събота, 29 март 2014 г.

Леща яхния / Lentil Stew


   Днес, една класика в българската кухня, при това - обичана от мнозина. И както винаги става със стари и класически рецепти - варианти много. В различните краища на България се готви по различни начини и с различни подправки. Надявам рецепта на моето семейство да ви хареса. Аз не използвам запръжка и обичам ястието да е ароматно, ако и на вас ви допада подобен вариант, заповядайте и опитайте, лесно и вкусно е!

Леща яхния / Lentil Stew

Продукти:

за 5-6 порции

около 400 гр. леща,
1 глава лук,
около 6-8 скилидки чесън,
1 малък морков,
70-80 ml олио (или зехтин за готвене),
1 ч.л. с връх червен пипер,
3-4 с.л. доматено пюре,
сол на вкус,
2-3 щипки чубрица,
1-2 щипка мащерка,
1 щипка джоджен,
чрен пипер на вкус,
1 равна с.л. брашно

За поръсване: ситно нарязан магданоз

   Сложете почистената и измита леща в тенджера, залейте я с около 3 ч.ч. вода и я сложете на котлона да заври. На този етап не я солете. Когато заври, прибавете мазнината и оставете на котлона, на тих огън до полуготовност. Това отнема около 20-30 минути, но все пак зависи от качеството на лещата.
  Когато лещата наполовина вече се е сварила, прибавете сол на вкус, един малък морков нарязан на кубчета или настърган, обелените и нарязани скилидки чесън, доматеното пюре, червения пипер и останалите подправки. Количеството на подправките е ориентировъчно, вие може ако желаете да ги увеличите или намалите. При необходимост, в процеса на варенето може да се долее малко вода, ако при набъбването, лещата е абсорбирала почти всичката (но не трябва да се прекалява, все пак това е яхния, а не супа). 
  Когато лещата се свари напълно, размийте в купичка брашното с малко вода, до получаването на гъста кашичка. Прибавете го към лещата и оставете да ври на котлона още 5-6 минути.
  Оттеглете лещата от котлона. Сервирайте порциите поръсени със ситно нарязан магданоз.


14 коментара:

  1. Точно това правих снощи, любимо ястие и прекрасно изглежда! Прегръдка от мен и прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Павлинка!
      Прегръдки и една успешна и приятна пролетна седмица!

      Изтриване
  2. Много обичам! Правя си я по-рядка, за да е като супичка, но да си призная... От малка, загребвайки от ястието, първо си "изпивам" сосчето и оставям само зрънца в лъжицата. После си хапвам тях. И не за друго, ами страшно обичам лещения вкус, а така мога да му се насладя повече. Абе, детски истории...
    Исках да кажа, Лети, че ми допада изключително много предложението ти! :)
    Прегръдки и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хе, хе, аз пък я харесвам по-гъстичка :-) Но рядка или гъста, все си е вкусна лещичката и ние вкъщи похапваме с огромно удоволствие :-)
      Прегръдки и хубави пролетни дни, Гери!

      Изтриване
  3. Лещата е страхотна манджа , класика в жанра :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, от вкусните и винаги любими класики! :-)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Вярно си е класика@! Но от най-добрите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е Мъхче, от най-добрите безспорно!
      Сърдечни поздрави и пожелания за хубава пролетна седмица!

      Изтриване
  5. Лети, аз няма как да не се изкажа за любимата ми леща. Много я обичам и е прекрасно, че си споделила рецептата. Слънчева седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Люси! И ние вкъщи много обичаме и честитчко правя :-) Реших, че в блога е хубаво да излизат всякакви ястия и простички и по-сложни, и празнични, и делнични...
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави и хубава пролетна седмица!

      Изтриване
  6. Лети, много ти е вкусна лещата! По какъвто и вариант да е приготвена!
    А си напълно права - в блога трябва да има всякакви ястия, защото и в кухнята се готвят всякакви ястия!
    Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Тили, наистина трябва да има от всичко - и по-простички, и по-сложни предложения. Пък и предвид раззличните начини, по които може да се приготви едно ястие, споделянето и на най-обикновеното, може да е интересно за много хора :-)
      Благодаря ти от сърце!
      Прегръдки!

      Изтриване
  7. От години ползвам рецепти от какви ли не сайтове в интернет, но по- добри до сега не съм срещал. Такова е моето мнение то важи и за пещата :):):) Поздравления, Лети! Поддържай този блог завинаги!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за сърдечните думи и за доверието! Винаги ми е било приятно, когато някой изпробва и сподели мнение, когато му хареса рецепта. Радвам се, че по този начин с нещо съм допринесла да е вкусно, уютно и приятно на нечия трапеза.
      Поздрави!

      Изтриване