Бамя по гръцки
Продукти:
500 -600 гр. бамя,
2 гл. лук /средни/,
3 добре узрели домата,
50-60 ml зехтин,
3 с.л. оцет
сол,
черен пипер,
1 равна кафена лъжичка захар
- Измийте бамята. Отрежете дръжките заедно с част от "главичката" на бамята. След отрязването, трябва да изглежда ето така:
- В купичка сложете 1 равна с.л. сол, 3 с.л. оцет и разбъркайте. Потопете отрязанатото място, заедно с "главичката" на бамята в сместа от оцет и сол, и слагайте така подготвената бамя в тенджера.
- Изчистете лука и го нарежете на филийки, прибавете го към бамята.
- Нарежете доматите на половинки и ги настържете на едро ренде, като люспата, която остава след настъргването се отстранява. Изсипете настърганите домати при бамята.
- Сипете зехтина, около 100 ml вода, 1 равна к.л. захар и разбъркайте.
- Съдържанието на тенджерата трябва да изглежда така:
- Сложете на слаб огън да ври и 15-тина минути след завирането опитайте соса на вкус и подправете с необходимото количество сол и черен пипер.
- Оставете да ври на слаб огън до готовност на бамята, като внимавате да не се разкашка. В края на готвенето, по-голямата част от водата на яденето се редуцира.
- При сервиране поръсете с малко ситно нарязан магданоз.
Много апетитна бамя, Лети!
ОтговорИзтриванеПък и добре си се сетила да снимаш как трябва да се резне, че явно много хора не знаят, махат цялата дръжка и после се чудят защо им се лигави в ястието :))
Прохладни и хубави почивни дни да имаш и много :))
Пепинко, благодаря ти, мила!
ИзтриванеИ аз затова заснех отрязването :)
Сърдечен поздрав и прегръдка!
Лети, чудничка бамя си сготвила, но понеже и аз я готвя по подобен начин, не разбрах какво е гръцкото.:)-готвенето със зехтин или процедурата с оцета.Това не го правя.Само леко я бланширам в подкиселена и подсолена вода.
ОтговорИзтриванеБети, по гръцки, защото рецептата е от една книга за гръцка национална кухня, която си донесох от Гърция. Баба ми която си беше чиста гъркиня я правеше бамята точно така, обаче тази рецепта не бях я записала навремето и когато баба почина, мислех, че съм я загубила безвъзвратно, докато не опитах рецептата от гръцката книга.
ИзтриванеЗабелязала съм, че повечето рецепти за бамя, които съм гледала от българската национална кухня включват картофи или други зеленчуци, а при тази няма.
Сигурна ли си, че нямаш нищо гръцко в рода :)
Сърдечен поздрав и много усмихнати дни!
хиихихи,Лети, не знам, но предпочитам бамята в чист вариант, а иначе слагам бамя в гювеч, когато готвя.А и бакла, като готвя искам да е само бакла...:) А правя и нещо като туршийка с бамя. Всъщност само сладкиши не съм правила с бамя:)
ИзтриванеА, това, че имаш баба гъркиня е много интересно.Ти май си падаш по италианската кухня обаче :) Всъщност не знам има ли човек, който да не я обича...
Прегръдки и хубава нова седмица!
Обожавам това ястие, независимо дали е по гръцки или по нашенски!
ОтговорИзтриванеМного апетитни снимки!
Благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеИ аз много обичам бамя, ама не всички са с такова положително отношение към нея, що народ знам дето не иска дори да я опита, но не знаят какво изпускат :)
Сърдечен поздрав!
Щом е по гръцки, една голяма порция за мен, моля!:) И аз съм я готвила, но с други зеленчуци. Наистина има доста сходни рецепти между българската и гръцката кухня, но въпреки всичко по нещо се различават. А гръцката кухня ми е любима! Рецептата е разкош, благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва тази рецепта! Сърдечно благодаря за хубавия коментар!
ИзтриванеВярно е, че кухните на балканските народи имат доста сходни неща, но от друга страна и много разлики, ама то иначе нямаше да ни е интересно :)
И аз много обичам гръцката кухня, може би защото имам силно гръцко присъствие в родословието, но в блога по-рядко се случва да качвам гръцки рецепти, италианските са ги засенчили, обаче ще трябва да се поправя :))
Сърдечен поздрав!
Малко настъргани моркови вместо захар или и двете неща? Търсих рецепта за бамя яхния и тази много ми хареса! Благодаря!
ОтговорИзтриванеЗахар - за да компенсира киселото от оцета и доматите. Не пречи да си добавите и малко морков ако искате, но не прекалено (не повече от един малък), като може и двете едновременно.
ИзтриванеБлагодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се е харесала! Да ви е сладко!
Изтриване