събота, 15 октомври 2011 г.

Оризов кейк с песто и патладжани



Оризов кейк с песто и патладжани

350 гр. ориз за ризото,
25 гр. масло,
2 с.л. зехтин (олио),
1 патладжан,
1 литър зеленчуков бульон,
около 70-80 гр. песто,
2 яйца,
щипка черен пипер,
200 гр. моцарела

кашкавал (или моцарела) за допичане отгоре

Измийте патладжана, отстранете дръжката и го нарежете на кръгчета, посолете ги и ги оставете за 15 минути да се отцеди горчивия сок. Изплакнете с вода, подсушете с домакинска хартия и нарежете резените патладжан на малки кубчета.
Загрейте зехтина и маслото, сотирайте патладжана за 5-6 минути.
Прибавете ориза и запържете няколко минути.
Отделете 1 малка кафяна чашка от бульона. После добавете останалата част към ориза, сол на вкус (ако бульона не е достатъчно солен)и оставете на слаб огън около 15-тина минути, докато ориза стане готов. Оставете го да изстине.
В купичка, разбийте с вилица двете яйца, заедно с пестото и щипка черен пипер.
Когато оризът не е вече горещ, добавете яйчената смес и разбъркайте добре.
Пригответе си съд с незалепващо покритие, който може да се използва и върху котлона и във фурната. Намажете добре дъното и стените с мазнина. Изсипете половината от оризовата смес и заравнете, разпределете отгоре моцарелата, нарязана на тънки резени и сложете отгоре другата половина от ориза, заравнете.
Сложете на котлона, при средна температура за около 3-4 минути.
Прибавете заделения бульон (1 малка к.ч.) и пъхнете съда в предварително загрятата до 200 градуса фурна. Печете докато ориза отгоре се запече.
Поръсете отгоре с настърган кашкавал и допечете до златисто.

** Адаптирано от книжката " Good Food 101 Cheap eats", от поредицата на BBC BOOKS

19 коментара:

  1. Това ястие обещава да е много вкусно! Мммм с чаша розе, супер!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда чудесно!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, усещам каква вкусотия е това чудо!!!
    А и снимките са много отварящи апетита :))
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,Превъзходно е това ястие!Щ его приготвя съвсем скоро!
    Много ми допадна!
    Снимките са чудесни!
    Благодаря за хубавата рецепта!
    Прегръдки и пожелания за хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, отново си намерила начин да се насладим до последно на сезонните патладжани.Много интересна рецепта!
    Хубава вечер и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Това е страхотна рецепта, Вили!
    Обожавам патладжан, а в комбинацията с моцарела и песто - още повече. Много ми допада идеята с ориз по тази технология. Изглежда и красиво:)
    Благодаря, поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Mммм.. голяма вкусотия, Лети :) И толкова фино поднесено.
    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, много интересно предложение, а щом има и патладжан, значи ще влезе и в моето меню!
    Поздрави и хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепно предложение,Лети,а комбинацията ориз,патладжан и моцарела е невероятно попадение от любими продукти!
    Много хубава презентация и снимки!

    Приятна неделя пожелавам на теб и семейството!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  10. Уауу това звучи страхотно и е точно по мой вкус, фантастично! Лети, благодаря за хитрото предложение и непременно ще се опитам да го приготвя мисля, че в къщи много ще се хареса :)
    Хубава вечер и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, това точно като за мен! Страхотно предложение:) Това със сигурност ще се приготвя още тези дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Ммм, колко апетитно и сочно изглежда, Летии! Точно по мой вкус предложение! Непременно ще го опитам. Нямам търпение да видя какво още си публикувала, много ми липсваха вкусните ти предложения по време на краткото ми отсъствие!
    Поздрави и хубава седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Леле,това е страшно!Веднага го правя и ти го открадвам на мига!Страхотна си просто!

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, страхотно ще да е това оризово нещо - аз обожавам аранчини, така че сигурно и това ще ми хареса!
    И понеже прочетох в моя блог, че и ти отиваш във Венеция - желая ти едно наистина вълнуващо преживяване! Времето е слънчево и предразполага за чудни емоции, ако те интересува нещо повече - питай!
    Спорна седмица!
    мария

    ОтговорИзтриване
  15. Ехееей, приятели, знаете как да стоплите сърцето на човек в студените дъждовни дни!
    Марияна,
    Траяна,
    Инче,
    Кате,
    Вили Конова,
    Диди,
    Зори,
    Мариета,
    Еликсирче,
    Ева,
    Лулу,
    Вили,
    Йоли,
    Мария,
    Радвам се, че това предложение така ви допадна :)
    Ще се радвам още повече, ако се получи добре и ви е вкусно, ако решите да го опитате :)
    Пожелавам ви топлинка и уют в студените дъждовни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети, отново предлагаш нещо различно и необичайно. Благодаря за идеята. Задължително ще адаптирам към нашия хранителен режим за деня на варива.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
  17. The witch,
    радвам се, че ти харесва! Надявам се наистина да послужи за разнообразяване на менюто, знам колко е важно при спазване на определен хранителен режим, храненето да е разнообразно, вкусно и все пак съобразено с конкретните правила и условия.
    Благодаря ти!
    Сърдечен поздрав и хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  18. Идеята много ми допада и непременно ще го опитам.
    Благодаря ти, Лети:-)

    ОтговорИзтриване
  19. Мъхче,
    искрено ще се радвам, да ти хареса!
    Благодаря за доверието.
    Поздрав!

    ОтговорИзтриване