петък, 17 декември 2010 г.

Малки хлебчета



Тези хлебчета месих миналата седмица, но мъфинките ги прередиха :) Така че, сега имат позакъсняла премиера.
Като си помисля, че преди две години не можех да правя нищо с мая, цялото това месене и втасване ме плашеха. Когато открих света на хлебното тесто, се оказа, че това е много приятно занимание, действа отпускащо, зарежда с добро настроение и е цяло приключение смесването на съставките. После гледаш как бухва и накрая в цялата къща мирише неустоимо на пресен хляб :)
В толкова приятно занимание обаче се превръща, когато му свикнеш - тогава започваш да "усещаш" тестото.
Понякога се чувствам малко като алхимик. Не се смейте! Наистина.
Успешния резултат зависи от доста неща, като се почне от качеството на брашното и маята и се стигне до температурата на водата или млякото, които се използват.
Хлебопекарната ми отне малко от удоволствието да меся, но пък не винаги имам време за това, а сега се радвам на вкусен и пресен хляб непрекъснато.
Тези хлебчета, обаче, съм си ги месила на ръка и с радост ви ги представям:



Продукти:

320 мл. прясно мляко,
3 с.л. (с връх) кисело мляко,
2 с.л. зехтин,
1 равна ч.л. сол,
1 1/2 равна с.л. захар,
1 пакетче суха мая на д-р "Йоткер" или 1/2 кубче прясна,
брашно за меко тесто



1. Сложете в купа прясното мляко затоплено до телесна температура, киселото мляко, зехтина, захарта и солта. Разбъркайте добре.
2. Започнете да добавяте брашното на чаени чаши, като го пресявате със сито над "мократа" смес. Не разбърквайте веднага - пресейте две чаши брашно, добавете сухата мая и тогава разбъркайте с дървена лъжица до поемане на брашното. Продължете да добавяте пресято брашно и да бъркате, докато тестото не започне да се събира на топка около лъжицата.
3. Пренесете тестото на набрашнен плот и доомесете с добавяне на пресято брашно, докато не се получи меко, нелепнещо по ръцете тесто. Ударете тестото 50-тина пъти в плота.
4. Застелете голямата тава от фурната с хартия за печене. Оформете от тестото малки хлебчета, колкото бебешко юмруче и ги наредете в тавата на разстояние едно от друго.
5. Покрийте отгоре тавата с намаслено фолио за свежо съхранение или с друг лист хартия за печене и оставете хлебчетата на топло място да втасат. Аз ги слагам във фурната вкючена на 40 градуса (без вентилатор). Така си втасват отлично на топличко вътре.
6. Когато втасат намажете ги само с прясно мляко или пък разбийте едно яйце + 1 с.л. вода с вилица и намажете отгоре хлебчетата, като после наръсите сусам.
Независимо с какво мажете отгоре - прясно мляко или яйце, то трябва да е със стайна температура.
7. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна.

Ако ще използвате прясна, а не суха мая, още при стъпка едно заделете предварително от млякото 100 мл., разтворете в него маята, прибавете захарта и покрийте съдинката, докато маята шупне. Когато шупне прибавете я към течните съставки. Солта не слагайте към тях, а смесете с някоя от чашите брашно, които пресявате.
Останалите стъпки са същите.




14 коментара:

  1. Лети, много са апетитни :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни питки Лети! Идеално ми идват за закуска, мога да си взема една :)
    Хубав снежен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни са хлебчетата ти Лети !
    И аз си взимам едно ...:)
    Добавих твоят блог в блогрола на любимите ми , надявам се нямаш нищо против ..? :)
    Сърдечен поздрав .

    ОтговорИзтриване
  4. Много хубави хлебчета са се получили, Лети! Наистина правенето на хляб е много приятен процес. Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  5. Бравос! :))
    Изглеждат много мекички, освен че са и много апетитни външно :) Аранжировката много ми допада, чудесни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Вили, поздрави за чудесните хлебчета и усета към тестото! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дани,
    Благодаря от сърце!

    Мария,
    Заповядай, грабвай си! На мен ми се искаше да си грабна пържолка в сос от тиква, последния път, когато надничах при теб :)

    Сабина,
    Как да имам нещо против, напротив, за мен е гордост това местенце да е от любимите ти! Благодаря за отношението и доверието!

    Мира,
    Благодаря ти!
    Пожелавам ти много настроение и вдъхновение в предколедните приготовления!

    Ина,
    Благодаря ти от сърце!
    От похвалата за снимките мед ми капна на сърцето, да знаеш!

    Евка, здравей!
    Ти знаеш, че в голяма степен, заслугата да се науча да меся е твоя и на Вили Конова.
    Прегръдка и за двете ви!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети,
    много са изкушаващи!
    Мекички и апетитни!
    Чудесни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Лети,
    наистина е някакво вълшебство месенето на хляб -
    от брашно и вода се получава съвсем друг продукт, а усещането на тестото в ръцете е незаменимо.
    Чудесни питки предлагаш, чудесно се и разбираш с тестото.
    Поздрав, топли и уютни вечери, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Допадат ми много, Лети :) И аз обичам да меся, често казвам на шега, че имам любовна връзка с хляба :)
    Поздрави и хубав уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  11. Роси,
    Благодаря!
    Хубава, снежна неделя!

    Диди,
    Вярно е, тестото е магия!
    Топли, уютни вечери и за теб и твоето семейство!

    Зори,
    Имаме обща любов, значи! :) И аз така.
    Хубава, снежна неделя!

    ОтговорИзтриване
  12. не ми стана ясно колко кг. брашно

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В много от рецептите за хлебни изделия често се срещат изрази - "брашно, колкото поеме", "брашно за меко тесто" и др. подобни. Не случайно е така. Преди да се науча да меся добре, тези неопределени изрази ме озадачаваха, исках точни мерки, но с тестото не винаги това е добре. То трябва да се усети, в буквалния смисъл.
      В случая, трябва да прибавяте брашно в купата при другите съставки, докато започне да се събира на топка около лъжицата, с която разбърквате. После го пренесете върху плота и доомесете, като прибавяте по малко брашно, докато не получите меко и нелепнещо по ръцете тесто. Може би ще са необходими около 600-700 грама брашно.

      Изтриване