Приготовленията за Коледа започнаха. Вече направих меденките, които отлежават 2-3 дни преди украсяването и прибирането им в кутии. Ред за печене чакат и други бисквитки.
Тези, които ще покажа днес са много лесни и вкусни, изядоха се веднага и мисля да повторя с правенето :)
Бисквитки с шоколад и ядки / Chocolate Walnut Cookies
Продукти:
75 гр. краве масло,
75 гр. пудра захар,
75 гр. кафява захар демерара,
1 яйце,
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора (или 1/2 ампула лимонова есенция),
175 гр. пресято брашно,
щипка сол,
50 гр. ситно нарязан натурален шоколад,
около 50 гр. нарязани орехи
- Загрейте фурната на 190 градуса.
- Застелете плитка тава (най-добре тази от фурната) с хартия за печене
- Разбийте маслото със захарта с миксер. Добавете яйцето, лимоновата кора (есенция) и разбъркайте с дървена лъжица. После добавете брашното и солта и отново разбъркайте до еднородност на сместа.
- Прибавете нарязания натурален шоколад и нарязаните орехи, разбъркайте, за да се разпределят равномерно.
- Взимайте от сместа със супена лъжица, сравнително равни количества и ги слагайте в приготвената тава. Съвсем леко приплеснете бисквитките с вилица.
- Печете около 10-12 минути в предварително загрятата фурна до бледо кафяв цвят на бисквитките.
- Охладете на решетка.
- Съхранявайте в плътно затворена кутия, за да не овлажняват.
Не знам колко могат да издържат, защото при нас свършиха бързо :)
* Рецептата е адаптирана от поредицата книжки "Уверени в кухнята".
Готови са
ОтговорИзтриванеМмм, с ядки и шоколад... и едно капучино - екстра ще ми дойдат :))
ОтговорИзтриванеИзглеждат много добре, Лети!
Хубав ден :)
Лилия,
ОтговорИзтриванедано са ти харесали
Ина,
Благодаря!
Много си далеч, иначе щях да метна две три за капучиното :))
Хубав ден и на теб!
Lety, страхотни бисквитки:)) Невероятна идея ми даваш. Все още не съм започнала с подготовката за Коледа и мисля в неделя да приготвя твоите бисквитки.
ОтговорИзтриванеЛети, много са хубави тези бисквити. Стоплят душата.
ОтговорИзтриванеИсках да те пипитам, защо оставяш меденките да отлежат 2-3 дена преди да ги глазираш? Аз ги оставям 1 ден да изсъхнат. Стана ми интересно.
Поздрави и приятни предколедни приготовления!
Таня,
ОтговорИзтриванеще се радвам да ви харесат!
Само не знам с каква трайност са и дали ако се направят отсега ще издържат до Коледа, при нас не се задържат, за да разбера :) Само меденките оцеляват, защото ги крия :)
Мира,
Благодаря ти! И на мен твоите коледни сладки ми легнаха много на сърце :)
А за меденките - приготвям ги от три години вече по една рецепта на Диди (Диани) с леки изменения само, много ни допадат. Като се изпекат обаче, стават леко хрупкави, а моите две малки мишлета, ги предпочитат по-мекички. Като ги оставя 2-3 дена в незатворена кутия леко овлажняват и омекват, стават на вкус точно като кръглите големи меденки от едно време, дето наполовина бяха топнати в шоколад, така най-много им харесват :)
Приятни предколедни приготовления и на теб!
Мира,
ОтговорИзтриванеако искаш ето това е рецептата на Диани, аз слагам освен всичко още само - 2-3 счукани зрънца карамфил и щипка-две индийско орехче.
Благодарение на Диди, за пореден път приготвям страхотни меденки и съм и много, много благодарна!
Лети,
ОтговорИзтриванеизненада ме,
благодаря ти за доверието,вниманието и приятелското отношение! Най-важното -
много съм щастлива, че ви допадат!
Аз харесах много идеята за бисквитките с шоколад и ядки - чудесен е твоят вариант. Ясно е, че няма да останат за дълго.
Сърдечен поздрав и предколедно вдъхновение, Диана
Много обичам такива бисквитки, а твоите изглеждат повече от изкушаващо! :-)
ОтговорИзтриванеДиди,
ОтговорИзтриванеНаистина много ни допадат. Радвам се, че открих рецептата - тази ще е третата Коледа, за която ги правя. Май вкъщи превръщаме бисквитките в традиция, а аз обичам хубавите семейни традиции :) Цялото семейство сме ти благодарни и ти пожелаваме много любов и топлина, много здраве и радост и още прекрасни рецепти, които да претворяват сръчните ти ръце!
Прегръдка!
Ирина,
благодаря много си мила! Аз пък се каня да направя едни твои браунис бисквитки - ето това се нарича изкушение. Прекрасни бяха! :)
Изглеждат много вкусно :)
ОтговорИзтриванеЕй, Лети, чудесни бисквитки! Всички сте започнали Коледните приготовления, само аз мързелувам и чакам мамината отмяна да си дойде и ми направи сладчици.
ОтговорИзтриванеТопъл уикенд!
А, и забравих- най-сетне, моята тиквената история
ОтговорИзтриванеhttp://colourmagicp.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
чудесни бисквитки, със сигуност ще си направя :)
ОтговорИзтриванеТрудова медицина,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти! Ще се радвам да ти допаднат на вкус, на нас вкъщи много ни харесаха :)
Хубава нова седмица!
Мария,
благодаря ти!
Не се и съмнявам, че мамината отмяна ще приготви прекрасни сладки, като знам откъде се е учила :) Блазе ти, аз ще трябва да почакам още няколко годинки за да ме отменят малките :)
А тиквеното предложение е страхотно! Впечатли ме и идеята, и изпълнението - изглежда толкова примамливо.
Хубава нова седмица и много настроение за предколедната подготовка!
Лети, много вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеСнимките ти са толкова уютни и носещи коледно настроение!
Поздрави и хубава снежна седмица!
Лети, най-накрая намерих малко свободно време, в което успях да приготвя бисквитки с шоколад и ядки. Не спазвах точно твоята рецепта, промених някои неща, но се получиха много вкусни :)) Весели празници!
ОтговорИзтриванеЕли, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и весело посрещане на Коледа!
Таня,
Благодаря ти, че си се доверила на моя рецепта!
И аз обичам да импровизирам в кухнята, радвам се, че са се получили вкусни бисквитки!
Весело посрещане на Коледа!