Времето е нещо относително, за едни неща тече бързо, за други бавно и понякога ни се вижда дъъъъъълго, дълго, а понякога кратко, като миг.
Преди точно една година започнах този блог, а тази публикация, която сега четете е стотната. Започнах го защото обичам да готвя, обичам да импровизирам, а открих, че обичам и да снимам :) Хареса ми идеята за виртуално местенце, което е само мое и мога да определям кога, как и какво да публикувам, хареса ми да го споделям с хора, които имат същата страст.
Кога отмина тази една година просто не усетих, беше като миг. От друга страна миг наситен с много емоция, много нови познанства, повечето виртуални, но някои станаха и реални. Открих много приятни и креативни хора, открих много етични, отзивчиви и специални личности. От много от тях се възхищавам, от много от тях научих нови неща.
Направих блога в момент, когато просто имах нужда от него. И не съжалявам нито за миг, че започнах това начинание.
Подкрепа, още от първите дни, ми оказват Пепи (тя остави и първия коментар), Дими и Диди и Ива. Благодаря им от цялото си сърце за подкрепата, за отношението, за всички хубави думи и жестове!
Благодаря на всички виртуални приятели блогъри, които следят моя блог, коментират в него и се доверяват на мои рецепти!
Благодаря и на всички, които се отбиват в това виртуално местенце, доверяват се на някоя рецепта и се решават да я приготвят в своите домове! От статистиката на Блогър, открих, че това което публикувам се следи от много, много повече хора, отколкото предполагах. Това ме удиви!
Благодаря ви от сърце за вниманието и интереса, за всяко посещение, за всеки коментар!
И така, на рожден ден като на рожден ден, ще почерпя с нещо сладичко и дано да ви хареса :))
Тортини с ябълка и шоколад
Продукти:
6 порции
За подложките:
35 гр. брашно,
25 гр. масло,
25 гр. кафява захар,
1 яйце
1 с.л. неподсладено какао
1/2 равна кафяна лъжичка бакпулвер
6 ч.л. сироп амарето
За шоколадово-ябълковата част:
1 ябълка,
15-20 гр. масло,
1-2 с.л. кафява захар,
1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето)
200 гр. черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
200 мл. течна готварска неподсладена сметана (желателно животинска, а не растителна)
За украса: 6 коктейли черешки за украса (или друга украса по избор)
- Пригответе си формички с различен размер за подложката и за горната част. Аз използвах за подложките-блатчета формички за мъфини, а за горната част, формички за мини мъфини. Намажете формичките, в които ще печете блатчетата, добре с мазнина. Загрейте фурната до 180 градуса.
- В малка купа разбийте леко с вилица яйцето, прибавете захарта, разтопеното (но не горещо)масло и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото, над яйчната смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато се поеме. Получената смес, трябва да е с гъстота на кейково тесто. Разпределете сместа (за моя размер форми - около 1 1/2 с.л.смес) в приготвените формички и печете около 10-тина минути. Извадете от фурната, оставете 3-4 минути във формичките, после извадете блатчетата да изстинат върху решетка. Докато са още топли, съвсем леко сиропирайте всеки с по 1 ч.л. сироп амарето (или друг по избор). На мен ми се получиха 6 блатове подложки, но все пак зависи от размера на формичките, които сте избрали.
- За да направите шоколадово-ябълковата част, първо трябва да карамелизирате ябълката. За целта, обелете кората на ябълката, почистете от семките и нарежете на малки кубчета. Сложете маслото да се загрее на котлона (на среден огън), прибавете ябълката, 1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето) и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня 2-3 минути, после прибавете захарта и карамелизирайте. След като се получи карамела оттеглете от огъня.
- В друг съд сложете на огъня сметаната и я загрейте, докато се сгорещи, но не трябва да завира. След като се сгорещи оттеглете от огъня, прибавете начупения на парчета натурален шоколад и бъркайте непрекъснато, докато се получи гладка, хомогенна шоколадова смес.
- Пригответе формичките, които сте предвидили за ябълково-шоколадовата част. Те най-добре е да са силиконови, тъй като ще трябва да се сложат във фризера, а освен това и по-лесно ще можете да извадите след това съдържанието. На дъното на всяка формичка сложете малко от шоколадовата смес, после 1-2 ч.л. от карамелизираната ябълка, като се стараете кубчетата ябълка да са в центъра на формичката. Отгоре допълнете с още от шоколадовата смес. Сложете напълнените формички във фризера за около 2 часа или докато сместа стегне много добре.
- След като стегне, извадете шоколадовите части от формичките. Така ще спестите време, когато дойде ред за сервиране и ги съхранявайте във фризера. Преди сервиране извадете от фризера, поставете върху подложките, украсете с коктейлна черешка.Така сглобения десерт, оставете да постои 10-тина минути на стайна температура преди да поднесете.
* Рецептата е адаптирана от сп. "Cucina moderna ORO collezione"
Да ви е сладко, приятели и посетители на "Кулинарно приключение"!
Честита първа годинка и 100-на публикация, Лети!
ОтговорИзтриванеПрекрасен е блогът ти - едно уютно, красиво и много вкусно място. Желая ти от сърце време и вдъхновение, за нови кулинарни приключения.
Сладко ни е и още как -
тортините и снимките са впечатляващи.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Честита ти годинка, Лети!Още много години вдъхновения и удовлетворения от писането на блога!
ОтговорИзтриванеА почерпката е супер- така добре щеше да ми е с кафенцето.....
Слънчево и усмихнато настроение, Лети!
Мария
Честита първа годинка на блога ти, Вили!
ОтговорИзтриванеНестихващо вдъхновение, безброй читатели, приятели и успехи ти желая!
Рецептата и снимките са прекрасни! :)
За мен бе и си остава удоволствие всяко посещение на блога ти, Лети!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, ще се почерпя с това шоколадово и божествено творение, мечтаейки да го вкуся и реално :)
Честита първа годинка на блога ти, Лети!
ОтговорИзтриванеЗа тази година ти го направи едно прекрасно място, с много изкусителни рецепти, които освен със стройно изброените продукти и приготвяне се отличават и с разнообразна информация или събитие :)
Поздрав най-сърдечен и лично аз ще продлжавам да ти бъда редовен гост!
И една голяма прегръдка :)
Честита първа годинка на блога ти, Лети !
ОтговорИзтриванеУдоволствие е за мен да надничам, гледам и
изпълнявам твоите прекрасни предложения :)
Да се наслаждавам на Италия и на прекрасната италианска музика !
А предложението ти е изкусително!
Прегръдки и още много публикации!
Честита първи рожден ден на блогчето ти, Лети! Още много вдъхновение и красиви моменти ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЧестит 100-тен рожден ден, тогава :)
ОтговорИзтриванеЛети, супер ти са радвам какви чудеса правиш! Но ти завиждам затова, че има кой да ти оцени усилията! Защото какво по-ценно от това да готвиш за любими хора и те да харесват храната, която приготвяш за тях!
Елена
Приятели, благодаря ви от цялото си сърце за хубавите пожелания!
ОтговорИзтриванеДиди,
Мария,
Ева,
Иве,
Пепи,
Дани,
Зори,
Ели,
Дарихте ми много радост, момичета! Благодаря!
Честито, Лети! Какъв прекрасен начин да отбележеш първата година на блога ти! Шоколадовите изкушения са винаги царско пиршество :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Честита една годинка Вили!Много здраве ти желая, за да имаш сили и вдъховение да поддържаш все така интересен блога си!Поздрави Nanita!
ОтговорИзтриванеЧестита годинка, Лети!
ОтговорИзтриванеИ аз ти пожелавам още много вдъхновение и време за реализация!
Десертът ти е приказен!
Сърдечни поздрави с пожелание за много успехи от всякакво естество! :)
Скъпа Лети, честит първи рожден ден на Кулинарно приключение и 100тна публикация!:) Блогът ти е чудесен, изпълнен с много вкусни и красиви блюда. Много обичам да се отбивам при теб. Винаги е уютно!
ОтговорИзтриванеНе спирай да твориш и да ни радваш!
Лека вечер
Миленка,
ОтговорИзтриванеНанита,
Тони,
Ани,
Благодаря ви от цялото си сърце за пожеланията!
Надявам се, наистина да имам сили, време и вдъхновение за блога, въпреки ангажименти и забързано ежедневие, защото ми носи много удовлетворение.
Много ценя подкрепата ви! Благодаря!
Лети, честита годинка и 100-на публикация.
ОтговорИзтриванеЖелая ти нови и спиращи дъха кулинарни вдъхновения и приключения.
Бъди здрава.
Честит рожден ден на страничката ти, мила Лети :-)
ОтговорИзтриванеНека да е все така вкусна и занапред!
Поздравявам те с много симпатия и топли чувства!
Пожелавам здраве за теб и близките ти, благополучие в дома ти и удоволствие в кухнята :-)
Снимките са толкооова вкусни :-D Разкош!
Успешни и усмихнати дни, Лети :-)
The wich,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много за хубавите пожелания! Радвам се, че открих блога ти :)
Дими,
Благодаря от цялото си сърце за пожеланията!
Винаги толкова се радвам, когато гостувам в твоя блог или видя коментар от теб на моята страничка! Знаеш, че ти се възхищавам безкрайно!
Прегръдка и слънчево настроение от мен!
Lety, честита годинка и 100-на публикация! Да се множат! Пожалавам ти и още много последователи и вдъхновение!
ОтговорИзтриванеЧестит Рожден Ден! Имаш невероятно уютно местенце :) Много благодаря, че стана един от първите ми посетители в моя прохождащ блог!
ОтговорИзтриванеЧестита първа годинка на блога ти! Блогът ти е чудесен! :)
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки и също тъй красиви и изкусителни тортини! Чудесни са, Лети!
ОтговорИзтриванеХубава седмица :)
Ивейн,
ОтговорИзтриванеГаби,
Анна,
Инче,
Благодаря ви за хубавите думи и пожелания!
Много слънчево настроение ви пожелавам!
Габи,
За мен е удоволствие, ще надничам при теб - вкусно и интересно е!
Поздрав!
Лети, честита 1-ва годинка и 100-тна публикация!!! Тортините са неустоими, а снимките фантастични!! Винаги съм обожавала да си открадна поне малко време и да се наслаждавам на блога ти :) и си пожелвам още дъъъълги години да ни радваш с прекрасните си предложения!!!
ОтговорИзтриванеМина,
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за пожеланията, за хубавите думи и вниманието!
Прекрасен уикенд ти пожелавам! :)
Лети, с малко закъснение бързам да ти честитя тази толкова важна годинка :))) Пожелавам ти да станат две, три, четири... Толкова, от колкото ти имаш нужда :) Пожелавам ти да се забавляваш още повече с воденето му, много вдъхновение и много нови приятели :) И рецептата, която си показала е прекрасна.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна седмица ти желая :)
Боряна
Боряна,
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за хубавите думи! :)
Целувки на сладката запетайка и чудесна неделя!
И аз с малко закъснение, но не бих пропуснала да отбележа този чудесен повод! :)) ЧРД на "Кулинарно приключение", Лети! Пожелавам още безброй интригуващи публикации, все така увлекателно написани и с тези грабващи, професионални изпипани фотографии! :) Благодарим, че споделяш всичко това с нас!
ОтговорИзтриванеА на теб лично желая здраве и успех с всичко, с което се захванеш!
А тортините звучат и изглеждат просто фантастично! Шоколад, амарето... разкош.
Слънчев и весел уикенд от мен! :)
Вили,
ОтговорИзтриванеСърдечно ти благодаря и за милите думи, и за хубавите пожелания!
Хубави пролетни дни ти пожелавам и чудесен уикенд!
Лети, със закъснение, честита 100-тна публикация! Май съм споменавала и друг път, но винаги ми е приятно да те посещавам или да правя някои от твоите апетитни ястия. Аз сигурно лично съм отговорна за голям брой кликове върху двойния чийзкейк :). Поздрави и приятно блогърстване и за в бъдеще! :)
ОтговорИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за пожеланията и за доверието!
Винаги ми е приятно да видя, че си надникнала при мен, както и аз да надничам при теб за вкусни рецепти и интересни разкази.
Радвам се, че чийзкейка се е харесал :))
Поздрав и хубави, лъчезарни пролетни дни!
изглеждат прекрасно, мерси мнгоо за рецептата, задължително ще я пробвам при първа възможност
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че Ви харесват! Рецептата е италианска и в нея ме очарова комбинацията между шоколад, ябълки и кейковата подложка :) Надявам се вкусът да Ви допадне, ако решите да я приготвите.
ИзтриванеБлагодаря ви за коментара!
Сърдечен поздрав!
Наистина страхотна рецепта, уикенда с удоволствие ще я направя и ще споделя дали се е получила :)
ОтговорИзтриванеНадявам се да се получи добре и да ви хареса! :-)
ИзтриванеСърдечен поздрав!