Напоследък все замесвам нещо. От кифличките насам, май не мога да спра с хлебоправенето :-)
Този път ме провокира едно тиквено брашно, което си открих в наскоро появил се магазин.
Представлява фино смлени белени тиквени семки. Брашното е богато на минерали и с високо съдържание на растителни протеини.
Реших да замеся хлебчета. Отдавна съм си харесала рецепта, която сега, заради тиквеното брашно промених. Оригинала може да видите тук.
Продукти:
300 гр. бяло брашно + още за доомесване,
100 гр. фин пшеничен грис,
3 големи с.л. (с връх) тиквено брашно,
7 гр. суха мая за хляб,
3 с.л. с връх цедено кисело мляко (може да използвате обикновено кисело мляко или пък заквасена сметана),
2 яйца,
3 с.л. зехтин,
2 ч.л. (равни) сол,
1 равна с.л. мед,
250 мл. хладка вода
Доомесва се на плота с още брашно, до получаване на средно меко тесто.
Удря се 20-тина пъти в плота.
Оформя се дълго руло. От него се отрязват парченца, оформят се топчета, с големина горе долу на голям орех, разточват се на малки, не много тънки питки. Правят се два успоредни разреза в тестото. Поръсват се с брашно и се редят на разстояние едно от друго, върху тава застлана с хартия за печене.
Втасват на топло до удвояване на обема.
Пекат се в предварително загрята до 180 градуса фурна до порозовяване.
** Рецептата е адаптирана от сп. "Меню", лято 2007 г. (като оригинала е "Мини хлебчета със зеленчуци")
Ох, че вкусноооо, ама как ги правите толкова кръглички, хммм, майсторлък явно ще да е! :)))
ОтговорИзтриванеЛети,
ОтговорИзтриванечуднички малки хлебчета си изпекла -
хубава идея за тиквеното брашно и много апетитно изпълнение.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Лети,
ОтговорИзтриванеинтригуващо звучи,
а и толкова апетитно си ги направила,
че няма начин да не са много вкусни!
Хубава вечер от мен!
Ей, че интересно предложение Лети.
ОтговорИзтриванеАма само ме изкушавате с такива апетитни хлебчета, макар че искам да редуцирам теглото си.
Поздрави и прекрасна сряда :)
Дива, благодаря!
ОтговорИзтриванеА кръглички стават, заради начина на рязане и разточване, няма никаква хватка в това :)
Диди, благодаря!
Провокира ме това тиквено брашно да му намеря приложение в някакво хлебче. Сега се чудя за какви бисквитки или сладки може да се използва...
Сърдечни поздрави!
Дани, благодаря!
Хубави станаха, но най-вкусните хлебчета, които съм опитвала са по рецепта на Морена. Направо фантастични.
Сърдечни поздрави от мен!
Дани, благодаря ти!
И аз уж щях да се вталявам и салатена диета подхванах, ама май нещо не ми се получава :)))
Трябва да се стегна и поне само да ги правя за домочадието тези калоричности, а не и да ги ям :)
Хубава вечер и спорен утрешен ден!
Лети, много апетитни изглеждат тези хлебчета. Много добре са се получили. Поздрави и приятни топли дни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и на теб, хубава неделя и спорна нова седмица!