Много отдавна ме мъчеше един въпрос, свързан с чийзкейковете. От гледна точка съчетаване на продуктите в различни комбинации, вариантите на този десерт са безброй. Но от гледна точка на начина на приготовление, съм срещала два основни вида - единият е студен вариант без печене, а другия е вариант с термична обработка.
Та въпроса, който ме измъчваше от доста време е дали не може да се съчетаят двата вида чийзкейк в един. Най-после намерих време да си отговоря :) Измислих го!
Отговора се оказа доста вкусен и в бъдеще трябва да претърпи единствено малко външни (чисто естетически) подобрения :)
Двоен чийзкейк / Double Cheesecake
Продукти:
За бисквитената подложка:
1 пакет чаени бисквити (215 гр.),
1 пакетче (100 гр.) бишкоти савоярди,
150 гр. масло
За обработения термично слой:
4 яйца;
2/3 ч.ч. захар;
400 гр. крема сирене;
1 ванилова есенция;
За "студения" слой:
1 кутийка сирене рикота,
200 мл. течна готварска неподсладена сметана,
пудра захар (количеството е според предпочитанията ви за сладост),
1 есенция лимон,
настърганата кора на 1 лимон,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
100 мл. студена вода
За спояването на двата слоя:
сладко по избор (при мен - прясно направено домашно сладко от бели череши)
За гарниране:
10-тина пресни бели череши (или други плодове)
Загрейте фурната до 180 градуса.
Сложете в блендер бисквитите и бишкотите и смелете на трохи.
Прибавете поразстопеното масло към бисквитените трохи. Бъркайте докато маслото се разпредели равномерно и добре се смеси с бисквитите. Трябва да се получи нещо, като ронливо лепкаво тесто.
Чийкейка се приготвя във форма за торта със свалящ се борд (моята е 26 см. кръгла).
Аз застелих формата с хартия за печене, както дъното така и борда, поради страх от залепване. Сладкишът беше експериментален и така се застраховах, но това развали малко естетическия вид на чийзкейка, защото отстрани се образуваха гънки отпечатани от хартията за печене, ето тук може да се види :
Не мога да кажа дали без хартията ще залепне, още не съм пробвала този вариант :) . Следващия път ще опитам да застеля дъното, но не и стените и ще видя какво ще излезе.
И така, получената бисквитена смес се разстила равномерно по дъното на формата. Леко се притиска.
Яйцата, захарта, ванилията и крема сиренето се разбиват с миксер до кремообразна смес, която се изсипва върху бисквитения слой.
Пече се, в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 40 минути, докато сладкиша стане златист отгоре и е леко мек на пипане.
Извадете от фурната и оставете да поизстине.
Когато стане леко топъл, намажете слой от избраното сладко, леката топлина позволява сладкото да се намаже равномерно и добре.
След като изстине напълно може да се прибави и последния слой.
Той се приготвя, като рикотата и сметаната се смесват в купа, бъркат се, докато сместа стане еднородна. Прибавя се пудра захар, количеството е според вкуса, но имайте предвид, че и останалите слоеве са сладки и не прекалявайте, за да не стане прекалено сладък чийзкейка. Добавя се лимоновата есенция и настърганата кора на 1 лимон. Разбърква се добре.
Желатинът се изсипва във 100 мл. студена вода, след като набъбне се слага на слаб огън на водна баня и се бърка непрекъснато, докато не се разтвори напълно. Не трябва да завира, защото няма да може да желира. Когато се разтвори се оставя да поизстине, трябва да не е горещ, но да е топъл. Прибавя се към сместа с рикотата и се разбърква добре. Сместа се поставя в хладилник. Когато видите, че започва да стяга леко(леко да се желира), изсипете сместа върху чийзкейка. Не чакайте процеса на желиране да напредне, защото няма да може да разстелите добре.
Ако ще декорирате с цели плодове, сега е момента да се добавят. Те отчасти ще потънат в сместа и когато тя се желира, ще се получи ефект, все едно са потопени в нея наполовина.
Чийзкейка се прибира в хладилника, за да стегне последния слой.
При нас преседя цяла нощ и се консумира на другия ден.
Кръглото парче на снимката, при което се виждат всички слоеве е отрязано от чийзкейка с помоща на готварски ринг.
Базисната рецепта за чийзкейк с печене, която адаптирах, за да получа моя вариант, може да видите тук. Хиляди благодарности на дамите от "Нож и виличка"
Харесва ми... Чудесна идея, Лети :)
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванеполучил се е нежен и елегантен.
Чудесна комбинация на вкус и аромати,
а с двата слоя изглежда фин и свеж. Цопнатите бели черешки го оформят много закачливо.
Харесва ми, поздрав и усмихната неделя, Диана
Лети,
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение :)
Много ми хареса / да не говорим за сладкото от бели череши, което ми е любимо/
Поздрави и хубава неделя :)
Много апетитно и стилно изглежда. С удоволствие бих попрекалила с хапването :)))
ОтговорИзтриванеПоредните особено вкусни снимки, Лети!
ОтговорИзтриванеИ чудесно предложение!
Здрава, вкусно-свежа юлска седмица :-)
Чудесно се е получил чийзкейка, Лети! Толкова вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеСлънчева и усмихната седмица :-)
Неустоимо на вид, Лети, а за вкуса въобще да не говорим, че ще ме налегне онзи, лепкавия, страшен и ужасен...глад :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеВкусни, прохладни и интересни летни дни!
Диди, благодаря за хубавите думи!
Получи се лек сладкиш, противно на опасенията ми, че може да стане тежък и прекалено сладък.
Хубави и вълнуващи летни дни!
fedora, благодаря!
И съпругът ми попрекали :) Всъщност той е и главния "виновник" да направя този сладкиш, защото чийзкейка е любим негов десерт.
Дани, радвам се, че рецептата ти е допаднала.
Аз обичам пък най-много сладко от смокини. Ще пробвам и с него как ще се получи.
Сърдечни поздрави!
Дими, благодаря ти!
Думите ти ми доставят радост и ме стимулират за нови кулинарни приключения.
Хубави идни летни дни!
Тони, благодаря ти!
Дано седмицата бъде слънчева и усмихната и за теб!
Дива,благодаря!
А относно лепкавия, страшен и ужасен глад, ако прилича на моя, само да отбележа, че все пак отвреме на време трябва да му подхвърляме по нещо изкусително и калорично, за да седи мирно в ъгъла, иначе той ще ни натика там :))))
Много вкусно предложение, Лети. Аз тъкмо се опитвам да харесам чийзкейковете. Ще имам предвид твоята рецепта. Особено ми харесват мини чийзкейкчетата и седящите изправени бели череши и със спойка от бели череши... много стилно. Поздрави и приятни летни дни :)
ОтговорИзтриванеНевероятно красиво и вкусно предложение, поздравления!
ОтговорИзтриванеМного обичам чийзкейкове, макар че като че ли за българския вкус са все още странен и екзотичен десерт :-) Ще опитам и твоя вариант при първа възможност.
Хубави почивни дни!
Мира, благодаря!
ОтговорИзтриванеНа мен чизкейковете като цяло ми харесват, но по някои от рецептите стават малко тежички, като за моя вкус. Така че си направих собствен вариант, пък ме и гризеше въпроса за комбинацията от методи :)) Ще се радвам да ти хареса, ако го направиш.
Приятни летни дни и на теб!
Ирина, много си мила, благодаря!
ОтговорИзтриванеОт майстор като теб, комплимента е особено приятен :)
Отдавна, с огромно удоволствие, следя блога ти и се възхищавам на уменията ти.
Сърдечни поздрави и хубави летни дни!
Лети, направих този чийзкейк по случай започването на учебната година на моя племенник. Направих го с малини, боровинки и къпини отгоре и малиново сладко в спойката. Много ми хареса. Благодаря ти за коректната и вкусна рецепта! Поздрави и хубави дни!
ОтговорИзтриванеМира, много се радвам, че чийзкейка ти е допаднал и че си се доверила на моя рецепта! Благодаря ти!:)
ОтговорИзтриванеПлеменникът ти е късметлия с такава мила леля, като теб. Подсладила си му празника.
Комбинацията с горски плодове и малиново сладко е страхотна!
Сърдечни поздрави и цветни есенни дни! :)
Обожавам чийзкейкове,а твоят направо е неустоим!Страхотно предложение и изпълнение,Лети!
ОтговорИзтриванеЕликсир,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Дано се получи и ти хареса, ако решиш да изпробваш рецептата.
Моят съпруг, също като теб, много обича чийзкейкове(а и аз ги харесвам) и затова честичко правя най-различни вариации :)
Сърдечен поздрав!
Лети,сега отново разглеждам рецепти и препрочетох тази,та видях,че си ми писала!Със сигурност ще се получи и ще ми хареса,защото съм правила подобен вариант,за отминалата коледа.Правих моят чийз с малиново желе,но оставих по-висок бисквитен борд отстрани и като го изпекох ,извареният слой спадна доста.Зачудих се как да го спасявам,разбърках едно шоко Оле със сладкарска сметана+желатин,нанесох върху чийза,а най-отгоре като 3-ти слой направих желето с малини.Стана сладкиш на 4 пласта,много добре се получи и от дефект стана ефект :)!
ОтговорИзтриванеТа като гледам твоя чийз,който мнооого ми харесва, напълно си представям вкуса и започвам да преглъщам!Наистина много обичам такива десерти,но при нас моят мъж не им е фен,почти изцяло сама си го хапвам,с огромен кеф.
Не съм се сещала да сложа слой от сладко като теб,благодаря за идеята,ще пробвам и твоето предложение,може би съвсем скоро :)!
Сърдечни поздрави,мила!
Еликсир,
ОтговорИзтриванеПонякога наистина найй-големите дефекти стават най-големи ефекти :)
Мен пък ме глождеше любопитството какво ще се получи когато се съчетаят чийзкейка с печене и този без печене в единен вариант :) Е, варианта стана такъв, че съпруга ми му стана предан почитател и само от милост към обиколката на талията му не правя много често :))
Поздрав и прекрасни летни дни от мен!
Това е много много оригинално, Лети! Тръгнах да пиша за фритатата, пък подсказките ти за сродни публикации ме пратиха тук :)
ОтговорИзтриванеНе само съчетаването на двата вида чийзкейк е необичайно и интригуващо, ами и сладкото от бели череши и самите бели череши, са истинско съкровище! Поздравления!
Ще причиня някой път тази вкусотия на половинката, само да ми попаднат бели череши! :)
Благодаря ти, Тики!
ИзтриванеВкусен става по този начин и ни е любим вкъщи. Правила съм го и с други плодове, не е задължително да са бели череши, те комбинациите може да са безкрайни :-) Ето тук може да видиш друг вариант: http://lety-culinaryadventure.blogspot.com/2010/08/ii.html
Сърдечни поздрави!