събота, 29 януари 2011 г.

Ябълков сладкиш със смокини и шоколадов чипс



Продукти:

1 ч.ч.= 250 мл.

1 ч.ч. бяло брашно,
1/2 ч.ч. пълнозърнесто брашно,
1 бакпулвер (10 гр.),
2 шепи стафиди + 1-2 с.л. бренди,
100 гр. сушени смокини нарязани на ситно,
200 гр. почистена, обелена и нарязана на малки кубчета ябълка,
1 ч.ч. кафява захар (демерара),
1 ч.л. канела,
60 гр. стопено масло,
2 яйца,
5 с.л. вода,
1/2 ч.ч. шоколадов чипс (или 60 гр. черен шоколад нарязан на малки парченца)



Загрейте фурната до 180 градуса.
Намажете форма за кейк с олио.
Сложете стафидите в купичка заедно с брендито и ги оставете така за около 15-тина минути.
Нарежете смокините на ситно.
Обелете и почистете ябълките от семките. Нарежете ги на малки кубчета. Сложете ги в купа. Прибавете канелата, захарта, стафидите, смокините, пресятото брашно с бакпулвера. Объркайте продуктите.
Разбийте яйцата леко с вилица, прибавете към тях водата.
Разтопете маслото. Оставете го да изстине, трябва да е топло (с телесна температура), но не и горещо.
Прибавете яйцата и маслото към сместа в купата. Разбъркайте с дървена лъжица.
Накрая добавете и шоколадовия чипс и разбъркайте. Получава се доста гъсто кейково тесто.
Изсипете тестото в подготвената форма. Загладете отгоре.
Печете, в предварително загрятата на 180 градуса фурна, около 1 час или докато дървена клечка, забодена в сладкиша излезе чиста, без полепнало тесто.
Охладете върху решетка.
След като изстине, може да го поръсите с пудра захар.
Друг вариант е, вместо да ръсите с пудра захар, още докато сладкишът е горещ, да го сиропирате леко с 6-7 с.л. карамелов сироп.
Трети вариант (който аз си избрах и ясно се вижда на снимката) е при сервиране да полеете парчето от сладкиша с чаена лъжичка пчелен мед. Чудно вкусно се получава!

12 коментара:

  1. Невероятен е сладкишът, Вили! Много обичам и смокини, и ябълки, а той съчетава и двете - със сигурност ще го направя. Благодаря ти, за споделената вкусна рецепта и красивите снимки! :)
    Поздрави с пожелания за спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Лети, все любими продукти :)
    Обичам ябълкови сладкиши, а с добавка на смокини и шоколад...мммм....
    Вкусно!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    страхотен сладкиш!
    Вкусен и ароматен!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, страхотно нещо си сътворила! Сладкиш, много богат на аромати и колко мекичък изглежда! А с потеклия мед... изглежда невероятно изкусително!
    Благодаря, че сподели рецептата!

    Една успешна седмица от мен и много усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  5. pipi,
    Надявам се, че ти е харесал! :)
    Хубава нова седмица!

    Ева,
    Благодаря ти много!
    Ще се радвам, ако ви допадне!
    Ползотворна и усмихната нова седмица!

    Дани,
    Много ми е приятно, че ти допадна сладкиша!
    Благодаря за хубавите думи!
    Спорна, вкусна и усмихната седмица!

    Роси,
    Благодаря ти от сърце!
    И при теб е прекрасно, такъв изкусителен аромат на хляб, козунак и други такива вкусни неща се носи.
    Прекрасна нова седмица ти пожелавам!

    Вили,
    Много ти благодаря за хубавите думи!
    В комбинация с меда наистина стана много вкусно, добре допълва вкуса! Радвам се, че сладкиша ти допада :)
    Спокойна, усмихната и вкусна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Много ароматно и вкусно! Мисля да пропусна шоколадовия чипс, но останалото ще го направя още тази седмица! Направо ми се напълни устата при мисълта:)

    ОтговорИзтриване
  7. Токова ми хареса предложението ти, Лети, че при при първа възможност /сряда/ ще го направя :)
    Сърдечни поздрави с пожелание за спорна и успешна седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  8. ММм, много вкусен изглежда този сладкиш!!! На мен ми се хареса вариантът с мед. Може да го пробвам тази седмица (дано остане време ;)
    Поздрави!
    Боряна

    ОтговорИзтриване
  9. Лети,
    неустоим сладкиш!
    Чудесни съставки и снимки,
    поздрав и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Ето това е 100% мой тип сладкиш!!! Фантастична комбинация, Лети! И много :) вкусни снимки!! Нямам търпение да го пробвам...

    ОтговорИзтриване
  11. Лулу,
    Ще се радвам да ви хареса :)
    Шоколадовия чипс го сложих заради децата, на мен също ми допада повече без него :)
    Благодаря ти!

    Тони,
    Дано ви допадне :)
    Благодаря за доверието!
    Прегръдка!

    Боряна,
    Сърдечно благодаря!
    И на мен варианта с меда ми допадна много.
    Поздрав и хубава седмица!

    Диди,
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Прегръдка и пожелание за вкусна и прекрасна седмица!

    Мина,
    Благодаря ти от сърце :)
    Дано да ти хареса :)
    Поздрав и пожелание за прекрасно настроение през седмицата!

    ОтговорИзтриване