Лесно за приготвяне, подходящо за все още студения сезон и много, много вкусно!
Рецептата може да се изпълни както с нетлъсто свинско месо (например от бут), така и с крехко телешко.
Винен кебап / Bulgarian red wine stew (Wine Kebab)
Продукти:
около 600-700 гр. свинско месо от бут,
3-4 с.л. олио (или зехтин за готвене),
2 глави лук,
1-2 ч.л. червен пипер,
1 с.л. доматено пюре,
1/2 ч.ч. червено вино,
1 дафинов лист,
1 равна с.л. брашно,
сол на вкус,
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете месото на хапки. В тенджера загрейте мазнината, прибавете месото и гответе докато побелее и започне да става леко златисто. Добавете лука и задушете, докато омекне.
Прибавете червения пипер и толкова вода, колкото да покрие месото, след което сложете в тенджерата и доматеното пюре, дафиновия лист и сол на вкус. Оставете да ври на тих огън, докато месото поомекне и стане полуготово. Тогава размийте 1с.л. брашно с 1/2 ч.ч. вино, като внимавате брашното да не стане на бучки и го добавете в тенджерата, заедно с черен пипер на вкус. Доварете ястието на тих огън до готовност на месото и сгъстяване на соса.
Поднесете с гарнитура от варен ориз.
Много обичам това ястие, почитател съм му, след като го опитах от майката на любимия. :)
ОтговорИзтриванеА ти така красиво и апетитно си го представила, Лети, да го е жал човек да ти развали композицията...
Да ви е сладко и вкусно вкъщи! Прегръдки, мила Лети. :)
Благодаря ти, Гери! И вкъщи сме му почитатели :-)
ИзтриванеПрегръдки и пожелание за пролет и цвят в ежедневието!
Класика, поднесена перфектно и много красиво, Вили! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно, Евка!
ИзтриванеПрегръдки!
Сочно, вкусно месце, ароматен сос, чудесно канапе от ориз! Много обичам това съчетание!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден, Лети!
Благодаря ти! И вкъщи много го обичаме :-)
ИзтриванеПожелания за пролетно настроение, Тили!
Много вкусно Лети, абсолютна класика в българската кухня!
ОтговорИзтриванеТака си е, Жани, класика е и много вкусна и любима вкъщи :-)
ИзтриванеБлагодаря ти!
Сърдечни поздрави!
Винен кебап, а изглежда като френско гурме ястие! Страхотен стил, прекрасно!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм успяла да му докарам примамлив вид , нали се храним не само с небцето, ами и с очите, та гледам да представям прималиво храната, особено на децата, че са много капризни :-) Благодаря ти и прегръдки, Йоли!
ИзтриванеСтрахотно изглежда, Лети, а поднасянето ти е много красиво! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Кате!
ИзтриванеПрегръдки и пролетно настроение ти пожелавам!
Днес, обикаляйки блог-пространството, повтарям само една дума- любимо;) Това е любимото на сина ми и поне веднъж на 10 дни го приготвям. Поздрав, Лети!
ОтговорИзтриванеИ вкъщи много се харесва, Мъхче! Май е от тези класики в българската кухня, която повечето хора обичоат да хапват - и малки и големи :-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни и хубави почивни дни!
Напоследък като вляза в твоя блог, все любими и отдавна неопитвани рецепти виждам, Лети :) И с този красиво поднесен кебап е така! Много съм ти задължена за тези подсещания! Като се чудя какво да направя за вечеря, пак ще те попитам за добра идея :)
ОтговорИзтриванеМного хубав слънчев ден и поздрави!
Благодаря ти, Албенка!
ИзтриванеПри нас по едно време беше станало нещо подобно, а причината беше желанието да опитвам все нови и нови интересни рецепти. Заради тях, някои, които са класика и много обичани вкъщи не можеха да се вредят :-)
Хубави почевне дни ти пожелавам! Сърдечен поздрав!
За първи път направих винен кебап по тази рецепта и останах много доволна от резултата. Бързо, лесно и вкусно. :) За блога прочетох в списание "Моето бебе и аз". Скоро ще опитам да претворя и други ваши рецепти.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептата Ви е допаднала! Винаги ми е много приятно, когато някой опита и остава доволен.
ИзтриванеГостуването в списанието беше истинско удоволствие за мен и се радвам, че чрез него се "намерихме", защото Вашия блог много ми хареса :-)
Сърдечен поздрав!
Има хиляди рецепти за кебап,но тази е любима.От години приготвям кебапа само по този начин.Благодаря.
ОтговорИзтриване