вторник, 8 юни 2010 г.

Мини хлебчета с тиквено брашно



Напоследък все замесвам нещо. От кифличките насам, май не мога да спра с хлебоправенето :-) 
Този път ме провокира едно тиквено брашно, което си открих в наскоро появил се магазин. 
Представлява фино смлени белени тиквени семки. Брашното е богато на минерали и с високо съдържание на растителни протеини. 
Реших да замеся хлебчета. Отдавна съм си харесала рецепта, която сега, заради тиквеното брашно промених. Оригинала може да видите тук


Продукти:

300 гр. бяло брашно + още за доомесване,

100 гр. фин пшеничен грис,
3 големи с.л. (с връх) тиквено брашно,
7 гр. суха мая за хляб,
3 с.л. с връх цедено кисело мляко (може да използвате обикновено кисело мляко или пък заквасена сметана),
2 яйца,
3 с.л. зехтин,
2 ч.л. (равни) сол,
1 равна с.л. мед,
250 мл. хладка вода


Бялото и тиквеното брашно се пресяват в купа и се смесват с гриса, солта и маята, прави се кладенче и се слагат разбитите с вилица яйца, млякото, меда и зехтина. Всичко се обърква, като постепенно се добавя и водата.
Доомесва се на плота с още брашно, до получаване на средно меко тесто.
Удря се 20-тина пъти в плота.
Оформя се дълго руло. От него се отрязват парченца, оформят се топчета, с големина горе долу на голям орех, разточват се на малки, не много тънки питки. Правят се два успоредни разреза в тестото. Поръсват се с брашно и се редят на разстояние едно от друго, върху тава застлана с хартия за печене.
Втасват на топло до удвояване на обема.
Пекат се в предварително загрята до 180 градуса фурна до порозовяване.
  ** Рецептата е адаптирана от сп. "Меню", лято 2007 г. (като оригинала е "Мини хлебчета със зеленчуци")

7 коментара:

  1. Ох, че вкусноооо, ама как ги правите толкова кръглички, хммм, майсторлък явно ще да е! :)))

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    чуднички малки хлебчета си изпекла -
    хубава идея за тиквеното брашно и много апетитно изпълнение.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Лети,
    интригуващо звучи,
    а и толкова апетитно си ги направила,
    че няма начин да не са много вкусни!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, че интересно предложение Лети.
    Ама само ме изкушавате с такива апетитни хлебчета, макар че искам да редуцирам теглото си.
    Поздрави и прекрасна сряда :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дива, благодаря!
    А кръглички стават, заради начина на рязане и разточване, няма никаква хватка в това :)

    Диди, благодаря!
    Провокира ме това тиквено брашно да му намеря приложение в някакво хлебче. Сега се чудя за какви бисквитки или сладки може да се използва...
    Сърдечни поздрави!

    Дани, благодаря!
    Хубави станаха, но най-вкусните хлебчета, които съм опитвала са по рецепта на Морена. Направо фантастични.
    Сърдечни поздрави от мен!

    Дани, благодаря ти!
    И аз уж щях да се вталявам и салатена диета подхванах, ама май нещо не ми се получава :)))
    Трябва да се стегна и поне само да ги правя за домочадието тези калоричности, а не и да ги ям :)
    Хубава вечер и спорен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Лети, много апетитни изглеждат тези хлебчета. Много добре са се получили. Поздрави и приятни топли дни :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Мира!
    Сърдечни поздрави и на теб, хубава неделя и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване