неделя, 27 юни 2010 г.

За една "Торта салата" и любовта към Италия


Тези дни не бях вкъщи, защото със съпруга ми "избягахме" от действителността в една старинна приказка (нямаща италиански произход), но за нея ще разкажа друг път, надявам се скоро :)
Това, за което сега иде реч е моята голяма любов - Италия и италианската кухня. На летището, по пътя за старинната приказка, посетих малка книжарничка, в която си открих италиански кулинарни списания. Какво прелистване падна по време на полета да не ви описвам и след 4 дневно пътешествие, щом си стъпих на родна земя, понапазарувах и в кухнята направих първата от италианските рецепти, които си набелязах.
Трябва да кажа, че намирането на някои от продуктите из родните географски ширини е мисия невъзможна, затова се наложи адаптиране на рецептата.
Оригиналното наименование е "Torte salate d`estate" и е от новия брой на списанието "Cucina moderna".
Снимките не са много добри, но за беда нямах никакво време за тях и ги нащраках набързо.


Продукти:

За основата на "Торта салатата":
200 гр. брашно;
100 гр. масло;
босилек (листата на една малка връзка);
2 с.л. студена вода

За пълнежа:
300 гр. крема сирене;
около 100 гр. сирене фета;
2-3 с.л. заквасена сметана;
100 гр. кедрови ядки;
1-2 щипки смес от прясно смелен (счукан) зелен, розов, бял и черен пипер;
по-малки по размер домати;
2 скилидки чесън;
2-3 с.л. зехтин,
настъргана на едро кората на 1/2 лимон;
малки босилекови листенца


В кухненския комбайн сложете брашното, студеното масло и ситно нарязания босилек. Разбивайте с резачката, докато сместа стане на "трохи". Прибавете 2 с.л. студена вода и премесете на плота докато се получи хомогенно тесто. Увийте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 30 минути.
Нарежете доматите на по-дебели резенчета, прибавете ситно нарязана 1 скилидка чесън, зехтина и лимоновата кора. Объркайте и оставете в хладилника.
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разточете тестото на кръг с дебелина 3-4 мм. и го поставете в намаслена форма с диаметър 20 см, така че да покрие дъното и стените, притиснете с пръсти леко.
За съжаление нямам форма за тарта, от тези с красиво къдравия бордюр, така че моята тартичка не се получи толкова красива, като на снимката в списанието. Аз използвах форма със свалящ се борд, което се оказа предимство, защото така по-лесно излезе от формата без да се натроши, напука или деформира.
Надупчете тестото с вилица, застелете внимателно отгоре с хартия за печене и застелете върху хартията леща или зрял фасул, така че да покрие дъното на формата.
Печете 10-15 минути.
Махнете хартията за печене, заедно с лещата и ги изхвърлете.
Оставете основата на тартата да изстине напълно.
Докато изстива, с пасатор разбийте на гладък крем сиренето фета, крема сиренето и заквасената сметана.
Запечете за няколко минути на сух тиган кедровите ядки и ги прибавете към кремообразната смес, заедно със прясно смления черен пипер. Ако е необподимо може да добавите сол на вкус.
След изстиване на основата на тартата, изсипете крема от сирена.
Поставете тартата в хладилника, за да се охлади и стегне добре.
Отцедете доматите от течността, която може да са пуснали при мариноването.
Подредете ги върху тартата, поръсете със ситно скълцаната 2-ра скилидка чесън и с малките листенца босилек.
Сервирайте веднага.
Ако блюдото трябва да чака до сервиране, сложете доматите в последния момент преди да поднесете, а дотогава дръжте тартата и тях поотделно в хладилник.

Трябва да отбележа, че вкусът на италианската рецепта ще е по-различен от този, който се получи при моята "Торта салата". Причината е, че оригиналния вариант е със сирене Robiola (300 гр.) Pecorino romano grattugiato (50 гр.), а използваните домати са 4 вида : ciliegia, perini, sardi, merinda. Аз трябваше да нагодя рецептата към родните реалности. За мен се получи вкусно, дано да хареса и на вас :)

17 коментара:

  1. Страшно вкусна и много свежа, лятна идея, Лати! Браво!

    Пускаш ми едно бръмбърче в главата и ще видим дали преди да излети, ще има някакъв резултат и в моята кухня ;-)

    Поздрави сърдечни и пожелание за хубави, усмихнати летни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    чудесна е ...
    Много ароматно и вкусно изглежда, харесват ми и снимките ти. Мисля си, че вариант индивидуални тарти също би бил удачен.
    С нетърпение очаквам разказа за твоята приказка и още много италиански изкушения.
    Поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Лети, чудесно лятно предложение :)
    Какво по-хубаво от солена торта, сирена и хубави, вкусни домати?!
    Поздрави, ще чакам разказа ти за пъгуването в Италия с ентерес :)

    ОтговорИзтриване
  4. Лети,
    чудесно предложение и още по-добро представяне :)
    Домати, маслено тесто с босилек, сиренца...
    Не се притеснявай, за италианските сирена- всеки ще си сложи любимото сирене!
    А идеята на Диани за индивидуалните формички е прекрасна, макар че аз нямам такива!
    Очаквам разказа ти с нетърпение!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Лети, чудесно предложение...още повече,че и аз съм луд фен на Италия и ще чакам с нетърпение подробности от пътуването.
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Дими, благодаря! Ще чакам с нетърпение да видя, какво ще предизвика това бръмбарче в твоята кухня :) Не се и съмнявам, че ще е нещо красиво, вкусно и интересно.
    Вълнуващи и слънчеви дни!

    Диди, благодаря за милите думи!
    Идеята за индивидуални тартички е отлична, защото така ще се избегне развалянето на външния вид при разрязване на парчетата, какъвто проблем си има при голямата тарта и ще е безпорно по-красиво.
    За беда аз имам само 2 с подходяща големина, другите са за много малки тарталетки.
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    Пепи, благодаря!
    Радвам се, че ти допада.
    Но да знаеш разказа няма да е за Италия, там бях на два пъти, но преди време, макар че никога няма да спра да искам да се връщам отново и отново.
    Въпреки, че си купих италиански списания не ходих точно в Италия :))

    Дани, благодаря ти!
    Вярно е, че всеки ще си я адаптира по свой вкус, то и друго не може, защото не съм виждала Robiola по нашите магазини, още по-малко пък тези видове домати (освин едните, които са вид чери и се внасят).
    Спорна и изпълнена с хубави емоции, седмица!

    Мария, благодаря!
    Така е то, веднъж като се влюбиш в Италия, няма край тази любов :)
    При мен беше от пръв поглед. По-прекрасна от тази страна, засега поне не съм видяла.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Лети, като чета се успокоявам, че не съм сама в "лудоста си".. след като изкупих италианските готварски книги от ибей, се абонирах за Cucina moderna и оня ден дойде новия и първи юлски брой. Колкото до съставките сирене робиола не съм виждала наистина, но все си мисля, че в метро може и да има. Пекорино има и в метро и в пикадили. Рerini са домати тип Рома, ония дългите консервните дето им викаме ние, а ciliegia са чери домати.
    Снимките са толкова апетитни, че си копвам рецептата веднага :) Поздрави и чакам разказа за старинната приказка. И моля те кажи кое е това летище, където продават италиански списания :-)))))

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересно и ефектно предложение! Страхотна идея, благодаря че я сподели! И аз съм от любителите на италианската кухня и няма начин да не я направя:)

    ОтговорИзтриване
  9. Мария, определено не си сама :)) Повече ще сме в отбора :)
    Наистина Пекорино съм виждала в Метро, но на Робиола не съм попадала изобщо, дори и там.
    А летището е в Будапеща, минавах транзитно оттам, летях за друго място и неочаквано в книжарничката в транзитната зона си изнамерих списанията. Иначе имам няколко стари от ходения в Италия.
    А ти как така се абонира и аз си го мислих, но на списанието което купих пише, че абонамент може само за Италия?
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Лулу!
    Ще се радвам да ти хареса.
    Изпълнена с хубави емоции седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. Лети, предожнието ти наистина е много хубаво! И аз ще се възползвам от рецептата :)

    Слънчева и много усмихната седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  13. Тони, благодаря! Кажи после дали ти е допаднала на вкус :)
    Прекрасна нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Una torta salata veramente ghiotta e ben fatta anche se con piccole varianti ;) ciao buon fine settimana a presto

    ОтговорИзтриване
  15. Щом има и кедрови ядки то със сигурност ще ми хареса.Тортата изглежда страшно свежа и с тези червени домати вече ми иска да си хапна.Много рядко хапвам нещо солено като вид торта, у дома правим единствено солена торта от палачики.Рецептата е страхотна вашата и се надявам да ни пишете пак.Обяснявате чудесно и още утре сутрин ще се опитам да я направя като една по лека храна за обяд.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се рецептата да ви хареса!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване