петък, 18 юни 2010 г.

Обърнат плодов кейк по David Lebovitz


Тези дни ми останаха малко неизядени нектарини и кайсии. Чудих се какво точно да направя с тях. Харесах си рецептата на David Lebovitz за Upside Down Cake или иначе казано - Обърнат кейк. Лесна за изпълнение и много вкусна рецепта.
Моят кейк стана с малко повече карамел, но така се получи още по-вкусно.



Продукти:

За плодовия слой:
3 с.л. (45 гр.) масло,
3/4 ч. (170 гр.) светло кафява захар,
8 четвъртинки сливи или кайсии,
3-4 нарязани на резенчета нектарини или круши,
шепа череши, малини, боровинки или др. под.

За кейковото тесто:
8 с.л. (115 гр.) масло,
3/4 ч. (150 гр.) захар,
1 ч.л. ванилов екстракт,
2 големи яйца със стайна температура,
1 1/2 ч. (210 гр.) брашно,
1 1/2 ч.л. бакпулвер,
1/4 ч.л. сол,
1/2 ч. (125 мл.) прясно мляко.

Разтопете 3 с.л. (45 гр.) масло , добавете кафявата захар и сложете на огъня, докато захарта се стопи и започне да прави балончета. Дръпнете от огъня. Според рецептата, това става директно в съда, в който ще се пече после кейка (при Дейвид Лебовиц това е чугунен тиган, който може да влезе и във фурната), но вие можете да приготвите масления карамел отделно и докато сместта е още топла, да я излеете равномерно по дъното на 25-сантиметровата форма за печене, предварително омаслена.
Когато изстине, подредете плодовете отгоре в кръг (като спици на колело). Аз използвах нектарини и кайсии, в момента нямах череши, боровинки или други подобни плодове, което беше жалко, защото вкусът само би спечелил, ако се добавят.
Загрейте фурната до 190 градуса.
Разбийте с миксер 8 с.л. (115 гр.) масло със захарта. Прибавете ванилията и след това едно по едно яйцата, разбивайки до гладка смес.
Пресейте заедно брашното, бакпулвера и солта.
Добавете към яйчната смес 1/2 от брашняната, разбъркайте с дървена лъжица.
Прибавете млякото, разбъркайте докато се поеме и добавете останалата част от брашняната смес. Отново объркайте с лъжицата, колкото брашното да се поеме от сместа. Не преразбивайте тестото.
Внимателно разстелете сместа върху плодовете и печете между 45 минути и 1 час в загрятата предварително фурна.
Готово е, когато кейка започне да се отделя от стените на съда и центъра е изпечен добре (проверете с дървено шишче или клечка за зъби).
Оставете 20 минути във формата.
Поставете достатъчно голяма, плоска чиния върху формата и обърнете кейка, като внимавате да не се залеете с горещ карамел, в случай, че малко от него протече при обръщането.

10 коментара:

  1. Лети,
    Много свежо, апетитно и ароматно предложение!
    Чудесна идея за лятото -
    нека да е хубаво и усмихнато, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Лети,
    карамелът е толкова примамлив,
    а в съчетание с тези ароматни плодове,
    се е получил прекрасен сладкиш :)
    Хубав и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, и аз правя нещо подобно, простичко и вкусничко !
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Лети, много вкусна рецепта ни предлагаш. А за повечето карамел съм сигурна, никой не ти се е сърдил :).

    Честито за пепита! Много е свеж. Поздрави и приятна почивка!

    ОтговорИзтриване
  5. Eй, Лети,
    свежо, плодово и приятно-ароматно предложение за кейк. Предполагам, че е било и ужасно вкусно!
    Изглежда невероятно.
    Прохладна и хубава почивка :)

    ОтговорИзтриване
  6. О, да, наистина сме на една тематика. Прекрасен е сладкишът. Непременно ще пробвам и твоя вариант (аз съм по бързите нещица).

    Приятен слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  7. Диди, много си мила. Благодаря!
    Вкусен и спокоен уикенд!

    Дани, благодаря!
    Хубав уикенд и на теб!

    Мария, и аз харесвам барзите и вкусни рецепти за сладкиши.

    Мира, благодаря! Наистина никой и не му мина през ум да се оплаква от повечкото карамел :)
    Приятни почивни дни!

    Дани, благодаря ти!
    Наистина стана вкусен и ароматен сладкиш, не съжалявам, че се доверих на рецептата на Лебовиц.
    Сърдечни поздрави!

    fedora, ще стане май размяна на рецепти :)
    На мен силно ми допадна твоето кайсиево предложение.
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Този уикенд сме на една вълна. Току-що направих подобен кекс и то по същата причина- останаха ми кайсии, които никой не иска да яде... Е, твоят е по-специален, но и моят се получи лесно.
    Новата визия на блога ти е по-хубава, харесва ми :)

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам подобни кейкове! Правя подобен с кайсии и разни други разновидности с ананас или ябълки. Записвам се рецептата за този уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  10. Ели, радвам се, че новата дрешка на блога ти харесва, но може би пак ще променям - търся си още подходяща визия.
    Колкото до кейка, много обичам плодови сладкиши и с удоволствие изпробвам различни вариации, така че ще пробвам и твоята рецепта.

    Лулу, аз също ги обожавам. Имам си любима рецепта, по която правя и кейк и мъфинки - вече съм я качвала тук, но тази на Лебовиц ми предизвика любопитството :)
    Дано, ако си я изпробвала, да ти е допаднал кейка.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване