понеделник, 1 октомври 2018 г.

Пукани люти чушки / Pickled Hot Peppers



Пукани люти чушки / Pickled Hot Peppers

     Забележка: Посочената доза е за 3 кг. люти чушки, като може да използвате само от един вид или да смесите  различни видове (аз ги правя смесено). 
     За тези, които не обичат или не могат да ядат люто – можете да използвате рецептата и за чушлета, които не са люти.

Продукти:

3 кг. люти чушки,
2 големи връзки магданоз,
3 връзки копър,
3-4 глави чесън,
4-6  моркова (зависи от големината),
1 ч.л. черен пипер,
1 ½ бутилки оцет,
440 гр. захар,
220 гр. сол,
440 ml олио,
6 аспирина


      Начин на приготвяне: 
  • Чушките се опукват на грил тиган, котлон или на скара (аз използвам грил-тиган).
  • Копърът и магданозът се нарязват на ситно. Морковите се настъргват на едро ренде. Чесънът се обелва и обелените скилидки се нарязват на едро. Всички тези продукти се слагат в купа, заедно с 1 ч.л. черен пипер и всичко се разбърква добре.
  • В подготвени предварително буркани се редят ред пукани чушки, поръсва се малко от сместа от чесън, моркови и подправки, пак ред чушки и т.н. докато  се напълни бурканчето. Завършва се със сместа от подправки.
  • В дълбока тенджера се слагат оцета, захарта, солта, олиото и стрититите на прах аспирини. Поставяме маринатата на котлона да заври. От момента на завиране се оставя да ври 2-3 минути, после се оттегля от котлона. Бурканите с чушки се пълнят  с горещата марината, затварят се с капачките много добре  (използвам буркани с винтови капачки, защото става лесно и бързо затварянето на горещите буркани) и веднага, докато са още горещи, бурканчетата се обръщат с капачката надолу. Бурканите се държат в това положение докато не изстинат напълно.


1 коментар: