понеделник, 10 март 2014 г.

Винен кебап / Bulgarian red wine stew (Wine Kebab)




   Лесно за приготвяне, подходящо за все още студения сезон и много, много вкусно!
  Рецептата може да се изпълни както с нетлъсто свинско месо (например от бут), така и с крехко телешко.

Винен кебап / Bulgarian red wine stew (Wine Kebab) 

Продукти:

около 600-700 гр. свинско месо от бут,
3-4 с.л. олио (или зехтин за готвене),
2 глави лук,
1-2 ч.л. червен пипер,
1 с.л. доматено пюре,
1/2 ч.ч. червено вино,
1 дафинов лист,
1 равна с.л. брашно,
сол на вкус,
черен пипер на вкус 



  Начин на приготвяне:
  Нарежете месото на хапки. В тенджера загрейте мазнината, прибавете месото и гответе докато побелее и започне да става леко златисто. Добавете лука и задушете, докато омекне.
   Прибавете червения пипер и толкова вода, колкото да покрие месото, след което сложете в тенджерата и доматеното пюре, дафиновия лист и сол на вкус. Оставете да ври на тих огън, докато месото поомекне и стане полуготово. Тогава размийте 1с.л. брашно с 1/2 ч.ч. вино, като внимавате брашното да не стане на бучки и го добавете в тенджерата, заедно с черен пипер на вкус. Доварете ястието на тих огън до готовност на месото и сгъстяване на соса.
   Поднесете с гарнитура от варен ориз.

18 коментара:

  1. Много обичам това ястие, почитател съм му, след като го опитах от майката на любимия. :)
    А ти така красиво и апетитно си го представила, Лети, да го е жал човек да ти развали композицията...
    Да ви е сладко и вкусно вкъщи! Прегръдки, мила Лети. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И вкъщи сме му почитатели :-)
      Прегръдки и пожелание за пролет и цвят в ежедневието!

      Изтриване
  2. Класика, поднесена перфектно и много красиво, Вили! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти сърдечно, Евка!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Сочно, вкусно месце, ароматен сос, чудесно канапе от ориз! Много обичам това съчетание!
    Слънчев ден, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! И вкъщи много го обичаме :-)
      Пожелания за пролетно настроение, Тили!

      Изтриване
  4. Много вкусно Лети, абсолютна класика в българската кухня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, Жани, класика е и много вкусна и любима вкъщи :-)
      Благодаря ти!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Винен кебап, а изглежда като френско гурме ястие! Страхотен стил, прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм успяла да му докарам примамлив вид , нали се храним не само с небцето, ами и с очите, та гледам да представям прималиво храната, особено на децата, че са много капризни :-) Благодаря ти и прегръдки, Йоли!

      Изтриване
  6. Страхотно изглежда, Лети, а поднасянето ти е много красиво! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Кате!
      Прегръдки и пролетно настроение ти пожелавам!

      Изтриване
  7. Днес, обикаляйки блог-пространството, повтарям само една дума- любимо;) Това е любимото на сина ми и поне веднъж на 10 дни го приготвям. Поздрав, Лети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И вкъщи много се харесва, Мъхче! Май е от тези класики в българската кухня, която повечето хора обичоат да хапват - и малки и големи :-)
      Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

      Изтриване
  8. Напоследък като вляза в твоя блог, все любими и отдавна неопитвани рецепти виждам, Лети :) И с този красиво поднесен кебап е така! Много съм ти задължена за тези подсещания! Като се чудя какво да направя за вечеря, пак ще те попитам за добра идея :)
    Много хубав слънчев ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Албенка!
      При нас по едно време беше станало нещо подобно, а причината беше желанието да опитвам все нови и нови интересни рецепти. Заради тях, някои, които са класика и много обичани вкъщи не можеха да се вредят :-)
      Хубави почевне дни ти пожелавам! Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. За първи път направих винен кебап по тази рецепта и останах много доволна от резултата. Бързо, лесно и вкусно. :) За блога прочетох в списание "Моето бебе и аз". Скоро ще опитам да претворя и други ваши рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата Ви е допаднала! Винаги ми е много приятно, когато някой опита и остава доволен.
      Гостуването в списанието беше истинско удоволствие за мен и се радвам, че чрез него се "намерихме", защото Вашия блог много ми хареса :-)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване