вторник, 18 октомври 2011 г.

Бананов кейк с ядки



Сигурна съм, че ви се е случвало да останете вкъщи с няколко банана, които никой не иска да яде и те вече са тръгнали да стават с доста кафява окраска по кората, чудите се какво да ги правите и определено ви е жал да се хвърлят - особено ако сте от поколението, което е прекарало невръстните си години в условията на развит социализъм, запознато е с дефицита на стоки и в детството си се е радвало на банани само по Нова година и то в оскъдно количество.
Нооо работите отиват определено към хвърляне. Тогава се взимате в ръце, някак намирате време, въпреки че са ви затрупали доста ангажименти и мислите какво да направите с клетите банани.
При мен, обикновено спасението е бананов кейк и си имам няколко варианта на такъв. Също с радост събирам и всяка попаднала ми рецепта по тематиката :)
Както вече се досещате, днес смятам да ви занимавам точно с една от вариациите на бананов кейк.
В блога вече съм качвала един вариант ето тук може да го видите, по рецепта на Дейвид Лебовиц, много сполучлив и вкусен.
Днешната рецепта е за не по-малко вкусен вариант, макар и по-различен.
Лесна е и не изисква дори използване на миксер.



Продукти:

1 ч.ч. = 250 мл.

1 1/2 ч.ч. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1/2 ч.л. сода бикарбонат,
1/3 ч.л. сол,
2 яйца,
100 гр. масло,
3 с.л. (с връх) кисело мляко,
2/3 ч.ч. кафява захар (аз използвах смесено демерара и мусковадо),
2 много зрели банана обелени и смачкани на пюре,
1 ампула ванилова есенция,
2 с.л. сироп карамел (опция),
2 с.л. сироп кокос (опция),
шепа едро нарязани бадеми и шепа едро нарязани лешници



Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете правоъгълна кейкова форма с олио по дъното и стените. Застелете дъното и дългите стени на формата с хартия за печене.
В купа смесете пресятото брашно, бакпулвера, содата и солта.
В друга купа, разбийте леко с вилица яйцата, прибавете разтопеното, но не горещо масло, киселото мляко, ванилията и двата вида сироп. Сиропа може и да се пропусне, без вкуса на сладкиша сериозно да пострада от това - бананите и без това са си доста ароматен плод :) Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато съставките се смесят.
Прибавете захарта, после и банановото пюре и отново разбъркайте.
Смесете постепенно брашняната и яйчната смес, като бъркате внимателно с дървена лъжица. Не преразбивайте тестото, необходимо е бъркане само докато брашното се поеме от течните съставки.
Накрая добавете и нарязаните на едро ядки и леко разбъркайте.
Пожелание може да добавите и сушени плодове, предварително накиснати за 20-тина минути в 1-2 с.л. сок, например ябълков или портокалов, или пък в ароматен алкохол - коняк бренди, ликьор, каквото имате.
Изипете кейковото тесто във формата и заравнете.
Печете в предварително загрятата до 180 градуса фурна, около 45 минути или докато дървено шишче забодено в кейка излезе сухо, без полепнали трохи.

Кейкът става сочен, ароматен, вкусен и не е прекалено сладък.

27 коментара:

  1. Ох че хубав кейк! И с любимите банани! Лошото е само, че у дома всички сме маймуни и така бързо ги изяждаме, че няма шанс да останат за кейк! Ще си хапна едно виртуално парченце от тук:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда супер! Тъкмо за следобедното кафе:)
    Траяна

    ОтговорИзтриване
  3. Красив и неустоимо вкусен кекс, Вили! Благодаря за споделената рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,чудесна идея!Предполагам,че кайка е станал удивително вкусен и ароматен!
    Чудесна музика!
    Прегръдки и уютна семейна вечер:)

    ОтговорИзтриване
  5. Права си, Лети и у дома винаги остава по някое бананче, което не ми се ще да изхвърля!
    Чудесна идея, благодаря, че я сподели!

    Ще опитам с удоволствие!

    Сърдечен поздрав и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, не съм опитвала с бананите в кейк, ама никога не е късно:-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, и аз не съм опитвала бананов кейк!
    Идеята много ми харесва!
    Непременно ще го приготвя!
    Изглежда вкусен и ароматен!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесене кейк, Лети! И аз оползотворявам изостанали банани по този начин. Радвам се, че научих още една рецепта за бананов сладкиш и те поздравявам и за снимките- ужасно апетитно въздействат! :)
    Спокойна и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотен кейк! Обожавам бананови сладкиши и трябва да опитам и твоя :)

    ОтговорИзтриване
  10. Лети и за мен е много любопитно какъв е вкуса на кейк с банани, явно ще трябва да го изпробвам :)) Изглежда много примамливо и чудни снимки !
    Сърдечни поздрави и слънчеви и усмихнати есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Сочен, ароматен, с банани, лешници и бадеми - сякаш усещам аромата и вкуса му, много изкушаващо изглежда.
    Благодаря за идеята,
    поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Страхооооотен е,Лети и се обзалагам,че с бананчето е невероятно уханен!
    Идва ми да се пресегна за парченце,толкова е изкусителен,влажен,сочен,дъхав,с ядки,абе с една дума-мечта!
    И аз се усещам,че вече съм на кексова вълна,нещо все към такива рецепти ме влече!
    Ще опитам непременно твоя кекс!

    Много ме зарадваха отзивите ти за реденото с патладжан,благодаря,че опита и сподели,Летинка!

    Сърдечен поздрав на теб и малките палавници!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  13. Ехееей, приятели, винаги много се радвам, когато наминавате и на коментарите, които ми оставяте!

    Анонимен,
    наистина плодовете са си най-полезни натюр, ама при нас все остава по някое бананче да се мотае из купата с плодове.
    Но пък разнообразието е хубаво нещо, може и на кексче да ви се усладят бананите :)
    Благодаря за хубавите думи!
    Поздрав!

    Траянка,
    със следобедното е супер, ама и със сутрешното става. Не е много сладък, заради кафявата захар и като закусчица може да се хапне.
    Благодаря ти!
    Поздрав!

    Евка,
    бллагодаря ти! Заменям парченце, за резенче от хляба със "старо" тесто :)
    Поздрав!

    Кате, много си мила! Благодаря! А музиката и тя в унисон с времето и настроението, което ме е обзело :)
    Поздрав и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. Леви,
    досадно е да се мотаят неизядени и покафенели из фруктиерата, нали? Ще се радвам кейкчето да ви се услади :)
    Благодаря ти!
    Поздрав!

    Мъхче,
    струва ми се няма да съжаляваш, става и ароматен, и сочен, и вкусен. Ще се радвам да ти хареса :)
    Поздрав и цветно настроение!

    Роси,
    благодаря ти! Ще се радвам да чуя оценката на опитен кулинар като теб и още повече ще се радвам, ако ви допадне.
    Поздрав!

    Мария,
    благодаря ти! Наистина кейковете са хубав начин за оползотворяване на останалите банани. Много ще се радвам да науча и някоя от твоите вариации на такъв кейк, ако решиш на качиш в блога си по-нататък :)
    Хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Нели, благодаря!
    Радвам се, че ти допада!
    сърдечен поздрав!

    Kokona,
    много ще се радвам да ти допадне този вариант!
    Благодаря ти за хубавите думи!
    поздрав!

    Ева,
    благодаря ти за оценката!
    Мисля, че на малките душички ще им хареса, поне на моите им допада, въпреки че малката ми злояда дъщеря, за разлика от брат си, хапва едва по парченце.
    ще се радвам да разбера за резултата, ако решиш да пробваш :)
    Поздрав и спокойни, усмихнати дни!

    Диди,
    аз ти благодаря за тези хубави думи!
    Много ми е приятно винаги, когато чета коментар от теб.
    Пожелавам ти вкусни, цветни и изпълнени с настроение дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Роси,
    знаеш как да ме зарадваш! Винаги намираш такива хубави думи за мен!
    Ще се радвам да ви допадне кейкчето, наистина е сочно и ароматно. Ама и времето като застудя, дойде ред на тези рецепти, за известно време ще поразредим чийзовете :)
    А рецептата с патладжана наистина беше чудна! Благодаря ти още веднъж за нея.
    Ще гушна малките тайфуни от теб!
    Прегръдка и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  17. Привет, Лети, и от мен!
    Аз все се каня да правя кейк с банани и все ми е липсвала достатъчна мотивация. Твоят изглежда много добре и щом казваш, че е вкусен, значи със сигурност е така и ще трябва да пробвам да направя един такъв в най-скоро време!
    Снимката с часовника много ми харесва - много ретро и леко носталгична! :-)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  18. Привет, Дени!
    Благодаря ти за хубавия коментар, драго ми е да си ми на гости :)
    А за банановия кейк, на нас ни хареса, дано допадне и теб. Обаче, да знаеш, че веднага сменям парченце от моя, за парченце от твоя ябълковия - чуден е.
    Поздрав и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети чудесен е :)
    Много ароматен е, правя подобен и знам че ухае фантастично. Горещо препоръчвам сладкиша на Лети

    ОтговорИзтриване
  20. vicktory,
    сърдечно благодаря, много си мила!
    Наистина ухае прекрасно! Сигурна съм, че и твоя вариант ще е изкусителен и ароматен!

    ОтговорИзтриване
  21. Лети, привет! За мен е удоволствие днес да те поканя на гости в кулата - има наградка в знак на уважение към теб.

    ОтговорИзтриване
  22. Лети, мила, намини когато можеш през мен за една награда!

    ОтговорИзтриване
  23. The witch, благодаря ти, за мен е чест да получа такава награда! Много ме зарадва и трогна жеста ти.
    Винаги с удоволствие идвам на гости при теб!
    Сърдечен поздрав и пожелание за хубави и цветни есенни дни!

    Евка,
    много си мила и ме накара да се усмихна! Благодаря ти от все сърце!
    Приемам предизвикателството :)
    Поздрав и пожелание за усмивки в ежедневието!

    ОтговорИзтриване
  24. Лети, мила, надявам се, че при теб всичко е наред, защото въпреки че съм страхотен фен на този кекс, наминавам честичко с надежда, че има някоя нова вкусотия :) Заповядай, когато имаш време за една наградка при мен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Записвам си и тази, нали сме на вълна банани..Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  26. Надявам се да ви хареса, Жани!

    ОтговорИзтриване