понеделник, 10 март 2014 г.

Винен кебап / Bulgarian red wine stew (Wine Kebab)




   Лесно за приготвяне, подходящо за все още студения сезон и много, много вкусно!
  Рецептата може да се изпълни както с нетлъсто свинско месо (например от бут), така и с крехко телешко.

Винен кебап / Bulgarian red wine stew (Wine Kebab) 

Продукти:

около 600-700 гр. свинско месо от бут,
3-4 с.л. олио (или зехтин за готвене),
2 глави лук,
1-2 ч.л. червен пипер,
1 с.л. доматено пюре,
1/2 ч.ч. червено вино,
1 дафинов лист,
1 равна с.л. брашно,
сол на вкус,
черен пипер на вкус 



  Начин на приготвяне:
  Нарежете месото на хапки. В тенджера загрейте мазнината, прибавете месото и гответе докато побелее и започне да става леко златисто. Добавете лука и задушете, докато омекне.
   Прибавете червения пипер и толкова вода, колкото да покрие месото, след което сложете в тенджерата и доматеното пюре, дафиновия лист и сол на вкус. Оставете да ври на тих огън, докато месото поомекне и стане полуготово. Тогава размийте 1с.л. брашно с 1/2 ч.ч. вино, като внимавате брашното да не стане на бучки и го добавете в тенджерата, заедно с черен пипер на вкус. Доварете ястието на тих огън до готовност на месото и сгъстяване на соса.
   Поднесете с гарнитура от варен ориз.

18 коментара:

  1. Много обичам това ястие, почитател съм му, след като го опитах от майката на любимия. :)
    А ти така красиво и апетитно си го представила, Лети, да го е жал човек да ти развали композицията...
    Да ви е сладко и вкусно вкъщи! Прегръдки, мила Лети. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И вкъщи сме му почитатели :-)
      Прегръдки и пожелание за пролет и цвят в ежедневието!

      Изтриване
  2. Класика, поднесена перфектно и много красиво, Вили! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Сочно, вкусно месце, ароматен сос, чудесно канапе от ориз! Много обичам това съчетание!
    Слънчев ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! И вкъщи много го обичаме :-)
      Пожелания за пролетно настроение, Тили!

      Изтриване
  4. Много вкусно Лети, абсолютна класика в българската кухня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Жани, класика е и много вкусна и любима вкъщи :-)
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Винен кебап, а изглежда като френско гурме ястие! Страхотен стил, прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм успяла да му докарам примамлив вид , нали се храним не само с небцето, ами и с очите, та гледам да представям прималиво храната, особено на децата, че са много капризни :-) Благодаря ти и прегръдки, Йоли!

      Изтриване
  6. Страхотно изглежда, Лети, а поднасянето ти е много красиво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Кате!
      Прегръдки и пролетно настроение ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Днес, обикаляйки блог-пространството, повтарям само една дума- любимо;) Това е любимото на сина ми и поне веднъж на 10 дни го приготвям. Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи много се харесва, Мъхче! Май е от тези класики в българската кухня, която повечето хора обичоат да хапват - и малки и големи :-)
      Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Напоследък като вляза в твоя блог, все любими и отдавна неопитвани рецепти виждам, Лети :) И с този красиво поднесен кебап е така! Много съм ти задължена за тези подсещания! Като се чудя какво да направя за вечеря, пак ще те попитам за добра идея :)
    Много хубав слънчев ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенка!
      При нас по едно време беше станало нещо подобно, а причината беше желанието да опитвам все нови и нови интересни рецепти. Заради тях, някои, които са класика и много обичани вкъщи не можеха да се вредят :-)
      Хубави почевне дни ти пожелавам! Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. За първи път направих винен кебап по тази рецепта и останах много доволна от резултата. Бързо, лесно и вкусно. :) За блога прочетох в списание "Моето бебе и аз". Скоро ще опитам да претворя и други ваши рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е допаднала! Винаги ми е много приятно, когато някой опита и остава доволен.
      Гостуването в списанието беше истинско удоволствие за мен и се радвам, че чрез него се "намерихме", защото Вашия блог много ми хареса :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване