събота, 23 октомври 2010 г.

Хляб "Old America"

Това, което нямам търпение да ви покажа преди каквото и да е друго е този невероятен хляб, който месих днес. Най пухкавото, беличко и мекичко хлебче, което съм опитвала. Това може би се дължи на количеството прясно мляко, което се използва - повече, в сравнение с други рецепти, които съм изпробвала.

И така, за да замесите това пухкаво и вкусно хлебче или по-точно е да кажа хлебчета, ще ви трябва:

Продукти:

Около 1 кг. брашно (на мен ми бяха достатъчни около 900 гр., включително с доомесването на плота),
40 гр. (едно кубче) прясна мая за хляб,
500 мл. прясно мляко,
45 гр. масло,
1 равна с.л. захар,
1 равна с.л. сол

яйце за намазване

Първо разтворете маята в 100 мл. от млякото. То трябва да е топло, но не горещо (най-добре да е с телесна температура). Прибавете захарта, разбъркайте, покрийте съдината и оставете маята да се активира (да шупне).
В това време стопете маслото и прибавете към него останалото мляко (400 мл.).
Добавете шупналата мая. Сложете и солта.
Започнете да пресявате брашното над купата и да бъркате сместа. Когато тестото се събере на топка около лъжицата, пренесете тестото върху набрашнен плот и доомесете, с прибавяне на брашно, докато получите меко, нелепнещо тесто.
В рецептата не се споменава, но аз винаги удрям тестото за пити или хляб в плота 50-тина пъти, тестените изделия стават по-хубави така.
Оставете тестото в намаслена купа и покрито, да втаса докато удвои обема си.
След като втаса, късайте парчета от тестото и оформете на топки, с размер малко по-големи от детски юмрук. При мен излязоха 10 броя.
Подредете ги в намаслена тава.
Намажете с яйце, разбито с 1 с.л. вода (винаги мажа не само с жълтък, а разбивам и жълтъка и белтъка с вилица, като прибавям съвсем малко водичка, така хлябовете и питите стават лъскави и златисти отгоре при печене).
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

* Рецептата е от една прекрасна италианска книжка"Pane, pizze, focacce e torte salate"

9 коментара:

  1. Баба ми, казваше за такъв бухнал и мек хляб "Душичка". Прекрасен е!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитен е станал, Лети :)
    И аз скоро опитвах с мляко и става прекрасен.
    Ще опитам и твоя!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо, Лети :) Прекрасни са :)
    Бял хляб, замесен с мляко :) Винаги е пухкав и вкусен.

    ОтговорИзтриване
  4. Ах какво надуто, пухкаво хлябче, Лети!
    Изглежда много мекичко!

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебен! Просто думи нямам :)
    Поздравления, Лети, и този ще го пробваме скоро :)

    ОтговорИзтриване
  6. О, да, Лети -
    прекрасни са!
    Наистина прясното мляко ги прави вълшебни.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,
    много точно определение за това хлебче - наистина е душичка :)
    Благодаря ти!

    Дани,
    Благодаря! ще се радвам да ти хареса тази рецепта.
    Хубава неделя от мен и успешна нова седмица!

    Зори,
    благодаря ти!
    Много съм доволна от тази рецепта. Наистина много беличко и мекичко хлебче!
    Хубава неделя и спорна нова седмица!

    Мария,
    Наистина много мекичко и бухнало стана. Благодаря ти!
    Хубави есенни дни, макар че при вас май още е доста топличко :)

    Самодивке,
    аз съм във възхита от тази рецепта, допада ми дори повече от онази с виното (макар че, мъжът ми е на обратното мнение).
    Ще се радвам да ти хареса и на теб. Ще чакам отзиви :))
    Хубава нова седмица от мен!

    Диди,
    Благодаря ти! Много ми допаднаха тези хлебчета. Наистина явно заради млякото стават толкова пухкавки и белички :)
    Много слънчева и цветна нова седмица т мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасни са! Иска ми се да се пресегна и да си отчупя и аз, и да си хапна с малко сиренце :)

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети, много вкусен изглежда този хляб. Мъжът ми харесва хляб с мляко и съм записала доста рецепти. Ще прибавя и твоята към списъка и някой ден мога да се пробвам. Благодаря ти за рецептата и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване