вторник, 31 юли 2012 г.

Студена амарето торта с праскови





Тази студена торта с праскови направих за рождения ден на моя съпруг, преди няколко дни. Въпреки, че беше пълна импровизация и не можах да отделя толкова време, колкото ми се искаше, за моя огромна изненада тази торта стана невероятно вкусна. Получи се свежа, със силно изявен плодов вкус, ненатрапчива сладост и прекрасен амарето аромат.
Признавам си, че използвах и тайна съставка - обилна доза обич :)



Студена амарето торта с праскови

Продукти:
за 26 см. тортена форма

за основата:
150 гр. бишкоти савоярди,
60 гр. бисквитки амарето,
120 гр. масло

за плодовия слой:
3 големи праскови,
2 с.л. захар,
2 ч.л. лимонов сок,
1/2 пакетче желатин от 10 грамовите на д-р "Йоткер" (т.е. трябват ви 5 гр.)

за белия слой:
500 гр. маскарпоне,
200 ml течна неподсладена готварска сметана (животинска),
пудра захар на вкус,
1 праскова, обелена и нарязана на кубчета,
2 с.л. сироп амарето (или може да използвате 1 ампула есенция амарето),
1 пакетче (10 гр.) желатин + 80 мл. студена вода

за украса отгоре:
3 праскови,
120 ml студен чай праскова (или пък ябълков сок),
2 с.л. кафява захар демерара,
лимонов сок,
1/2 пакетче желатин



Първо подгответе тортената форма. Ще ви е необходима 26 см. форма със свалящ се борд. Намаслете дъното и го застелете с хартия за печене.
За да приготвите основата на тортата, смелете в блендер бишкотите и бисквитките. разтопете в микровълновата фурна маслото, изсипете го при смлените бисквити и започнете да претривате сместа през пръсти, докато стане "на трохи" и се омазни равномерно.
Изсипете в тортената форма и с помоща на пръсти притиснете много добре, така че сместа да се уплътни.
Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 8-10 минути, след което извадете от фурната и оставете да изстине, така, както си е във формата.
За да приготвите плодовия слой, измийте и обелете мъхестата кожа на прасковите. Трябва да изберете узрели, но не меки праскови.
Нарежете обелените праскови на парчета, сложете ги в тенджерка, прибавете захарта и лимоновия сок и сложете на котлона на среден огън. Веднага започнете да мачкате прасковите с ръчна преса (такава, каквато се използва за направа на картофено пюре), може да използвате и блендер. Целта е прасковите да се пюрират. Прасковеното пюре не трябва да завира, а само да се сгорещи. Когато това стане, отдръпнете от котлона. След няколко минути, когато сместа е доста топла, но не и вряла, прибавете 1/2 пакетче желатин, като бъркате непрекъснато докато се разтвори. Приберете плодовата смес в хладилника. Когато започне реко да се желира, но не е стегнала напълно, изсипете плодовата смес в тортената форма върху бисквитената основа и приберете в хладилника, за да стегне напълно.
За да направите белия слой, разбийте с миксер маскарпонето, като добавите пудра захар на вкус и есенцията амарето, докато се получи еднороден гъст крем, това става много бързо.
В отделна купа разбийте сметаната на гъст пухкав крем.
Прибавете сметаната към маскарпонето, като добавяте лъжица по лъжица и след всяка, разбърквате сместа ръчно. Най накрая, разбийте с миксера за съвсем кратко. Приберете в хладилника.
Залейте 1 пакетче (10 гр.) желатин с 80 ml вода. След като набъбне, го сложете на водна баня на слаб котлон при непрекъснато бъркане, докато се разтвори (не трябва да завира, защото няма да може желира).
След като желатина се разтвори, го оставете леко да се охлади (трябва да е топъл, но не горещ) и го прибавете при маскарпонето. Разбъркайте сместа. Прибавете една праскова, обелена и нарязана на кубчета, отново разбъркайте и приберете в хладилника.
Когато сместа започне да се желира, но не е стегнала напълно, я изсипете в тортената форма върху желирания и вече стегнал плодов слой, заравнете и приберете в хладилника до пълното охлаждане и стягане на сместа.
За да извадите готовата торта, с тънък нож, който мокрите във вода, много внимателно помогнете за отделянето от стените на формата. После, разкопчайте тортения ринг и внимателно, за да не натрошите бисквитената подложка, плъзнете в тортена чиния.
За украсата:
Измийте добре 3 праскови, така че мъхът да падне, но не ги белете, за да изглеждат по-красиво върху тортата. Нарежете ги на тънки резени, които леко намажете с лимонов сок, за да не потъмняват.
Подредете ги върху тортата, в какъвто вид желаете. Аз се опитах да ги разположа така, че да наподобяват цвете.
Сложете студения чай (или ябълковия сок), заедно с 2 с.л. кафява захар в тенджерка на котлона. Загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори и течноста се загрее. Не трябва да завира, а само леко да се сгорещи. Прибавете 1/2 пакетче желатин и бъркайте непрекъснато, докато желатина се разтвори.
Оставете го да се охлади напълно, след което намажете плодовете. Целта е да се съхранят за по-дълго време и да изглеждат свежи и лъскави.
До сервиране дръжте тортата в хладилник.
Сервира се добре охладена.





Линкове, към други рецепти в блога от същата категория:

Студена торта с горски плодове



мини чийзкейк с френско грозде



Шоколадови тортини



Двоен чийзкейк

26 коментара:

  1. Чудесна е! Толкова свежа и красива! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, да ти е жива и здрава половинката!
    И да ни радва с вкусни рецепти!
    Тортата е прекрасна!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,да ти е здрав рожденика!
    Много късмет и обич ви пожелавам!
    Чудесна лятна торта си му направила!Много свежа и ароматна!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, жив и здрав да ти е половинът!
    Страхотна е тортата, личи се, че тайната съставка е поръсена със щедра ръка :))
    Поздрави сърдечни за теб и хубава, спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо това изглежда страшно вкусно! Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Скъпа,да ти е жив и здрав половина и много да те глези и обича,и да имате още много великолепни пътувания!
    Отново си му приготвила торта по негов вкус/че как иначе/ с много крем и плодове,което на мен ми е много на сърце и небце!Страхотна е и много красива!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Ха сега де ...кое да си избера по-напред?Май двойният чийз, или пък мини? Толкова е великолепно всичко!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудни рецепти!
    И приятен ,летен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепие!
    Да го изядеш с поглед:):)
    Разгледах и другите подобни десерти и съм възхитена от изпълнението им Лети!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, да ти е жив и здрав рожденика! Така хубаво си показала и разказала тази торта, че съм сигурна, че е била невероятно вкусна! Ще я изпробвам :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна рецепта! Със сигурност тайната съставка е докарала този неустоим вкус на тортата :)

    ОтговорИзтриване
  12. Мм, страхотно изглежда тортата! Изцяло по мой вкус! Снимките са чудесни! Хубав следобед! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Какво съвършенство! :)
    Личи си, че е приготвена с много ЛЮБОВ! Прекрасна украса и комбинация от вкусове!

    Да ти е жив и здрав рожденика, а на двама ви желая безкрайно щастие!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ви на всички от сърце за прекрасните пожелания, за хубавите думи и за топлото отношение! Страхотни сте!
    Прегръдки и пожелание дните ви да са озарени от много цвят и любов!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятно вкусно изкушение! И...
    ЧРД на патерици на половинката ти! Да е щастлив, обичан и много здрав:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за хубавите думи и пожеланията!
      Поздрави!

      Изтриване
  16. Здраейте, тортата изглежда прекрасно!
    Да ви попитам само желатина за глазирането на прасковите директно както е на прах ли се изсипва или се оставя да набъбне преди това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, радвам се, че ви харесва :)
      Относно желатина, в случая не го оставям да набъбне предварително, директно сипвам праха в течността, която предварително сте загрели. Тя не трябва да завира, а само леко да се сгорещи. След като желатина се е разтворил в течността, оставете тя да изстине и тогава намажете плодовете. Плодовия слой вътре в тортата се желира по аналогичен начин без предварително накисване, но при белия слой на тортата се използва варианта с предварителното накисване, за да набъбне и после водна баня, за да се разтвори, преди прибавянето към маскарпонената смес.
      Аз използвам желатин на д-р Йоткер и досега не съм имала проблем.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. сега смятам да я приготвя ,моля пишете ми става ли с праскови от компот?Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, ако отговора ми не е достатъчно бърз!
      Тортата е предвидена за пресни праскови. Може да заместите с такива от компот, но трябва да ги отцедите наистина много добре и да се подготвите, че визията на тортата няма да е точно такава, каквато е при мен, заради заместването на пресни с консервирани плодове. Вкусът също донякъде ще се промени.
      Надявам се да се получи! Успех!

      Изтриване
  18. амаретото кога се слага ,липсва в приготвянето

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато разбивате маскарпонето с пудрата захар, прибавете и есенцията.

      Изтриване
  19. тортата е страхотна както на вид така и на вкус!! лесна е за приготвяне и става доста бързо. Благодаря за споделянето на рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви харесва! Благодаря за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  20. Ах, Лети! Ако знаеш от кога търся точно тази рецепта. Имах идея как да ги свърша нещата, ама човек като няма опит си е други да се учи от майсторите ;) Дълго време купувахме такава от едно заведение за храна за вкъщи. Правят я същата само, че с компот от праскови, като е много по-опростена и е само бисквитен блат и крем с парченца праскови, като отгоре в самото маскарпоне има цели резенчета праскови, леко потънали. Явно ги слагат вече като постегне. Как мислиш, 400гр. заквасена сметана на 500гр. маскарпоне дали ще се стане или много ще накиселява?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ще ти послужи. Надявам се вкусът да се доближава до това, което си харесал. Моето си беше пълна импровизация, ама ни допадна много :-)
      Аз използвах течна сметана, но не виждам пречка да си я заместиш със заквасена. Наистина 400 гр. заквасена сметана ми се вижда много. Защо не пробваш първо вариант с около 250 гр., пък като видиш как ще се получи, ще може да прецениш, дали следващия път да увеличиш количеството или не - според вкуса ви вкъщи.
      Ще се радвам после да споделиш как е станало!
      А това за "майсторите", да го забравим - като те гледам как се справяш в кухнята, хич не падаш по-долу от майсторите и ти ;-)
      Сърдечни поздрави! :-)

      Изтриване