сряда, 20 юли 2011 г.

Мини чийзкейк с френско грозде




Преди два дни обхождах сергиите на пазара за плодове и зеленчуци и на едно място видях прекрасно френско грозде. Трябва да ви кажа, че от дете обичам много този плод. Дядо ми отглеждаше няколко храста от по-редкия у нас вид - бяло френско грозде, нападах го направо от храста :)) От години не съм попадала на такова, но и червеното, което си харесах свърши прекрасна работа. Вкусът му е сладко-кисел и леко тръпчив, което го прави изключително подходящо за...чийзкейк :)
Този път, заради горещината навън, чийзкейка е без печене, малко по-необичаен и освен това ми хрумна, слоя отгоре да не традиционното сладко, а плодово желе.
Получи се много лек и свеж десерт, съчетанието на продукти се оказа доста успешно.
Приготвянето изобщо не е трудно, само се изисква време и търпение за желирането на слоевете.



Продукти:

За подложката:
100 гр. бисквити,
50 гр. бишкоти савоярди,
80 гр. масло

За белия слой:
250 гр. рикота (или крем сирене),
200 гр. заквасена сметана,
пудра захар на вкус,
ванилия,
1 пакетче (10 гр.) желатин

За желирания слой:
500 мл. сок (в моя вариант е от вишни),
3 с.л. кристална захар,
1 пакетче (10 гр.) желатин,
150 гр. измито и почистено от дръжките френско грозде



Смелете бисквитите и бишкотите с блендер на фини трохи.
Смесете с мекото масло.
Разпределете сместа в силиконови форми за мъфини и притиснете с пръсти или дъното на лъжица много добре, за да се уплътни.
Сложете рикотата (или крем сиренето) в купа, прибавете заквасената сметана, ванилията и пудра захар. Количеството на захарта е според предпочитанията за сладост, затова не уточнявам. Миксирайте сместа с пасатор до еднородна консистенция.
Залейте желатина с 80 мл. вода и го оставете да набъбне. После го сложете на водна баня на котлона (много слаб огън) и бъркайте докато се разтвори (не трябва да завира иначе няма да може да желира). Оставете желатина малко да изстине и когато стане топъл, но не горещ, го прибавете към крема.
Разбъркайте много добре.
Разпределете крема във формичките върху бисквитената подложка.
Приберете в хладилник, за да стегне.
В това време, загрейте на слаб котлон сока и захарта и бъркайте, докато захарта се разтвори, не е нужно да завира, а само да се сгорещи. Изсипете желатина в много топлия сок и бъркайте, докато се разтвори. Оставете да поизстине и приберете в хладилник.
Когато сока започне да се желира, но още не е стегнал, разсипете във формичките върху белия слой и сложете зрънца от измитото и почистено от дръжките френско грозде.
Приберете в хладилник до пълно стягане на плодовия слой.

28 коментара:

  1. Взимам си веднага един,защото след мен ще стане опашка!Нежно и красиво!Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересна идея да разпределиш чийзкейка във формички за мъфини, Лети!
    Индивидуално, нежно и вкусно, убедена съм :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепно изглежда,Лети,
    сякаш усещам си аромата и вкуса им.
    Поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиви и нежни чийзкейкчета! Хубав и прохладен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Ооо Лети, каква прелест, обожавам френско грозде и за мое голямо нещастие все по рядко се открива и цените са му ... ужас . Аз съм един луд фен на ягоди, череши, малини, вишни и френско грозде ... това съчетание на сладко и кисело ми е най-любимото ... сега и аз ще изтичам да си намеря френско грозде ... да си приготвя нещо вкусно :))
    Велиолепни снимки и красиви мини чииз-кейкчета:) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, чета и се облизвам. Супер десерт.

    ОтговорИзтриване
  7. Присъединявам се към отзивите и аз-великолепно,Лети!
    С теб определено обожаваме чийзове!
    Този вариант също много ми допада!

    Поздрави и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, голяма красота - френско грозде, кристал и чийзкейк на фон графит! И най-хубавото е, че не се пече ;)... За съжаление, не помня да съм хапвала френско грозде, но ако видя на пазара, бих опитала с удоволствие - много е красиво, освен всичко останало. Поздрави и прохладни дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ах, какво страхотно изкушение... Не съм виждала френско грозде по нашия пазар, но тази година, ако дойда, няма да пропусна да си взема и да се обадя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Лети, прекрасно, вкусно и красиво поднесено!
    и аз обожавам по-вкусните плодове!
    Поздрави и малко по-прохладни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви снимки, Лети! А десертът е неустоим.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиви, Вили! Изкуши ме, взимам си веднага един. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Много красиво!
    С удоволствие се присъединявам към последователите на блога ти:)
    Чудя се къде съм спала досега, та не съм минавала оттук. Разгледах рецептите ти и със сигурност ще опитам.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, страхотни мини-чийзкейкчета и още по-страхотни снимки, поздравления! Звучат толкова вкусно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепеляшка21 юли 2011 г., 18:09

    Прекрасно, така обичам френско грозде, ама няма от къде да си купя, за жалост...така че вкуса му е от детството...
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
  16. Катерина,
    благодаря сърдечно!
    хубави летни дни!

    Stefania grazie :)
    Ciao

    Пепи,
    Благодаря ти!
    Поздрави и на теб и хубави летни дни!

    Диди,
    Благодаря от сърце!
    Хубаво лято и на теб! Пожелавам ти цветни и вдъхновяващи, чудесни и отморяващи летни дни!

    Габи,
    Благодаря ти!
    Хубави и прохладни летни дни и на теб!

    Ева,
    Благодаря ти!
    И аз много обичам френско грозде и вярно е наистина, че напоследък трудно се открива.
    Аз имах късмета да го намеря, продаваше го една възрастна жена, личеше си, че е от нейната градина.
    Надявам се да успееш да откриеш и ти :)
    поздрав!

    The wich,
    Благодаря ти!
    Поздрав!

    Еликсир,
    вярно е, че сме по чийзовете :))
    Аз харесвам десерта, но мъжът ми много, много го обича. Затова при нас чийз варианти доста :))
    Поздрав!

    Мира,
    Благодаря ти!
    Вярно е, че трудно се намира френското грозде. Във Варна на пазара е по-скоро случайност човек да намери. много обичам обаче подобни находки и като се случи гледам да не изпусна.
    Видях също и бодливо цариградско грозде, ама него вече не знам как да го използвам, нито някога съм го опитвала, ще трябва да се поровя :)
    Сърдечен поздрав и прегръдка!

    Илианка,
    Благодаря ти!
    Ще се радвам да се видим тази година :))
    Сърдечен поздрав!

    Дани,
    Благодаря сърдечно!
    Аз много обичам леко киселички плодове - къпини, малини, боровинки, ягоди, вишни, вишнап и подобни.
    Поздрав и и пожелание за повече морски бриз, че разхлажда :)

    Зори,
    Много ти благодаря! :)
    Сърдечен поздрав и пожелание за чудесно лято!

    Евка,
    Благодаря ти сърдечно!
    Поздрав и хубави летни дни!

    Мъх,
    Добре си дошла!
    Ще се радвам да наминаваш :)
    Благодаря ти!
    Аз се поразходих из твоя блог - чудесно, вкусно и уютно място.
    Поздрав!

    Мариета,
    като знам колко си добра в сладкишите и тортите, това е прекрасен комплимент за мен, благодаря ти!
    Поздрави!

    Мария,
    благодаря ти!
    И аз съм със спомени от детството за този плод :)
    Много се зарадвах, когато по случайност намерих на пазара, защото наистина рядко се появява. Жената, която го продаваше нямаше много, явно е от собствената й градина :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Обожавам френско грозде! Запазвам си рецептата и само да намеря, веднага ще я направя!

    ОтговорИзтриване
  18. Миналата година аз виждах във Варна френско гразде, но не съм сигурна дали беше в Пикадили или в някоя друга верига...

    ОтговорИзтриване
  19. Прелест. Lety! Жалко, че обрахме френското грозде още преди седмица, за други нужди. Касис си взех и направих сладко, но виж френското грозде изтървах. Другата година.
    Поздрави за твоето умение!

    ОтговорИзтриване
  20. Ще се радвам да ви хареса, Лулу!
    Поздрави и хубави летни дни!

    Илианка,
    добре е, че и във веригите са започнали да продават. Аз само на пазара съм мяркала от време на време

    Марта,
    благодаря ти!
    Ама да ти кажа, липсата на френско грозде хич да не те спира, човек ако рече и с боровинки може да го замести, с малини, с парченца ягоди и т.н. пак ще стане хубаво.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  21. Уау!!!

    Разкошотия си направила Лети!

    Снимките са страшно въздействащи!

    Поздрави най-сърдечни от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Чудесно предложение и страшно красиви снимки , Лети !!!
    Сърдечни поздрави от мен ! :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Мария,
    Събина
    благодаря ви!
    Вярно е, че на външен вид става привлекателно заради цветовете, но и вкусът му се оказа, че хич не е за изпускане :))
    Сърдечен поздрав!

    Сабина,
    много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  24. Лети - заповядай да си вземеш една лятна награда :)

    ОтговорИзтриване
  25. Габи, сърдечно благодаря! Много приятно ме изненада с тази слънчева и весела награда :)
    нека цялото ти лято да е така весело и усмихнато!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  26. Лети разкошна лятна рецепта :) Впечателна съм
    Снимките... ах как изкушават
    Поздравления за последните вкусни рецепти

    ОтговорИзтриване
  27. vicktory,
    благодаря ти за толкова хубавите думи!
    Да си призная, поради пристрастията на членовете на семейството към чийз десертите, доста варианти съм изпробвала, но този стана особено сполучлив :)
    Ще чакам с нетърпение да се завърнеш за по-постоянно към прекрасния ти блог, а дотогава ти пожелавам прекрасно, ароматно, вкусно и цветно лято за теб и семейството :)
    Сърдечен поздрав, Вики!

    ОтговорИзтриване