни приключения споделени с всички нас!
Сърдечно благодаря! Прекрасни пожелания!
ИзтриванеНаистина рулото е като мартеница - нарочно така го замислих, че все още сме в мартенския масец :-) Увеличих си бяло-червената колекция :-) :-)
Поздрави и пожелания за цвят и пролетно настроение през седмицата!
Честит празник на това вълшебно местенце! Пожелавам ти още много такива сладки празници, още много положителни емоции, прекрасни приятелства, вкусни рецепти и кулинарни вдъхновения! Вълшебно руло!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Кате!
ИзтриванеПрегръдки!
На патерици, но от сърце пожелавам на блога ти безброй читатели, а на теб здраве, нестихващо вдъхновение и успехи! Рулото е съвършено! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Евка!
ИзтриванеПрегръдки!
Честита годишнина, Лети! Прекрасен блог, който носи удовлетворение не само на теб, а и на всички нас, които го посещаваме с удоволствие!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти още много кулинарни приключения!
Благодаря за почерпката с това разкошно и ефектно руло!
Честита празник на блогчето ти, Лети! Желая ти много по четири още да празнуваш, да споделяш все така вкусни и изкусителни рецепти, да се вдъхновяваш и създаваш красота и настроение! Поздравления, мила!
ОтговорИзтриванеЧерпя се с удоволствие от рулото - фантастично е!
Благодаря ти много, Тили, за хубавите думи! Много си мила!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!