вторник, 15 март 2011 г.

За времето, за "Кулинарно приключение" и за шоколадовите тортини :)



   Времето е нещо относително, за едни неща тече бързо, за други бавно и понякога ни се вижда дъъъъъълго, дълго, а понякога кратко, като миг.
Преди точно една година започнах този блог, а тази публикация, която сега четете е стотната. Започнах го защото обичам да готвя, обичам да импровизирам, открих, че обичам и да снимам :) Хареса ми идеята за виртуално местенце, което е само мое и мога да определям кога, как и какво да публикувам, хареса ми да го споделям с хора, които имат същата страст.
Кога отмина тази една година просто не усетих, беше като миг. От друга страна миг наситен с много емоция, много нови познанства, повечето виртуални, но някои станаха и реални. Открих много приятни и креативни хора, открих много етични, отзивчиви и специални личности. От много от тях се възхищавам, от много от тях научих нови неща.
Направих блога в момент, когато просто имах нужда от него. И не съжалявам нито за миг, че започнах това начинание.
   Подкрепа, още от първите дни, ми оказват Пепи (тя остави и първия коментар), Дими и Диди и Ива. Благодаря им от цялото си сърце за подкрепата, за отношението, за всички хубави думи и жестове!
   Благодаря на всички виртуални приятели блогъри, които следят моя блог, коментират в него и се доверяват на мои рецепти!
   Благодаря и на всички, които се отбиват в това виртуално местенце, доверяват се на някоя рецепта и се решават да я приготвят в своите домове! От статистиката на Блогър, открих, че това което публикувам се следи от много, много повече хора, отколкото предполагах. Това ме удиви!
   Благодаря ви от сърце за вниманието и интереса, за всяко посещение, за всеки коментар!
   И така, на рожден ден, като на рожден ден, ще почерпя с нещо сладичко :), пък дано ви хареса :))




Тортини с ябълка и шоколад

Продукти:

6 порции

За подложките:
35 гр. брашно,
25 гр. масло,
25 гр. кафява захар,
1 яйце
1 с.л. неподсладено какао
1/2 равна кафяна лъжичка бакпулвер
6 ч.л. сироп амарето

За шоколадово-ябълковата част:
1 ябълка,
15-20 гр. масло,
1-2 с.л. кафява захар,
1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето)
200 гр. черен шоколад със съдържание на какао над 60 %,
200 мл. течна готварска неподсладена сметана (желателно животинска, а не растителна)

6 коктейли черешки за украса (или друга по избор)




Пригответе си формички с различен размер за подложката и за горната част. Аз използвах за подложките-блатчета формички за мъфини, а за горната част, формички за мини мъфини.
Намажете формичките, в които ще печете блатчетата, добре с мазнина.
Загрейте фурната до 180 градуса.
В малка купа разбийте леко с вилица яйцето, прибавете захарта, разтопеното (но не горещо)масло и разбъркайте. Пресейте брашното с бакпулвера и какаото, над яйчната смес и разбъркайте с дървена лъжица, докато се поеме. Получената смес, трябва да е с гъстота на кейково тесто.
Разпределете сместа (за моя размер форми - около 1 1/2 с.л.смес) в приготвените формички и печете около 10-тина минути.
Извадете от фурната, оставете 3-4 минути във формичките, после извадете блатчетата да изстинат върху решетка.
Докато са още топли, съвсем леко сиропирайте всеки с по 1 ч.л. сироп амарето (или друг по избор).
На мен ми се получиха 6 блатове подложки, но все пак зависи от размера на формичките, които сте избрали.
За да направите шоколадово-ябълковата част, първо трябва да карамелизирате ябълката. За целта, обелете кората на ябълката, почистете от семките и нарежете на малки кубчета.
Сложете маслото да се загрее на котлона (на среден огън), прибавете ябълката, 1 с.л. ликьор амарето (или сироп амарето) и при непрекъснато бъркане дръжте на огъня 2-3 минути, после прибавете захарта и карамелизирайте. След като се получи карамела оттеглете от огъня.
В друг съд сложете на огъня сметаната и я загрейте, докато се сгорещи, но не трябва да завира. След като се сгорещи оттеглете от огъня, прибавете начупения на парчета натурален шоколад и бъркайте непрекъснато, докато се получи гладка, хомогенна шоколадова смес.
Пригответе формичките, които сте предвидили за ябълково-шоколадовата част. Те най-добре е да са силиконови, тъй като ще трябва да се сложат във фризера, а освен това и по-лесно ще можете да извадите след това съдържанието.
На дъното на всяка формичка сложете малко от шоколадовата смес, после 1-2 ч.л. от карамелизираната ябълка, като се стараете кубчетата ябълка да са в центъра на формичката. Отгоре допълнете с още от шоколадовата смес.
Сложете напълнените формички във фризера за около 2 часа или докато сместа стегне много добре.
След като стегне, извадете шоколадовите части от формичките. Така ще спестите време, когато дойде ред за сервиране и ги съхранявайте във фризера.
Преди сервиране извадете от фризера, поставете върху подложките, украсете с коктейлна черешка.
Така сглобения десерт, оставете да постои 10-тина минути на стайна температура преди да поднесете.
* Рецептата е адаптирана от сп. "Cucina moderna ORO collezione"

Да ви е сладко, приятели и посетители на "Кулинарно приключение"!



32 коментара:

  1. Честита първа годинка и 100-на публикация, Лети!
    Прекрасен е блогът ти - едно уютно, красиво и много вкусно място. Желая ти от сърце време и вдъхновение, за нови кулинарни приключения.
    Сладко ни е и още как -
    тортините и снимките са впечатляващи.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Честита ти годинка, Лети!Още много години вдъхновения и удовлетворения от писането на блога!
    А почерпката е супер- така добре щеше да ми е с кафенцето.....
    Слънчево и усмихнато настроение, Лети!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  3. Честита първа годинка на блога ти, Вили!
    Нестихващо вдъхновение, безброй читатели, приятели и успехи ти желая!
    Рецептата и снимките са прекрасни! :)

    ОтговорИзтриване
  4. За мен бе и си остава удоволствие всяко посещение на блога ти, Лети!
    Сърдечни поздрави, ще се почерпя с това шоколадово и божествено творение, мечтаейки да го вкуся и реално :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честита първа годинка на блога ти, Лети!
    За тази година ти го направи едно прекрасно място, с много изкусителни рецепти, които освен със стройно изброените продукти и приготвяне се отличават и с разнообразна информация или събитие :)
    Поздрав най-сърдечен и лично аз ще продлжавам да ти бъда редовен гост!
    И една голяма прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честита първа годинка на блога ти, Лети !
    Удоволствие е за мен да надничам, гледам и
    изпълнявам твоите прекрасни предложения :)
    Да се наслаждавам на Италия и на прекрасната италианска музика !
    А предложението ти е изкусително!
    Прегръдки и още много публикации!

    ОтговорИзтриване
  7. Честита първи рожден ден на блогчето ти, Лети! Още много вдъхновение и красиви моменти ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Честит 100-тен рожден ден, тогава :)
    Лети, супер ти са радвам какви чудеса правиш! Но ти завиждам затова, че има кой да ти оцени усилията! Защото какво по-ценно от това да готвиш за любими хора и те да харесват храната, която приготвяш за тях!
    Елена

    ОтговорИзтриване
  9. Приятели, благодаря ви от цялото си сърце за хубавите пожелания!
    Диди,
    Мария,
    Ева,
    Иве,
    Пепи,
    Дани,
    Зори,
    Ели,
    Дарихте ми много радост, момичета! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито, Лети! Какъв прекрасен начин да отбележеш първата година на блога ти! Шоколадовите изкушения са винаги царско пиршество :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Честита една годинка Вили!Много здраве ти желая, за да имаш сили и вдъховение да поддържаш все така интересен блога си!Поздрави Nanita!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита годинка, Лети!
    И аз ти пожелавам още много вдъхновение и време за реализация!
    Десертът ти е приказен!

    Сърдечни поздрави с пожелание за много успехи от всякакво естество! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Скъпа Лети, честит първи рожден ден на Кулинарно приключение и 100тна публикация!:) Блогът ти е чудесен, изпълнен с много вкусни и красиви блюда. Много обичам да се отбивам при теб. Винаги е уютно!
    Не спирай да твориш и да ни радваш!
    Лека вечер

    ОтговорИзтриване
  14. Миленка,
    Нанита,
    Тони,
    Ани,
    Благодаря ви от цялото си сърце за пожеланията!
    Надявам се, наистина да имам сили, време и вдъхновение за блога, въпреки ангажименти и забързано ежедневие, защото ми носи много удовлетворение.
    Много ценя подкрепата ви! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Лети, честита годинка и 100-на публикация.
    Желая ти нови и спиращи дъха кулинарни вдъхновения и приключения.
    Бъди здрава.

    ОтговорИзтриване
  16. Честит рожден ден на страничката ти, мила Лети :-)
    Нека да е все така вкусна и занапред!

    Поздравявам те с много симпатия и топли чувства!
    Пожелавам здраве за теб и близките ти, благополучие в дома ти и удоволствие в кухнята :-)

    Снимките са толкооова вкусни :-D Разкош!

    Успешни и усмихнати дни, Лети :-)

    ОтговорИзтриване
  17. The wich,
    Благодаря ти много за хубавите пожелания! Радвам се, че открих блога ти :)

    Дими,
    Благодаря от цялото си сърце за пожеланията!
    Винаги толкова се радвам, когато гостувам в твоя блог или видя коментар от теб на моята страничка! Знаеш, че ти се възхищавам безкрайно!
    Прегръдка и слънчево настроение от мен!

    ОтговорИзтриване
  18. Lety, честита годинка и 100-на публикация! Да се множат! Пожалавам ти и още много последователи и вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
  19. Честит Рожден Ден! Имаш невероятно уютно местенце :) Много благодаря, че стана един от първите ми посетители в моя прохождащ блог!

    ОтговорИзтриване
  20. Честита първа годинка на блога ти! Блогът ти е чудесен! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Много красиви снимки и също тъй красиви и изкусителни тортини! Чудесни са, Лети!
    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  22. Ивейн,
    Габи,
    Анна,
    Инче,
    Благодаря ви за хубавите думи и пожелания!
    Много слънчево настроение ви пожелавам!

    Габи,
    За мен е удоволствие, ще надничам при теб - вкусно и интересно е!
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  23. Лети, честита 1-ва годинка и 100-тна публикация!!! Тортините са неустоими, а снимките фантастични!! Винаги съм обожавала да си открадна поне малко време и да се наслаждавам на блога ти :) и си пожелвам още дъъъълги години да ни радваш с прекрасните си предложения!!!

    ОтговорИзтриване
  24. Мина,
    Много ти благодаря за пожеланията, за хубавите думи и вниманието!
    Прекрасен уикенд ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Лети, с малко закъснение бързам да ти честитя тази толкова важна годинка :))) Пожелавам ти да станат две, три, четири... Толкова, от колкото ти имаш нужда :) Пожелавам ти да се забавляваш още повече с воденето му, много вдъхновение и много нови приятели :) И рецептата, която си показала е прекрасна.
    Поздрави и прекрасна седмица ти желая :)
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  26. Боряна,
    Сърдечно благодаря за хубавите думи! :)
    Целувки на сладката запетайка и чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
  27. И аз с малко закъснение, но не бих пропуснала да отбележа този чудесен повод! :)) ЧРД на "Кулинарно приключение", Лети! Пожелавам още безброй интригуващи публикации, все така увлекателно написани и с тези грабващи, професионални изпипани фотографии! :) Благодарим, че споделяш всичко това с нас!
    А на теб лично желая здраве и успех с всичко, с което се захванеш!

    А тортините звучат и изглеждат просто фантастично! Шоколад, амарето... разкош.

    Слънчев и весел уикенд от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  28. Вили,
    Сърдечно ти благодаря и за милите думи, и за хубавите пожелания!
    Хубави пролетни дни ти пожелавам и чудесен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  29. Лети, със закъснение, честита 100-тна публикация! Май съм споменавала и друг път, но винаги ми е приятно да те посещавам или да правя някои от твоите апетитни ястия. Аз сигурно лично съм отговорна за голям брой кликове върху двойния чийзкейк :). Поздрави и приятно блогърстване и за в бъдеще! :)

    ОтговорИзтриване
  30. Мира,
    Благодаря ти за пожеланията и за доверието!
    Винаги ми е приятно да видя, че си надникнала при мен, както и аз да надничам при теб за вкусни рецепти и интересни разкази.
    Радвам се, че чийзкейка се е харесал :))
    Поздрав и хубави, лъчезарни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  31. изглеждат прекрасно, мерси мнгоо за рецептата, задължително ще я пробвам при първа възможност

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че Ви харесват! Рецептата е италианска и в нея ме очарова комбинацията между шоколад, ябълки и кейковата подложка :) Надявам се вкусът да Ви допадне, ако решите да я приготвите.
      Благодаря ви за коментара!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване