събота, 17 септември 2011 г.

Рецепти с патладжани / Eggplant recipes



В тази публикация смятам да ви предложа две рецепти за пълнени патладжани - с месо и без, както и да дам линкове към рецепти вече публикувани в блога, които са приготвени с патладжани.
Надявам се да ви подтикна към изпробване и споделяне на мнение, пък и кога, ако не сега е времето за готвене на този вкусен зеленчук, не след дълго студеното време ще сложи край на тази възможност.
Първата рецепта, която ще ви покажа е гръцка - Папуцакя. Името означава обувчици или по-точно цървулки и ако погледнете втората снимка е ясно защо, макар и този път да го докарах повече на балетни туфли :)



Папуцакя

Продукти за 4 порции:

4 не много големи патладжана,
300-400 гр. кайма,
1 главичка лук,
2-3 скилидки чесън,
1 пиперка,
1-2 домата (зависи от големината им),
сол,
черен пипер,
червен пипер,
магданоз

кашкавал за допичане

Патладжаните се срязват на две по дължина. Половинките се издълбават, посоляват и се оставят за 30-тина минути да им се изцеди горчивия сок.
Нареждат се в тавичка, капва им се във вътрешността малко зехтин (олио) и се запичат в загрята фурна на около 200 градуса за 15-тина минутки.
В тенджерка се задушава ситно нарязан лук и чесън, прибавя се ситно нарязаната сърцевина на патладжаните (на която също е изцеден горчивия сок по гореописания начин)и пиперка нарязана на малки кубчета. След като леко се задушат се прибавя кайма като се разрохва с вилица, за да стане на "трохи". Докато каймата се задушава прибавяме - сол на вкус, черен пипер, червен пипер.
Оттегля се от огъня и се прибавя ситно нарязан магданоз и нарязани на кубчета домати.
Патладжаните се пълнят със сместа и се запичат във фурната. Малко преди да са напълно готови се покриват с тънки резени кашкавал и се допичат.


Втората рецепта е вегетариански вариант на пълнени патладжани, няма месо, но става не по-малко вкусна от първата. Дори аз лично я предпочитам, съпругът ми обаче е почитател на вариантите с месце :) Явно е въпрос на вкус :)


Пълнени патладжани

Продукти:

4 патладжана,
1 1/2 пиперка,
2 моркова,
5-6 скилидки чесън,
3 домата (среден размер),
1/2 вр. магданоз,
2-3 с.л. галета,
2-3 с.л. доматено пюре,
сол и черен пипер на вкус,
зехтин (олио),
1/4 дафинов лист,
риган,
босилек

моцарела за допичане

Патладжаните се разполовяват, издълбават, посоляват и оставят с отвора надолу за 15-тина минути.
Издълбаната сърцевина се слага в купичка, също се посолява и се оставя за 10-тина минути.
Патладжаните и издълбаната им сърцевина се изплакват със студена вода, за да се измият от горчивия сок.
Половинките патладжани се поставят в тавичка, намазват се със зехтин (олио) и се запичат във фурната на функция грил за около 5-10 минути.
В тиган се загрява зехтин (олио), запържва се нарязаната на лентички пиперка, нарязания на малки кубчета морков и сърцевината на издълбаните патладжани, нарязана на парченца.
После се добавят доматите - предварително обелени и нарязани на кубчета, сол и черен пипер на вкус, доматеното пюре и дафиновия лист. Когато поври и се посгъсти, вадим дафиновия лист, прибавяме ситно нарязания чесън, риган и босилек и галетата. Оставяме да поври на огъня още 2-3 минутки.
Пълним патладжаните с така приготвената смес, наливаме съвсем малко водичка в тавичката и запичаме за около 15-тина минути на предварително загрята до 200 градуса фурна.
Ако от плънката остане при пълненето, може да ie разпределr в тавичката между патладжаните.
Изваждаме тавата от фурната, поставяме върху патладжаните тънки резени моцарела и допичаме, докато моцарелата се разтопи и леко зачерви.



  Ето и линкове към рецептите с патладжани, които съм качвала в блога. Така ще събера всичко по темата в една публикация и се надявам да улесня избора при готвене и да дам идеи на някого, на когото са му необходими.

 Това постно ястие се нарича "Бриам" и е от гръцката кухня. Ето линк към тази, любима и много вкусна семейна рецепта за Бриам



Не пропускайте, рецептата за кюфтенца с патладжани и доматен сос



Гриловани патладжани и тиквички с копър и чесън



Спагети с патладжан, бекон и доматен сос



Чудесни и ефектни са и тимбалите с патладжан и паста (има и вариант с тиквички за тази рецепта)



Едни от най-вкусните пълнени патладжани, които съм опитвала са патладжани по комаски.



Ето и нещо по-различно, но много примамливо - оризов кейк с песто и патладжани:



Линк към изкушаващото тортино с патладжани



Ето го и линка към френския "Рататуй"



Линк към изключително вкусната - Салата с грилован патладжан


Прекрасна рецепта за - Патладжанена торта



Е, засега това е всичко по темата с патладжаните.
Смятах в тази публикация да благодаря за няколко награди и да ги предам в ръцете на виртуални приятели, но времето ме притиска и ще оставя това за следващия път :)

24 коментара:

  1. Отдавна се каня да изпробвам именно твоите рецепти с патладжани, Вили! Благодаря за напомнянето, именно сега им е сезонът. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, че вкусни предложения! Гледам ги и просто ме подканят да ги опитам. Имам няколко патладжана в хладилника, но имам забрана от милото да ги пълня, защото миналото лято направих голям гаф... и всичко отиде в кофата. Ще се възползвам от някое от другите предложения. Благодаря за хубавия пост! Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    обичам патладжани, а твоите са толкова примамливи, запечени с кашкавал...
    Мечта :))
    Благодаря за споделените рецепти!
    Сърдечни поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, много добро подсещане!Патладжанената ти страничка е приказна- за всеки вкус и каприз.
    А когато сервирам папуцакя, винаги се сещаме за морското мамче, дето ме изучило на гръцки закачки.
    Поздрави и пожелания за приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Папуцакя, значи точно на цървулчета приличат - или галошчета, абе папуци! Сладка работа. Пръстите да си оближеш! Много хубави рецепти, Лети, и прекрасни снимки...аз не мога да навия моето семейство да опита поне патладжанени ястия, така и не ги спечелих за патладжанената кауза и изобщо не готвя вече с патладжан :(

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, и аз много обичам патладжани и непрекъснато търся нови превъплъщения, така че с радост ще пробвам и някои от твоите. Затова може би харесвам турската кухня - в нея патладжана заема много специално и водещо място.
    Вкусна и усмихната есен, макар и пълна с лято!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  7. Уникално вкусни са всички предложения! Много апетитни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Лети, много е вкусно при теб :) Обожавам патладжани :)
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  9. Ева,
    много ще се радвам ако ти харесат. Надявам се да споделиш :)
    Благодаря ти!
    Хубава неделя!

    Таня,
    ама не се отказвай заради една несполука. Тройно шоколадовата торта е далеч по сложна и не ти се опъва, че едни пълнени патладжани ли?
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Поздрав и пожелание за чудесна неделя и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Дани,
    радвам се, че ти допадат! Ако решиш да пиготвиш по някоя рецепта ще се радвам на отзиви :)
    Благодаря ти!
    Прегръдка и пожелание за чудесна неделя!

    Ехеее, Вили, ласкаеш ме ти!
    Благодаря ти!
    Поздрав и чудесна неделя от мен, както и хубава нова есенна седмица!

    Марта, благодаря!
    Да ти кажа, децата не щат и да чуят за патладжани, само ние с половинката си ги хапваме :)
    Поздрав и чудна неделя!

    Пепеляшчице,
    надявам се нещо от рецептите да ти хареса, ако решиш да приготвиш.
    Вярно, че в турската кухня патладжана е на почит. Те са майстори на тази тема и човек пръстите си облизва с турските рецепти :)
    Прегръдка и весела неделя от мен!

    Марияна,
    сърдечни благодарности за хубавите думи!
    Прекрасна неделя и хубава нова седмица ти пожелавам!

    Траяна,
    много ти благодаря!
    Поздрав и весела неделя!

    Зори,
    благодаря ти! И ние с половинката сме им почитатели на патладжаните, ама децата нещо не искат да ги харесат :)
    Поздрав и пожелание за чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Това се казва патладжана фиеста, Вили!
    Много вкусни, апетитни и изкушаващи предложения - трудно ми е да избера.
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Ето това са рецепти за мен:)
    Обожавам този зеленчук, а както казваш ти сега е сезона му.
    Всичките предложения са чудесни и много примамливи, мила Лети!
    Със сигурност ще опитам Бриам-а и тимбали-те!
    Благодара, че ги сподели!

    Поздрави и усмихнат неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Всички предложения са страхотни! И аз обожавам патладжани :-) Страшно апетитни снимки и рецепти, Лети!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  14. Лети, много апетитно и красиво е при теб!
    Всички рецепти ми допадат!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  15. Всичките ястия са много вкусни! Вероятно имат подписа на баба ти? Личи си!

    ОтговорИзтриване
  16. Лети,харесва ми абсолютно всяка твоя рецепта и бих я хапнала с най-голямо удоволствие!
    У дома доскоро не бе особено популярен патладжанът,но вече сме 2 към 1 и присъства все по-често на трапезата.
    Ще се възползвам от предложението с кюфтенцата,така не сме го опитвали!

    Поздрави и хубава неделя пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  17. Много обичам патладжани под всякаква форма! Много вкусни рецепти си предложила:)

    ОтговорИзтриване
  18. Диди,
    благодаря ти!
    Явно сме на вълна патладжани, очите ми останаха в твоя дип с патладжаните и боба :)
    Поздрав, хубава неделна вечер ичудесна нова есенна седмица!

    Леви,
    много ти благодаря!
    Ще се радвам да ти харесат, когато решиш да ги приготвиш.
    Поздрав и хубава нова седмица!

    Миленка,
    сърдечни благодарности! И аз съм почитател, затова и толкова рецепти с патладжани се намират из блога, а имам и още :))
    Много се радвам, че ти допадат.
    Поздрав и хубави есенни дни!

    Ели,
    много си мила! Благодаря за хубавите думи.
    Сърдечен поздрав и чудесна нова седмица!

    Жани,
    благодаря ти!
    Права си, абсолютно вярно е, че две от рецептите (Папуцакя и Бриам)са на едната ми баба, която беше гъркиня :) Другите обаче са повече под влиание на пристрастията ми към италианската кухня :)
    Поздрав и чудесно начало на новата седмица!

    Еликсирче,
    благодаря ти сърдечно!
    Надявам се, кюфтенцата да ви допаднат.
    Поздрав и хубава нова есенна седмица!

    Лулу,
    благодаря ти!
    Радвам се, че предложенията ти допадат!
    Сърдечен поздрав и прекрасно начало на новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  19. Лети, прекрасни рецепти и отлична идея да събереш всички на едно място.
    Обожавам патладжан във всякакви варианти, твоите са превъзходни!
    Поздрави и хубава празнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Лети, вкъщи патладжаните са на особена почит, точно по тази причина изчетох изключително внимателно целия ти пост и останах очарована. В блога си също имам доста рецепти с този любим зеленчук, но при теб е рогът на изобилието. Рецептите са от вкусни по-вкусни, а снимките са невероятно изкусителни. Със сигурност ще направя предложенията ти, Лети, защото, както казваш ти, точно сега им е сезонът.
    Поздравления, Лети! :-))))
    Сърдечни поздрави и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  21. Мони,
    благодаря ти за хубавите думи!
    Много се радвам, че рецептите ти харесват, ще се радвам и ако ви зарадват на трапезата :)
    Сърдечен поздрав и чудесни есенни дни!

    ОтговорИзтриване
  22. Какви съкровища открих тук! :) Обожавам патладжани и рецептите ви са изключителни :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са Ви харесали!
      И аз обичам много патладжани и винаги гледам да направя нещо ново и интересно с тях, наред с изпитаните вече рецепти :-)
      Благодаря Ви за хубавите думи!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване