неделя, 20 февруари 2011 г.
Круши с шоколадов сос върху подложка от грис
Този десерт правих преди много време. То си личи и от снимката - по-нескопосана е :)
Публикацията се забави доста поради много причини, после други неща, които междувременно приготвях затрупаха тези снимки. Тези дни, обаче, докато подреждах снимките за блога попаднах отново на десерта и реших да го публикувам, защото, ако не го направя сега, така ще си и остане :)), а го намирам за интересен.
Може би няма да е за всеки вкус, но то пък коя храна всъщност е такава :)
Рецептата е от един от любимите ми чуждоезични блогове - Fiordizucca.
Продукти:
за 4 порции
За крушите:
2 круши (в оригиналната рецепта са "Уилямс"),
70 гр. захар,
кората на 1 портокал,
1 пръчка канела,
1/2 шушулка ванилия
За пшеничния грис:
250 мл. прясно мляко,
70 гр. захар,
50 гр. пшеничен грис,
малка бучка масло,
щипка сол
Шоколадов сос:
100 гр. черен шоколад (над 70% съдържание на какао),
60 мл. мляко,
40 мл. течна готварска сметана,
1 ч.л. мед,
1/2 шушулка ванилия
Крушите не трябва в никакъв случай да са презрели. Внимателно се обелват, разполовяват и семките се почистват. Половинките се поставят в тенджера, покриват се с вода, прибавя се захарта, кората от портокал, канелата и ванилията. Покриват се и се оставят на слаб огън водата да заври. Вари се около 5-8 минути (в зависимост от степента на зрялост на крушите) и отстранете от огъня. Оставете да изстинат в тенджерата.
В това време пригответе пшеничния грис. Сложете млякото, щипката сол и захарта на огъня да се загреят до кипване (не изполсвайте много силен котлон), прибавете при непрекъснато бъркане постепено на тънка струйка пшеничния грис. Варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти (не трябва да е прекалено гъста и да става на бучки). Дръпнете от огъня, прибавете маслото и разбъркайте.
Бързо, преди да започне да се охлажда, разпределете топлата смес в предварително подготвените форми (или форма). Може да използвате, например, малка правоъгълна форма и после да режете стегналия грис на 4 квадрата или пък да използвате 4 кръгли купички. После оставете гриса да се охлади и стегне (в хладилника или дори навън - сега е достатъчно студено).
Пригответе шоколадовият сос, като първо сложите млякото, сметаната, меда и ванилията в тенджерка на котлона да се загреят. В момента в който почнат да завират оттеглете от огъня, изсипете в горещото мляко начупения на блокчета шоколад и бъркайте докато шоколада се стопи и се образува еднородна шоколадова смес.
Аранжирайте в чиния подложката от грис, поставете отгоре половинка круша (добре отцедена от сиропа в който е вряла). Може да я нарежете по дължина на резенчета без да прекъсвате връзката до края - като ветрило. Отгоре полейте с шоколадов сос.
Ако желаете, украсете с портокаловата кора, заедно с която са сварени крушите.
* Рецептата е от прекрасния блог Fiordizucca
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Лети, не е честно, как можа да покажеш сега тази прекрасна рецепта - обожавам круши, а в комбинация с грис и шоколад звучат доста обещаващо.
ОтговорИзтриванеОбаче крушите през зимата по магазините са вносни - стоят ми някак изкуствени...ще чакам лятото.
Хубава нова седмица ти желая!
Снимката е прекрасна :)
ОтговорИзтриванеА рецептата е изкушаваща!
Поздрави, Лети и успешна,
усмихната седмица!
Изглежда неустоимо и звучи много ароматно!
ОтговорИзтриванеЧестита нова визия на блога! Много е свежо така :-)
Спорна и усмихната нова седмица :-)
Ех, Лети, страшно изкушение ни предлагаш! Изглежда невероятно вкусно! Обожавам грис с прясно мляко, а с добавката от ароматни круши и шоколад - неустоимо просто!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
Много ме заинтригува този десерт. Всички "участници" в рецептата са сред любимите ми. И са поднесени много изискано :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна седмица :)
Ей че ми звучи вкусно, Лети!
ОтговорИзтриванеДобре, че си пуснала рецептата - веднага си я отбелязвам :)
Сърдечен поздрав от мен!
Страхотно предложение, Лети!
ОтговорИзтриванеИ снимката много ми харесва :) Толкова апетитна изглежда така поднесена крушата!
Прекрасна седмица ти желая и изпращам целувки на децата :-)
О, Лети,
ОтговорИзтриванекакво изкушение само!
Обожавам круши и в това съчетание е направо неустоимо!
Поздрави!
Мариета,
ОтговорИзтриванеДани,
Миленка,
Ина,
Ели,
Мария,
Тони,
Роси,
Много се радвам, че ви харесва!
Благодаря ви!
Поздрави за всички вас и пожелание за една чудесна седмица!
Лети,
ОтговорИзтриванепрекрасно предложение -
изкушаваща комбинация на круши, шоколад и млечен грис.
Чудесна рецепта, снимка и нова визия на блога!
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Лети, това е божествено!!! И аз обожавам круши :) и дори и зимата не мога да им устоя. А с това изкушение, което показваш :)) май ще се търсят утре круши из квартала...
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Мнението ти значи много за мен!
Изпълнен с приятни емоции ден ти пожелавам!
Мина,
Сърдечно благодаря!
Ще се радвам да ти допадне, ако решиш да пробваш рецептата.
Хубав ден ти пожелавам!
Лети, този десерт е точно по мой вкус...някой ден ще го направя, есента сигурно, че имам чудна круша в двора.А аз май крушите ги обичам само сготвени, затова и не пропускам рецептите с тях, и за солени , и за сладки кулинарни вкусотии - сурови не ми допадат много...
ОтговорИзтриванеПоздрави
Мария
Лети, много щяхме да изпуснеш ако не я беше публикувала тази вкусна рецепта. Изглежда страхотно и много вкусно!
ОтговорИзтриванеМария,
ОтговорИзтриванеБлагородно ти завиждам за прекрасната градина (видях я на много твои снимки) и за крушата. Прекрасно е да можеш да си откъснеш пресен плод от собствената градина.
Ще се радвам да ти хареса рецептата, ако решиш да я приготвиш :)
Ани,
Благодаря ти!
Радвам се, че идеята за десерта ти допада!
Сърдечен поздрав!
Много вкусно предложение, Лети :) Жалко, че нямам повече круши... Последните от село ги дадох на мъниче за захранване :) Но на есен задължително ще го пробвам :)
ОтговорИзтриванеБоряна,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че рецептата ти допада!
Важното е мъничкото буболече да е добре и да набавя витаминки, а за проба на рецептите има време :)
Благодаря ти!
Хубав, уютен уикенд!