Продукти:
Около 1 кг. брашно (на мен ми бяха достатъчни около 900 гр., включително с доомесването на плота),
40 гр. (едно кубче) прясна мая за хляб,
500 мл. прясно мляко,
45 гр. масло,
1 равна с.л. захар,
1 равна с.л. сол
яйце за намазване
Първо разтворете маята в 100 мл. от млякото. То трябва да е топло, но не горещо (най-добре да е с телесна температура). Прибавете захарта, разбъркайте, покрийте съдината и оставете маята да се активира (да шупне).
В това време стопете маслото и прибавете към него останалото мляко (400 мл.).
Добавете шупналата мая. Сложете и солта.
Започнете да пресявате брашното над купата и да бъркате сместа. Когато тестото се събере на топка около лъжицата, пренесете тестото върху набрашнен плот и доомесете, с прибавяне на брашно, докато получите меко, нелепнещо тесто.
В рецептата не се споменава, но аз винаги удрям тестото за пити или хляб в плота 50-тина пъти, тестените изделия стават по-хубави така.
Оставете тестото в намаслена купа и покрито, да втаса докато удвои обема си.
След като втаса, късайте парчета от тестото и оформете на топки, с размер малко по-големи от детски юмрук. При мен излязоха 10 броя.
Подредете ги в намаслена тава.
Намажете с яйце, разбито с 1 с.л. вода (винаги мажа не само с жълтък, а разбивам и жълтъка и белтъка с вилица, като прибавям съвсем малко водичка, така хлябовете и питите стават лъскави и златисти отгоре при печене).
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.
* Рецептата е от една прекрасна италианска книжка"Pane, pizze, focacce e torte salate"
Баба ми, казваше за такъв бухнал и мек хляб "Душичка". Прекрасен е!
ОтговорИзтриванеМного апетитен е станал, Лети :)
ОтговорИзтриванеИ аз скоро опитвах с мляко и става прекрасен.
Ще опитам и твоя!
Поздрави и хубав уикенд!
Ооо, Лети :) Прекрасни са :)
ОтговорИзтриванеБял хляб, замесен с мляко :) Винаги е пухкав и вкусен.
Ах какво надуто, пухкаво хлябче, Лети!
ОтговорИзтриванеИзглежда много мекичко!
Вълшебен! Просто думи нямам :)
ОтговорИзтриванеПоздравления, Лети, и този ще го пробваме скоро :)
О, да, Лети -
ОтговорИзтриванепрекрасни са!
Наистина прясното мляко ги прави вълшебни.
Поздрав и хубава неделя, Диана
Кате,
ОтговорИзтриванемного точно определение за това хлебче - наистина е душичка :)
Благодаря ти!
Дани,
Благодаря! ще се радвам да ти хареса тази рецепта.
Хубава неделя от мен и успешна нова седмица!
Зори,
благодаря ти!
Много съм доволна от тази рецепта. Наистина много беличко и мекичко хлебче!
Хубава неделя и спорна нова седмица!
Мария,
Наистина много мекичко и бухнало стана. Благодаря ти!
Хубави есенни дни, макар че при вас май още е доста топличко :)
Самодивке,
аз съм във възхита от тази рецепта, допада ми дори повече от онази с виното (макар че, мъжът ми е на обратното мнение).
Ще се радвам да ти хареса и на теб. Ще чакам отзиви :))
Хубава нова седмица от мен!
Диди,
Благодаря ти! Много ми допаднаха тези хлебчета. Наистина явно заради млякото стават толкова пухкавки и белички :)
Много слънчева и цветна нова седмица т мен!
Прекрасни са! Иска ми се да се пресегна и да си отчупя и аз, и да си хапна с малко сиренце :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Лети, много вкусен изглежда този хляб. Мъжът ми харесва хляб с мляко и съм записала доста рецепти. Ще прибавя и твоята към списъка и някой ден мога да се пробвам. Благодаря ти за рецептата и хубава седмица!
ОтговорИзтриване