Всяка зима, за някой от празниците приготвям това ястие. Готви се в глинен гювеч, бавно и дълго, но става невероятно вкусно. Този път го хапнахме на Нова година.
Не е никак трудно за приготвяне, ако си планирате достатъчно време за печенето. Дълго се чудих какво наименование да му сложа и не можах да измисля по-добро. Кралимарковите сарми са доста големи, така че една сарма е достатъчна за една порция,
Чудесно решение е за трапезата по някой повод, ако сте решили да заложите на българската кухня. И не на последно място, важно предимство е, че това ястие пие и доста червено винце :)
Кралимаркови (механджийски) сарми с три вида месо
Продукти:
За количество между 8 и 10 сарми (в зависимост от големината им) ще ви трябват:
Големи листа кисело зеле, според броя на сармите + още няколко за застилане дъното на глинения гювеч,
около 500 гр.хубаво телешко месо без кост,
около 500 гр. свинско месо без кост (да не е много мазно),
около 500 гр. обезкостени пилешки пържолки от бут (и с филе става, но е по-сухо),
около 500 гр. сурова наденица,
150 гр. бекон,
около 200 гр. пресни гъби,
3-4 глави лук,
олио,
1 к.ч. червено вино,
чубрица,
кимион,
черен пипер,
червен пипер,
сол на вкус,
дафинов лист (опция)
- Пригответе си глинен гювеч в който ще печете ястието. Застелете дъното му с 3-4 зелеви листа. Пригответе си 3 отделни съда.Нарежете на хапки (с размер, като за кавърма, гулаш или пък кебап) 3-те вида месо поотделно в съдините.Нарежете лука на половинки, а половинките на тънки филийки (полумесеци). Разпределете го в 3-те съда.
- Овкусете пилешкото месо със сол, черен, червен пипер и щипка-две чубрица, прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
- Овкусете телешкото месо с черен пипер, червен пипер. Не слагайте сол на телешкото. Прибавете 2 с.л. олио и разбъркайте добре.
- Овкусете свинското месо с черен и червен пипер, кимион и сол, прибавете 1 с.л. олио и разбъркайте добре.
- Внимавайте със солта и черния пипер. Зелевите листа са също солени, а черен пипер се добавя и в трите съда, така че преценете количествата. Приберете 3-те съда в хладилника за 30-тина минути.В това време, нарежете наденицата на хапки. Измийте и нарежете гъбите. Нарежете бекона на филийки.
- Разстелете зелевия лист, сложете по 3-4 хапки от всеки вид месо и от наденицата, малко от лука и малко от гъбите. Завийте стегнато на сарма. Процедирайте по този начин до изчерпване на месото.
- Подредете сармите в глинения гювеч, като между тяк сложите резените (филийките) бекон. Не се притеснявайте, ако трябва да наредите сармите на два реда. Опция е да сложите половин дафинов лист в гювеча, ако обичате аромата на тази подправка.
- След като подредите сармите, залейте с виното, още 2 с.л. олио и вода, колкото 1/2 от яденето да се покрие. Сложете капака на гювеча. Печете на 200 градуса около час, после намалете до 150 градуса и печете още около 4 часа. Пече се непрекъснато под капак.
- Сервира се една сарма на порция.
Лети, много апетитно изглеждат :)
ОтговорИзтриванеА за винцето, не се съмнявам!
Поздрави и хубава седмица!
Ето, това се казва сарма!
ОтговорИзтриванеАпетитна, голяма и с хубава плънка :)
Лети, телепатията почти проработи този път, аз ще правя подобните на Жоро тези дни :))))
Изглеждат внушително! И примамливо :) Навярно зелето и смесването на различните вкусове месо, а и подправките придават неповторимост-много обичам такива комбинации, непременно ще опитам!
ОтговорИзтриванеЛети, ще се възползвам от коментара си тук и ще добавя една молба-въпрос, а ти ще прецениш и решиш: в моето семейство тиквата е на почит през зимата и се чудех дали няма някоя рецепта със сушени плодове, но да не е пълнена тиква...Печенето на цяла тиква ме притеснява.
Надявам се да ми простиш за изместването на темата на коментара...
Усмихнат да е денят ти! :)
Лети, бягам бързо от тук, че човек убивам за сарми с кисело зеле.....правя подобни със свинско само, твоите са много богати и пищни!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Дани,
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Хубава седмица и на теб!
Пепи,
Благодаря!
А пържолите в зелев лист на Жоро Бордовски съм ги пробвала, мноооого са вкусни. Ама при тази рецепта вкуса се получава по-различен, може би заради повечето видове месо и дългото печене в гювеч.
А телепатията май стана обичайна :))
Лара,
Благодаря ти от сърце!
А за рецептата за тиква, майка ми прави една за пърнена с плодове и орехи. Ще я взема от нея. Аз съм страстен любител на тиквата, но съпруга ми и децата не я обичат. Готвя я по-рядко и най-вече я крия в крем купички, настъргана в кейкове и т.н. Печенанатюр или с плодове и ядки я ям при мама иначе ако правя вкъщи ще трябва да си я хапвам съвсем сама цялата :)
Тия дни ще ти дам маминия вариант.
Усмихната седмица!
Мария,
И ние сме любители на зелевите сърми, ама тези гигантските ги правя само веднъж годишно, защото наистина са пищни иначе си хапваме по-стандартни и с по-малки размери :)
Хубава седмица от мен! :)
Лети, не знаех, че се казват Кралимаркови сърми. Свекърва ми ни почерпи с тях на Коледа и много се харесаха, наистина. Това, според мен, е рецепта по вкуса на всеки българин (или почти всеки :). Поздравления за майсторството и сигурно много хубави спомени вървят с това ястие, семейните празници и винцето :). Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеМира,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Искам да те попитам, свекърва ти как нарича ястието?
Кралимаркови сърми аз го измислих, защото не знам точно как се казва. Рецептата е от семейните тефтери, но не е записана с някакво име. Трябваше да я кръстя някак, заради публикацията в блога и това ми роди главата! :)
Весело настроение през цялата седмица!
Само веднъж съм яла подобни сърми, но тези ми изглежат доста по-вкусно!
ОтговорИзтриванеMargon,
ОтговорИзтриванеДобре дошла!
Благодаря ти!
Сърдечен поздрав и пожелание за усмихнати дни през тази седмица!
Тези сърми как съм ги изпуснала?! Звучат и изглеждат много вкусно и обезателно ще ги пробвам!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :)
Инче, надявам се да ти харесат!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Пo подобен начин се готви банската капама.Иначе аз отдавна експериментирам със смесването на няколко вида меса-става много вкусно.Поздрави на всички от форума!
ОтговорИзтриванеМира, напълно вярно е, че банската капама се готви по подобен начин, защото всъщност тази рецепта си е вид капама, макар че съм й сложила друго заглавие :) Записала съм тази рецепта без точното й наименование и дори не помня откъде, та трябваше да я кръстя все някак.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавия коментар!
Сърдечен поздрав и пожелание за цветно настроение през тези снежни дни!
Howdy terrific blog! Does running a blog similar to this require a great
ОтговорИзтриванеdeal of work? I've virtually no understanding of computer programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I just needed to ask. Many thanks!
Also visit my weblog :: bacalaos
Лети, много вкусни! И името е подходящо. А Марти ги кръсти BIG сърми.
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Наистина са "big".:-))
ИзтриванеРадвам се че са ви харесали!
Сърдечни поздрави и прегръдки!