неделя, 11 септември 2011 г.
Смокини - като предястие и десерт
Ще започна с това, че един от любимите, ама много любимите ми плодове са смокините. За мен пресните смокини са невероятно вкусни, сушени ги използвам в доста сладкиши, но този плод успешно може да се използва и в предястия и дори в основни ястия. Днес ще ви покажа едно предястие и един десерт с тях.
Отдавна се каня да кача в блога предястие, което много харесвам - запечени пресни смокини с горгонзола и прошуто. Всъщност, предястие със смокини може да се направи в безброй варианти. Например, може да няма горгонзола, а пармезан (ето линк за такава рецепта) или пък да има козе сирене (ето вариант), или моцарела, или камамбер. Някои варианти включват и ядки, други не, някои включват балсамов или пък меден дресинг, други са без заливка.
Когато проверявах из българските кулинарни блогове да видя има ли нещо по темата, веднага попаднах на страхотен вариант при Йоли, непременно го вижте. Моята любима версия на това предястие, всъщност е много близо до нейната - разликата е във вида на ядките и дресинга.
В рецептата която ще покажа, използвам бадеми (или лешници) и дресинг с мед и балсамико.
И така, ето как се приготвя:
Продукти:
пресни смокини (предвидете по 2 бр. за порция),
прошуто (или друг подобен продукт, напр. хамон и т.н.)- толкова броя тънко нарязани резенчета, колкото е броят на смокините,
горгонзола (успешно може да се замести и с друго синьо сирене),
за заливката:
1 с.л. зехтин,
2 с.л. оцет балсамико,
1 с.л. мед,
щипка бял пипер
Смокините се нарязват откъм дръжката на кръст, но без да се стига до долу. Във всяка се поставя кубче горгонзола (синьо сирене). Около смокинята се завива резен прошуто. Можете да си помогнете, ако го закрепите с клечка за зъби.
Смокините се нареждат в тавичка, послана с хартия за печене (така ще се избегне търкането на тавата после) и се запичат на грил фунцията на фурната или пък на 220 градуса в предварително загрята фурна, докато сиренето се стопи, а прошутото леко се запече.
Когато смокините се извадят от фурната се поливат с 1-2 ч.л. от заливката и се поръсват с едро нарязани печени бадеми или лешници. На мен ми допада най-много с бадеми, но на снимката е с лешници.
Това количество заливка стига за около 8-10 бр. смокини.
Предястието се сервира топло или със стайна температура.
Пожелание, може да го декорирате в чиниите с рукола, която много отива на другите съставки (ето онагледено в тази рецепта). Аз в момента нямах.
Сега минавам на десерта - обърнат кейк със смокини (Upside Down Cake with figs).
Използвах като базисна рецептата на Дейвид Лейбовиц, която съм приготвяла и друг път, но с различни плодове. Ето тук може да видите приготвения от мен миналата година - с праскови и кайсии. Кейкът може да се направи с най-различни вариации на плодове. Рецептата на чудесния Лейбовиц е много, много добра. Получава се, чудесен, сочен плодов кейк с много карамел. Единствената промяна, която направих този път е, че намалих захарта и за карамела, и за кейковото тесто с по 30-тина грама, защото смокините са доста сладък плод.
За улеснение ще пусна рецептата отново.
Обърнат кейк със смокини
Продукти:
За плодовия слой:
3 с.л. (45 гр.) масло,
3/4 ч. (140 гр.) светло кафява захар,
около 10-12 смокини
За кейковото тесто:
8 с.л. (115 гр.) масло,
3/4 ч. (120 гр.) захар,
1 ч.л. ванилов екстракт,
2 големи яйца със стайна температура,
1 1/2 ч. (210 гр.) брашно,
1 1/2 ч.л. бакпулвер,
1/4 ч.л. сол,
1/2 ч. (125 мл.) прясно мляко.
Измийте смокините, но не ги белете, трябва да останат необелени. Отрежете дръжчицата горе, срежете смокините по дължина на две половинки.
Разтопете 3 с.л. (45 гр.) масло , добавете кафявата захар и сложете на огъня, докато захарта се стопи и започне да прави балончета. Дръпнете от огъня. Според рецептата, това става директно в съда, в който ще се пече после кейка (при Дейвид Лебовиц това е чугунен тиган, който може да влезе и във фурната), но ако нямате такъв съд вие можете да приготвите масления карамел отделно и докато сместта е още топла, да я излеете равномерно по дъното на 26-сантиметровата форма за печене, предварително омаслена.
Когато леко изстине, подредете в кръг смокините върху карамела с отрязаната част надолу.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте с миксер 8 с.л. (115 гр.) масло със захарта. Прибавете ванилията и след това едно по едно яйцата, разбивайки до гладка смес.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.
Добавете към яйчната смес 1/2 от брашняната, разбъркайте с дървена лъжица.
Прибавете млякото, разбъркайте докато се поеме и добавете останалата част от брашняната смес. Отново объркайте с лъжицата, колкото брашното да се поеме от сместа. Не преразбивайте тестото.
Внимателно разстелете сместа върху плодовете и печете между 45 минути и 1 час в загрятата предварително фурна. Готово е, когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре (проверете с дървено шишче или клечка за зъби).
Оставете 20 минути във формата.
Поставете достатъчно голяма, плоска чиния върху формата и обърнете кейка, като внимавате да не се залеете с горещ карамел, в случай, че малко от него протече при обръщането.
Етикети:
Десерти,
кексове и мъфини,
лесно и вкусно,
предястия
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Вземам си от тези с прошутото. При наличие на солен вариант няма как да посегна на сладкия :)
ОтговорИзтриванеМного са хубави и двете предложения, Лети!
Поздрави и хубава неделна вечер!
Много хубаво отново! Следя редовно блога ви и все си мисля, че при тези кулинарни възможности не се оттървате от гости:)
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванеголямо преглъщане падна :)
Обичам ги във всякакъв вариант, а твоите са толкова съблазнителни!!!!
Прегръдки и хубава вечер!
И аз имам слабост към смокините :-) Кейкът изглежда вълшебно! Не бих отказала и на другите предложения! Невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Истинска прелест, Вили! Любимият ми плод, който не може да :доживее: до каквато и да било обработка. Смокиновото сладко ми е любимо.... Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОбожавам смокини! Чудесни нещица си сътворила! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасни смокинови предложения! Запечените с прошуто са ми фаворит!
ОтговорИзтриванеПоздрави Марияна!
Лети, отново си сътворила кулинарно съвършенство.
ОтговорИзтриванеОбожавам смокини. Често приготвям обърната торта с ананас и бразилския вариант - с банани. Сега ме подсети да опитам със смокини. Благодаря!
Пепи,
ОтговорИзтриванезнам аз, че си падаш повече по соленичкото :), аз също, ама кейка ми трябваше, за да почерпя на работа за рожденния си ден :)
Благодаря ти!
Хубава нова седмица!
Здравейте,
благодаря ви за хубавите думи!
За гостите, трябва да призная, че нямаме толкова често, колкото би ми се искало :)
Пожелавам ви чудесна нова седмица и заповядайте тук отново винаги, когато искате!
Дани,
благодаря ти!
Аз преглъщам винаги при вида на смокини и натюр най си ги обичам, но и на други варианти не отказвам :)
Хубаво начало на новата седмица!
Милена,
благодаря ти много за оценката!
Пожелавам ти една чудесна, ведра и слънчева нова седмица!
Ева,
благодаря ти! Радва ме, че предложенията ти допадат. И аз харесвам най-много смокините без обработка :) А смокиновото сладко в нашето семейство е класика. Баба ми го правеше невероятно.
поздрав и хубава нова седмица!
Траяна,
благодаря ти много!
Чудесна и вкусна нова седмица от мен!
Благодаря ти, Марияна!
На мен също с прошутото ми харесват повече, предпочитам солените варианти пред сладките :)
Поздрави и пожелание за чудесна нова седмица!
The witch,
много ти благодаря!
Надявам се смокиновия вариант на обърнатия кейк да ти хареса, аз пък не съм пробвала с ананас и смятам да коригирам пропуска. Благодаря за идеята :)
Поздрав и хубава нова седмица!
Лети, привет. Каня те на рожден ден в кулата.
ОтговорИзтриванеИмам награда за теб. Надявам се да те зарадвам. Успешна нова седмица!
Лети невероятно вкусно,стилно и изискано предложение!Много ми харесаха рецептите!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти лека и успешна нова седмица:)
Приказно е Лети.Приказно!Сладкиша ще го опитам непременно!
ОтговорИзтриванеЧудесен и мнооого вкусен блог!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Лети!
Честичко ще ти гостувам!:)
Поздрави и прекрасен ден!
Лети, великолепна, както винаги! Смокините са ми сред любимите плодове. И двете ти предложения изглеждат невероятно! Поздрави и хубава седмица. :)
ОтговорИзтриванеThe witch,
ОтговорИзтриванемного ти благодаря, наистина ме зарадва :)
Катерина,
Йоли,
Вили,
много, много ви благодаря!
Поздрави и хубави есенни дни!
Леви,
много ще ми е приятно да наминаваш, аз също мисля да те посещавам честичко :)
Благодаря ти!
Хубав утрешен ден!
Летинка,пак нещо,което ужасно много обичам-обърнатия сладкиш,с всякакви плодове бих го хапвала!Колкото повече карамел,по-добре,като при теб!
ОтговорИзтриванеНали ти казах,че вкусовете ни съвпадат съвсем,съвсем!
В солен вариант не съм приготвяла смокини,макар да им се каня от много време,както и на прасковите,но....все ще е някога!
Прегръдка от мен!:)
Прекрасни предложения, Вили-
ОтговорИзтриванемного хубави идеи, рецепти и снимки.
И аз обичам смокини, в сладък и солен вариант - изкушението е пълно:)
Поздрави и хубави септемврийски дни, Диана
Лети :) страхотни предложения!! И явно сме били на една вкусова вълна - абсолютно същото предястие приготвях тия дни - единствено към дресинга добавих и розмарин :))
ОтговорИзтриванеА сладкишът е просто божествен!!!
Лети, много атрактивно си поднесла смокиновите изкушения! Аз, лично, бих предпочела сладкиша, но и предястието изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Лети,
ОтговорИзтриванечудесна си!
Смокините са ми любими!
Веднага се почерпвам;-)
Ох, това е нечовешко! Бих си взела и от двете изкушения, но не знам дали ще остане място за първото, щото като го гледам първото - със сигурност ще наблегна на него :))
ОтговорИзтриванеПрекрасни предложения, Лети!
Страхотни са и двете рецепти, истински кулинарни изкушения! Особено ако човек си пада по смокините. И въпреки, че десртът изглежда перфектно, аз самата си умирам за това предястие. А как само ще му отива една чашка студено бяло винце!
ОтговорИзтриванеЕликсирче,
ОтговорИзтриванеДиди,
Мина,
Ели,
Мъх,
Инче,
Гисчо,
благодаря ви приятели за оценката и хубавите думи!
Май смокините имат много почитатели :)
Моите пристрастия са към предястието, просто защото обичам повече соленичкото. Гисчо има право за бялото винце, вървеше страхотно.
Наистина много се радвам, че двете рецепти ви допаднаха!
Поздрав за всички ви и пожелание за хубави есенни дни!
Изглеждат много изкусително, Лети - смокините и предястието, и десерта с тях.
ОтговорИзтриванеПоздраив!
Благодаря ти, Марта!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса разказа ти за август и звездите :)
Сърдечен поздрав!
Ооо Лети, как съм пропуснала ... чудесни рецепти, обичам смокини и то много, а идеята за прдястие много ме впечатли!
ОтговорИзтриванеМного усмивки от мен и хубав уикиенд!
Ева, благодаря ти много!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че предястието ти допада, аз много го обичам :)
Чудесен уикенд и за теб и семейството!
Благодаря за вкусните рецепти.Просто са невероятни първата съм я пробвала и страшно много ми хареса,може би понеже обичам смокини и по този начин направени са уникални.Днес ще приготвя и сладкиша само ще внимавам при..." Внимателно разстелете сместа върху плодовете и печете между 45 минути и 1 час в загрятата предварително фурна. Готово е, когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре ...." не съм сигурна дали имам подходяща тава, общо взето печенето ми е голям проблем но дано да се получи.Продължавайте да споделяте за нас.
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че рецептите Ви допадат. Надявам се кейка да се получи безпроблемно и да Ви хареса, така както са Ви харесали и смокините с прошуто.
ИзтриванеБлагодаря Ви от сърце за чудесния коментар и хубавите думи!
Сърдечен поздрав!