Много харесваме това хлебче вкъщи - става бързо и е вкусно. Всички обичаме маслини, а комбинацията с джоджен е доста свежа. Правила съм го само с черни маслини, а също така и с комбинация от черни и зелени – хубаво е и при двата варианта, така че можете да си изберете.
Бърз хляб с маслини и джоджен / Olive soda bread
Продукти:
1ч.ч. = 240 ml.
1 к.ч. = 70 ml
2 пълни ч.ч. бяло брашно;
1 и 1/2 пакетче бакпулвер;
1 равна с.л. захар;
1 ч.л. сол;
1-2 с.л.ситно нарязан пресен джоджен;
2 яйца леко разбити;
2 пълни к.ч. прясно мляко;
1/2 ч.ч. зехтин (аз слакам малко по-мъничко от половин чаша);
1 ч.ч. черни маслини маслини почистени от костилките и нарязани (аз слагам малко повече).
- Загряваме фурната до 180 градуса.
- Пресяваме брашното с бакпулвера и солта. Сипваме захарта и джоджена. Оформяме кладенче в средата и сипваме млякото, яйцата и зехтина и бъркаме. Прибавяме маслините. Доомесваме на плота с малко брашно до получаване на меко тесто.
- Слагаме тестото в намаслена тава с диаметър 21 см.
- Печем докато клечка бодната в тестото не излезе чиста.
- Оставяме да поизстине в тавата и след това изваждаме.
Хлябът се сервира топъл или студен, със сирене, колбас или пък с пресни плодове и ядки.
*** Рецептата е от книжката "Традиционни домашни печива" от Маргарет Фултън и Сюзън Гибс
Лети, и ние обичаме маслини,
ОтговорИзтриванетака че твоето предложение е
много хубаво!
Хубава неделя!
И аз съм от любителите на маслини, така че това предложение ми идва много "като за мен":)
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванемного апетитно изглежда -
обичам маслини, а ме впечатли и използването на бакпулвер. Чудесна рецепта.
Поздрав и много усмивки, Диана
Лети,
ОтговорИзтриванезамириса ми на Гърция.Веднага си представих кокетните хлебарничи,които примамват с аромата си и богатия асортимент.Твоя хляб по нищо не отстъпва.Рецептата е прекрасна.
Приеми моите поздравления.
Дани, радвам се, че ти допада рецептата. Вкъщи се харесва, защото дори децата са страстни почитатели на маслините.
ОтговорИзтриванеСпорна, весела и вкусна седмица!
Лулу, надявам се да ти хареса, ако решиш да пробваш.
Хубава и интересна седмица ти пожелавам!
Диди, благодаря!
Това хлебче може да пасне с твоя страхотен хайвер с бадемите. Следващия път ще опитам комбинация от хебчето с хайвера :)
Хубава и вкусна седмица!
Рета, много ми е приятно, когато ме навестяваш.
Знам как миришат тези хлебарнички и затова много благодаря за комплимента :)
Доста далече съм, обаче от тяхното майсторство и разнообразие, но се старая и се уча, че хлебните изделия са ми слабост.
Хубава и весела седмица ти пожелавам!
Вече го опитахме и се хареса много:)
ОтговорИзтриванеА и става бързо, без втасване!
Прегръдки!
Дани,
ОтговорИзтриванеМного се радвам че ви е допаднал и ти благодаря за доверието!
Прегръдка!
Току що го направих!Не е истина колко вкусно стана!!!Не очаквах!Невероятно бързо,невероятно вкусно,невероятно пухкаво и хрупкаво!(аз сложих риган и мащерка)Благодаря на авторката на рецептата,попаднах на нея случайно,но съм много благодарна,защото не се изисква мая и втасване(което винаги ме стресира)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че хлябът ви е харесал! Голямо удоволствие е за мен, когато някой е готвил по рецептите от блога и е останал доволен. Благодаря за доверието и хубавите думи!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Сега и аз ще пробвам рецептата и ще коментирам резултата после :)
ОтговорИзтриванеНадявам се хлебчето да е станало и да се е харесало. Ние вкъщи много го обичаме и го приготвям често.
ИзтриванеБлагодаря за доверието!