петък, 20 август 2010 г.

Кюфтенца с патладжани и доматен сос



Горещините предразполагат към леност и летаргично настроение, поне при мен :)
Не, че съм спряла да готвя, съвсем не, но не всичко е заснето, а пък заснетото (включително и от едно парти) се нареди на опашка и чака да запретна ръкави, за да се появи тук.
Започвам от последното приготвено и заснето ястие, другите ще следват по-нататък :))

Продукти:

За кюфтенцата:
около 250 гр. свински гърди без кост, смлени на кайма,
около 250 гр. смляно телешко месо,
1 яйце,
1 с.л. галета,
1 с.л. майонеза,
1 с.л. ситно накълцан пресен джоджен,
1 не много голяма глава лук, ситно нарязана,
кимион,
ситно накълцан магданоз,
сол и черен пипер на вкус,
още галета за овалване на кюфтенцата,
мазнина за пържене

За соса:
около 400 гр. домати, обелени и настъргани,
2-3 с.л. доматено пюре,
около 100 мл. вода,
1 с.л. ситно нарязан пресен босилек,
5-6 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
малко парченце дафинов лист (около 0,5 см),
ситно нарязан магданоз,
щипка бял пипер,
сол на вкус

4 малки патладжанчета или 2 по-големи,
брашно за овалване,
олио за пържене

7-8 чери доматчета

Продуктите за кюфтетата се слагат в купа и се омесват много добре. С навлажнени ръце се оформят кюфтенца, големи колкото орехчета, овалват се в галета и се изпържват в сгорещено олио.
Патладжаните се измиват, почистват от дръжките и режат на шайбички с дебелина около 1 см. Посоляват се и се оставят за 15-тина минути да им изтече горчивия сок и после се изплакват с вода. Аз си спестих тази процедура, като използвах от белите патладжани. Те не са горчиви, единствено обвивката им е малко по-жилава, но точно за това ястие ще е преимущество, защото пречи на шайбите да се разпаднат.
Шайбите патладжан се овалват в брашно и се изпържват в сгорещено олио.
В тенджера или дълбок голям тиган се слагат настърганите домати, водата, доматеното пюре, зехтина, дафиновия лист, щипка бял пипер и сол на вкус и се поставвят на умерен котлон да заври сместа. Когато сосът се сгъсти, се прибавят скилидките чесън, предварително обелени, смачкани (аз го правя с плоската част на ножа) и накълцани на едро. Добавят се босилека, изпържените кюфтенца и изпържения патладжан и нарязаните на половинки чери доматчета. Ястието се оставя да поври 10-тина минути на слаб огън. После котлона се изключва и в ястието се добавя ситно накълцан магданоз.

* Първоизточника на рецептата е "Малката голяма готварска книга", където е под надслов "Кюфтета с доматен сос", но доста я поизмених и откъм продукти и откъм начин на приготвяне.

8 коментара:

  1. Но затова пък изглежда много апетитно така!
    Чудесно лятно предложение, Лети!
    Прегръдка и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  2. С тази рецепта имаме особени взаимоотношения - "любов от пръв поглед" :) хубавото е, че няма ревност и чувство за притежание :))) Благодаря Лети!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    много хубава рецепта!
    Прилича ми на имамбаялдь с кюфтенца!
    Оригинално!
    Сигурно е много вкусно и ароматно!
    Поздрави и хубав летен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусотия, като гледам продуктите... а аз ги харесвам всичките, няма шанс да не е страхотно вкусно :)
    Поздрави, Лети :)

    ОтговорИзтриване
  5. И аз се присъединявам напълно към казаното от колежките :))) по-горе + чудесни снимки!
    Всичко най-добро: Ина

    ОтговорИзтриване
  6. Hola!!! que blog más interesante tienes, me ha gustado mucho...y esta receta estoy segura que me encantaría, las berenjenas son una de las cosas que más me gustan...un beso

    ОтговорИзтриване
  7. Бях сигурна, че не трябва да влизам тука! Сега няма да мирясам докато не ги направя тези кюфтаци...

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Пепи!
    Радвам се, че ти допада.
    Прегръдка и на теб!

    Самодивке, доволна съм и няма да преча на тази любов :)))
    Дано да ти хареса и не остане само любов от пръв поглед за един път, надявам се между вас да се породят трайни взаимоотношения :)))

    Роси, благодаря!
    Наистина стана и вкусно, и ароматно, а пък се роди като пълна импровизация тази рецепта.

    Зори, благодаря!
    Радвам се, че ти допада. И аз харесвам тези продукти много. Вкусно се получи.

    Ина, благодаря, особено за комплимента за снимките, макар, че има още какво да се желае, особено един нов фотоапарат :)) Ама и това ще стане.


    Thanks MªJose-Dit i Fet!
    You are very kind.
    Regards!

    Лулу, благодаря ти!
    Ще се радвам много, ако ви допадне ястието.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване