Коледа наближава, в кулинарните блогове става празнично, цветно и естествено - вкусно. И аз стартирам с предложения за празничната трапеза.
Ето един вариант за предястие, което да украси празничния коледен обяд или вечеря.
Настърганото цвекло, остава леко и приятно хруптящо в готовата палачинка и се съчетава чудесно с плънката от крем сирене и зелени подправки.
Палачинки с цвекло и крем сирене за Коледа / Christmas beetroot rolls
Продукти:
За палачинките:
2 яйца,
150 ml прясно мляко,
60-70 ml вода,
брашно,
щипка сол,
1 цвекло ( с големина на детско юмруче)
За плънката:
около 200-250 гр. крем сирене,
1-2 с.л. (с лек връх) цедено кисело мляко (или заквасена сметана),
3-4 стръка зелен лук,
няколко стръка копър,
няколко стръка магданоз,
2-3 скилидки чесън,
щипка черен пипер,
сол на вкус
За декориране на чинията: още нарязани на ситно зелен лук, копър и магданоз
Начин на приготвяне:
За палачинките:
Счупете яйцата в купа, разбийте ги леко с вилица. Прибавете млякото, водата, щипка сол (около 1/3 ч.л.) и с вилица или телена бъркалка, разбийте сместа, докато стане еднородна. После започнете да прибавяте пресятото брашно, като същевременно разбърквате енергично с бъркалката, като внимавате да не се образуват бучки. Прибавяйте брашно до получаването на смес с гъстотата на боза.
Почистете, обелете и измийте цвеклото. Настържете го на едро ренде. Прибавете го към палачинковата смес и леко разбъркайте, за да се разпредели добре.
Загрейте на котлона тиган с незалепващо покритие (огъня не трябва да е прекалено силен), намажете с няколко капки олио дъното, вдигнете тигана от котлона и с помоща на черпак излейте от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разстели равномерно и навсякъде по дъното. Може да се наложи да си помагате с дъното на черпака или лъжицата, защото настърганото цвекло в сместа донякъде спира равномерното разпределение на тестото по тигана. Върнете тигана на огъня. Когато палачинката е готова от едната страна, с помоща на дървена шпатула я обърнете от другата страна. Прехвърлете готовата палачинка в чиния. Изпържете по същия начин и останалите, като преди изпържването на всяка една, задължително намаслявате тигана с няколко капки олио.
Оставете готовите палачинки да изстинат и в това време си пригответе плънката.
Плънката: Сложете крема сиренето в купа, прибавете цеденото мляко (или заквасената сметана). Добавете сол на вкус, щипка черен пипер и много ситно нарязаните или пресовани скилидки чесън. Разбъркайте много добре, докато получите еднородна, гъста, кремообразна смес.
Нарежете зеления лук, копъра и магданоза на ситно. Половината прибавете към плънката и разбъркайте.
Сглобяване и аранжиране: Намажете изстиналите палачинки с плънка, поръсете върху нея малко от останалата половина нарязани зелени подправки и завийте палачинката на стегнато руло. Завийте по същия начин и останалите палачинки.
Приберете завитите на руло палачинки в хладилник за около час. Извадете охладените палачинки и с остър нож ги нарежете на "пънчета". Аранжирайте в плато, декорирайте с нарязани зелени подправки и съхранявайте до поднасянето в хладилник, покрити плътно с фолио за свежо съхранение.
Чудесни са, Лети!
ОтговорИзтриванеМного добра и цветна идея за всеки празник!
Прегръдка и хубава нова седмица на теб!
Благодаря ти, Пепинко!
ИзтриванеПриятни приготовления за предсоящите празници!
Прегръдки!
Обожавам червено цвекло!
ОтговорИзтриванеПоредната вкусна и красива рецепта за
предстоящите празници, Лети!
Усмивки от мен!
И аз много го обичам, Дани, пък е и толкова полезно :-)
ИзтриванеБлагодаря ти, прегръдки!
много красиви :) и несъмнено вкусни, Лети :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Зори!
ИзтриванеПоздрави и хубаво предколедно настроение!
Много харесвам такива свежи и експериментаторски солени палачинки! Адмирации!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! И аз обичам палачинковите вариации :-)
ИзтриванеПоздрави!
Лети, много красиво и вкусно предложение!
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки!
Желая ти весел и вдъхновен месец декември!
Благодаря ти, Бети!
ИзтриванеС нетърпение чакам следващите ти предложения от вкусния декемврийски календар :-)
Поздрави!
Вили, много идейно и красиво поднесено предястие. Много приятни цветове е станала палачинката. Прекрасни вечерни снимки. Лека и спокойна вечер.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ани!
ИзтриванеПриятни предколедни приготовления :-)
Поздрави!
много красиво и свежо предложение! Снимките са чудесни! Хубави празнични дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Соня! Хубави и светли да са идващите празници и за теб!
ИзтриванеДа, красиво, ефектно и празнично предложение, Лети,
ОтговорИзтриванехаресвам финеса в идеите ти за салати, предястия /и не само там:)/...
Хубави, вдъхновени и усмихнати декемврийски дни!
Благодаря ти много, Диди!
ИзтриванеПожелавам ти чудесно предпразнично настроение!
Поздрави!
Лети, много са красиви, цветни и Коледни! Страхотно предложение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеХубави декемврийски дни и прекрасно предпразнично настроение!
As a respectful cookery blog, we kindly invite you to give a look at the gourmet products we have available on http://www.sugartrends.com/gourmet . Thanks and wishes of good cooking!
ОтговорИзтриванеThanks! Kind Regards!
ИзтриванеАз мога и преди Коледа да ги хапна;) Много са ефектни, а вкусът няма начин да не ми хареса;))Поздрав, Лети!
ОтговорИзтриванеМъхче и ние предколедно май ги похапнахме :-))) Но цветовете са си коледни и превръщат палачинките в тематични, та може на някой да му свърши работа тази рецепта, за разнообразяване на коледната трапеза :-)
ИзтриванеПоздрави сърдечни!
Хем е вкусно, хем е красиво. Чудесна хрумка, Лети, страшно оригинално! И със сигурност много ще краси коледната трапеза. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер! :)
Благодаря ти, Гери! Хубави предпразнични дни!
ИзтриванеПрегръдки!
Лети, обожавам цвекло и със сигурност ще се възползвам от рецептата. Палачинките са перфектни. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти хареса, Таня! Много настроение в предпразничните дни! Поздрави!
ИзтриванеУникално!!!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Мария!
ИзтриванеПоздрави!
Разкошни са ти палачинките и снимките,Лети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята,непременно ще ги направя,много обичаме солени палачинки!Прегръдка!
Благодаря ти, Роси! Надявам се да ви харесат :-)
ИзтриванеСърдечни поздрави и прегръдка!