сряда, 16 февруари 2011 г.
Клементайн кейк
Много ми хареса рецептата за този кейк. Още като я видях реших, че ще се получи много ароматен и свеж и наистина така се и оказа. Clementine cake (Клементайн кейк) е всъщност мандаринов кейк и името му идва от вида на цитруса, който се използва.
Клементайн е сорт на мандаринов портокал. Плодовете са много сочни, сладки и ароматни, с по-малка киселинност от портокалите. Делят се лесно на 7-14 парченца, много лесно се белят и почти винаги са без семки. Не са много гореми за разлика от стандартните мандаринови портокали
Не си мислете обаче, че с обикновени мандарини кейка няма да се получи :) Може напълно спокойно да заместите.
Рецептата е за 18 см. кръгла форма, но аз изпекох къпкейкчета.
И така, рецептата:
Продукти:
175 гр. меко масло,
2 клементини (или мандарини), ако са по-малки ще са нужни 3 броя,
175 гр. кафява захар (демерара) + 3-4 с.л. за сиропа,
3 яйца,
175 гр. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
1 капсула ванилова есенция,
3 с.л. смлени бадеми,
4 с.л. сладкарска течна неподсладена сметана,
Първо подгответе формата за печене. Ако е една (18-20 сантиметрова), намажете леко дъното и стените с мазнина и застелете дъното с хартия за печене. Ако използвате формички за мъфини или къпкейкс поставете хартиени кошнички (капсули).
Внимателно настържете кората на две от клементините (или мандарините), като внимавате да не стържете от бялата вътрешност на кората. Може също така да обелите много тънко с белачка за зеленчуци и после да нарежете кората на много ситно. Трябва ви около 1- 1 1/2 равни с.л. кора.
Пресейте брашното с бакпулвера.
Разбийте с миксер мекото масло, захарта и настърганата кора на плодовете, докато се получи пухкав крем.
Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера, докато се поеме напълно от сместа. Добавете ванилията, лъжиците сметана и разбийте пак за малко.
Внимателно прибавете пресятото брашно при маслено-яйчната смес, като разбърквате с дървена лъжица, докато брашното се поеме. Не се престаравайте прекалено с бъркането, тестото не трябва да се преразбива и на този етап не се използва миксер.
После добавете смлените бадеми и леко разбъркайте.
Изсипете сместа във формата (формичките за къпкейк).
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Около 50 минути, ако е цял кейк, и около 20 минути, ако ще правите къпкейкчета. Най-добре ще проверите готовноста с дървено шишче, по него не трябва да полепва тесто, когато боднете сладкиша.
След като се изпече, оставете за 5 минути във формата. После извадете върху решетка.
Изцедете сока на 3 клементини (или мандарини), сложете го в малка съдинка, заедно с 3-4 с.л. кафява захар и включете котлона на средно силно. Разбърквайте от време на време. След първите 2-3 минути, намалете малко котлона и дръжте сместа на огъня, като бъркате, докато сиропа се посгъсти.
Полейте с така приготвения сироп сладкиша с помоща на супена лъжица или ако са къпкейкчета, сложете на всяко около 1/2 с.л.
Ако желаете може отгоре да посипете с натрошена на едри трохи захар на бучки.
* Рецептата е от книжката "Baking" на поредицата "Kitchen library"
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много ароматно предложение, Лети :)
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат ден!
О, тези със сигурност са много ароматни! Представям си колко хубаво е ухаело у вас, когато си ги пекла :-)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :-)
Чудесни и много ароматни кейкчета си приготвила , Лети !
ОтговорИзтриванеЩе се пробват ...:)
Сърдечни поздрави !
Лети,
ОтговорИзтриванеизкушаващи са новите ти предложения,а
много ми харесват и тези кексчета.
Ароматни и сочни - по моя вкус.
Чудесни снимки,
Поздрав и усмихнат ден, Диана
OOOoooo prekrasna rezepta, vednaga 6te si ia zapi6a!!!! Takmo imam mnogo klementini...hhahaha pozdravi i zeluvki Iva
ОтговорИзтриванеДани,
ОтговорИзтриванеМиленка,
Сабина,
Диди,
Ива,
Сърдечно ви благодаря!
Радвам се, че кейка ви допада, наистина става ароматен :)
Поздрави и пожелания за ведър и успешен ден!
Прекрасни са, Вили! Вкъщи много обичаме мандарините и със сигурност ще го харесат, може би ще го приготвя като цял кекс. Благодаря ти, за споделената ароматна и вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ева,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много!
Много ще се радвам да ви хареса кейка!
Хубави почивни дни!