четвъртък, 5 юли 2012 г.

Зелен фасул яхния



Това е ядене, което много обичам. Рецептата е от мама, а знаете как е с мамините гозби - винаги са вкусни и с аромат на детство :)
Вкъщи готвя зелен фасул по-рядко, двете ми деца не мога да ги накарам по никакъв начин да хапнат нещо подобно, та затова. Не знам какво имат против зеления цвят, но с изключителен педантизъм отстраняват от ястията всичко зелено. Само краставицата се радва на благосклонност, въпреки цвета :)
Но вие, ако обичате зелен фасул, се надявам да харесате рецептата и да опитате.



Зелен фасул яхния

Продукти:

около 500 гр. зелен фасул,
1 глава лук,
4-5 картофа средна големина,
1 голям морков (или 2 по-малки),
2-3 домата (или доматен сок),
4-5 с.л. олио,
1 ч.л. червен пипер,
4-5 скилидки чесън,
1/2 връзка копър,
черен пипер и сол на вкус,
1 с.л. с връх брашно



Подготовка:
Почистете, измийте и нарежете на едри парчета зеления фасул.
Нарежете лука на ситно.
Обелете и нарежете на парчета картофите, като за яхния.
Нарежете на половинки доматите и настържете на ренде меката част, като накрая отстраните люспите, които остават след настъргването.
Нарежете почистения морков на кубчета.
Приготовление:
Загрейте в тенджера олиото и сотирайте лука, докато стане "прозрачен".
Прибавете зеления фасул и разбъркайте, оставете на огъня 2-3 минути, след което прибавете червения пипер и разбъркайте. Добавете веднага и настърганите домати (вместо тях може да използвате и доматен сок). Прибавете малко водичка и оставете зеления фасул да ври на слаб огън, докато стане полуготов.
Когато зеления фасул е наполовина готов, прибавете картофите, морковите и нарязаните скилидки чесън (понякога си добавям в яхнийката и 1 малка тиквичка, но оригиналната рецепта е без нея). Подправете на вкус с черен пипер и сол и оставете яденето да ври, докато картофите и фасула станат напълно готови.
В купичка сложете 1 с.л. (с връх) брашно, размийте го с малко вода (или сос от яхнията, ако е станала по-водниста), така че да се получи гъста каша, като внимавате да не стане на бучки. Прибавете кашата към яхнията и разбъркайте. Варете яденето още малко, докато леко се посгъсти.
Прибавете ситно нарязания копър, разбъркайте и оттеглете яденето от огъня.

24 коментара:

  1. Леле, как обичам тази яхнийка...
    Друго си е по рецепта на мама, а ако е и в нейна тенджерка, се услажда още повече!
    Прегръщам те Лети и ти пожелавам един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, Лети,тази манджичка е несравнима!Представила си я чудесно!С момчетата я обожаваме.......да искаше и тати да я опитаааа....
    Весели летни дни!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, много обичам фасулче. Твоята яхнийка изглежда изключително вкусно! Хубав ден и поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитна яхния, Лети!
    НАистина не знам защо повечето деца не ядат зелен фасул. Някои по-късно прояждат, но някои така и не близват, колкото и да растат.
    Поздрави и хубав край на седмицата!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, обожавам я тази манджа! И баба ми и майка ми я готвят по същия начин ...сега и аз.И я обичам с гъсто кисело мляко, отново поръсено с много копър!
    Снимките ти са невероятни-уловила си невероятния вкус и аромат на ястието!

    ОтговорИзтриване
  6. Преди няколко дни видях във фейса една яхнийка със зелен фасул и много, много ми се дояде (да не повярва човек, че допреди няколко години яхниестите манджи никак не ми бяха по вкуса). Та сега и ти наливаш масло в огъня.
    Изключително апетитно изглежда, Лети!

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно приготвен! Рецептите на мама са най-сладки! Наистина тази е много добра! Ето така трябва да изглежда зеления фасул!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви на всички, приятели!
    Хубаво е да е лято и човек да готви с тези дъхави плодове и зеленчуци, които сякаш са се излели от рога на изобилието по пазарите :)
    Хубави, вкусни и интересни летни дни за всички ви!

    ОтговорИзтриване
  9. Много, много любимо ястие!:) Голямо изкушение:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е от любимите :) Изобщо, постничко и зеленчуково ли е, аз съм насреща за похапване :))
      Благодаря за хубавите думи!

      Изтриване
  10. Toku shto ya sgotvih ...:):):):) Po receptata i uhae suuuuuuuuuuuuuuuuuper:):):) Mnogo obicham zelen fasul,no ne sum ya gotvila s kartofki... dnes ya probvah taka:):):)

    ОтговорИзтриване
  11. :):):) Mnogo e vkusna...az ne ya biah probvala v suchetanie s kartofi ,no ya napravih po receptata i e super :):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Agi, много се радвам, че е станало вкусно :)
      Няма по-голяма награда за мен, някой да е опитал рецепта и да е останал доволен от резултата.
      Сърдечно благодаря за доверието и за хубавите коментари!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  12. Едно съветче?Когато разбивате брашното-водата да е хладка,с добавен в нея оцет.Няма да повярвате-пред очите ви се пукат мехурчетата брашно и се разтварят лесно,без бучки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, г-жо Петкова!
      При мен бучки в соса не са се получавали, но съм чувала много оплаквания от хората в този смисъл, при сгъстяването на различни ястия с брашно. Ето защо, мисля че съвета Ви ще много полезен за читателите и сърдечно Ви благодаря! Всякакви изпитани кухненски хитринки са винаги добре дошли - те представляват голямо улеснение.
      Поздрави!

      Изтриване
  13. Страхотна рецепта! Получи се чудно!
    Ивана
    dreamofjoe.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че се е получила и ви е харесала, Ивана!
      Благодаря за доверието и за хубавите думи!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  14. blagodarsko receptata e obqsnena mn hubavo

    ОтговорИзтриване
  15. Наистина от снимката лъха аромата и вкусотията на тази яхния.В момента я правя и изглежда също толкова апетитна.Благодаря на всички които публикуват старите рецепти на майките и бабите ни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата ви допада! Да ви е сладко и благодаря за доверието!

      Изтриване
  16. Яхнията е още по ароматна като към кромида се прибавят и 2-3 нарязани червени и зелени чушки,които придават допълнителен аромат на яхнията. Превъзходно ядене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че рецептата ви харесва!
      Идеята ви за чушка е хубава, но ние предпочитаме ястието без, защото иначе вкусът му се приближава към този на гювеча. Но ако някой желае, може спокойно да си прибави, наистина ще стане ароматно.
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  17. Здравейте, много хубава рецепта. Имах малко зелен фасул и тъкмо се чудех как да го оползотворя. Добавих и малко бамя, защото и нея се чудех къде да я вмъкна, както и щипка мащерка и розмарин - последното придава невероятно ухание. :)))))

    ОтговорИзтриване
  18. Радвам се, че рецептата ви е харесала! Прекрасно усещане е, когато чета коментарите, да видя, че някой е опитал ястие, харесало му е и е доволен!
    Да ви е сладко и благодаря за доверието!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване