четвъртък, 17 юли 2014 г.

Патладжанена торта / Eggplant tortino



   Много обичаме патладжани вкъщи. Редовно готвя и това си личи по рецептите, които качвам в блога - има толкова много много с патладжани. Въпреки това, не успявам да ви покажа всичко, което приготвям с тях
  Днес рецептата е за едно вкусно тортино с патладжани, което видях в "Cucina moderna".



Патладжанена торта / Eggplant tortino

Продукти:

3 броя средно големи патладжани ( аз използвах от тънкия и дълъг вид),
около 3 големи домата,
1 глава лук,
2 скилидки чесън,
4 яйца,
2 щипки сушен риган,
2 стръка пресен босилек,
сол и черен пипер на вкус,
зехтин (или олио)

   Измийте и подсушете патладжаните, нарежете ги на шайби или пък на надлъжни резени. Поръсете със сол. Сложете ги в голяма цедка (гевгир) и ги оставете за около 30 минути да се отцеди горчивия им сок.
   В това време, измийте и нарежете доматите на кубчета, като отстраните семенната част. Обелете лука и го нарежете на ситно. Загрейте в тиган 2-3 с.л. зехтин (или олио) и сотирайте лука и доматите за около 10 минути. В края на готвенето добавете сол на вкус, 2 щипки риган и обелените и нарязани скилидки чесън и оставете на котлона още 1-2 минути.
   В купа, разбийте леко с вилица яйцата, щипка сол и черен пипер на вкус. Прибавете при яйцата и листата босилек.
   След като горчивия сок на патладжана се е отцедил, изплакнете патладжана и го подсушете. Гриловайте шайбите на грил тиган или скара (може вместо да гриловате, да го сотирате в сгорещено олио или зехтин, но ще е по-калорично от варианта с гриловането).
   Намажете с олио дъното и стените на тавичка с диаметър около 20 см. Подредете слой от патладжаните, поръсете ги с част от доматената смес, върху нея подредете нов слой патладжани и отново доматена смес. Действайте по този начин до изчерпване на продуктите. Накрая, изсипете най оттгоре яйчената смес. Изчакайте 5-6 минути, докато яйцата проникнат между слоевете зеленчуци. 
   Печете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути или докато се стегне и запече до приятно златисто.
   Сервирайте веднага.



 Напомням ви с линкове и за редица рецепти с патладжани, както и за едно друго изумително вкусно тортино, чиято рецепта качих в блога миналата година.

Тортино с палачинки и патладжани - виж рецептата



Още много рецепти с патладжани в блога - виж рецептите






20 коментара:

  1. Лети, и аз обичам патладжани :)
    Чудесна идея, съвсем навреме!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Откриваме лятната патладжанена фиеста, Дани ;-)
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Това тортино или тази торта ще е истинско патладжанено удоволствие! Много обичам този зеленчук, а предложението ти наистина е интригуващо, мила Лети! Поздрави най-сърдечни от мен. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Обичта ни към патладжаните е обща, Гери :-))
      Много се радвам, че идеята ти допада!
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Звучи ми много вкусно, ще опитам Лети, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да ти хареса, Ани!
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Лети, и ние у дома сме любители на всичко с патладжани! Много ми харесва днешното ти предложение и непременно ще приготвя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, надявам се да ви допадне рецептата!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Благодаря! Радвам се, че ти харесва, Кате!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Страхотна е Лети ! И аз обичам патладжани, любими са ми:)

    ОтговорИзтриване
  7. Писах, писах...нета ли ми изяде коментара, или аз нещо....Вкусна торта с любим зеленчук Лети.Тази вечер всички са се наговорили да творят чудесии:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кайти, за щастие и двата коментара са си тук. То това е луда работа - един път всичко се затрива, друг път имам чувството, че коментарите се скиват в някое тайно виртуално джобче и искачат ненадейно, точно котато човек си мисли, че нищо не е излязло :-)
      Благодаря ти от сърце!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Много интересна рецепта, Лети! Аз рядко готвя патладжан, но иначе обичам и сега с удоволствие ще опитам твоите предложения! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се този начин на приготвяне дати допадне, Люси! Аз обичам да опитвам все нови и нови рецепти и някой път не остава ред да повторя особено сполучливи стари. Тортиното от миналата година с патладжаните и палачинките е още по-вкусно от това.
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Лети, и аз много обичам патладжан, чудесно предложение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много, радвам се, че ти допада идеята!
      Сърдеечни поздрави!

      Изтриване
  10. И аз периодично минавам да открадна някоя патладжанена рецепта от теб, защото също ги обожавам;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ти се услаждат, Мъхче!
      Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. Ох, много примамливо предложение, Лети! Обичам патладжани, задължително ще се пробва ;)

    ОтговорИзтриване